Liveblog

Verkiezingsuitslagen: BBB de grootste • GL/PvdA ook op winst

15 maart 2023 om 20:53 • Aangepast 13 april 2023 om 02:29
nl
De stembussen zijn gesloten en de stemmen voor de Provinciale Staten en waterschappen worden geteld. Zo verliep de uitslagenavond van minuut tot minuut.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Liveblog

01.40

Deze liveblog is gesloten.

00.43

Van der Plas in extase na BBB-winst in Brabant

BBB-lijsttrekker Caroline van der Plas had al twee mooie uitslagen in Noord-Holland en Overijssel met haar partij en ook in Brabant werd haar BBB de grootste. Ze had het even niet meer en kon de uitslagen maar amper geloven.

00.36

Laatste extra uitzending Brabant Nieuws over provinciale verkiezingen

00.26

VVD sluit samenwerking met BBB niet uit

Lijsttrekker Martijn van Gruijthuijsen van de VVD ziet ondanks het lichte verlies van zijn partij bij de verkiezingen kansen om in het provinciebestuur te blijven. Hij heeft er vertrouwen in dat samenwerking met BBB beter kan verlopen dan de afgelopen samenwerking met Forum voor Democratie, dat de vorige verkiezingen flinke winst behaalde. "Er zit nog marge in. We gaan het morgenochtend bekijken.", aldus Gruijthuijsen.

00.06

D66 betreurt verlies, maar sluit coalitie niet helemaal uit

Matthijs van Miltenburg, lijsttrekker van D66, is verwonderd door de voorlopige uitslag. De partij verliest waarschijnlijk één zetel. “Ik wil op de eerste plaats BBB, maar ook PvdA en Volt feliciteren met de overwinning. Helaas voor ons een licht verlies. Ik vind het betreurenswaardig dat er de laatste tijd zo op de politieke persoon van partijleider Sigrid Kaag is gespeeld. Dat heeft ook zeker zijn effect gehad in Brabant.” De kans dat D66 met grote winnaar BBB in een coalitie gaat, lijkt niet zo heel groot. “We hebben heel grote verschillen te overbruggen.” Helemaal uitsluiten, durft Van Miltenburg niet.

23.58

SP had op meer gehoopt

De SP staat stabiel op 5 zetels in de exitpoll. Vergeleken met andere provincies niet slecht voor de SP, maar lijsttrekker Nico Heijmans had toch op meer gehoopt. "Ik verwachtte stiekem toch dat we een zetel erbij kregen. We hebben er bij de afgelopen paar verkiezingen natuurlijk verloren, dus dit is niet zo slecht natuurlijk." Heijmans voorziet een lastige formatie. Al verwacht hij niet dat de SP in een coalitie terecht zal komen. "Een meerderheid over rechts, geleid door de BBB is logisch. Daar is voor de SP geen realistische plaats voor."

23.33

Geen winst, maar verlies voor PVV

Met het grote aanstaande verlies van Forum voor Democratie, dachten veel mensen dat PVV weer zou groeien. Maar de partij gaat waarschijnlijk van vier naar drie zetels. Alexander van Hattem van de partij: “Het is niet waar je op hoopt. We kijken hoe we verder gaan. Maar het is ook een keiharde afstraffing voor de huidige coalitie. Mijn felicitaties voor BBB.”

PVV-vlaggetjes blijven ongevlagd
PVV-vlaggetjes blijven ongevlagd
23.30

Het stemmen tellen gaat door in Best

Wachten op privacy instellingen...
23.28

JA21 hartstikke blij met twee voorlopige zetels

Lijsttrekker Willem Rutjens van JA21 ziet zijn partij wel meedoen in de coalitie. “BBB is de grote winnaar, JA21 is de grote winnaar. Ook wij komen uit het niets in de staten, met twee zetels. Dus dit is wat de kiezer wil.”

23.18

Extra uitzending Brabant Nieuws

In deze uitzending de eerste reacties van Brabantse lijsttrekkers na winst of verlies.

23.07

"Nieuw college vormen wordt niet makkelijk"

Bestuurskundige Julien van Ostaaijen van Tilburg University en Avans Hogescholen verwacht dat het een lastige puzzel wordt om een coalitie voor een nieuw provinciebestuur te vormen door de grote verschuiving van de verkiezingen. Hoewel het een voorlopige uitslag betreft, ziet Van Ostaaijen flinke verschuivingen bij de grote partijen in de Provinciale Staten. "Maar tegelijkertijd hou je een redelijke stabiliteit tussen het rechtse en linkse blok." Tegenover de winst van de BBB staat het verlies van Forum voor Democratie en het CDA. "Dat betekent overigens niet vanzelf dat die stemmen naar de BBB gaan", meent Van Ostaaijen.

