LIVEBLOG CORONAVIRUS MAANDAG: Burgemeesters willen geen extra maatregelen, bloemencorso afgelast - Omroep Brabant
Video

LIVEBLOG CORONAVIRUS MAANDAG: Burgemeesters willen geen extra maatregelen, bloemencorso afgelast

30 maart 2020 om 07:00
nl
De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, zo melden bronnen in Den Haag. Het aantal doden door het coronavirus in Nederland is met 93 gestegen tot 864. Maandag werd ook bekend dat de burgemeesters geen verdere maatregelen willen en dat een bus met coronapatiënten met pech in Brabant strandde. In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.
Geschreven door
  • Brabant telt volgens het RIVM 3231 patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld.
  • De afgelopen 24 uur zijn er 214 vastgestelde besmettingen in Brabant bij gekomen.
  • Zo'n 93 procent van de Nederlanders blijft zoveel mogelijk thuis tijdens de coronacrisis, blijkt uit onderzoek.
  • Hoe beleef jij de coronacrisis of heb je een foto gemaakt van een hartverwarmend initiatief? Laat bij Omroep Brabant een foto achter.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.45
Doordat bijna iedereen thuis blijft, is het erg druk op de digitale snelweg. Door thuiswerkers, gamers en mensen die op Netflix kijken verbrak de Amsterdam Internet Exchange, een van de belangrijkste knooppunten voor internetverkeer in de wereld, maandagavond een record. Voor het eerst in zijn bestaan verwerkte de exchange meer dan 8 terabit per seconde aan verkeer. Dat staat gelijk aan 200 miljoen A4'tjes met tekst of 320.000 haarscherpe films.

Overigens hebben Ziggo-klanten in onder meer Roosendaal al de hele dag geen internet en tv. Volgens de provider zijn de problemen rond middernacht verholpen. De storing ontstond 's ochtends, ziekenhuizen waren daardoor niet goed bereikbaar.

22.30
Burgemeesters hebben geen behoefte aan aanscherping van de maatregelen om de regels te handhaven tijdens de coronacrisis. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na overleg van de veiligheidsregio's met premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Bruls is voorzitter van het veiligheidsberaad, waar de burgemeester van alle veiligheidsregio's onder vallen.

22.00
Na Zeeland zijn ook de Zuid-Hollandse eilanden en de regio Rotterdam verboden terrein voor toeristen. Het is niet toegestaan te overnachten in recreatieparken, op kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Ook alle campings in Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten.

21.45
Het coronavirus is door de wereldgezondheidsorganisatie als pandemie bestempeld. Om het virus de baas te worden, zijn veel landen letterlijk op slot gegaan: een zogenoemde lockdown. Maar wat is dat precies en heeft zo'n lockdown nut?

Wachten op privacy instellingen...

11.30
Halverwege maart maakte touringcarchauffeur Michel van de Velde uit Steensel zijn laatste rit. Hij heeft één bus en zijn bedrijf is thuis gevestigd. Daardoor komt hij niet in aanmerking voor de steunmaatregelen van het kabinet. De chauffeur heeft daarom een brandbrief gestuurd naar premier Rutte.

Wachten op privacy instellingen...

21.00
De zes patiënten die met een grote ambulancebus strandden op de Brabantse snelweg A73, zijn uiteindelijk toch met de ambulancebus naar Groningen gebracht.

De bus kreeg pech bij Vierlingsbeek en zou met een takelwagen naar Nijmegen worden gebracht. De patiënten moesten in de bus blijven liggen en zouden vanaf Nijmegen met ambulances verder worden gebracht.

"Tijdens het vervoer met de sleepwagen blijkt nu dat het vervoer dusdanig goed verloopt dat er is besloten door te rijden naar Groningen. Alle apparatuur werkt en er zijn voldoende middelen en materialen aanwezig om het vervoer veilig te laten verlopen. Het aantal verplaatsingen van de patiënt kan hiermee worden beperkt wat het comfort van de patiënt ten goede komt," zo zegt de verantwoordelijke ambulancedienst.

Wachten op privacy instellingen...

20.40
Hoewel het evenement pas in september gepland staat, gaat het bloemencorso Zundert dit jaar niet door. De voorbereiding zou in mei al moeten beginnen, volgens de organisatie.

