Video

CORONABLOG: Dode in Boxtel, scholen mogelijk maandag dicht en Brabanders vast in Marokko

14 maart 2020 om 18:59
nl
Er zijn zaterdag door het RIVM twee nieuwe coronasterfgevallen bekend geworden. Daarnaast zouden twee bewoners van woonzorgcentrum Leyhoeve in Tilburg na besmetting zijn overleden en een in Boxtel, maar dat is nog niet bevestigd door het RIVM.
Geschreven door

De belangrijkste feiten:

  • Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Brabant is zaterdag met 43 gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
  • In totaal heeft Brabant nu 403 patiënten. Vrijdag telde het RIVM nog 360 patiënten met een coronabesmetting in onze provincie.
  • Er zijn zes mensen volgens het RIVM overleden door het coronavirus: uit Etten-Leur, Zundert, Goirle, Uden, Eindhoven en Roosendaal. Verder zouden twee bewoners van woonzorgcentrum Leyhoeve in Tilburg na besmetting zijn overleden en een in Boxtel, maar dat is nog niet bevestigd door het RIVM.

We sluiten hiermee het liveblog voor zaterdag. Zondag voorzien we u weer van het laatste nieuws rondom het coronavirus.

22.50
De Sunweb Group annuleert eveneens alle vlieg- en wintersportvakanties met vertrek tot en met 31 maart. Alle reizen naar Turkije worden tot en met 17 april geannuleerd. Alle reizigers die nu nog op vakantie zijn, reizen vooralsnog zo mogelijk terug naar Nederland op hun reguliere vluchtdatum. Dit is niet het geval wanneer bestemmingen hun grenzen sluiten, zoals op dit moment bijvoorbeeld het geval is in Marokko. Samen met zowel lokale als internationale autoriteiten en wil Sunweb Group zijn klanten zo snel mogelijk weer op Nederlandse bodem krijgen.

Eerder werd al bekend dat Corendon alle reizen annuleert.

22.40
De Tweede Kamer komt niet zondag al bijeen voor een debat over onmiddellijke sluiting van de scholen. De oppositiepartijen die daarop aandrongen, krijgen nul op het rekest van een ruime Kamermeerderheid, meldt het Kamerbestuur. Wel heeft het kabinet een spoedoverleg over een eventuele scholensluiting.

22.30

Landen moeten dezelfde vergaande maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. “Sluiten van restaurants en cafés in België, waarna de Belgen naar Zuid-Nederland trekken waar het aantal infecties met het coronavirus sterk stijgt, is onaanvaardbaar.” Dit staat in een persbericht van drie Antwerpse experten in infectieziektebestrijding.

22.20
Minister Cora van Nieuwenhuizen werkt tot 24 maart thuis. De Brabantse kwam eerder deze week in contact met de Indonesische minister van Transport. Later bleek dat hij besmet was met het coronavirus. Ze wordt niet getest, dat heeft namelijk geen zin zolang er geen symptomen heeft. Van Nieuwenhuizen woonde jaren in Oisterwijk en was onder meer gedeputeerde in Brabant.

22.00
Het kabinet belegt zondag spoedoverleg met de medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt het dringende advies van de specialisten om dat te doen "serieus", laat hij weten.

21.05
In Boxtel is een man overleden aan corona. Het gaat om een cliënt van zorgexpertisehuis Liduina. "De andere cliënten zijn dus niet met hen in aanraking geweest en hoeven niet in isolatie. We hebben direct de richtlijnen van het RIVM gevolgd," zegt een woordvoerder.

20.20
De Tweede Kamer moet bij hoge uitzondering op zondag bijeenkomen om onmiddellijke sluiting van de scholen te kunnen afdwingen, vindt een flink deel van de oppositie. Nu medisch specialisten op sluiting aandringen, moet het kabinet zijn verzet tegen die maatregel laten varen, stellen de partijen.

Het spoeddebat komt er alleen als een Kamermeerderheid instemt. Die is nog niet in zicht.

20.10
Hotels en horeca hebben veel last van het virus. Hotels zitten op een bezettingsgraad van onder de 20 procent, waar men normaal in deze periode ruim 70 procent à 80 procent zou moeten kunnen halen, meldt burgemeester Paul Depla in een brief aan de Bredase gemeenteraad.

"Ook zien we dat veel MKB bedrijven en toeleveranciers het nu moeilijk hebben. Het ondernemersteam staat in nauw contact met veel bedrijven om in kaart te brengen welke hulpvraag men heeft, maar ook om maatregelen te treffen. Komende week is er een overleg gepland met horecavertegenwoordigers om te bezien, wat wij als lokale overheid kunnen doen om hen te ondersteunen."