Lees ook: 'Grote verschuiving maakt vorming nieuw provinciebestuur niet makkelijker'

23.03

GroenLinks verwacht moeilijke gesprekken na exitpoll

GroenLinks van lijsttrekker Jade van der Linden is op vijf zetels blijven staan, nadat de partij vier jaar geleden heel hard was gegroeid. "We zijn heel blij, het liefst blijven we in het college. Maar we realiseren ons dat dat moeilijke gesprekken zullen worden nu BBB de partij lijkt die het voortouw gaat nemen", aldus Van der Linden.

22.21

CDA houdt eenderde van de zetels over

Volgens de exitpoll van Ipsos houdt het CDA in Brabant maar drie van de negen zetels over. Lijsttrekker Erik ronnes is teleurgesteld. "Dit is een flinke mokerslag. Het verlies is veel groter dan verwacht. Dit is heftig", zegt een aangeslagen Ronnes.

22.57

50Plus van twee zetels naar één "We hebben een moeilijke tijd achter de rug"

50Plus behaalde vier jaar geleden twee zetels en staat nu vooralsnog op één. Jan Frans Brouwers van 50PLUS: "We hebben een moeilijke tijd achter de rug. Er is een ruime zetel overgebleven. Misschien behalen we er uiteindelijk toch twee. Wat ik ontzettend fijn vind, is dat we een zetel in de Eerste Kamer hebben.’’

22.51

BBB opgetogen na grote verkiezingsoverwinningen

"Als je me dit van tevoren had gevraagd...", lacht lijsttrekker John Frenken van BBB "dan had ik uit bravoure gezegd, doe mij maar tien zetels." Maar de BBB krijgt 12 zetels, nog meer dan ze hadden durven dromen bij de BoerBurgerBeweging. "Dit is echt ongelofelijk."

22.39

PvdA van drie naar vijf

"Dit is iets meer dan we gedacht hadden. Ik ben echt heel blij", lijsttrekker Ward Deckers is een blij man na de exitpoll in Brabant. "We hebben verantwoordelijkheid genomen in het college en blijkbaar wordt dat gewaardeerd. Er zijn socialere keuzes nodig in Brabant", aldus Deckers.

22.33

Lokaal Brabant hoopt op twee zetels

"We hebben een lichte winst. Misschien worden het nog twee zetels." Wil van Pinxteren van Lokaal Brabant had vooraf verzekerd dat zijn partij zou verdubbelen. Dat zou na de provinciale exitpoll nog altijd kunnen, al was de winst maar klein. "Maar we zijn positief want we staan in het groen", aldus Van Pinxteren.

22.29

PvdD in Brabant hoopte op meer

De Partij voor de Dieren blijft op twee zetels staan volgens de exitpoll van Ipsos. Lijsttrekker Nikky Hamerslag is toch tevreden: "Natuurlijk hoop je altijd op meer. Maar we zijn ontzettend blij dat we door kunnen gaan zoals we de afgelopen vier jaar bezig zijn geweest. Daar kijk ik naar uit." Op de vraag of de PvdD eventueel in het college wil gaan zitten zegt ze volmondig ja. "Maar de vraag is of de andere partijen bereid zijn om naar ons toe te bewegen."

22.15

Reactie Volt op exitpoll in Brabant

Volt komt met één zetel in de Staten en is dus één van de winnaars. Lijsttrekker Inge Vossen-Van Beers is in haar nopjes. "Mijn hoofd gaat alle kanten uit. Dit is fantastisch, 100 procent winst. We gaan bouwen. Niet vooruitschuiven, maar vooruitdenken."

22.12

Exitpoll Brabant in cijfers

Bron: Ipsos
Bron: Ipsos
22.09

In Best worden de stemmen geteld en dat gaat zo

22.06

CDA halveert in Brabant volgens exitpoll

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Het CDA gaat van 13,3 precent van de stemmen naar 5,8 procent. De VVD was vier jaar geleden nog de grootste, maar is nu tweede met 14,4 procent van de stemmen. De BBB krijgt 19,5 procent van de stemmen.

22.00

BBB lijkt met 15 zetels in de Eerste Kamer te komen

In de exitpoll van Ipsos voor de Eerste Kamer heeft BBB 19 procent van de stemmen gekregen. Forum levert tien van de twaalf zetels in volgens de prognose. GroenLinks en de PvdA krijgen ook 15 zetels. De VVD gaat naar 10 zetels. De uiteindelijke uitslag kan nog wat veranderen. Door restzetels kan het er her en der één meer of minder worden.

