Liveblog

Coronanieuws: minder besmettingen dan woensdag, vrijwel alle testlocaties in Nederland zitten vol

10 september 2020 om 07:00 • Aangepast 17 september 2020 om 17:04
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
  • Door het enorme aantal mensen dat een afspraak wil maken voor een coronatest, zitten vrijwel alle coronatestlocaties vol.
  • Bij een leerling van het Mencia de Mendozalyceum in Breda is corona vastgesteld.
  • Een groot aantal Nederlanders staat nog steeds achter het coronabeleid van het kabinet, maar de verdeeldheid over de aanpak neemt toe.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Het liveblog is gesloten.

22.20 - Experiment met meer voetbalpubliek
Per oktober gaat er in de eredivisie en eerste divisie geëxperimenteerd worden met meer toeschouwers bij wedstrijden. Dat heeft Jan de Jong, interim-directeur van de Eredivisie CV, gezegd in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

"We gaan kijken wat er kan; of er mensen op een kleinere ruimte in het stadion kunnen zitten, op minder dan anderhalve meter. Niet het hele stadion, maar een paar vakken. Met een mondkapje, zoals nu in het openbaar vervoer", aldus De Jong.

21.32 - Roosendaal baalt van carnavalsbesluit
Het nieuws dat in Roosendaal de meeste grote carnavalsactiviteiten worden afgelast dit jaar, komt hard binnen bij veel carnavalsverenigingen. De clubs gaan op verschillende manieren om met het verdrietige nieuws. Maar een ding is duidelijk: carnaval in Tullepetaonestad wordt niet overgeslagen. "Het carnavalsbloed kruipt toch waar het niet gaan kan."

19.52 - Drukte in teststraten blijft
Minister Hugo de Jonge zegt 'niks te kunnen doen aan de crisis bij de corona-teststraten.' De GGD's zitten tot en met zondag vol, maar volgens De Jonge zal de krapte aan testcapaciteit nog wel enkele weken aanhouden, schrijft het AD.

19.21 - Rampjaar voor feestkledingbranche
Astrid Hoofs probeert er de moed in het houden, maar het is akelig leeg in de enorme feestkledingzaak Hoofs aan de Vughterstraat in Den Bosch. "Het is een rampjaar", verzucht ze terwijl ze de collectie Tiroler kleding rechthangt. En dat in het jaar dat het familiebedrijf zestig jaar bestaat.

18.22 - Geen groot carnaval in Roosendaal
De meeste carnavalsevenementen in Roosendaal gaan niet door. De Stichting Carnaval Roosendaal heeft dat zojuist bekend gemaakt. Het is de eerste grote plaats in Brabant die een streep zet door zoveel carnavalsplannen.

17.38 - Minder besmettingen
Het aantal mensen in Nederland bij wie het coronavirus is geconstateerd, is toegenomen met 823. Dat zijn er beduidend minder dan de 1140 besmettingen die woensdag werden geregistreerd op het zogeheten coronadashboard van de overheid. Dat was het hoogste aantal gemelde infecties op een dag sinds april.

Ook dinsdag kwamen meer meldingen over positieve testresultaten binnen: 964. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt de cijfers van de GGD'en in het land, die de coronatests uitvoeren. Maandag werden 797 nieuwe besmettingen gemeld, zondag 925. De Randstad blijft de hoogste aantallen besmettingen rapporteren.

16.41 - Stages voor MBO'ers
Premier Mark Rutte roept bedrijven op ook tijdens de coronacrisis te investeren in jong talent. Dat zei hij donderdag tijdens de opening van het mbo-jaar op het Landstede MBO in Zwolle, waar onder meer het tekort aan stageplekken voor mbo-studenten besproken werd.

Door de coronacrisis zien leerbedrijven niet altijd ruimte om mbo-studenten te begeleiden tijdens een stage. Maar sectoren krijgen het later mogelijk nog zwaarder door personeelstekort als ze nu snijden in het aantal stageplekken, waarschuwt de premier.

