Video

Dodelijke schietpartij op berucht woonwagenkamp: dit ging er eerder mis

10 juli 2023 om 19:13 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
Bij een schietpartij op een woonwagenkamp aan de Heezerweg in Eindhoven is maandagmiddag een man overleden. Het is een fataal dieptepunt na een reeks eerdere incidenten op het kamp. De gemeente wil het opdoeken, omdat het kamp niet veilig en toegankelijk zou zijn. Hieronder lees je hoe het de afgelopen jaren al vaker misging.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

2011: Tassen vol wiet
Dat het woonwagenkamp al langer onder een vergrootglas ligt, blijkt uit het feit dat er al in 2011 grote controles van de politie werden gehouden. Tientallen agenten kamden de woonwagens uit, met een buit die met de kennis van nu relatief onschuldig lijkt. Er werden drie tassen vol hennepplanten in beslag genomen en in een schuurtje werden een wietdrogerij en een hennepkwekerij ontdekt. Ook nam de politie zeven luchtdrukwapens mee.

2015: Drugsstoffen en geluidsdempers
Toch begint het daar in feite pas. In 2015 besloot de politie het kamp opnieuw binnen te vallen, nadat buurtbewoners klaagden over een opvallende stank. De geur bleek afkomstig van een verzameling spullen, die wordt gebruikt om xtc te maken. Denk aan gasflessen, maar ook vaten en jerrycans vol chemicaliën. Daarnaast vond de politie twee geluiddempers voor vuurwapens.

2019: Auto's en motoren in beslag genomen
Ook in 2019 was het raak. Bij een nieuwe controle in november vond de politie onder meer vuurwapens, drugs en illegaal vuurwerk. Ook werden meerdere auto's, motoren en elektrische steps in beslag genomen.

2020: Man neergestoken
Ondanks de grote opbrengst bij eerdere doorzoekingen, bleven arrestaties in de meeste gevallen uit. Dat was anders toen in februari 2020 een man werd neergestoken op het kamp. Hij vluchtte naar het tankstation 500 meter verderop en belde daar 112. Later die dag pakte de politie een 38-jarige verdachte op.

Juli 2022: Gemeente is het zat
Achteraf is het voor de gemeente misschien wel de druppel geweest. In juli van vorig jaar kregen de bewoners van het woonwagenkamp een brief op de mat, waarin stond dat het kamp moet verdwijnen. Volgens de gemeente is het geen 'veilige en leefbare' omgeving. Tot grote verontwaardiging van de bewoners. "Wat is niet veilig?", vroeg Ad Schalks zich destijds af. "Wij doen niemand kwaad."

Het vertrek is overigens niet definitief. De Eindhovense gemeenteraad moet zich er nog altijd over uitspreken.

Veel agenten betrokken bij de invallen in Eindhoven (foto: SQ Vision)
Veel agenten betrokken bij de invallen in Eindhoven (foto: SQ Vision)

Oktober 2022: 8 woningen doorzocht
Wat niet zal helpen, is dat het woonwagenkamp aan de Heezerweg afgelopen najaar opnieuw in het nieuws kwam. Landelijk, dit keer. Het was een van de doelwitten van een reusachtige actie van de politie en de FIOD. Zeker duizend agenten, opsporingsambtenaren en specialisten van Defensie werden die dag ingezet op verschillende plaatsen. Op de Heezerweg werden acht woningen doorzocht.

In totaal leverde de actie op 17 oktober negen arrestaties op. Ook vond de politie grote hoeveelheden drugs, wapens, contant geld en vuurwerk. Hoeveel daarvan afkomstig was van het kamp op de Heezerweg is onbekend.

Juli 2023: Man doodgeschoten
Op maandag werd buiten op het kampje een man doodgeschoten. Een dader is volgens de politie nog niet gevonden. Of de schietpartij te maken heeft met eerder genoemde incidenten, is niet duidelijk.

LEES OOK: Man doodgeschoten op woonwagenkamp, dader op de vlucht

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!