Video

Toon Damen (37) werd op straat doodgeschoten, net als eerder zijn vader

2 augustus 2022 om 14:12 • Aangepast 3 augustus 2022 om 14:25
nl
De man die dinsdag in alle vroegte in Tilburg is doodgeschoten, is de 37-jarige Toon Damen. Dit wordt door verschillende bronnen bevestigd. Sjoerd van Berge Henegouwen was de afgelopen twintig jaar zijn advocaat: “Ik heb meegekregen dat hij dood is, van horen zeggen. Officieel heb ik nog niets vernomen."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Damen werd neergeschoten aan de Borselestraat. Hij werd onder vuur genomen toen hij thuiskwam. In 2016 was hij ook al doelwit van een aanslag. Van Berge Henegouwen kon geen antwoord geven op de vraag of zijn cliënt zich de laatste tijd extra zorgen over zijn veiligheid heeft gemaakt. Hij wilde evenmin speculeren: "Ik durf er niets over te zeggen, ik weet niet wat er gebeurd is."

Jeugdvriend doodgeschoten
Damen schoot in 2008 zijn oude jeugdvriend Flavio Fadda dood. Hij nam hem onder vuur op de Van Limburg Stirumlaan in Tilburg toen die samen met zijn vriendin in een auto zat. Fadda werd vijf keer geraakt. Zijn vriendin een maal. Zij raakte lichtgewond. Damen kreeg hiervoor twaalf jaar cel. Hij zou uit noodweer hebben gehandeld. Omdat de vriendin van het slachtoffer de ex van Damen was, werd rekening gehouden met een crime passionel.

Terwijl hij in de gevangenis zat, werd zijn vader in april 2012 op straat doodgeschoten. Dit gebeurde in Waalwijk, kort na zijn vrijlating. Hij had een celstraf uitgezeten wegens drugshandel. Ook zou de voormalige inwoner van Tilburg en Waalwijk betrokken zijn geweest bij een wilde schietpartij. Bij de aanslag op zijn leven werden zeker vijftien schoten afgevuurd. Gesuggereerd werd dat deze liquidatie een wraakactie was voor de gewelddadige dood van Fadda. Anderen verklaarden dat zijn verleden als crimineel hem had ingehaald, zo meldde Omroep Brabant indertijd.

Geraakt in voet
Drie jaar later kwam zijn zoon onder voorwaarden vrij en sindsdien was hij op de vlucht. In 2016 werd hij neergeschoten op de Berndijksestraat in Kaatsheuvel. Hij werd toen geraakt in zijn voet. Damen hield zich na de beschieting schuil totdat de politie er was en is daarna naar een ziekenhuis voor gevangenen gebracht. Justitie was al een jaar naar hem op zoek, omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn vrijlating hield.

Advocaat Van Berge Henegouwen beschuldigde het Openbaar Ministerie er in die tijd van dat ze de verblijfplaats van zijn cliënt had verklapt aan de nabestaanden van Fadda. Onderzoek moet uitwijzen of er een verband is met de eerdere aanslagen.

Betrokken bij incident in Breda
Eind 2019 is Damen volgens Crimesite betrokken geweest bij een schietpartij in een café in Breda. Voor de deur van feestcafé De Kapitein werden toen drie mensen neergeschoten. Ook werden er toen klappen uitgedeeld.

Begin vorig jaar werd hij voor zijn aandeel veroordeeld door de rechtbank in Breda. Hij werd niet beschuldigd van het lossen van de kogels, wel van openlijk geweld, waarvoor hij werd vrijgesproken, en mishandeling. Hiervoor kreeg hij zes maanden. De rechtbank rekende het Damen aan 'dat hij een fors strafblad heeft, waarop meerdere ernstige geweldsdelicten staan.'

Damen is tegen deze straf in beroep gegaan. Mede om die reden heeft Van Berge Henegouwen contact met hem gehouden. De inhoudelijke behandeling bij het gerechtshof in Den Bosch stond voor 19 oktober gepland.

Onderzoek op de plek van de schietpartij bij De Kapitein in Breda (foto: Perry Roovers/SQ Vision).
Onderzoek op de plek van de schietpartij bij De Kapitein in Breda (foto: Perry Roovers/SQ Vision).
Eén van de kogelgaten die achterbleven na de aanslag op Toon Damen sr in Waalwijk (foto: Pieter Bremer).
Eén van de kogelgaten die achterbleven na de aanslag op Toon Damen sr in Waalwijk (foto: Pieter Bremer).
Politie doet onderzoek na de schietpartij in 2016 in Kaatsheuvel (foto: Erik Haverhals/FPMB).
Politie doet onderzoek na de schietpartij in 2016 in Kaatsheuvel (foto: Erik Haverhals/FPMB).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!