Vijf pagina's met rouwadvertenties in DeMooiRooiKrant: 'Het is heel treurig' - Omroep Brabant

Vijf pagina's met rouwadvertenties in DeMooiRooiKrant: 'Het is heel treurig'

1 april 2020 om 09:44
nl
Ook Sint-Oedenrode is zwaar getroffen door het coronavirus. Veel mensen in het dorp zijn ziek thuis, liggen in het ziekenhuis of zijn overleden. In DeMooiRooiKrant, het huis-aan-huisblad van Sint-Oedenrode, zijn deze week maar liefst vijf pagina's gevuld met rouwadvertenties. "Het zijn er nog nooit zoveel geweest", stelt eindredacteur Jeroen van de Sande.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Achttien overlijdensadvertenties vullen de laatste editie van DeMooiRooiKrant, een schril contrast met een maand geleden. Pasten de rouwadvertenties van de lokale krant eerder nog op een halve pagina, inmiddels is de situatie helemaal anders. "Twee derde van de mensen die zijn gestorven, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus", weet Van de Sande. Het zijn als het ware Bergamo-toestanden in het klein."

Je merkt dat het nieuws heel belangrijk is geworden in deze tijd.

In de Noord-Italiaanse plaats, een van de zwaarst getroffen coronagebieden, zijn in korte tijd zoveel mensen aan corona overleden dat het openbare leven er helemaal tot stilstand is gekomen. In de lokale krant L'Eco di Bergamo, stonden onlangs tien pagina’s vol met overlijdensberichten.

Zelf kent Van de Sande ook verschillende slachtoffers in Sint-Oedenrode. "De meesten zijn wat ouder, 70-plus of zo. Zoals in ieder dorp kennen veel mensen elkaar. Het is heel treurig."

In Sint-Oedenrode wonen 18.000 mensen. Trok de online versie van de krant eerst ongeveer 3500 lezers , momenteel is dat aantal bijna verdriedubbeld. "Je merkt dat het nieuws heel belangrijk is geworden in deze tijd", zegt de eindredacteur. "Met name de verhalen over het coronavirus. Iedereen wil op de hoogte blijven."

De betrokkenheid bij het huis-aan-huisblad is groter dan ooit. "Mensen uit het dorp sturen veel brieven met reacties. Ook krijgen we voortdurend telefoontjes, appjes en mailtjes."

Lees alles over het coronavirus in ons liveblog en op onze speciale themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.