Gemeente geeft asielzoekers Boxtel de keus: blijven of terug naar Ter Apel

3 november 2022 om 18:43 • Aangepast 14 november 2022 om 15:09
nl
De onvrede onder een deel van de asielzoekers dat sinds dinsdag op Landgoed Velder bij Boxtel verblijft is groot, maar toen de gemeente ze donderdagavond de keus gaf 'blijven of terug naar Ter Apel' besloten ze toch te blijven. Hun klachten zouden grotendeels opgelost zijn, al liepen de gemoederen donderdag meerdere keren hoog op.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant beluisterde meerdere audio-opnames die donderdagochtend en -middag zijn gemaakt door een van de asielzoekers, Mohammed Hardan, op Landgoed Velder. Ook is er videomateriaal dat is gemaakt op de locatie ingezien.

Geen warm water
De onvrede onder een groep asielzoekers is groot. Zo zou er geen warm water in (sommige) doucheruimtes zijn en zou het internet haperen of helemaal niet werken. Verder is er onvrede over de ligging van het landgoed. Sommige asielzoekers spreken van een 'gevangenis' omdat het zo geïsoleerd ligt.

"Deze plek is niet voor mensen, we worden hier als dieren behandeld", aldus een van de aanwezigen tijdens het overleg met de gemeente donderdagochtend. "Het gaat ook om de gezondheid van onze kinderen, zou u uw kinderen hier laten slapen?", vroeg een vrouw aan iemand van de gemeente Boxtel. Het meeste ging in het Engels, sommige sprekers werden vertaald.

'Ik ben zelf ook vluchteling'
Op de opnames is te horen dat de gemoederen soms hoog opliepen. Er moest meerdere malen om stilte verzocht worden. De wens van de groep asielzoekers is duidelijk: ze willen naar een andere plek. Sommigen dreigden net zo lang buiten te blijven tot de situatie is verbeterd, een ander gaf aan een advocaat in te willen schakelen.

Vertegenwoordigers van de gemeente en andere aanwezige niet-asielzoekers zeggen op de opnames begrip te hebben voor de situatie. "Ik kom uit Afghanistan, ik ben ook een vluchteling, jullie hebben gelijk", aldus een van hen. "We willen alles voor jullie regelen", zegt een ander.

Terug naar ter Apel
Donderdagmiddag om vijf uur was er een tweede overleg tussen de gemeente en de groep asielzoekers. Hier werd gesproken over enkele verbeteringen, zo zou er binnen een uur warm water in alle doucheruimtes aanwezig zijn. Ook werd beloofd dat iedereen snel wifi zal kunnen gebruiken. "We hebben alles wat jullie vroegen geregeld, behalve het feit dat jullie een stuk moeten lopen naar de doucheruimtes."

Voor enkele aanwezigen is het niet voldoende, ze bleven bij hun wens te vertrekken. De gemeente is duidelijk: "Er is nog maar één oplossing: jullie gaan terug naar Ter Apel", werd er gezegd. De gemeente gaf aan een bus te willen regelen zodat ze donderdagavond nog kunnen vertrekken. Voor die optie blijkt uiteindelijk geen animo, geen van de vluchtelingen wilde terug naar Groningen.

LEES OOK:

Zo wonen 450 vluchtelingen van Ter Apel komende maanden op Landgoed Velder

Asielzoekers boos over slechte voorzieningen in nieuwe opvang op landgoed 

Sporthal Boxtel aangeboden als opvang, burgemeester vond huur 'exorbitant'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.