LIVEBLOG CORONAVIRUS: Code rood voor ziekenhuizen en Efteling sluit zaterdag de poort

13 maart om 07:52
De testbuisjes om het coronavirus te achterhalen (foto: Erik Peeters).
De testbuisjes om het coronavirus te achterhalen (foto: Erik Peeters).
Opnieuw zijn er veel afgelastingen in Brabant vanwege het coronavirus. Bij de consultatiebureaus van de GGD kampen ze tijdelijk met te weinig personeel omdat er met veel personeel geschoven moet worden. We volgen alle ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
Geschreven door

De belangrijkste feiten:

  • Mensen met lichte gezondheidsklachten moeten thuisblijven en mensen wordt geadviseerd zoveel mogelijk thuis te werken. Dat advies geldt zeker tot en met 31 maart. In Brabant moet je ook je sociale contacten beperken, ook als je geen klachten hebt.
  • Door heel het land worden evenementen met meer dan honderd mensen afgelast. Ook deze maatregel geldt zeker tot en met 31 maart.
  • Bezoeken aan kwetsbare personen en ouderen moeten worden beperkt, eveneens zeker tot en met 31 maart.
  • Er worden volgens premier Mark Rutte 'snel' aanvullende maatregelen uitgerold voor Brabant. Na het weekend wordt volgens de veiligheidsregio's duidelijk om welke maatregelen het precies gaat.
  • In Brabant zijn 360 mensen positief getest op het coronavirus, zo werd donderdagmiddag bekendgemaakt. Landelijk gaat het om 804 mensen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

We sluiten het liveblog van vrijdag hierbij af. Zaterdag volt een nieuwe blog.

00.49
Het MMC in Veldhoven meldt dat daar een tweede patiënt positief getest is op het coronavirus. "Deze patient is direct in isolatie geplaatst."

20.05
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een speciale corona-afdeling ingericht. Dat meldt het ziekenhuis vrijdagavond. Alle patiënten die zijn besmet met het coronavirus worden bij elkaar op de afdeling longgeneeskunde geplaatst. Longpatiënten gaan naar een andere afdeling.

19:26
Het zorgpersoneel wordt niet vergeten in deze drukke, zorgzame tijden. Dat maakt het Amphia ziekenhuis duidelijk met deze tweet:

Wachten op privacy instellingen...

18:48
Safaripark Beekse Bergen, ZooParc Overloon en Dierenrijk zijn vanaf zaterdag tot nader orde gesloten. "Hiermee nemen we het welzijn van onze bezoekers en medewerkers in acht", laten de Brabantse dierenparken weten. "Het welzijn van de dieren komt niet in het gedrang."

18:37
Bij Revant medisch specialistische revalidatie Breda is een medewerker positief getest op het coronavirus. De besmette persoon is begin maart één dag aanwezig geweest bij Revant. De milde klachten hebben zich enkele dagen erna gemanifesteerd. Dat maakte Albert-Jan Mante, voorzitter Raad van Bestuur bekend. De medewerker zit thuis. Hij had beperkt contact met enkele revaliderende mensen en medewerkers. Alle betrokkenen zijn geïnformeerd.

18:13
Alle verloven van gedetineerden worden vanaf zaterdag ingetrokken. Dat laat de Dienst Justitiële Inrichtingen weten. Ook mogen er geen bezoekers meer in de gevangenis. Uitzondering zijn ouders die hun kind in een jeugdinrichting willen opzoeken. Ook advocaten en anderen die betrokken zijn bij een rechtszaak kunnen onder voorwaarden in de gevangenis terecht. Verder krijgen gedetineerden, waar mogelijk, een beeldverbeelding om hun zaak tijdens een zitting van de rechtbank te volgen. Wie zich vrijwillig meldt voor het uitzitten van zijn of haar openstaande celstraf, wordt voorlopig geweigerd door de DJI. Deze zogeheten 'zelfmelders' ontvangen op een later tijdstip alsnog een oproep om hun straf uit te zitten.

17:14

Fitnessclub EasyActive in Den Bosch heeft de deuren gesloten. Dat is gebeurd nadat twee medewerkers zich met griepverschijnselen hadden ziekgemeld. In overleg met de landelijke organisatie is besloten om de sportschool te sluiten. Een woordvoerder benadrukt dat er bij de medewerkers geen corona is vastgesteld.