20.35
Door het coronavirus hebben ook alle dierentuinen de deuren gesloten. Maar stilte is bedrieglijk in de dierenparken, want de dieren moeten natuurlijk gewoon te eten hebben. Bekijk hoe het leven in Safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek doorgaat in tijden van het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...


20.30
Het gevaar op een coronabesmetting is nu groter binnen de familie dan op straat, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit komt door alle maatregelen van veel landen, van lockdown en uitgaansverbod tot contactverbod of de oproep minstens 1,5 meter afstand te houden om verspreiding van het virus te voorkomen. Het risico van een besmetting loert nu tussen de eigen vier wanden. In de meeste delen van de wereld vinden daar nu de meeste infecties plaats, stelt de WHO.

20.20
De keus die een ziekenhuis maakt om iemand wel of niet te behandelen op de intensive care (ic) mag niet worden gekoppeld aan de leeftijd van een patiënt. Dat zegt de ANBO. De ouderenorganisatie vindt het heel goed dat mensen zelf kunnen aangeven wat hun wensen zijn in hun laatste levensfase, maar daarbij moet worden gekeken naar de gezondheid en niet naar leeftijd.

20.10
Leraren geven nu les via videocolleges. Vincent Ros, docent Engels en Frans van het Markland College neemt de lessen in een leeg klaslokaal op.

Wachten op privacy instellingen...

20.00
Nederlanders hebben zich afgelopen weekend "hartstikke goed" aan de voorschriften gehouden om het coronavirus te stoppen, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Dat verdient "absoluut" een compliment, zegt hij.

19.35
Dierenartsen, dierverzorgers en medewerkers van de dierenambulance moeten alsnog worden toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen. Doordat hun werk nu niet als cruciaal wordt omschreven, is er voor hen geen kinderopvang beschikbaar en komt de zorg voor dieren in de knel.

Organisaties als de Dierenbescherming, Stichting AAP en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) roepen de overheid op snel iets aan de situatie te doen.

19.30
In de ic-bus die met pech stilviel op de Brabantse snelweg zaten zes patiënten, die besmet zijn met het coronavirus. De bus staat op een takelwagen, de patiënten zitten nog in de bus en worden naar Nijmegen gebracht. Daar worden ze gecontroleerd waarna ze met ambulances naar Groningen verder gaan.

Wachten op privacy instellingen...

19.15
Jolanda's gezondheid is door nierproblemen niet al te best en daarom is ze samen met haar man 'ondergedoken' op het Franse platteland.

19.00
Coronapatiënt Harold Ouwens (51) uit Helmond werd halsoverkop naar een ziekenhuis in het Groningse Scheemda gebracht, om de Brabantse ziekenhuizen te ontlasten. Inmiddels is hij weer thuis in Helmond. "Het was een rollercoaster,” vertelt hij.

Wachten op privacy instellingen...

18.50
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven werkt hard om extra ic-plekken te creëren, zo meldt een woordvoerder. "We zijn de instroom van patiënten aan het verminderen, maar er liggen er meer op de intensive care. Maar we kunnen het nog aan."

18.40
De speciale ic-bus die coronapatiënten van het ene ziekenhuis naar het andere brengt, staat met pech stil op de snelweg (A73) bij Vierlingsbeek. De politie is massaal uitgerukt, ook de traumahelikopter en meerdere ambulances zijn ter plekke.

18.35
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft opnieuw een filmpje opgenomen, nu met hulpverleners.

Wachten op privacy instellingen...

18.02
De politie mag vanwege het coronavirus voortaan overal op pad gaan met antispuugmaskers op zak. Of antispuugmakers worden toegevoegd aan de standaarduitrusting is nog niet duidelijk. Agenten zijn al verschillende keren bespuugd door mensen die zeggen dat ze corona hebben.

17.55
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is een klein deel van de afgekeurde mondkapjes uit China tóch gebruikt. Volgens woordvoerder Wim Pleunis ging het om ongeveer 50 mondkapjes uit een partij van 3000 kapjes. Die 50 mondkapjes zijn gebruikt door schoonmakers, voordat bekend werd dat de geleverde maskers niet aan eisen voldeden. "De kans op besmetting is nihil", benadrukt hij. De medewerkers maakten kamers schoon en hadden geen contact met patiënten.

