Guus Meeuwis alweer op 1 in de Top 900: ‘Het blijft gewoon cool!’

23 september 2022 om 19:00 • Aangepast 26 september 2022 om 09:12
nl
Een hele grote verrassing is het niet meer, maar het blijft een mooie vorm van erkenning, zegt Guus Meeuwis. Hij staat voor de twaalfde keer op één in de Top 900 met zijn liedje 'Brabant'.
Profielfoto van Nelleke Arnout
Geschreven door

“Het blijft gewoon cool!”, zegt de zanger tegen presentator Maarten Kortlever op Omroep Brabant Radio. “Iedere keer dat het gebeurt, denk ik: volgend jaar wordt het weer moeilijker. Maar ieder jaar sta ik toch weer op één. Dus ik ben toch wel wat blij verrast.”

Danny Vera’s Rollercoaster staat op nummer twee en op de derde plek staat de hoogste nieuw binnenkomer: Jan Biggel met Ons Moeder Zeej Nog. Hij is daarmee populairder dan ABBA en Queen.

Jan Biggel was totaal verrast toen hij hoorde dat hij de hoogste nieuwe binnenkomer is.
Jan Biggel was totaal verrast toen hij hoorde dat hij de hoogste nieuwe binnenkomer is.

Maar het is Guus die weer bovenaan staat met zijn Brabant: een derde van alle stemmers zette ons onofficiële volkslied op zijn of haar lijstje. “Ik zit nu bijna 27 jaar in het vak. Het is steeds fijner om te merken dat alle liedjes die we gemaakt hebben, hoe oud ze ook zijn, nog steeds gewaardeerd worden”, vertelt Meeuwis op de radio. “Dat maakt me alleen maar trots.”

Dit was de Top 900
De Top 900 is de lijst met de beste muziek ooit gemaakt en is samengesteld uit stemlijstjes die zijn ingevuld door de Brabanders. Vanaf zaterdag 17 september was de lijst te horen op Omroep Brabant Radio, en vrijdagavond even voor zeven werd ‘ie afgesloten met de inmiddels traditionele nummer één. De hele lijst bekijk je hier.

De stemlijstjes werden dit jaar voor het eerst bij de luisteraar in de buurt opgehaald. De Top 900 Stembus, met daarin een mobiele radiostudio, trok van hot naar her door de provincie. Als de bus stil stond, konden luisteraars hun stem uitbrengen.

De Top 900 Stembus op het Piet Blomplein in Helmond, waar de wijkagent zijn stem uitbracht.
De Top 900 Stembus op het Piet Blomplein in Helmond, waar de wijkagent zijn stem uitbracht.

Die luisteraars kwamen in groten getale. Zo kwam Miep (70) in Uden bij de bus om te stemmen op Que Sera Sera. Het doet haar denken aan haar kindertijd: “Vroeger draaiden we dit liedje altijd bij ons thuis.” En in Helmond kwam Henk langs om te stemmen, maar vooral niet op liedjes van André Hazes: “Als hij voorbijkomt in de kroeg, ga ik naar de wc.”

Als je toch de beschikking hebt over zo’n bus, dat moet je er gebruik van maken ook. En dus ging het Wakker-team ook even langs bij Corry Konings om haar om half zeven 's ochtends wakker te toeteren.

Corry Konings en Koen Wijn met op de achtergrond de stembus van de Top 900.
Corry Konings en Koen Wijn met op de achtergrond de stembus van de Top 900.

Het toetertje van de bus is wat miezerig, maar als radiopresentator Koen Wijn schreeuwt: “Corry! Wakker worden!” steekt er een hoofd met kleine oogjes uit het raam. Ze stemt uiteindelijk op In The Ghetto van Elvis Presley, “Ik was vroeger zo’n fan van Elvis, ik kan zo ontzettend genieten van dit liedje."

De lijst zit er weer op. Maar geen nood. Volgend jaar september wordt de lijst wéér samengesteld en uitgezonden. Wil je ondertussen nog nagenieten? Ga dan naar omroepbrabant.nl/top900!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!