16:56
De gemeente Heusden stopt met een groot aantal activiteiten in zwembad Die Heygrave Tot en met 31 maart gaat het om: Aquavitaal en Aquavitaal, Bewust bewegen, Aquafit en Aquarobics, Recreatief zwemmen en Gezinszwemmen. De zwemlessen gaan wel door. Om te voorkomen dat er te veel kinderen deelnemen aan de zwemlessen zijn diverse lesgroepen opgesplitst.

16: 48
De Veiligheidsregio Brabant Noord laat per tweet weten dat een noodverordening gemeenten ondersteunt bij de uitvoering van de maatregel om bijeenkomsten met meer dan honderd bezoekers niet toe te staan.

Wachten op privacy instellingen...

16:43
In het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch geldt code rood. Operaties worden afgezegd, zodat personeel zich kan richten op acute zorg voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. Alle verlofdagen en vakanties van medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch zijn ingetrokken. Ook mogen zij niet naar het buitenland.

16:34
De uitreiking van de Zachte G-prijs 2020 op 18 maart in Waalwijk gaat niet door, laat Erfgoed Brabant weten. “We verdagen de prijsuitreiking naar een later moment.” Voor de prestigieuze Brabantse dialectenprijs waren 23 genomineerden onder wie Bjorn van de Doelen, Noud Bongers en Nico van de Wetering.

16:21
Het Maasziekenhuis in Boxmeer stelt voor de komende dagen meerdere niet-spoedeisende operaties uit om tijd en ruimte in het ziekenhuis te maken. Voor poliklinieken wordt bekeken welke afspraken verzet kunnen worden of telefonisch of via beeldcontact plaats kunnen vinden. Patiënten voor wie dit gevolgen heeft worden door het ziekenhuis persoonlijk benaderd. Patiënten die geen bericht ontvangen, kunnen ervan uitgaan dat hun afspraak doorgaat.

16:14
De Gereformeerde Gemeente Werkendam schrapt de kerkdiensten op de zondagen 15, 22 en 29 maart. De diensten in de Werkendamse kerk worden druk bezocht. Voor de ochtenddienst trekt de kerk rond de vierhonderd gelovigen en bij de avonddienst zijn rond de 125 kerkgangers aanwezig.

16:03
Festival Cement van 20 tot en met 28 maart in Den Bosch gaat niet door. De organisatie zal publiek en deelnemers op een later tijdstip informeren over de gevolgen en mogelijkheden.

16:01
Het Speciaalbierfestival op 9 mei In Den Bosch is afgelast. Mensen die al een kaartje en munten hebben gekocht, krijgen het geld automatisch teruggestort op hun bankrekening, meldt de organisatie.

15:45
In het Maasziekenhuis in Boxmeer zijn twee patiënten positief getest op corona. Deze patiënten worden in isolatie verpleegd. Een van de patiënten is een bewoner van zorgcentrum Norbertushof, locatie Kleermakersgroes in Gennep.

15:26
De voorjaarskermis in Helmond gaat dit jaar niet door. De kermis was gepland van vrijdag 27 maart tot en met zondag 5 april.

15:11
Ook zwembaden gaan dicht. Het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep inclusief Pieter van den Hoogenband zwemstadion en ir. Ottenbad zijn vanaf vrijdagmiddag op slot. In Waalwijk sluit zwembad Olympia, sporthallen en gymzalen en de accommodaties in Waalwijk, Sprang-Capelle en Waspik blijven ook dicht. Alle sluitingen gelden tot en met dinsdag 31 maart. Recreatieoord De Warande is eveneens dicht en alle activiteiten zijn geannuleerd. De Warande laat nog weten wanneer ze weer opent.

14:57
Ook de bioscopen van Kinepolis nemen maatregelen. "Per filmvoorstelling zullen maximaal 100 tickets beschikbaar zijn. We zullen hier rekening mee houden met de in- en uitloop van de voorstellingen. Dus ook in de gangen houden we de aantallen zo beperkt. Reguliere voorstellingen waarvan al meer dan 100 tickets verkocht waren, zullen we opsplitsen in twee zalen", zo luidt de verklaring.