17.53
De verschillende veiligheidsregio's waarschuwen al jaren voor een tekort aan ic-bedden en een gebrek aan beschermingsmiddelen. De waarschuwingen staan in verschillende rapportages, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar de zogeheten 'regionale risicoprofielen' van de 25 veiligheidsregio's.

17.30
Basketbalclub Heroes maakte onderstaande video.

Wachten op privacy instellingen...


17.16
Het petrochemische bedrijf Sabic Bergen op Zoom doneert bijna 3000 persoonlijke beschermingsmiddelen als mondkapjes, handschoenen en overalls aan de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Het gaat om 250 mondkapjes, 2500 steriele handschoenen en 200 veiligheidsoveralls.

17.03
Een man uit Tilburg moet twee weken de cel in, omdat hij een beveiligster meermalen heeft bespuugd en zei dat hij besmet was met het coronavirus. De politierechter in Breda heeft dit maandagmiddag bepaald.

17.00
Pastoors mogen ernstig zieke coronapatiënten alleen bezoeken als ze in beschermende kleding zijn gehuld. De ziekenzalving, een van de laatste sacramenten voor een katholieke gelovige die waarschijnlijk overlijdt, gaat voorlopig anders in zijn werk. Dat staat in een brief die kardinaal Wim Eijk maandag aan alle priesters en pastoors in het aartsbisdom heeft gestuurd.

16.58
Jara (18) uit Breda zit vast in Australië. Door de coronacrisis kan ze niet verder reizen en terug naar Nederland lukt ook niet. Haar rugbyteam in Breda komt nu in actie, om haar te ondersteunen. Binnen een dag is er al bijna duizend euro opgehaald.

16.50

Wachten op privacy instellingen...


16.35
Onlinebloemenwinkels hebben de grootst mogelijke moeite om te voldoen aan de vraag naar boeketten. Tijdens de coronacrisis bestellen mensen massaal bloemen voor zichzelf en voor anderen. Zo zag een bekende bloemensite een verviervoudiging van het aantal orders.

16.20
Bij het Metropolitan Museum Tilburg is vanaf 1 april de voorstelling 'corona special' te zien. Ruim twintig kunstenaars laten hun licht schijnen op deze 'donkere tijden', ieder op eigen wijze. De raamtentoonstellingen bevatten een uitgebreide verzameling beelden, zeefdrukken, assemblages, tekeningen, collages, aquarellen tot en met een ‘vakantieboek voor thuisblijvers’.

16.05

Wachten op privacy instellingen...

16.00
Huisartsen krijgen eenmalig 10 euro per patiënt erbij, een tegemoetkoming vanwege de coronacrisis. Dat meldt de landelijke huisartsenvereniging (LHV). De wachtkamers zijn veel leger, aldus een zegsman, omdat mensen juist nu niet niet naar de dokter willen of kunnen. Dat betekent inkomstenderving. Voor een telefonisch consult krijgen huisartsen een minder hoge vergoeding dan voor een consult in de praktijk.

15.40
Ook DVJ Insights heeft onderzoek gedaan. Het percentage mensen dat zich zorgen maakt over het coronavirus is volgens deze onderzoekers binnen 1,5 maand bijna verdubbeld en zit nu op 85 procent. 94 procent van de mensen heeft de afgelopen tijd maatregelen genomen, bijvoorbeeld door thuis te blijven, geen handen meer te geven en handen vaker te wassen.

15.28
De kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open voor alle kinderen, betoogt een van de grotere aanbieders uit de sector. "De angst regeert nu", vindt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep, die 145 kinderopvanglocaties runt in de noordelijke provincies.

Schnieders ziet hoe steeds meer gezinnen "op de proef worden gesteld en hier en daar kopje onder gaan", nu ze de zorg voor hun kinderen met thuiswerken moeten combineren.

15.25
Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de NOS. Volgens Gommers is "iedereen daar keihard mee bezig".