21.58

Volt juichend na exitpoll, waar PVV toch even op de tanden moet bijten

21.56

Best telt de stemmen

Wachten op privacy instellingen...
21.53

Dit is de exitpoll voor Brabant

21.50

Eerste reactie Volt na exitpoll

21.46

Exitpoll: uitslag in Brabant volgens Ipsos

Uitslag van de exitpoll in Brabant volgens Ipsos
Uitslag van de exitpoll in Brabant volgens Ipsos
21.40

Exitpoll: BBB grote winnaar in Brabant

De BBB heeft in Brabant 19,5 procent van de stemmen gekregen volgen de exitpoll van Ipsos. Dat betekent dat de partij ook in Brabant de grootste wordt en 12 zetels kan innemen. De VVD zakte iets, maar blijft staan op 14,4 procent. Forum voor Democratie en CDA zakken flink.

21.25

Eerste reactie van BBB in Brabant in beeld

John Frenken geeft het eerste interview nadat duidelijk is geworden dat BBB in Noord-Holland de grootste is geworden. Later zou Overijssel daar met overweldigende cijfers bij komen. De volgende exitpoll is om 21.40 de Brabantse.

21.22

BBB pakt in Overijssel bijna eenderde van de stemmen

Dat blijkt uit de tweede exitpoll van Ipsos van de avond. Ze pakken hiermee 17 zetels van de 47, als de uitslag zo blijft. Door restzetels kan het een zetel meer of minder worden voor de partijen.

21.20

Noord-Hollandse exitpoll geeft lijsttrekker BBB Brabant vleugels

John Frenken, de voorman van BBB in Brabant, ziet zijn partij in Noord-Holland in één keer de grootste worden: "We dachten vooraf dat we wel over BBB Noord-Holland heen konden." Met deze exitpoll van Noord-Holland in de achterzak kan zijn avond niet meer stuk.

21.18

Stembureaus Tilburg komen stembiljetten te kort

In Tilburg hebben mensen bij sommige stembureaus even moeten wachten voordat ze hun stem konden uitbrengen. Er was gedurende de dag soms een tekort aan stembiljetten. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt continu in de gaten gehouden of er op ieder stembureau voldoende middelen zijn. Dat gebeurt met een zogeheten stem-app die door de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten (VNG) is ontwikkeld. “De app haperde af en toe, waardoor we sommige stembureaus niet op tijd konden voorzien van extra stembiljetten”, aldus de woordvoerder. Volgens de gemeente was de vertraging hooguit een kwartiertje.

21.13

StemWijzer bijna 900.000 keer ingevuld in Brabant

De verschillende StemWijzers voor de Provinciale Statenverkiezingen van ProDemos zijn de afgelopen weken twee miljoen keer ingevuld. De StemWijzer in Brabant is 893.000 keer ingevuld.

21.05

BBB grote winnaar in Noord-Holland volgens exitpoll

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas is in Noord-Holland in één klap de grootste geworden. Uit de eerste exitpoll van Ipsos van de avond blijkt dat zij 14,3 procent van de stemmen heeft gekregen. Daarmee is de partij de VVD voorbijgestreefd. Om 21.40 komt de exitpoll voor Brabant.

21.00

De stembussen zijn gesloten, vanaf nu worden de stemmen geteld

Vorig jaar was de opkomst 52,2 procent, dat was toen het laagst van alle provincies. Het hoogste opkomstpercentage in Brabant lag toen op 62 procent, dat was in Waalre en Nuenen. In Rucphen gingen de minste mensen stemmen. Daar lag het opkomstpercentage op 46,6 procent.

20.59

Spanning stijgt in het provinciehuis

De Bois-le-duc zaal in het provinciehuis stroomt langzaam vol met politici van de verschillende partijen. De spanning stijgt. Om 21.40 uur de exitpoll.

20.50

Meer veiligheidsmaatregelen rond provinciehuis Den Bosch

Rond het provinciehuis staan veel hekken om te voorkomen dat boeren, net als dinsdag bij het grote afsluitende debat, het gebouw blokkeren. Volgens de provincie zijn er nu minder beveiligingsmaatregelen dan gisteren. Vanavond wordt hiervandaan een uitslagenavond georganiseerd door de NOS. Om de hoek is de uitslagenbijeenkomst van de VVD. Daarbij is ook premier Mark Rutte aanwezig.

De protestactie van boeren dinsdagavond (foto: Bart Meesters/SQ Vision).
De protestactie van boeren dinsdagavond (foto: Bart Meesters/SQ Vision).
20.45

Welkom!

Welkom in het liveblog over de verkiezingen. Updates van eerder vandaag lezen? Dat kan hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!