14:54
Het is zeker dat het daadwerkelijke aantal besmettingen hoger is dan het cijfer van het RIVM, zegt Sjaak de Gouw van de GGD. "Er zijn waarschijnlijk ook veel mensen met lichte klachten, die gewoon thuis uitzieken en zich dus niet melden, maar misschien wel het virus hebben. Dit virus geeft namelijk bij 80 procent milde klachten." Alleen mensen die koorts hebben wordt geadviseerd om de huisarts te bellen.

Ook mensen die lichte klachten hebben en uit Noord-Italië komen, worden niet getest. Dat geldt sinds vrijdag ook voor huisgenoten van mensen die het virus hebben en zelf klachten hebben, zelfs als dat koorts is. Dat zij niet meer getest worden, komt volgens het RIVM door de 'toegenomen werkdruk en dreigende schaarste van testmateriaal'.

Deze mensen zitten ook al in quarantaine en testen heeft volgens het RIVM 'vanuit volksgezondheidsoogpunt geen meerwaarde'.

14:23
Het aantal coronabesmettingen in Brabant is vrijdag met 87 gevallen gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Het is de grootste stijging tot nu toe. In totaal telt Brabant nu 360 patiënten. Donderdag werden er 273 patiënten met een coronabesmetting geteld door het RIVM.

Het landelijke aantal staat vrijdag op 804. Landelijk zijn dat er 190 meer dan donderdag. Donderdag stond dat cijfer nog op 614. Het aantal landelijke sterfgevallen is ten opzichte van donderdag toegenomen met vijf en staat nu op tien. Daarvan komen vier mensen uit Brabant, zoals donderdag al werd gemeld.

Het gaat om inwoners van Uden, Goirle, Etten-Leur en Zundert. Tilburg is één dag van 50 naar 76 patiënten gegaan, waarmee de stad landelijk koploper is. In Breda staat de teller op 53 patiënten vrijdag, dat waren er donderdag 42. Dat zijn de grootste stijgingen in Brabant.

13:24
De Efteling sluit zaterdag voor de rest van de maand haar deuren vanwege het coronavirus. Dat meldt het pretpark op haar site. Het besluit is genomen na overleg met de veiligheidsregio's. De hotels en resorts sluiten per 17 maart.

12:47
De Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame, Expeditie E en de bibliotheek in Het Huis van Waalre zijn per direct gesloten voor publiek om verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

12:46
"Wat voor werk doen je ouders?" Dat is een vraag die deze dagen zomaar gesteld kan worden op tientallen basisscholen in Brabant. Scholenkoepels laten aan Omroep Brabant weten dat ze het werk van ouders meenemen bij hun afwegingen over nieuwe coronamaatregelen.

12:42
Voor bokser Max van der Pas breekt er een cruciale week aan. Vanaf zaterdag bokst hij in Londen het olympisch kwalificatietoernooi, zijn laatste kans om de Spelen in Tokyo te bereiken. Naar eigen zeggen is de 26-jarige Elsendorper er klaar voor. “Vier jaar geleden was het moeten, nu is het genieten.”

12:34
Het openbare leven in Brabant valt steeds meer stil door de coronacrisis, maar er ontstaan ook meteen creatieve ideeën om door de crisis heen te komen. Om besmettingen te voorkomen, hebben ze bij Active Lifestyle Club Breda bijvoorbeeld hun sporters gevraagd om thuis te blijven. De lessen worden voorlopig via internet gegeven: "We hebben ingespeeld op de paniek en houden onze bootcamp nu live online."

12:21
Alle Brabantse cafés en restaurants zouden in verband met het coronavirus moeten sluiten. Dat advies geeft het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) aan de drie Brabantse veiligheidsregio's. Dat vertelde bestuursvoorzitter Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg vrijdagochtend in het Radio 1-programma '1 op 1'.

11:54
De gemeente Waalwijk sluit het zwembad, de sporthallen en gymzalen tot en met dinsdag 31 maart. De sporthallen en gymzalen blijven in deze periode wel toegankelijk voor het onderwijs.

11:51
Nog twee afgelastingen. De Helmondse Lichtjesparade van 28 maart gaat niet door. Het evenement trekt jaarlijks rond de 5000 bezoekers en kan en mag nu dus niet doorgaan in verband met de aangescherpte coronamaatregelen.

