Frits van Eerd overtuigd van onschuld: 'Aanklacht justitie was verrassing'

9 april om 19:42 • Aangepast 19 april om 02:07
nl
De advocaten van Frits van Eerd hebben dinsdagmiddag bevestigd dat de voormalig Jumbo-topman voor de rechter moet verschijnen. Van Eerd wordt beschuldigd van corruptie en valsheid in geschrifte. Er wordt nog onderzoek gedaan naar het witwassen van enkele tonnen contant geld.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Het Openbaar Ministerie heeft nog bekeken of de zaak buiten de rechter om afgehandeld zou kunnen worden. Op dat aanbod is Frits van Eerd volgens de advocaten niet ingegaan omdat hij zich, naar eigen zeggen, niet schuldig heeft gemaakt aan de verdenkingen van corruptie en valsheid in geschrifte. Daarop is Van Eerd door het Openbaar Ministerie (OM) gedagvaard.

Volgens zijn advocaten Robbert Jonk en Carlijn Nieuwenhuis zal Frits van Eerd de beschuldigingen half september in de rechtbank weerleggen en zijn standpunten verdedigen.

Verdenking onduidelijk
Na de inval in het huis van Frits van Eerd, september 2022, is volgens de verdediging lange tijd onduidelijk geweest waarvan hij werd verdacht. In maart 2023 is de voormalige topman van Jumbo op eigen verzoek opnieuw gehoord. Dat heeft enkele dagen geduurd. "Onze cliënt heeft er destijds voor gekozen om niet in het openbaar te reageren op de beschuldigingen. Tegen het OM heeft hij uitgelegd geen strafbare feiten te hebben gepleegd", vertelt Robbert Jonk.

Verrassing
In september van het afgelopen jaar werd volgens de verdediging pas duidelijk dat de beschuldigingen aan het adres van Frits van Eerd corruptie en valsheid in geschrifte betrof. "Dit kwam als een verrassing. Dat is een andere verdenking dan waarvoor hij in september 2022 is aangehouden en in 2023 is gehoord", zegt Jonk. Naar de verdenking van witwassen wordt nog onderzoek gedaan. "Van Eerd heeft onderbouwd kunnen aantonen dat het geld niet afkomstig was van een misdrijf."

In de ogen van de advocaten is er van de verdenkingen niet veel meer over en zou de zaak geseponeerd moeten worden.

Reactie Openbaar Ministerie
De voorlichter van het OM wil niet rechtstreeks reageren op de woorden van de advocaten van Van Eerd dat de corruptiebeschuldigingen er met de haren erbij zijn gesleept. "Dat is voor hun. Wij gaan daar niks over zeggen. Wij geven een toelichting op de beschuldigingen bij de rechter op 16 september."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

'Frits van Eerd regelde sponsorcontracten in ruil voor gratis spullen'

Een jaar na de inval bij Frits van Eerd: dit is wat er tot nu toe gebeurde

'Stapels geld gevonden in de slaapkamer van Frits van Eerd'

Opstappen van Frits van Eerd is heel verstandig, vindt supermarktdeskundige

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!