Video

Zware crashes met Duitse huurauto’s: Europese zwarte lijst zou helpen

18 december 2023 om 20:00 • Aangepast 29 december 2023 om 02:01
nl
Afgelopen zaterdagavond vloog in Tilburg een peperdure Duitse huurauto uit de bocht en knalde tegen een boom. De bestuurder vluchtte weg. Jonge gasten die een huurauto halen in Duitsland en daarmee met hoge snelheden rondscheuren door binnensteden en over snelwegen, vormen een groot probleem. Dat ziet ook Brancheorganisatie BOVAG, ze pleiten voor een Europese zwarte lijst.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Eigenlijk is 'groot probleem' nog een milde omschrijving. Want vorig jaar kwamen bij twee crashes met Duitse huurauto’s vijf mensen op tragische wijze om het leven in Brabant:

Het huren van een dure en snelle auto is vrij simpel, ook in Nederland. Met een paar klikken huur je bij een autobedrijf in Den Bosch online een Audi A5 Sportback voor 173 euro per dag. Topsnelheid: 250 kilometer per uur. Twee voorwaarden: je moet minimaal 23 jaar zijn én minimaal een jaar je rijbewijs hebben.

“Het is niet goed voor het imago van de sector."

“In principe kan iedereen een auto huren, en dat is ook heel goed. Dat is een mooie manier om een auto te delen”, zegt woordvoerder Paul de Waal van brancheorganisatie BOVAG (Bond van Automobiel-, Garage- en Aanverwante Bedrijven). “In Nederland zijn er meestal wel wat eisen zoals leeftijd en hoe lang je een rijbewijs hebt.”

Volgens De Waal hebben verhuurbedrijven in Nederland het goed voor elkaar dankzij een zwarte lijst die wordt bijgehouden. “Op zo’n lijst staan mensen die een auto niet of veel te laat hebben teruggebracht of huurders die zware verkeersovertredingen hebben gemaakt. Maar ook mensen die de auto hebben gebruikt voor bijvoorbeeld een drugstransport.”

De aanvullende voorwaarden, de zwarte lijst en het feit dat in Duitsland meer dikke auto’s te huur zijn zorgen ervoor dat snelheidsduivels over de grens een auto gaan huren. Daar baalt De Waal van: “Het is niet goed voor het imago van de sector, los van het drama voor alle slachtoffers.”

"We zijn alert maar we gaan niet elke Duitse auto aan de kant zetten."

De BOVAG-woordvoerder wil dat Nederland gaat samenwerken met andere landen in de Europese Unie. “Wij hebben het met die zwarte lijst goed voor elkaar, zoiets zou ook moeten gebeuren in Duitsland of België. Dan kunnen we de zwarte lijst met elkaar delen. Maar ondanks één Europa zijn we helaas nog eilandjes.”

Terug naar het huren van een auto. In Nederland betaal je 173 euro per dag voor een sportieve Audi A5. Voor een vergelijkbare auto net over de Duitse grens betaal je nog geen 150 euro. En dan zijn er geen aanvullende voorwaardes én je hebt niet de kans dat je op een zwarte lijst terechtkomt. Toch verhuren niet alle bedrijven meer aan Nederlanders, bleek een jaar geleden na een rondgang van Omroep Brabant.

De Politie West-Brabant kent de signalen dat Nederlanders in Duitsland een snelle auto huren en daarmee de weg onveilig maken. "Maar we hebben geen goede cijfers om het hard te maken", zegt een woordvoerder. "We zijn alert maar we gaan niet elke Duitse auto aan de kant zetten. Dat kunnen en willen we niet."

Bekijk hier de beelden van een peperdure auto die afgelopen zondag crashte:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!