Het bestuur van Concours Hippique Mierlo heeft daarnaast besloten dat de vier Nederlandse Kampioenschappen voor Springruiters niet doorgaan. Het evenement zou van 23 tot en met 26 april in Mierlo gehouden worden.

11:30
Gers Pardoel uit Kaatsheuvel heeft vrijdagochtend online voor verontwaardiging gezorgd na het plaatsen van een oproep met betrekking tot het coronavirus. Op zijn socialmediakanalen deelde hij een bericht dat verzoekt om elkaar juist wél handen en knuffels te geven.

11:14
'Schandalig", noemt Denise het besluit van de Efteling om het attractiepark in Kaatsheuvel open te houden ondanks het coronavirus. Ze krijgt de nodige bijval op social media, maar er zijn ook mensen die hier anders tegenaan kijken. De Efteling zelf zegt de adviezen van officiële instanties te volgen. Een woordvoerder van de Efteling liet donderdagavond weten dat het attractiepark 'nog steeds in afwachting is van het advies van de Brabantse veiligheidsregio’s'. "Dit advies wordt in de loop van deze vrijdag verwacht." Daarom is het attractiepark vooralsnog gewoon open.

10:52
Libéma (van Dierenrijk in Mierlo en de Beekse Bergen in Hilvarenbeek) heeft zich inmiddels over het virus uitgelaten. “Er zijn aanpassingen”, vertelt woordvoerder Linda Engels. "We zijn open, maar alle plekken waar mensen samenkomen, bijvoorbeeld bij de diervoederpresentaties in de dierenparken, zijn afgelast. Ook de binnenverblijven – soms kunnen mensen in de stallen kijken en zo – zijn ook gesloten voor het publiek. De horeca is afgeschaald naar maximaal zestig personen. Dicht hoeven de parken nog niet, maar we volgen alle adviezen. Ook de vakantieparken zijn gewoon open, maar met wat aanpassingen.”

10:43
Het consultatiebureau van de GGD Hart voor Brabant zit met tijdelijk personeelstekort. Consultatiebureaus in de plaatsen Zeeland, Schaijk, Boekel, Ravenstein, Geffen. Lith Berghem, Landerd, Erp, Haps, Grave, Mill, St.Anthonis en Overloon zijn volgende week gesloten.

"Om alle vragen en onderzoeken goed uit te voeren heeft ons reguliere team infectieziektebestrijding hulp nodig van alle verpleegkundigen en artsen. Ook een deel van onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen ondersteunt het team infectieziektebestrijding. Wij hebben daarom moeten besluiten een deel van de afspraken bij onze jeugdgezondheidszorg te verzetten naar een andere dag of een andere locatie.", schrijft de GGD.

09:32
Voorlopig worden er geen Rooms-Katholieke kerkdiensten meer op zaterdag en zondag gehouden in Brabant. Dat hebben de bisschoppen van Nederland vrijdag na crisisoverleg besloten. De extra maatregel moet voorkomen dat het coronavirus zich tijdens de wekelijkse kerkgang verspreid. Ook vieringen van een aantal Protestantse kerken gaan niet door.

08:55
De Brabantse economie krijgt flinke klappen nu het coronavirus te lijf wordt gegaan met ingrijpende maatregelen. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University vreest een diepe recessie met ontslagen en faillissementen, als de situatie lang zo blijft. Zzp’ers en de toerisme en vrijetijdssector worden als eerste keihard geraakt.

08:01
De Albert Heijn XL in Tilburg kampt met lege schappen. Toiletpapier en medicijnen als paracetamol zijn gisteren vrijwel volledig uitverkocht.

undefined

7.30
Het coronavirus raakt ook de Opstandingskerk in Tilburg. "Je kunt zondag niet naar ons komen. Daarom komen we naar jou toe", is te lezen op de website. "Doe mee met de online coronaviering."

7.15
De uitgestelde carnavalsoptocht door Sint-Oedenrode, die niet dit maar volgens weekenden zou plaatsvinden, gaat niet door vanwege het coronavirus. De organisatie noemt het besluit teleurstellend maar begrijpelijk. Ook de pre-optocht party van Papgat die zaterdag zou plaatsvinden, is afgelast. Beide evenementen worden niet op een later tijdstip ingehaald.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...