Zo groot is de kans dat jouw auto in vlammen opgaat: cijfers per gemeente

12 februari 2023 om 11:00 • Aangepast 21 februari 2023 om 02:03
nl
In de gemeente Oss waren de afgelopen vijf jaar de meeste autobranden per inwoner in Brabant. De kans dat een auto hier in de brand vliegt, is vier keer groter dan in Alphen-Chaam waar het risico op een autobrand het kleinste is. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Profielfoto van Chris BakkerProfielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

1. Oss
Het aantal autobranden per inwoner wisselt sterk per gemeente. Zo was in Oss gemiddeld één autobrand op elke 1696 inwoners, de afgelopen vijf jaar. Dat heeft grotendeels te maken met een pyromaan die daar actief was in 2018 en 2019. Een verdachte werd alleen nooit gepakt. In 2021 was er weer een pyromaan die ook enkele auto's in brak stak, daarvoor werd wel iemand opgepakt.

2. Eindhoven
Bij nummer twee, Eindhoven, lag het aantal autobranden iets lager, met één brand onder elke 1717 inwoners. In vijf jaar tijd rukte de Eindhovense brandweer 694 keer uit voor een autobrand, het hoogste aantal in Brabant.

3. Moerdijk
De gemeente Moerdijk bezet de derde plek en dat komt deels door de snelwegen A4, A16, A17 en A59 die door de gemeente lopen. Het wil nog wel eens voorkomen dat auto's door technische problemen vlam vatten daar.

4. en 5. Boxtel en Den Bosch
Opvallend is ook het hoge aantal autobranden in Boxtel. Per 1882 inwoners is er één uitruk voor een autobrand geweest. Dat Den Bosch hoog soort, komt deels doordat het een grote stad is, maar het laat bijvoorbeeld Helmond, Tilburg en Breda ruim achter zich met één autobrand per 1886 inwoners.

Lichte toename
Het aantal autobranden in Brabant neemt na een voorzichtige daling tijdens de coronapandemie weer toe. Brandweerkorpsen moesten zo'n duizend keer per jaar uitrukken om een voertuig te blussen. Dat blijkt uit cijfers van de drie veiligheidsregio's in onze provincie.

2018: 977 uitrukken
2019: 1115 uitrukken
2020: 1126 uitrukken
2021: 968 uitrukken
2022: 1082 uitrukken

Hoeveel auto's er precies in vlammen zijn opgegaan, is niet duidelijk. Het komt namelijk regelmatig voor dat bij één uitruk meerdere auto's in brand staan of beschadigd raken. Dat wordt niet per auto geregistreerd.

Klik op de kaart voor het aantal autobranden in jouw gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

De kleinste kans op een autobrand heb je in Goirle, Baarle-Nassau en Alphen-Chaam. In de laatste gemeente was er maar één auto die in vlammen opging per 7446 inwoners. Slechts drie gemeenten hadden gedurende een jaar helemaal geen autobranden.

Onduidelijke oorzaak
De Brabantse brandweer moest de afgelopen vijf jaar bijna 5300 keer naar een autobrand in onze provincie en rukte 86 keer uit naar autobranden in andere provincies. De brandweer houdt niet per autobrand bij wat de (vermoedelijke) oorzaak is. 

Het is overigens niet altijd eenvoudig te achterhalen of een auto door een technische oorzaak of door brandstichting vlam heeft gevat, omdat eventuele sporen vaak letterlijk verbranden. De politie is verantwoordelijk voor onderzoek naar eventuele brandstichting. Zij houden bij hoe vaak dat gebeurt, of er verdachten worden opgepakt en of de zaak wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Alleen de Brabantse politie wilde die informatie niet delen. “Helaas is het vaak ondoenlijk om al deze informatie uit te zoeken. Het zou veel capaciteit vergen; het kost veel tijd om detailinformatie uit de systemen te halen. We doen dat alleen in uitzonderlijke gevallen.”

LEES OOK:

Weer 4 mannen opgepakt voor 14 autobranden rond jaarwisseling in Veen

Reeks autobranden in gemeente Oss houdt aan, nu is het raak in Berghem

Brandstichter opgepakt in Oss, politie onderzoekt of hij de pyromaan is

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!