16.39 - Coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal opgenomen coronapatiënten blijft relatief laag, maar vertoont wel al een week achtereen een lichte stijging. Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel 131 mensen met de longziekte Covid-19, negen meer dan woensdag. Op de intensivecareafdelingen blijft het vooralsnog rustig: daar liggen in totaal 30 coronapatiënten, een minder dan 24 uur geleden, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.33 - Nieuwe cijfers coronadashboard
Het aantal positief geteste mensen is gestegen met 823, en er zijn 17 mensen opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. Er zijn drie mensen door het coronavirus overleden, dat blijkt allemaal uit de nieuwe cijfers op het coronadashboard.

In Brabant gaat het om 84 mensen in de afgelopen 24 uur positief getest zijn. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnamen of overledenen gemeld.

15.00 - Depressie en corona
Het percentage volwassenen met milde tot ernstige angst- en depressieve symptomen was tijdens de corona-uitbraak in maart 2020 even hoog als in november 2019, vier maanden vóór de uitbraak. Dat geldt ook voor het percentage mensen met weinig of geen emotionele sociale steun vanuit de eigen omgeving. Echter, specifieke groepen zoals werkzoekenden en studenten hadden, anders dan in 2019, vaker ernstige angst- en depressieve symptomen dan werkenden. Eenzelfde patroon deed zich voor bij mensen met hartproblemen. Dit blijkt uit nieuw bevolkingsonderzoek in Nederland uitgevoerd door CentERdata, Fonds Slachtofferhulp, NIVEL en Tilburg University (NETHLAB).

13.30 - Basisschoolleerling besmet
Een leerling van groep 7 van de Dr. De Visserschool in Breda is positief getest op het coronavirus. Ouders en leerlingen zijn geïnformeerd via een brief namens de directeur. Kinderen met klachten moeten thuisblijven.

13.15 - Koning op bezoek bij GGD
Koning Willem-Alexander was donderdag op bezoek bij de GGD. Hij zei achteraf dat het belangrijk is de coronaregels te blijven opvolgen. "Houd vol", zei hij ook tegen de medewerkers van de teststraat in Leiderdorp en de afdeling infectieziekten in Leiden.

13.00 - Carnavalsoptocht Gemert afgelast
De carnavalsoptocht in Gemert gaat niet door. Dat heeft stichting De Drumknaauwers besloten. Dit jaar organiseert de stichting ook geen evenementen meer en voor het komende carnavalsseizoen wordt ook geen Prins gekozen.

12.25 - Testlocaties vol
Door het enorme aantal mensen dat een afspraak wil maken voor een coronatest, zitten vrijwel alle coronatestlocaties vol. In heel Nederland zijn er maar vier locaties die in de komende 48 uur nog genoeg ruimte hebben, bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Tien andere locaties zitten bijna volgeboekt voor de komende twee dagen.

Op de overige negentig locaties is het voorlopig haast niet mogelijk om een afspraak te maken. Als een plek over 48 uur vrijkomt, is die heel snel gereserveerd. "De plekken worden sneller volgeboekt dan er nieuwe plekken bijkomen. Er is meer vraag dan aanbod", aldus de GGD-organisatie. Volgens de koepel komt dit door schaarste. "Van het ministerie mogen we niet meer opschalen, mogen er niet meer teststraten bij, mogen we de openingstijden niet verruimen. We mogen niet meer ruimte voor tests creëren want we zitten aan het maximum van de capaciteit in de laboratoria."

Omroep Brabant schreef woensdag al over de extreme drukte en de lange wachttijden.

12.20 - Rijexamen
Vanaf komende maandag mogen rijinstructeurs weer aanwezig zijn bij het eindgesprek van praktijkexamens en toetsen. Dat heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) besloten na overleg met de rijschoolbranche. Het gesprek wordt vanaf die dag buiten gehouden bij het examenvoertuig. "Dan kan iedereen 1,5 meter afstand houden van elkaar, om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen", meldt het CBR.

