'Boeren zullen niet blij zijn met BBB aan de kant en D66 in de coalitie'

25 augustus 2023 om 22:09 • Aangepast 8 september 2023 om 02:02
nl
Na vijf maanden en tien dagen onderhandelen krijgt Brabant een heel ander provinciebestuur dan veel mensen gedacht zullen hebben na de verkiezingen. De Boer Burger Beweging (BBB) behaalde een enorme overwinning met elf zetels, maar gaat de oppositie in. Hun achterban zal gespannen naar het coalitieakkoord kijken, denkt politiek verslaggever Tessel Linders. "Onder meer D66 neemt de plek van BBB in. Je kan geen groter verschil krijgen op stikstof en natuur."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Nadat BBB de verkiezingen won, ging de partij onbevangen de onderhandelingen in. Er leek in juni een akkoord te komen met de VVD, GroenLinks en de PvdA. Alleen de achterban van de BBB kon dat niet steunen en dus stelde de partij allerlei extra eisen, waardoor de onderhandelingen uiteindelijk klapten.

De overgebleven partijen zijn verder gaan praten met D66, de SP en Lokaal Brabant om aan een meerderheid in Provinciale Staten te komen. De zes partijen hebben samen 28 van de 55 zetels.

Hoewel er niets over de inhoud van het geklapte en het huidige coalitieakkoord bekend is, kan je er vanuit gaan dat de BBB-kiezer niet enthousiast wordt van het nieuwe provinciebestuur. "Vooral als je het hebt over natuur en stikstof, kan je geen groter verschil hebben dan tussen de BBB en D66", legt Linders uit. Juist deze onderwerpen zijn heel belangrijk in Brabant is de afgelopen jaren gebleken.

"Afspraken met de BBB zullen nu van tafel zijn om D66 tevreden te stellen."

"Afspraken die met de BBB zijn gemaakt en waar andere partijen water bij de wijn moesten doen, zullen nu van tafel zijn om D66 tevreden te stellen." Volgens Linders was dat noodzakelijk om de partij erbij te krijgen en zo aan een meerderheid te komen.

Om de SP in de coalitie te krijgen, zal de VVD compromissen gesloten moeten hebben denkt de verslaggeefster. "De socialisten hebben tijdens de campagne heel erg ingezet op arbeidsmigratie. We hebben heel veel arbeidsmigranten in Brabant en de SP wil dat we dat beter gaan regelen. Daar zal een stevig robbertje over gevochten worden."

"Driekwart van de Brabanders zal een soort van tevreden zijn."

Ze denkt dat de boeren die massaal op de BBB hebben gestemd niet heel blij zullen zijn met wat er in het akkoord staat. "Al weten we nog niks zeker natuurlijk. Maar driekwart van de Brabanders heeft níet op de BBB gestemd en zal een soort van tevreden zijn met dit akkoord."

Alles zal een stuk duidelijker worden op 1 september als het nieuwe provinciebestuur zich presenteert en ook alle plannen voor de komende vier jaar bekendmaakt.

LEES OOK:

Brabant bereikt als laatste provincie coalitieakkoord, zonder BBB

Kansen dat BBB in de Brabantse coalitie komt 'zijn nul'

Boosheid en irritatie over gestrande coalitieonderhandelingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.