20.00
Spelen voetballers als Virgil van Dijk en Denzel Dumfries pas volgend jaar het EK spelen in de kleuren Oranje? De UEFA overweegt om het EK van 2020 te verplaatsen naar december en de clubcompetities te laten inhalen in de zomer.

19.50
Steeds meer restaurants sluiten vrijwillig de deuren. Bijvoorbeeld omdat de kosten hoger zijn dan de opbrengsten of omdat het bedrijf de veiligheid niet kan garanderen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij restaurant Lucky Apple in Waalwijk.

Wachten op privacy instellingen...


19.38

Vanwege dreigende capaciteitsproblemen hebben alle Brabantse ziekenhuizen ‘code rood’ afgekondigd. Het gaat ook vaak om jongere patiënten, onder de vijftig. Het is de vraag of intensive care-afdelingen bestand zijn tegen de toeloop van doodzieke coronapatiënten. Maar hoe werkt zo'n intensive care?

19.30
De 16-jarige Sehraz uit Breda is besmet en ligt in het ziekenhuis, aldus RTL Nieuws. Zijn familie wil andere mensen waarschuwen. "Word wakker en neem dit virus serieus."

Op Facebook vraagt zijn broer Babor om voor Sehraz te bidden.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

19.10
In Breda gaan oplichters de straat op met een collectebus, waarbij ze stellen geld op te halen voor het rode kruis vanwege het coronavirus, "Trap er niet in", waarschuwen de twee wijkagenten die in Breda verantwoordelijk zijn voor de wijken Belcrum en Doornbos-linie.

Wachten op privacy instellingen...

19.00
Een aantal buurtbussen stopt tot 31 maart met hun dienstverlening vanwege het coronavirus, zo maakt Arriva bekend. Het gaat onder meer om bussen in de regio Grave, Waalwijk, Rijen, Almkerk, Den Bosch en Oss. Ook de Eftelinglijnen vervallen, net als een deel van de schoollijnen.

18.49
Hoewel de overheid het ze (nog) niet oplegt, zijn er in Breda al ondernemers die hun zaak vrijwillig sluiten vanwege het coronavirus. Vrijdag besloot bijvoorbeeld feestcafé 't Stammeneke om voorlopig niet open te gaan en vanaf maandag houdt kapperszaak El Barbero de deuren voor onbepaalde tijd dicht. "Ik denk zeker dat er meer zaken dicht gaan."

18.40
Het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken raadt burgers af naar het buitenland te gaan. Doordat in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus wereldwijd strenge maatregelen worden genomen, is de kans groot dat reizigers worden geweerd, in quarantaine komen of niet meer terug kunnen, waarschuwt het departement op zijn site.

18.35
Sinds twee dagen daalt het aantal opgenomen coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen. De piek van de carnavalsgolf is mogelijk voorbij. In het begin van vorige week werden dagelijks nog rond de 25 nieuwe, ernstig zieke coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen opgenomen, vrijdag daalde dit aantal naar 15. En zaterdag naar 10. Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Brabant tegen de Volkskrant. Hier achteraan komt echter een tweede, omvangrijkere golf die zich nu over heel Nederland verspreidt, zegt hij.

18.30
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vraagt aan de politiek of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. Dat is de uitkomst van een zaterdag gehouden online-overleg met duizend artsen over de acute zorg aan patiënten met Covid-19.

"Vele artsen vragen ons om te pleiten voor het sluiten van de scholen. Moeten we niet het zekere voor het onzekere nemen en per direct alle scholen sluiten? Wij denken van wel", aldus KNO-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem.

18.28
Het besluit van Marokko om het luchtruim te sluiten voor vluchten uit Nederland en België, heeft ook fikse gevolgen voor Brabanders. Zo zitten Tamara en Rico uit Wagenberg met drie vrienden uit Amsterdam vast in het westelijke vissersdorpje Tagazhout. Ze zouden dinsdag terugvliegen naar Nederland.

17.28
Bij een inwoner van Steenbergen is besmetting met het coronavirus vastgesteld. Zaterdag maakte burgemeester Ruud van den Belt dit bekend. De patiënt verblijft in thuisisolatie.

17.25
Een spookdorp, zo ziet de Efteling en de bijbehorende resorts er zaterdagmiddag uit. De deuren van het pretpark zijn sinds vrijdagavond dicht vanwege het coronavirus. Dit heeft directeur Fons Jurgens op dringend advies van de veiligheidsregio moeten besluiten.