11.30 - Corona op middelbare school
Bij een leerling van het Mencia de Mendozalyceum in Breda is corona vastgesteld. Klasgenoten die nauw contact hebben gehad met de leerling, zijn persoonlijk geïnformeerd en moeten in quarantaine. Alle andere leerlingen en docenten hoeven niet te worden getest. Iedereen is geïnformeerd via een brief van de rector.

10.30 - Kinderopvang
Kinderopvangcentra krijgen hun personele bezetting niet meer rond doordat medewerkers met corona-achtige klachten thuis zitten te wachten op de uitslag van hun coronatest. Dat zeggen de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en de Brancheorganisatie Kinderopvang. "Medewerkers met verkoudheidsverschijnselen moeten soms bijna een week wachten op een coronatest en de uitslag en zitten thuis dagenlang op de bank. Per groep worden tientallen ouders geraakt. Zij komen met hun kind thuis te zitten. Dit heeft grote consequenties voor werkend Nederland", zeggen ze.

9.15 - Cornald Maas
Cornald Maas is blij dat hij weer naar het theater kan, maar de beleving valt toch wat tegen in coronatijd. Dat schrijft hij op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...

08.00 - Coronabeleid kabinet
Een groot aantal Nederlanders staat nog steeds achter het coronabeleid van het kabinet, maar de verdeeldheid over de aanpak neemt toe. Ruim een derde (37 procent) vindt het goed zo, eveneens 37 procent wil een strengere aanpak, een kwart (26 procent) vindt dat het losser mag. Dat meldt het bureau I&O Research na een eigen onderzoek naar het draagvlak van het coronabeleid.

Volgens het onderzoek zijn kiezers van de PVV en GroenLinks met 47 procent het vaakst voor een strengere aanpak. De kiezers van Forum voor Democratie (56 procent) willen liever een minder streng beleid.

07.50 - Werksfeer
De coronacrisis heeft voor meer dan 1,5 miljoen werkenden de sfeer op het werk verpest. Dat meldt het CNV op basis van onderzoek dat de bond heeft laten doen door Maurice de Hond, onder een representatieve groep van 2500 werkenden.

Bijna een op de vijf werknemers zegt dat de sfeer op het werk door de crisis slechter is geworden. Dat geldt vooral in de zorg: een kwart van het zorgpersoneel stelt dat de werksfeer nu slechter is dan voor corona. Eén op de drie zorgmedewerkers heeft te maken gehad met treiteren of ander vervelend gedrag. Ook 32 procent van het overheidspersoneel klaagt daarover.

06.57 - CO2-uitstoot
De uitstoot van CO2 was in Nederland in het tweede kwartaal 21,1 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname komt onder andere doordat de energiebedrijven bij hun productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Ook de impact van de coronacrisis is duidelijk zichtbaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

06.55 - Studievertraging door corona
Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) vrezen dat de coronabeperkingen dit schooljaar leiden tot meer studievertraging en uitval van studenten. Dat meldt de NOS na een rondgang onder bijna de helft van de mbo-instellingen. Donderdag wordt het mbo-jaar officieel geopend.

06.45 - Faillissementen
Het aantal failliet verklaarde bedrijven is in augustus verder gedaald. Er werden 32 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. Het aantal faillissementen kwam vorige maand uit op het laagste aantal in 21 jaar tijd, aldus het CBS. Uit de gegevens van het statistiekbureau blijkt nadrukkelijk dat de coronacrisis nog niet zorgt voor een faillissementspiek. Dat hangt mogelijk samen met het feit dat veel ondernemingen de crisis tot nu toe met financiële steun doorstaan.

Wachten op privacy instellingen...

05.36 - 'Overheidsschuld mag verdubbelen'
De overheid heeft nog heel wat ruimte om de economie nu en in de komende jaren aan te jagen, vinden Nederlandse economen. Negen op de tien zien er geen probleem in als de schuld naar negentig procent van het bruto binnenlands product gaat. Nu ligt dat nog rond de 63 procent. Twee op de drie vinden zelfs 120 procent een houdbaar niveau. Dat blijkt uit een enquête van economenblad ESB waarover het FD schrijft.