15.20
Nederlanders zijn zich meer zorgen gaan maken over de corona-pandemie. Vorige week maakte 44 procent van de Nederlanders zich zorgen over de gezondheid van familie en vrienden, tegenover 36 procent een week eerder, aldus onderzoek van Motivaction. Mensen hebben er daarnaast minder vertrouwen in gekregen dat medeburgers capabel genoeg zijn om zoveel mogelijk dodelijke slachtoffers te voorkomen.

15.00
Wetenschappers en farmaceutische bedrijven kunnen binnenkort sneller een vergunning krijgen voor klinisch onderzoek naar het nieuwe coronavirus waar gentherapie bij komt kijken. Het kabinet hoopt dat dit helpt bij de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer gemeld.

14.54
Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in onze provincie is met 214 nieuwe gevallen gestegen ten opzichte van zondag. In totaal zijn er nu 3231 mensen in Brabant besmet (geweest) met het coronavirus.

14.40
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei een krans bij het nationale monument op de Dam in Amsterdam. Na de twee minuten stilte en het spelen van het volkslied houdt de koning daar een toespraak. Dat verwacht het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het comité verwacht half april te kunnen zeggen hoe 4 en 5 mei nu precies worden ingevuld.

14.14
Het aantal doden door het coronavirus in Nederland is met 93 gestegen tot 864. Dit blijkt maandag uit nieuwe cijfers van het RIVM. Het aantal ziekenhuisopnamen is in 24 uur met 507 toegenomen. Het RIVM signaleert dat in onze provincie de afnemende trend in het aantal ziekenhuisopnames doorzet. In Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland en Limburg waren juist relatief veel ziekenhuisopnames. In de overige provincies is dit aantal 'stabiel laag'. Op de intensivecareafdelingen liggen volgens de laatste cijfers 996 ernstig zieke patiënten bij wie het virus is vastgesteld. En ook nog zo'n zestig mensen die het waarschijnlijk hebben opgelopen, maar van wie nog geen testuitslag binnen is. In alle gevallen kunnen de werkelijke aantallen hoger liggen, omdat behandeling voor administratie gaat. Het totaal aantal bevestigde gevallen in Nederland ligt nu op: 11.750. Een toename van 884 (+8 procent) ten opzichte van zondag.

13.58
De Britse troonopvolger prins Charles (71), die positief was getest op coronavirus, is uit zelfisolatie en verkeert in goede gezondheid. "Clarence House heeft vandaag bevestigd dat de prins, na overleg met zijn arts, zichzelf niet meer isoleert", zei de woordvoerder.

13.40
Het aantal coronapatiënten dat zondag in ziekenhuizen is opgenomen, is gedaald ten opzichte van de dagen ervoor. De doorstroom van patiënten die op de verpleegafdelingen liggen naar de intensive care is echter wel gegroeid, wat het aantal op ongeveer 140 ic-patiënten brengt. Dat blijkt uit maandagmiddag gepubliceerde cijfers van de Brabantse ziekenhuizen. Komend weekend verwacht directeur Bart Berden van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg dat het aantal opnames op de intensive care afdelingen in Brabant een piek bereikt. Hij hoopt dat de ziekenhuizen nét genoeg ic-capaciteit hebben om de toestroom aan te kunnen.

13.32
Op Sint-Maarten geldt vanaf maandagavond een avondklok. Dat betekent dat niemand zonder uitdrukkelijke toestemming de straat op mag tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Eerder stelden Aruba en Curaçao al een avondklok in.

13.15
De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden. Dit melden bronnen in Den Haag onder meer aan De Telegraaf. Zo blijven scholen en de horeca langer dicht. Voorlopig worden geen nieuwe extra maatregelen verwacht. Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over.

13.10
De uitgestelde Olympische Spelen van Tokio beginnen op 23 juli 2021. Hierover zouden het Internationaal Olympisch ComitÚ (IOC) en de Japanse organisatoren volgens een japans persbureaU overeenstemming hebben bereikt. Het IOC heeft het nieuws nog niet bevestigd. De Spelen zouden nu duren tot en met 8 augustus 2021.

13.00
Defensie is dit weekend het Bravis ziekenhuis met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom te hulp geschoten.

Wachten op privacy instellingen...

12.34
Luchtvaartmaatschappij Transavia houdt al haar toestellen langer aan de grond. De prijsvechter maakte maandag bekend zeker tot en met 6 mei geen enkele vlucht meer uit te voeren. Dit met uitzondering van vluchten in opdracht van Buitenlandse Zaken om gestrande reizigers op te halen.

12.18
In Oostenrijk is het vanaf deze week verplicht om een mondmasker te dragen in supermarkten. Vanaf woensdag worden de mondkapjes uitgedeeld.

12.16
Red Bull, het Formule 1-team van Max Verstappen, heeft even met de gedachte gespeeld om Verstappen en zijn collega's te besmetten met het coronavirus. Het idee was dat de coureurs, jonge en gezonde mannen voor wie het virus in principe geen gevaar vormt, daarna immuun zouden zijn. Ze zouden dan in de loop van dit jaar, als het Formule 1-seizoen alsnog van start kan gaan, niet meer het risico lopen alsnog besmet te raken.

12.14
Spanje meldt maandag voor het eerst een hoger aantal coronabesmettingen dan in China. De Spaanse autoriteiten geven aan dat inmiddels bij ruim 85.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. In China zijn volgens officiële cijfers ruim 81.000 besmettingen met het virus aan het licht gekomen.

12.09
De coronacrisis zorgt voor een toename van het aantal krantenabonnementen. Dit blijkt uit cijfers van de website Krantaanbiedingen.nl.

11.53
Afgelopen weekend mochten de eerste twee Brabantse coronapatiënten die in het Ommelanden Ziekenhuis Groningen in Scheemda werden verzorgd dit ziekenhuis verlaten. Het gaat om Jan uit Tilburg en Harold uit Helmond.

11.43
Deze Dino steekt in Boxtel iedereen in deze bizarre tijd een hart onder de riem

Wachten op privacy instellingen...

11.34
In België is het dodental als gevolg van het coronavirus gestegen tot boven de vijfhonderd. De afgelopen 24 uur zijn in België 82 nieuwe sterfgevallen gemeld. Hiermee komt het totaalaantal op 513.

11.29
Enkele duizenden ondernemers hebben sinds vrijdag een aanvraag ingediend bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen worden door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Ondernemers die hun zaak door overheidsmaatregelen tegen het coronavirus hebben moeten stilleggen kunnen via het loket een eenmalige gift van 4000 euro aanvragen. De regeling is bedoeld om de meest acute financiële nood te verlichten.

10.43
Hoewel Paasspektakel The Passion dit jaar niet in de gebruikelijke vorm kan doorgaan, komt er toch een speciale, aangepaste editie op tv. De EO, KRO-NCRV en producent Mediawater zenden live een vertelling uit, die wordt afgewisseld met scènes en liedjes uit de afgelopen negen edities. Het bekende verlichte Passion-kruis vormt het decor van de uitzending. De speciale jubileumeditie is te zien op donderdag 9 april, Witte Donderdag, om 20.30 uur op NPO 1.

9.58
In het Amphia Ziekenhuis in Breda liggen momenteel 30 met COVID-19 besmette patiënten op de intensive care. Dit betekent dat alle standaardbedden op de ic bezet zijn. In het ziekenhuis is extra ic-capaciteit gerealiseerd. Maximaal zijn 56 ic-bedden beschikbaar. Sinds het begin van het uitbreken van de coronacrisis zijn er in het Amphia 31 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. De afgelopen 24 uur mochten zeven patiënten met COVID-19 het ziekenhuis verlaten. In totaal geldt dit inmiddels voor 89 patiënten, zo meldt het ziekenhuis in een dagelijkse update.

9.50
De tocht met een stukje huid van de heilige Bernadette van Lourdes door onder meer Den Bosch, in mei, gaat niet door. Dit komt door de coronacrisis, zo meldt het bisdom Den Bosch. De visioenen van Bernadette vormden de aanleiding voor het ontstaan van Lourdes als bedevaartsoord.

9.41
Ook inwoners van Moskou hebben vanaf maandag te maken met meer beperkingen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De Moskovieten mogen hun huis alleen nog uit onder voorwaarden.

