Video

'Peter Gillis runt zijn vakantieparken nog ouderwets en dat kan niet meer'

10 augustus 2023 om 07:00 • Aangepast 22 augustus 2023 om 02:02
nl
De horecasluiting op vakantiepark Slot Cranendonck in Soerendonk is 'een ramp' voor het bedrijf van Peter Gillis en kan op geen slechter moment in het jaar komen. Dat meent toerisme-expert Goof Lukken. De gemeente heeft de Oostappen Groep een dwangsom opgelegd van 5000 euro per dag als de horeca na dinsdag nog open is. Gillis heeft een kort geding aangespannen om zijn horeca weer open te krijgen.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Of dat kort geding ervoor zorgt dat de horeca op het Brabantse park weer open kan, is maar de vraag. Vorige week bepaalde de voorzieningenrechter dat de snackbar en het restaurant van een ander park van Gillis, in Arnhem, de hele zomer dicht moeten blijven. De gemeente daar had de horecavergunning ingetrokken na een onderzoek naar de geldstromen van het park.

Dat zogeheten Bibob-onderzoek zorgt er volgens Goof Lukken van Breda University voor dat Peter Gillis met zijn Oostappen Groep nu in de clinch ligt met allerlei overheden. "Er is steeds vaker gedoe met vergunningen en dat maakt de problemen serieus."

"Ze denken dat het wel goed komt met de vergunningen."

Volgens de toerisme-expert komen de problemen door de manier waarop Gillis zijn parken runt. "Dat gebeurt een beetje ouderwets met de gedachte dat het wel goedkomt met die vergunningen. Maar als je zo'n grote keten hebt, heb je echt professionals nodig die het allemaal goed bijhouden."

Een goed contact met de gemeente was vroeger volgens Goof Lukken voldoende om alles voor een vakantiepark te regelen. "Maar dat gaat nu echt anders." In Brabant heeft dat vooral te maken met de ervaringen in Zundert en het beruchte 'vakantiepark' Fort Oranje. Die camping veroorzaakte jarenlang overlast in de omgeving, er waren vermoedens van drugscriminaliteit en prostitutie. En bewoners leefden er in slechte omstandigheden. Uiteindelijk greep de gemeente in. "Sinds Fort Oranje kijken de overheden streng naar de recreatieparken. Ze houden in de gaten of alles goed gaat en of ze financieel gezond zijn", vertelt Lukken.

"Dit is een ramp voor het park."

Nu zijn er dus ook in Soerendonk problemen voor Gillis. De Oostappen Groep wist al sinds 5 juni dat het geen horecavergunning kreeg voor het vakantiepark Slot Cranendonck. Toch bleef alles open en daarom heeft de gemeente Cranendonck 25 juli aangekondigd te gaan handhaven. Als er nu nog horeca open is op het park, moet Oostappen 5000 euro per dag betalen.

Dat de horeca op Slot Cranendonck dicht moet, is een enorme klap voor Gillis en zijn bedrijf. "Mensen willen op zo'n park slapen, recreëren en lekker eten en drinken. Dat laatste kan nu midden in het vakantieseizoen niet", legt toerisme-expert Goof Lukken uit.

"Dit gaat ze waarschijnlijk ook gasten kosten. Die kunnen nu niet dicht bij hun huisje lekker eten en drinken en van de bijbehorende gezelligheid genieten", vertelt Lukken. "Er wordt in de horeca van Ooststappen veel geld uitgegeven en dat lopen ze nu mis."

Om het vakantiepark zelf open te houden is ook een exploitatievergunning nodig. De gemeente lijkt zich daar nog niet op te richten. "We zijn bezig met het onderdeel horeca en willen dat proces eerst afronden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.