Miryanne (20) luncht met de koning: 'Soms eet hij ook een snel broodje'

25 juni om 20:30 • Aangepast 5 juli om 02:06
nl
Een heel bijzondere lunch voor Miryanne Ruijs uit Heeswijk-Dinther. De 20-jarige studente van het Koning Willem l College mocht dinsdagmiddag samen met nog 27 andere genodigden aanschuiven bij Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Allemaal blinken ze uit in hun vak.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Miryanne volgt de koksopleiding in Den Bosch. Ze kreeg een uitnodiging voor de zogenoemde uitblinkerslunch vanwege haar prestaties tijdens de skills-wedstrijden. Dat zijn de beroepenwedstrijden voor mbo-studenten. "Toen ik gebeld werd met de uitnodiging voor de uitblinkerslunch, dacht ik dat het een grap was. Het was allemaal een beetje onwerkelijk", vertelt ze beduusd.

"We hebben aan de koning gevraagd of dit voor hem dagelijkse kost was."

De studente is Nederlands kampioen bij beroepenwedstrijden in de categorie kok. Ook kreeg ze een speciale award omdat ze tijdens de Europese beroepenwedstrijden in Gdansk mede-studenten verder hielp.

Maar dit keer mocht ze vooral zelf genieten van een driegangenmenu. "Ik zat aan tafel bij de koning. We hebben het over de wedstrijden gehad, maar we vroegen hem ook of dit voor hem dagelijkse kost was", zegt Miryanne lachend. "Gelukkig niet, antwoordde de koning. Hij at ook regelmatig snel een broodje als hij druk was."

"Ik sta ook nog op de foto met Flemming."

Het koningspaar organiseert minimaal één keer per jaar een uitblinkerslunch in het paleis Noordeinde in Den Haag. Daarmee willen zij hun erkenning en waardering uitspreken voor mensen die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

Ook de synchroonzwem-tweeling Noortje en Bregje de Brouwer uit Goirle, dit jaar zeer succesvol op het EK en WK en binnenkort actiefd tijdens de Olympische Spelen, was bij de lunch. Net als wielrenster Fem van Empel uit Den Dungen en de Bossche zanger Flemming (Freddie Viguurs). Hij won onlangs de Edison 2024 in de categorie Pop.

"Daar sta ik mee op de foto", zegt Miryanne trots. "Om thuis te laten zien en iedereen jaloers te maken." Op de vraag waar ze het meest trots op is, de ontmoeting met Koning Willem-Alexander of toch Flemming, antwoordt Miryanne: "Die met de koning en koningin, dat vond ik toch meer bijzonder."

Miryanne en Flemming bij de uitblinkerslunch (foto: privecollectie Miryanne)
Miryanne en Flemming bij de uitblinkerslunch (foto: privecollectie Miryanne)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!