Video

Germa is al 39 jaar vermist: aandacht voor haar verdwijning in stripboek

26 augustus 2023 om 09:46 • Aangepast 8 september 2023 om 02:04
nl
De Peter R. de Vries Foundation heeft een stripboek gemaakt waarin vijf bekende cold cases worden besproken. Een van die zaken is de verdwijning van Germa van den Boom uit Nieuwendijk. Zij was 19 jaar oud toen ze in de nacht van 28 op 29 juli 1984 verdween.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Germa van den Boom was dat weekend voor het eerst alleen thuis. Haar ouders en broertje waren bij familie in Hengelo. Na een avondje stappen in Gorinchem zette een buurjongen haar ’s nachts rond twee uur af bij haar ouderlijk huis in de Dwarssteeg in Nieuwendijk. In het huis brandde rond kwart over twee nog licht, zo zagen twee meisjes die toen door de straat fietsten.

Zondagmorgen 29 juli werd alarm geslagen toen Germa niet in de kerk was. In het ouderlijk huis werden bloedsporen gevonden. Van Germa ontbrak ieder spoor.

Sinds haar verdwijning zijn er veel verschillende onderzoeken geweest. Een coldcaseteam van de politie was met de zaak bezig en in 2017 was er extra aandacht voor haar verdwijning in een speciale themamaand van de politie, waarbij gezocht werd naar langdurig vermiste mensen.

Een fragment uit het stripboek.
Een fragment uit het stripboek.

Beloning verlopen
De Peter R. de Vries Foundation loofde eerder een beloning van 250.000 euro uit voor de gouden tip in deze zaak. Er kwamen meer dan 250 tips binnen, maar de gouden tip zat er niet bij. In april van dit jaar verliep de beloning. Haar nichtje Heidi Langerak, geboren op de dag dat haar tante vermist raakte, zei toen: “We dachten dat het hierna zou stoppen, dat we het konden laten rusten. Maar we zijn er nu achter dat het hopen en zoeken niet stopt. We willen haar vinden zodat we kunnen rouwen en het een plekje kunnen geven.”

Met het stripboek vraagt de Peter R. de Vries Foundation opnieuw aandacht voor de vermissing van Germa van den Boom. In het boek gaat het ook over de zaken van Tanja Groen, Jaïr Soares, Rosleny Magdalena en Maria van der Zanden.

Zoekacties Tanja Groen
In de zaak rond de in augustus 1993 verdwenen 18-jarige studente Tanja Groen werd meerdere keren gezocht op de Strabrechtse Heide bij Heeze. Dit gebeurde in 2021 en 2022. Er werd gedacht dat haar lichaam mogelijk ergens op de Strabrechtse Heide lag begraven. De zoekacties leverden niks op.

Emily Langerak schreef een brief aan de dader die Germa liet verdwijnen. In talkshow KRAAK. las ze eerder dit jaar een stukje uit die brief voor:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!