Eindejaarslijstjes: dit was het grootste Brabantse sportnieuws van 2018

31 december 2018 om 10:16
PSV kampioen! (Foto: Martijn de Bie)
PSV kampioen! (Foto: Martijn de Bie)
Nog even en het jaar zit er weer op. En wat was het weer een goed nieuwsjaar! Reden voor ons om op een rijtje te zetten wat de leukste, beste, mooiste en aangrijpendste momenten van dit jaar waren. In dit artikel lees je de belangrijkste sportgebeurtenissen nog eens terug.
Profielfoto van Job Willemse
Geschreven door
Job Willemse

1. Jeffrey Herlings wereldkampioen MXGP
De Brabantse motorcrosser reed dit jaar negentien Grand Prixs, waarvan hij er maar liefst zeventien(!) won. Herlings was al drie keer eerder wereldkampioen geworden in de lagere klasses, maar nu was hij voor het eerst de beste in de koningsklasse van de motorsport. De motorcrosser uit Oploo stelde zijn wereldtitel in eigen land veilig. Op het circuit in Assen had Herlings aan een paar punten genoeg voor de titel, maar ook deze GP wist Herlings te winnen. De 23-jarige motorcrosser werd voor zijn prestaties genomineerd als ‘Sportman van het jaar’, maar moest daarin uiteindelijk schaatser Kjeld Nuis voor zich dulden.

2. PSV kampioen van Nederland
PSV werd dit jaar voor de 24ste keer kampioen van Nederland door Ajax in eigen huis met 3-0 te verslaan. In een kolkend Philips Stadion maakten de Eindhovenaren aan alle onzekerheid een einde. Achtervolger Ajax werd door doelpunten van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn aan de kant gezet. Dit was het droomscenario voor de PSV-supporter: in eigen huis Ajax verslaan en daarmee het kampioenschap veiligstellen. Zoiets was in de geschiedenis pas één keer eerder gebeurd, in 1963. 

Bekijk de video en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

3. Michael van Gerwen wint negentien toernooien, maar toch is er kritiek
Veel dartfans hadden verwacht dat Michael van Gerwen op 1 januari 2018 in de finale had gestaan van het WK Darts, maar een paar dagen eerder verloor de darter uit Vlijmen van debutant Rob Cross. Een gigantische klap voor Van Gerwen, maar hij herpakte zich in januari meteen door The Masters te winnen. Verder won Van Gerwen nog achttien toernooien dit jaar, waaronder de Premier League of Darts waarin ‘Mighty Mike’ in een niet al te spannende finale Michael Smith versloeg. 

Bekijk de video en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

Ondanks al die titels kreeg Van Gerwen de nodige kritiek te verwerken. Hij zou niet meer zo goed zijn en hij won niet meer zo veel als eerst. "Als ik twee toernooien op rij niet win, heeft iedereen zijn woordje klaar”, zei Van Gerwen daarover. 

4. NAC-trainer Stijn Vreven en Willem II-trainer Erwin van de Looi stappen op
Nadat de Belgische trainer Stijn Vreven NAC behoed heeft voor degradatie, maakt de markante trainer na de laatste thuiswedstrijd bekend te stoppen bij NAC. Vreven krijgt daarna een luid applaus van het NAC-publiek. Zij willen graag dat de Belg blijft, hij heeft de club namelijk weer terug naar de Eredivisie gebracht. Toch staat het besluit van Vreven vast: "We zaten bij te veel punten niet op één lijn", zo luidde de reactie van Vreven zelf na zijn aankondiging. 

Bij Willem II wilden de supporters juist dat trainer Erwin van de Looi zou vertrekken. "Er moet een leider aan het roer komen die het team duidelijkheid verschaft en de spelers met passie en durf laat voetballen", zo klonk het officiële statement van de supporters. Die supporters kregen gehoor: Van de Looi stapte uiteindelijk zelf op.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

5. Mathieu van der Poel driemaal Nederlands kampioen
Dat Mathieu van der Poel kan veldrijden, dat weten we allemaal. Maar kan Van der Poel ook wielrennen? Ja, Van der Poel kan ook wielrennen. Maar, dan zal hij niet zo sterk zijn op de mountainbike, toch? Fout. Want ook dat kan Mathieu van der Poel. De 23-jarige alleskunner werd dit jaar Nederlands kampioen bij het veldrijden, het wielrennen én het mountainbiken. Een ongelooflijke prestatie van de renner van Corendon Circus. Nog nooit eerder werd iemand in die drie disciplines Nederlands kampioen in één jaar tijd.

Het is algemeen bekend dat Van der Poel de ambitie heeft om als mountainbiker naar de Olympische Spelen in 2020 in Tokyo te gaan, maar tot die tijd zal hij ‘gewoon’ op de drie verschillende disciplines actief blijven. “Als het aan mij ligt, blijf ik de drie disciplines de komende jaren met elkaar combineren. Ze hebben allemaal hun charme.” Maar zijn prestaties van dit jaar, zal men niet gauw meer vergeten.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

6. Maarten van der Weijden zwemt de Elfstedentocht
Zijn doel was 200 kilometer zwemmen langs de elf steden waar jaren geleden tijdens koude winters ook voorbij geschaatst werd, maar na 163 kilometer moest Van der Weijden uitgeput opgeven. Een bovenmenselijke prestatie leverde de oud-topzwemmer, want Van der Weijden lag ruim 55 uur in het water. En al die moeite had maar één doel: geld ophalen voor kankeronderzoek. 

Tekst gaat door onder de video.

Wachten op privacy instellingen...

De laatste tussenstand is tijdens het sportgala bekendgemaakt. Van der Weijden heeft ruim vijf miljoen euro (!) bij elkaar gezwommen. 

7. Ireen Wust wint goud op de Olympische Spelen en wordt beste Nederlandse Olympische sporter aller tijden
Voor velen was het een maandagmiddag zoals die er meer zijn, maar Ireen Wüst zal de maandag van 12 februari 2018 niet snel vergeten. Ze won goud op de 1500 meter op de Olympische Spelen. Door de zege in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang pakte Wüst voor de vierde keer op rij goud op de Olympische Spelen. Eerder deed ze dat in 2006 (Turijn), 2010 (Vancouver) en 2014 (Sotsji). Wüst, die ook nog zilver en brons veroverde, kroonde zich dit jaar tot meest succesvolle Nederlandse olympische sporter aller tijd. Een unieke prestatie van de schaatsster uit Goirle.

Wachten op privacy instellingen...

Meer eindejaarlijstjes lezen? Kijk op:

Wachten op privacy instellingen...