17.17
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen: “Er is ook een inwoner van Rucphen positief getest op het coronavirus. Deze persoon zit in thuisquarantaine. Ik wens de patiënt heel veel beterschap! Het was natuurlijk niet te voorkomen dat er ook in onze gemeente een besmettingsgeval zou komen. Om verspreiding te voorkomen wil ik iedereen nogmaals met klem oproepen de richtlijnen van het RIVM goed na te leven."

Wachten op privacy instellingen...


16.51
Supermarkt Jumbo heeft zaterdagmiddag moeite met online bestellingen. "Bestellingen kunnen tijdelijk niet geplaatst, gewijzigd of aangevuld worden", is te lezen op de website van Jumbo. "We doen ons best het zo snel mogelijk voor je op te lossen."

16.34

Reisorganisatie Corendon heeft alle reizen en cruises vanaf zondag tot en met 31 maart geannuleerd. Dat maakte Corendon zaterdag bekend. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

16.24
Medewerkers van de gemeente Breda zouden ingezet kunnen worden in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Dat is een van de maatregelen die het college van B en W overweegt, is te lezen in een brief aan de gemeenteraad. "Niet uitgesloten is dat meer gemeentelijke medewerkers hand- en spandiensten, al dan niet vrijwillig, gaan doen in het ziekenhuis."

16.00
"Omdat de focus momenteel steeds meer op onze spoedzorg komt te liggen en daarvoor extra menskracht en materialen nodig zijn, annuleren we de komende periode een deel van geplande operaties, meldt het Elkerliek ziekenhuis. De patiënten waar het om gaat, worden gebeld.

15.37
In het Tilburgse woonzorgcentrum De Leyhoeve zijn twee bewoners van de zorgafdeling bezweken aan het coronavirus,. Hun gezondheid was al langer slecht.

15.15
Mensen bieden massaal coronahulp aan via Twitter met #coronahulp. Mensen bieden aan om de hond uit te laten en willen op kinderen passen van mensen die wel naar hun werk gaan. Ook worden er warme maaltijden aangeboden voor mensen die het financieel moeilijk hebben of boodschappen voor mensen die thuis moeten blijven omdat zij onder de risicogroep vallen. Hartverwarmend!

Wachten op privacy instellingen...



15.01
In Brabant zijn er 403 gevallen bekend, dat is een stijging 43. Er zijn 12 mensen overleden in Nederland, daarvan 6 in Brabant.

14.45
Het RIVM maakt bekend dat er zaterdag 155 nieuwe coronapatienten zijn bijgekomen, in totaal zijn er 959 mensen in Nederland besmet met het coronavirus.

14.30
Bij andere zorginstellingen zoeken ze ook hulp, bijvoorbeeld bij De Leyhoeve in Tilburg. Mensen hoeven geen zorgachtergrond te helpen. "Je kunt onze zorgmedewerkers ontlasten door bijvoorbeeld een boterham te smeren voor onze bewoners."

Wachten op privacy instellingen...



14.00
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg deed een oproep omdat zij hulp kunnen gebruiken. Er werd massaal gereageerd op deze oproep. Daar zijn zij erg dankbaar voor maar het ziekenhuis vraagt je nu alleen aan te melden als je voldoet aan hun criteria.

Wachten op privacy instellingen...



13.32

Er is in het Bravis Ziekenhuis een patiënt overleden. Het gaat hierbij om een 70-jarige vrouw met gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn er in het ziekenhuis nog drie patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

13.30
Presentatoren Jordy en Christel riepen alle Brabanders op om zaterdagmiddag om halftwee mee te zingen met 'Brabant' van Guus Meeuwis. En dat deden jullie massaal!

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

13.14
Het is "extreem rustig" op de stations en in de treinen, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen. Mensen houden zich goed aan de corona-adviezen van de overheid en bovendien zijn grote evenementen afgeschaft. Het spoorbedrijf rijdt zaterdag volgens een voor deze dag normale dienstregeling. De enige aanpassing die de NS in verband met het coronavirus tot nu heeft gedaan, is dat er geen extra spitstreinen meer worden ingezet.

Het spoorbedrijf loopt niet vooruit op eventuele nieuwe ingrepen. Of die nodig zullen zijn, hangt af van de maatregelen en richtlijnen van de overheid en gezondheidsautoriteiten die er mogelijk nog aankomen. Ook het aantal ziektemeldingen bij de NS is daarbij van belang. "Prioriteit nummer 1 is het gezond en fit houden van ons personeel om de treinen optimaal te kunnen laten rijden voor de mensen die afhankelijk zijn van treinvervoer", zegt de woordvoerster.

