Laatste rechtszaak avondklokrellen: 4 maanden cel voor man uit Rosmalen - Omroep Brabant

Laatste rechtszaak avondklokrellen: 4 maanden cel voor man uit Rosmalen

maandag om 12:40 • Aangepast maandag om 23:04
nl
Een man van 26 uit Rosmalen moet vier maanden de cel in, omdat hij betrokken is geweest bij de avondklokrellen van twee jaar geleden in Den Bosch. Het gerechtshof in Den Bosch heeft dit maandag bepaald.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het ging om de voorlopig laatste rechtszaak naar aanleiding van de ongeregeldheden in Eindhoven, op 24 januari 2021, en die in Den Bosch, een dag later.

Bij die rellen sneuvelden auto’s en straatmeubilair en winkels werden geplunderd. Agenten, ME’ers en journalisten werden slachtoffer van het geweld. Bij de vernielingen werd in de twee steden naar schatting voor een miljoen euro schade aangericht, waarvan overigens een deel nog steeds niet is gecompenseerd. De ongeregeldheden ontstonden uit onvrede over het afkondigen van de avondklok vanwege de corona-epidemie.

De straf die de man uit Rosmalen kreeg, is een tegenvaller voor hem en zijn advocate Selene de Ridder. Ze waren zelf naar het hof gestapt, omdat ze bezwaar hadden tegen de twee maanden cel die de politierechter eind september 2021 had opgelegd. Bovendien probeerden ze op zitting nog het hoger beroep in te trekken, vergeefs.

Bang voor hogere straf
De Ridder wees erop dat in bijna alle hofzaken die in het teken stonden van de avondklokrellen, zwaarder is gestraft dan door de rechtbank. De advocaat-generaal kende in deze laatste zaak evenmin genade. Er werd vier maanden plus nog eens twee maanden voorwaardelijk geëist, mocht de man uit Rosmalen weer de fout ingaan. Hij vroeg zich af wat er die avond in de ‘bovenkamer’ van de relschopper was misgegaan. De man nam onder meer deel aan het plunderen van de Jumbo in het centrum van Den Bosch.

Het hof snapte er ook niks van: “U lijkt me een aardige, rustige jongen met een leuke glimlach. En toch deed u mee aan die geweldsuitbarsting?”

Dossier kan worden gesloten
Met de uitspraak tegen de man uit Rosmalen (“ik heb er heel veel spijt van”) kan het dossier van de avondklokrellen in het Bossche Paleis van Justitie worden gesloten. Er zijn ongeveer tachtig mensen veroordeeld wegens brandstichting, vernieling, diefstal, geweld tegen de politie, opruiing of een combinatie hiervan. De zwaarste straf was voor een man die in Eindhoven door het lint ging: vijftien maanden cel en 80.000 euro schadevergoeding.

Er loopt alleen nog een cassatieverzoek, bij de Hoge Raad in Den Haag, naar aanleiding van een celstraf voor een man van 37 uit Gouda. Die heeft zich misdragen in Eindhoven.

LEES OOK:

Schade van coronarellen nog nauwelijks op daders verhaald

'Avondklokrellen kwamen door woede op overheid, sensatiezucht en verveling'

Geen flauwe straffen voor avondklokrelschoppers die zich lieten meeslepen

Hoogste schadevergoeding na avondklokrellen in Eindhoven: 80.000 euro

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone