Video

LIVEBLOG CORONAVIRUS: 'We schudden even geen handen in Nederland'

9 maart 2020 om 13:49
nl
"We schudden in Nederland even geen handen", zei Mark Rutte maandagavond. "En de maatregelen van het RIVM voor Brabant worden verlengd tot en met maandag 16 maart." De premier kwam met die verklaring na afloop van een crisisoverleg van het kabinet. In Den Haag was ook Jack Mikkers namens de drie Brabantse veiligheidsregio's aanwezig.
Geschreven door
  • Landelijk staat de teller maandag op 321 patiënten. Het totale aantal is toegenomen met 56 patiënten ten opzichte van zondag.
  • Brabant is de provincie met de meeste coronapatiënten (134). Sinds vrijdagavond geldt het advies aan Brabanders om thuis te blijven bij milde gezondheidsklachten. Ook is het RIVM begonnen met een steekproef onder ziekenhuismedewerkers in Brabant.
  • Tilburg is vanaf maandag de stad met de meeste coronapatiënten (27) in Nederland. Eerder was dat Breda (19).
  • Hier vind je een kaartje met daarop de actuele verspreiding van het virus in Brabant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.
  • Dit is de actuele verspreiding van het virus in Brabant. Lees al het verdere nieuws onder het kaartje.
Wachten op privacy instellingen...

23:36
De provincie laat weten dat haar medewerkers waar mogelijk de komende week van huis uit moeten werken. "Als mensen geen specifieke zaken nodig hebben om hun werk te doen en als ze afspraken hebben die makkelijk verzet kunnen worden, kunnen ze thuis werken", aldus een woordvoerder. Alle overleggen met meer dan 25 personen worden tot en met maandag afgezegd.

22:10
In België is de eerste coronapatiënt overleden. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block maandag bevestigd. Het slachtoffer is een 74-jarige man, die in een ziekenhuis in Brussel was opgenomen.

21:58
Italië voert in het hele land reisbeperkingen in, heeft premier Conte bekendgemaakt. De maatregelen gaan dinsdag in. Tot nu golden de beperkingen alleen voor het noorden van het land, dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Concreet betekent het dat mensen alleen op pad mogen als het strikt noodzakelijk is.

21:47
Navraag bij diverse Brabantse bedrijven leert dat veel werkgevers de oproep van premier Mark Rutte ter harte nemen. Veel werkgevers hebben al maatregelen zoals thuiswerken en spreiding van werkzaamheden in voorbereiding. Veel bedrijven verwachten pas op zijn vroegst dinsdag in de loop van de dag hierover een besluit te nemen.

21:05
De interlands die de Nederlandse hockeyers en hockeysters op 19, 20 en 22 maart in Rotterdam tegen Nieuw-Zeeland in de Pro League zouden spelen gaan niet door. De Internationale Hockey Federatie (IHF) heeft besloten de wedstrijden van Nieuw-Zeeland in Europa voorlopig uit te stellen. De Nieuw-Zeelandse hockeybond had eerder al besloten toch niet naar Europa af te reizen, in verband met de uitbraak van het coronavirus.

20:05
'De witte crisis', zo noemde Theo Weterings, de burgemeester van Tilburg maandagavond tijdens de raadsvergadering het coronavirus. Hij begon de vergadering met een moment van bezinning en riep op de crisis 'op z'n Brabants' te lijf te gaan. "Stop even met de bezoekjes aan opa en oma, maar bel ze."

19:38
De persconferentie, volgend op het crisisoverleg van het kabinet in Den Haag, is voorbij. Tot grote consternatie en hilariteit schudden premier Rutte en Jaap van Dissel na afloop de hand. Macht der gewoonte, maar daarop volgen excuses van Rutte.

19:33
Jaap van Dissel van het RIVM: "In Brabant is er sinds eind vorige week onzekerheid over hoe het coronovirus zich verspreidt. Daarom gelden de maatregelen specifiek voor deze provincie en niet voor aangrenzende regio's waar de verspreiding wel te herleiden is."

19:30
Scholen blijven, waar mogelijk, gewoon open, zeggen premier Mark Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM. "We doen het met maatwerk", aldus Rutte.

19:25
Evenementen in Brabant kunnen voorlopig doorgaan. Dinsdag volgen nadere berichten van de drie Veiligheidsregio's die per geval zullen wegen of publieke samenkomsten wel of niet doorgaan. Dat zegt premier Rutte op de persconferentie na het crisisoverleg van het kabinet.

19:23
Premier Mark Rutte gaat in op de huidige situatie in Brabant. Geldende maatregelen van RIVM lopen door tot en met maandag 16 maart. "Doe thuiswerk waar en wanneer dit kan", zegt premier Rutte. Hij roept werkgevers ook op om het werk zoveel mogelijk te spreiden.

19:20
Persconferentie van het kabinet is begonnen. Premier Mark Rutte voert het woord. Ook aanwezig is Jaap van Dissel van het RIVM. "We zitten nu in de 'indamfase', zegt Rutte. "We kunnen dit alleen als we dit met 17 miljoen mensen samen doen. Kijk scherp naar de hygiënemaatregelen. En we schudden in Nederland even geen handen."

18:58
Het kabinet geeft na het crisisoverleg een persconferentie over de ontwikkelingen rond het coronavirus. De verwachting is dat de persconferentie na zeven uur begint. De persbijeenkomst is hier live te volgen op Omroep Brabant.

18:34
Snelle genezing van het coronavirus blijkt mogelijk. Een medewerker van het Graaf Engelbrecht in Breda werd zondagochtend 8 maart officieel besmet verklaard met het coronavirus. Op maandag heeft de GGD laten weten dat deze collega weer beter is en niet meer besmettelijk, zo meldt de middelbare school. "Deze collega was sinds vorige week thuis en vertoonde nauwelijks ziekteverschijnselen. Daarom is besloten dat hij zijn werkzaamheden weer hervat", aldus de school.

18:15
In het Helmondse Elkerliek ziekenhuis is voor het eerst iemand opgenomen met het coronavirus. De patiënt kwam afgelopen zondag met klachten bij de Spoedeisende Hulp. Vanwege de verdenking van besmetting is de patiënt direct geïsoleerd en getest op het coronavirus. De testresultaten bleken positief.

18:11
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch gaat de bezoektijden vanaf dinsdag aanpassen. Visite is welkom tussen zes en acht uur 's avonds. Op de Intensive Care kunnen bezoekers 's middags van twee tot vier terecht. Het aantal bezoekers per patiënt wordt beperkt tot twee personen per dag.

17:50
De politieke partij 50PLUS heeft zijn bijeenkomt op woensdagmiddag in Oisterwijk afgelast vanwege het coronavirus. Kamerleden Henk Krol en Corrie van Brenk zouden met leden en geïnteresseerden van gedachten wisselen over alle actuele thema’s die ouderen aangaan. 50PLUS vindt het niet verantwoord tientallen mensen – onder wie veel senioren – bij elkaar te laten komen terwijl het coronavirus zich steeds verder verspreidt.

17:16
Een oudere inwoonster van Goirle bij wie zondag het coronavirus was vastgesteld, is maandag overleden. Dat maakte de gemeente Goirle bekend. Burgemeester Mark van Stappershoef heeft de familie van de overleden Goirlenaar gesproken en zijn condoleances overgebracht. De burgemeester vraagt de privacy van de familie te respecteren. "Wat ik wel kan zeggen, is dat het slachtoffer op leeftijd was en een kwetsbare gezondheid had. Dit alles maakt het natuurlijk niet minder verdrietig voor de nabestaanden. Ik wens hen dan ook alle sterkte toe in deze moeilijke tijd."

16:47
De wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Frankrijk in Valenciennes wordt dinsdag zonder publiek gespeeld, zo laat de KNVB per tweet weten. Fans die online een ticket hebben gekocht zullen binnen vijftien dagen automatisch het bedrag teruggestort krijgen.

16:33
Berichten dat paracetamol nog maar mondjesmaat verkrijgbaar is, worden door verschillende winkels en leveranciers tegengesproken. Het Kruidvat laat weten dat er geen leveringsproblemen zijn. Ook de farmaceutische groothandel Alliance Healthcare in Den Bosch zegt dat er nog genoeg paracetamol op voorraad is. Wel zeggen beiden dat de vraag naar de pijnstiller flink is toegenomen. Bij de schappen met paracetamol hangen briefjes dat klanten maximaal twee of drie doosjes mee mogen nemen.

16:23
Een groot aantal ministers en premier Rutte komen om zes uur deze avond bij elkaar voor een crisisoverleg over het coronavirus. Het is nog niet bekend of het kabinet nieuwe maatregelen afkondigt in de strijd tegen het virus. Dat meldt het NOS. Het is de tweede keer dat er een crisisoverleg is van het kabinet. Vorige week kwam de ministersploeg ook al bijeen.

16:09
De Nederlandse voetbalbond brengt diverse scenario's in kaart voor het geval de autoriteiten extra maatregelen nemen naar aanleiding van het nieuwe coronavirus. Vooralsnog kunnen alle voetbalwedstrijden in Nederland met publiek gespeeld worden, in tegenstelling tot in landen als Italië, Frankrijk, Denemarken, Bulgarije, Roemenië en mogelijk binnenkort ook in Duitsland, waar in lege stadions wordt gevoetbald.

15:58
Een medewerker van het Bravis ziekenhuis is positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit een steekproef die het RIVM afgelopen weekeinde hield onder 195 medewerkers. De besmette medewerkster zit thuis in isolatie. De besmetting heeft vooralsnog geen invloed op de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis, aldus de directie.

14:34
In de hele provincie zitten maandag meer dan tienduizend kinderen thuis, omdat hun juf of meester niet naar school kan komen vanwege het corona-advies van het RIVM. Het RIVM adviseert mensen met lichte gezondheidsklachten niet naar hun werk te gaan. Veel leraren geven gehoor aan deze oproep, waardoor basisscholen leerlingen naar huis moeten sturen.

14:03
Brabant heeft nu 134 coronabesmettingen, meldt het RIVM. Zondag stond de teller nog op 90 Brabantse besmettingen. Ook bleek die dag dat een 86-jarige man uit Uden aan het coronavirus is overleden.

13:49
Basisschool de Ganzenbloem in Geldrop blijft de rest van de week dicht. Er zijn te weinig leraren én leerlingen om de school open te houden. Dit is besloten in overleg met de onderwijsinspectie. Acht leraren zijn thuis en 170 leerlingen.

13:42
Medewerkers van vervoersbedrijven in Brabant mogen voorlopig zelf bepalen of ze een kaartcontrole doen. Dat meldt de regionale krant de Gelderlander. "De maatregel geldt voor personeel van vervoerders Arriva, Hermes en NS", aldus de krant.

13:37
Ook de sportscholen moeten de hygiëne door het coronavirus nauwlettend in de gaten houden, zoals bij Medifit in Breda.

13:07
Een bijeenkomst van de politieke partij Forum voor Democratie in het Evoluon in Eindhoven gaat maandagavond niet door vanwege het coronavirus. De partij zegt dat het evenement in Eindhoven later dit jaar wordt ingehaald.

13:05
Verkouden? Kom niet naar wooncorporatie Woonbedrijf in Eindhoven. ?"Wij gaan mee in het RIVM-advies. Daarom vragen we u om niet naar ons kantoor te komen als u verkouden bent. Onze medewerkers en zakelijke partners volgen dit advies ook op. Ook onze medewerkers die bij u aan de deur komen, volgen de richtlijnen van het RIVM", aldus Woonbedrijf.

12:47
Zo'n 700 basisschoolkinderen uit Breda krijgen maandag geen les, omdat voor hen geen leerkracht beschikbaar is. Alle scholen in de stad volgen het RIVM-advies voor Brabanders om ook bij milde klachten thuis te blijven. Dat leidt tot meer ziekmeldingen.

12:32
Ook Klaas Dijkhoff blijft thuis vandaag.

Wachten op privacy instellingen...

12:18
Leraren melden zich maandag massaal ziek na het RIVM-advies om thuis te blijven met milde gezondheidsklachten. Kijk hier een extra nieuwsuitzending terug over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

11:52
Op het Graaf Engelbrecht College in Breda is een leraar besmet met het coronavirus. De school heeft dat maandagmorgen per brief aan de ouders en leerlingen laten weten.

11:44
Sommige Brabanders willen toch vliegen naar Italiaanse 'risicogebieden'.

11:41
Een hoogbejaarde bewoonster van zorginstelling De Watersteeg in Veghel is positief getest op het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder maandag. De vrouw, van boven de negentig, had al een paar dagen bijzondere griepklachten. Op dit moment worden alle personen met wie de vrouw onlangs in contact is geweest door de GGD getoetst op klachten.

10:44
Het bestuur van KBO Best heeft besloten de voorstellingen van de toneelgroep 'De jeugd van vroeger' niet door te laten gaan. "Senioren in het algemeen maar vooral de ouderen onder hen vormen een meer kwetsbare groep. Het bestuur wil risico’s die de gezondheid van senioren in gevaar kunnen brengen zoveel mogelijk beperken", aldus het bestuur van KBO Best. De bezoekers moeten hun kaartjes bewaren: de voorstelling wordt verzet naar een andere datum.

10:42
Een medewerker van de Tilburg School of Catholic Theology (TST) in Utrecht is besmet geraakt met het coronavirus, bevestigt de GGD in Utrecht. De medewerker is in contact geweest met een bekende die onlangs in Noord-Italië is geweest. Hij is momenteel in thuisisolatie. Er is geen risico voor medewerkers en studenten.

10:35
Er is ook iemand besmet geraakt met het virus in Veldhoven. Dat meldt de gemeente. De persoon zit in thuisisolatie met zijn of haar gezin. De gemeente geeft geen verdere details over de identiteit van de patiënt.

10:18
Van de 460 kinderen op de Bloktempel in Son, krijgt iets meer dan de helft maar les vandaag. Twaalf docenten zitten thuis. Twee daarvan zijn echt ziek, ze hebben longontsteking. De rest zit thuis uit voorzorg. "Die staan te springen om gewoon hun werk te doen", zegt directrice Kelly Hulshoff-Bensen.

10:02
Edwin Klaasen uit Waalwijk heeft al ruim een week geen voet buiten de deur gezet. De bakker is noodgedwongen aan huis gekluisterd omdat hij het coronavirus heeft. De nuchtere Brabander ziet het echter allemaal nog positief in. ''Ik heb de afgelopen week mijn vriendin beter leren kennen, tijd gehad voor een puzzel van duizend stukjes en we zijn overspoeld met lieve berichten.''

08:35
De rechtbanken in Brabant wijze op het advies van het RIVM: indien mensen met luchtwegklachten overwegen een rechtszaak bij te wonen, kunnen ze beter thuisblijven.

08:05

Wachten op privacy instellingen...

07:58
Naar aanleiding van een oproep in dit bericht wordt Omroep Brabant overspoeld met mails van ouders die melden dan hun kind niet naar school kan. De teller staat drie kwartier na de oproep al op tientallen mails. Overal in de provincie zijn er klaarblijkelijk leerkrachten die hebben besloten thuis te blijven. Ook leraren zelf nemen contact op.

07:49
Het RIVM-advies aan Brabanders met lichte verkoudheidsklachten om thuis te blijven, raakt vele basisscholen. Een daarvan is basisschool De Bloktempel in Son. Leerkrachten geven gehoor aan de oproep, waardoor zeven van de achttien klaslokalen maandag leeg blijven. Ook elders in de provincie krijgen scholen scholen te maken met lesuitval.

07:45
Brabant gaat naar het werk, voor het eerst sinds het advies van het RIVM aan Brabanders om thuis te blijven als ze luchtwegklachten hebben. Direct is duidelijk dat er problemen ontstaan op veel basisscholen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!