13.07
De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien.

In de XL-supermarkt in Tilburg waren vrijdagmiddag heel veel schappen zijn al leeg. Ergens lag nog een enkel verlaten pak wc-papier.. Brabant hamstert als nooit tevoren.

undefined

12.48
Een bewoner van een gesloten verpleegafdeling van Wilgenhof is vrijdagavond in een ziekenhuis in Eindhoven overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het is onduidelijk waar en wanneer de man het virus heeft opgelopen.

12.46
België meldt 133 nieuwe gevallen van het coronavirus. Daarmee staat het totaalaantal positieve testen in het land nu op 689, maakte de Belgische overheid zaterdag bekend op een persconferentie. Ook werd bekend dat voor de vierde keer iemand in België is overleden aan het longvirus.

Zo'n 95 gedetineerden in de gevangenis van het Belgische Dendermonde weigerden na de ochtendwandeling weer naar binnen te gaan. De gedetineerden eisten mondkapjes en wilden dat bezoek opnieuw wordt toegelaten. Als voorzorgsmaatregel werd door de leiding al het bezoek tot 3 april opgeschort. De gevangenen kregen 20 euro extra beltegoed als compensatie.

12.45
De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten in Nederland draaien momenteel op maximale capaciteit om de tekorten aan voorraden in de Nederlandse supermarkten aan te vullen. Vele honderden extra vrachtwagens worden dit weekend ingezet om de winkels van producten te voorzien. Dat zegt directeur Marc Janssen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie die de belangen van de supermarkten en foodservicebedrijven behartigt. Janssen denkt dat pas na dit weekend de voorraden in de winkels weer grotendeels op normaal niveau zijn.

11.33
Niet voorin de bus instappen, maar achterin. Dat verzoek krijgen klanten van de vervoersmaatschappijen Arriva en Hermes om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

11.28
Een medewerker van de GGD West-Brabant is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Na laboratoriumonderzoek stelde het RIVM dit resultaat vast. De medewerker zit in thuisisolatie.

11.18
In de Brabantse ziekenhuizen is sprake van code rood. Dat betekent onder meer dat geplande operaties worden afgezegd, zodat het personeel zich kan richten op acute zorg voor mensen die besmet zijn met het coronavirus.

11.14
Vraag een plaat aan bij het radioprogramma Graat& De Laat van Omroep Brabant voor een dierbare die je niet kunt bezoeken en laat zo weten dat je aan ze denkt.

11.11
Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19. De wetenschappelijke publicatie van de groep van tien wetenschappers ligt ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift Nature, meldt Erasmus Magazine, dat de ontdekking een wereldprimeur noemt.

11.04
Het wc-papier is niet aan te slepen in de winkels. Veel mensen zijn aan het hamsteren. Premier Rutte riep vrijdag de mensen op om niet te hamsteren. "Dat is niet aardig voor andere mensen, die dan niks meer kunnen kopen", zei hij.

10.30

bij het Bredase Mastbos staan er veel auto's geparkeerd. Fluorescerende jasjes en schoenen alom. Veel hardlopers en wandelaars genieten van het Brabantse zonnetje.

10.00
KPN sluit alle zestien winkels in Brabant tot 31 maart 2020. Ook de werkzaamheden van monteurs in Brabant worden beperkt, maar bij storingen komen de monteurs wel in actie.

09.00
Donderdag gingen het theater en het golfterrein op slot. De Efteling is sinds zaterdag gesloten, het park blijft de rest van de maand dicht. Efteling-directeur Fons Jurgens heeft geen oog dicht gedaan: "Een moeilijk besluit, maar de veiligheid van medewerkers en gasten staat vanzelfsprekend voorop." De hotels en resorts sluiten per dinsdag 17 maart. De gevolgen voor de 3500 personeelsleden zijn nog onduidelijk.

07.00
Het coronavirus zorgt er voor dat vrijdagavond de restaurants in Oisterwijk niet eens halfvol zaten. "Ik woon hier al 35 jaar, maar heb het nog nooit zo rustig op een vrijdagavond gezien", vertelt een voorbijganger. De uitbaters bevestigen dit en zitten in grote onzekerheid.

00.49
Het MMC in Veldhoven meldt dat daar een tweede patiënt positief getest is op het coronavirus. Deze patiënt is direct in isolatie geplaatst.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!