9.30
Rotterdam Ahoy begint maandag met het in orde maken van 88 bedden voor corona-patiënten die wel zorg nodig hebben, maar niet naar het ziekenhuis hoeven. Dit op de plek waar aanvankelijk het door de coronacrisis afgelaste songfestival zou worden gehouden. Als het nodig is, kan er worden uitgebreid naar 680 bedden.

9.14
Radiozender NPO 3FM komt met een extra editie van Serious Request om geld in te zamelen voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens de coronacrisis. 3FM Serious Request: Never Walk Alone wordt gehouden van 13 tot 18 april. 3FM-djs gaan zich 24 uur per dag inzetten, onder andere door tegen betaling verzoekplaten van luisteraars te draaien. Radio-dj Sander Hoogendoorn maakte het nieuws bekend:

Wachten op privacy instellingen...

9.00
De organisatie van de Premier League, de Engelse voetbalcompetitie, werkt aan een bijzonder plan om het voetbalseizoen ondanks de coronacrisis toch te kunnen uitspelen. Volgens de Britse krant The Independent ligt het idee op tafel om in juni en juli de resterende wedstrijden zonder publiek te spelen in enkele stadions in Londen en in het midden van Engeland.

8.49
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven heeft door de coronacrisis te kampen met verstoringen. Dit bijvoorbeeld bij verschepingen en in de toeleveringsketen. Dat heeft gevolgen voor de omzet in het eerste kwartaal, laat het bedrijf weten. Het bedrijf stelt dat er tot dusver een beperkte impact is van het virus op de productiecapaciteit en dat er nog geen sprake is van een afname van de vraag bij klanten.

8.42
De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, NU91, is een meldpunt gestart om uit te zoeken waar de knelpunten zitten als het gaat om het tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgverleners. Er zijn zorginstellingen waar de tekorten zich op korte termijn zullen aandienen, maar op sommige plaatsen zijn nu al niet meer de juiste beschermende middelen voorradig. Hierdoor komt de veiligheid van zorgprofessionals in het geding. NU91 vindt dit onacceptabel.

8.37
Stichting Vluchteling is een inzamelingsactie gestart om de verspreiding van het coronavirus in vluchtelingenkampen zo goed als mogelijk tegen te gaan. De organisatie heeft hiervoor giro 999 opengesteld. Via de landelijke tv-zenders en een online campagne roepen bekende Nederlanders, zoals Art Rooijakkers, op geld te doneren.

Wachten op privacy instellingen...

8.20
Prijsvechter easyJet staakt per direct al zijn vluchten als gevolg van de coronacrisis. De luchtvaartonderneming blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren. EasyJet geeft vanwege de grote onzekerheid nog geen datum voor wanneer de vluchten weer herstart kunnen worden.

8.09
Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag bellen met een speciale hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar de lijn staat volgens de initiatiefnemers ook open voor 'gewoon' een praatje. Bellers worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben. Een algemene 'corona-lijn' voor senioren werd al op 16 maart gelanceerd door de ouderenorganisatie.

7.58
Mogelijk is het Italiaanse voetbalseizoen al voorbij. Volgens de voorzitter van de Italiaanse spelersvakbond, AIC, praten de clubs hier maandag over. De minister van Sport wil dat er in Italië ook in april niet wordt getraind of gesport. Na die woorden vreest de spelersvakbond dat het voetbalseizoen gedaan is. De Serie A, de voetbalcompetitie van Italië, ligt al enkele weken stil. De clubs moeten nog twaalf of dertien wedstrijden spelen.

06.22
Defensie zou beschikken over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensivecare-units mee uit te rusten, en die achterhouden. Dat stelt Follow the Money na onderzoek. De mobiele intensive care units zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen.

05.05
Het ministerie van Economische Zaken heeft een akkoord bereikt met het bedrijf Demcon voor de productie van vijfhonderd beademingsmachines. Dat meldt het Financieel Dagblad. De coronapandemie veroorzaakt een toestroom van patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen, waardoor een tekort aan beademingsmachines dreigt.

03.00
Een wijkagent in het centrum van Breda liet zondagnacht weten dat hij het tijdens de nachtdienst 'nog nooit zo rustig in zijn wijk heeft gezien'. De mensen daar lijken de coronavoorschriften om niet naar buiten te gaan als dit niet nodig is goed op te volgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.