05.30 - Coronastagebonus
Bedrijven in sectoren met een groot tekort aan stageplekken die jongeren toch een kans geven stage te lopen, moeten een 'coronastagebonus' krijgen. Dat vinden VVD en GroenLinks. De partijen slaan de handen ineen tegen het tekort aan stageplekken voor mbo'ers. Er is op dit moment een tekort van 21.000 stageplekken en leerbanen voor mbo-studenten. Door de coronacrisis is het aanbieden van een stageplek voor veel bedrijven geen prioriteit.

05.04 - Commerciële coronatests voor docenten
De normale coronatestroute via de GGD's duurt scholen te lang. Een docent die zich wil laten testen, moet soms 48 uur wachten. Daar komt de wachttijd tot de uitslag nog eens bovenop. Tot die tijd kunnen docenten niet werken. Daarom hebben meerdere schoolbesturen besloten commerciële coronatests te kopen waarmee leraren in een dag getest worden en 's avonds al de uitslag ontvangen. Dat is te lezen in Trouw.

03.23 - 'Opschaling ic's bij tweede coronagolf in gevaar'
Het opschalen van de intensive cares voor een mogelijke tweede golf coronapatiënten is in gevaar. Doordat er geen rekening wordt gehouden met de eisen van verpleegkundigen aan bijvoorbeeld werktijd en kinderopvang, dreigt een groot personeelstekort. Dat verklaren de voorzitters van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) tegen het AD.

00.52 - Wereldwijd meer dan 900.000 coronadoden
Het dodental van de coronapandemie is woensdag de 900.000 gepasseerd, meldt het Britse persbureau Reuters. Het totale aantal vastgestelde besmettingen is inmiddels meer dan 27,7 miljoen. De Verenigde Staten blijven vooralsnog het hardst getroffen land, terwijl het epicentrum van de pandemie geleidelijk richting India verschuift.

00.01 - Musea bezorgd
Bijna twee derde van de musea (63 procent) heeft op dit moment als grootste zorg dat er nog steeds minder bezoekers komen dan voor de coronacrisis. Dat zegt de Museumvereniging, die navraag deed bij alle eigen leden en een naar eigen zeggen representatief onderzoek liet doen naar publieksbeleving onder meer dan duizend mensen, onder wie ruim zeshonderd houders van een Museumkaart.

Wachten op privacy instellingen...

00.01 - Transportsector gekrompen
De transportsector is in het tweede kwartaal met ruim een vijfde gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog niet eerder heeft het statistiekbureau een dergelijke grote krimp gemeten, aldus het CBS.

00.01 - Coronacrisis spekt aandeelhouders
Grote bedrijven verergeren de economische gevolgen van de wereldwijde coronacrisis door hun snelgroeiende winsten massaal uit te keren aan hun aandeelhouders en eigenaren, in plaats van te investeren in betere banen, duurzame technologie en een eerlijke belasting bijdrage leveren. Dat zegt Oxfam Novib in een nieuw rapport, zes maanden nadat de WHO het coronavirus officieel tot mondiale pandemie bestempelde.

23.30 - Eenzaamheid
Nederlanders zijn zich eenzamer gaan voelen sinds het begin van de coronacrisis. Vooral ouderen vanaf 75 jaar voelden zich vaker alleen. Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over het welzijn van Nederlanders in coronatijd. Afgelopen juli had 29 procent dit gevoel, tegen 21 procent een jaar eerder. De stijging was het grootst bij 75-plussers, van 16 procent in 2019 naar bijna 37 procent dit jaar.

23.01 - Geld gevraagd voor gratis test
De politie heeft een medewerker van het landelijke corona-testnummer aangehouden die ervan wordt verdacht geld te hebben gevraagd voor een gratis coronatest. Aan de telefoon vroeg de 24-jarige man uit Rotterdam mensen die belden voor een afspraak eerst te betalen. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie na een bericht hierover van RTL Nieuws.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!