Liveblog

Coronanieuws: EU gaat succesvol getest vaccin kopen, 775 nieuwe besmettingen in Brabant

9 november 2020 om 07:00 • Aangepast 10 november 2020 om 08:46
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten. Het liveblog is nu gesloten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Bij alle GGD's samen zijn afgelopen week 244.839 coronatests afgenomen, dit zijn er ruim 50.000 minder dan de week daarvoor.
  • Weer minder besmettingen: 775 in Brabant, tegenover 933 zondag.
  • Landelijk werden maandag met 4709 nieuwe besmettingen bijna 1000 besmettingen minder gemeld dan zondag.
  • Er komen vrijwel zeker geen extra maatregelen zoals een avondklok voor enkele regio's waar de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn.
  • De NS brengt het aantal treinen vanaf deze maandag stapsgewijs terug naar negentig procent van de normale dienstregeling.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

22.51 - 'Kerst in coronatijd nog onzeker'
Het is nog onzeker met hoeveel mensen je dit jaar kerstmis mag vieren of uit eten mag gaan. Dat hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandag laten weten na afloop van het Veiligheidsberaad. Het aantal besmettingen daalt, maar Grapperhaus liet weten dat 'we er nog niet zijn'.

"We moeten heel erg op onze hoede blijven voor dit virus." De bewindspersonen hopen volgende week iets zinnigs te kunnen zeggen over wat wel en wat niet kan in december.

22.22 - Coronafonds EU stapje dichterbij
Het miljardenfonds van de Europese Unie om de EU-landen door de coronacrisis te helpen is dicht bij de vereiste zegen van het Europees Parlement. De financieel specialisten van het parlement hebben maandag ingestemd. De Europarlementariërs in de Begrotingscommissie en die voor Economische en Monetaire Zaken keurden het fonds, met 672,5 miljard euro aan subsidies en leningen, goed met een royale meerderheid. Van de 96 stemmen waren er 73 voor.

21.55 - Gluurpietjes achter de ramen voor speurende kinderen
Tijdens de eerste maanden van het coronavirus konden kinderen in de hele provincie speuren naar teddyberen achter de ramen. Tijdens de tweede golf organiseren mensen op verschillende plekken ‘gluurpietjes speurtochten’ om kinderen in sinterklaassfeer iets leuks te geven om naar uit te kijken. In Gemert bijvoorbeeld loopt de dit al aardig uit de hand, vertelt een van de initiatiefnemers.

20.53 - Voormalig GGD-arts hoopvol over coronavaccin
Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens een voorlopige analyse voor 90 procent effectief. Dat is goed nieuws, maar het betekent niet gelijk dat het middel op korte termijn klaar zal zijn, zegt voormalig GGD-arts Jos van de Sande. "Bovendien zullen de risicogroepen en de zorg eerst aan de beurt zijn", zei hij dinsdag in Afslag Zuid op Omroep Brabant radio. "En dat is ook terecht."

20.05 - Brussel koop succesvol getest coronavaccin 'binnenkort'
De Europese Unie staat op het punt de koop te sluiten van honderden miljoenen doses van het succesvol geteste Duits-Amerikaanse coronavaccin. Het contract wordt 'spoedig' getekend, zegt verantwoordelijk Europees Commissaris Stella Kyriakides.

De Europese Commissie sprak in september met het Duitse BioNTech en de grote Amerikaanse geneesmiddelenmaker Pfizer af dat de EU 200 miljoen doses zou kunnen afnemen, met een optie op nog eens 100 miljoen. Maar anders dan met drie andere vaccinfabrikanten rondde Brussel het koopcontract nog niet af.

Het bericht van BioNTech en Pfizer dat negen van de tien proefpersonen in de finale onderzoeksronde door het vaccin beschermd zouden zijn, is 'bemoedigend', twittert Kyriakides. De onderhandelingen zijn nog gaande, maar de aankoop van het middel komt volgens haar binnenkort rond. "Stay tuned!"

19.02 - Topman WHO: bemoedigend nieuws over coronavaccin
De topman van Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt het nieuws dat het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting 'bemoedigend'. Tedros Adhanom Ghebreyesus verwelkomde de aankondiging van Pfizer via Twitter.

Ook andere leiders toonden zich enthousiast, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en zijn opvolger Joe Biden. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn en de Canadese premier Justin Trudeau spraken van 'zeer bemoedigend' nieuws. De laatste zei te hopen dat er vroeg in het nieuwe jaar een vaccin is.

17.54 - Drive-in-stembureau in Vught
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november richt de gemeente Vught een extra drive-in-stembureau in. Kiezers kunnen in dit stembureau veilig vanuit hun auto stemmen. Het stembureau komt op de parkeerplaats van Hotel Vught (Bosscheweg 2) en is open van halfacht 's ochtends tot halfnegen 's avonds.

17.13 - Kabinet komt nog dit jaar met vuurwerkverbod
Het kabinet komt voor dit jaar met een verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van de NOS. De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten.

Ook de politie en een aantal partijen in de Tweede Kamer spraken zich er al voor uit. Er wordt dinsdag over vergaderd en besloten, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

"En we hebben goed geluisterd wat er uit alle geledingen uit de maatschappij is gekomen." Meer wilde hij niet over de kwestie kwijt. Tot dan wordt er nog druk gesproken over compensatie voor de verkopers van vuurwerk, die hard worden getroffen door de maatregel. Daarvoor worden waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's uitgetrokken.

16.31 - Arrestaties na vernielen coronatestlocatie in Beek en Donk
Er zijn maandag twee mannen (21 en 25) aangehouden voor de vernieling van een coronatestlocatie aan de Burgemeester van der Weidenlaan in Beek en Donk. Het tweetal zit vast voor verder onderzoek. De schade werd in de nacht van vrijdag op zaterdag aangericht met een vuurwerkbom.

15.56 - Vuurwerkverkopers balen van dreigend verbod: 'Mensen willen dit rotjaar wegblazen'
Een vuurwerkloos oud en nieuw. Het lijkt erop dat dat er dit jaar echt gaat komen. Volgens de NOS komt het kabinet vrijdag met een voorstel voor een totaalverbod op vuurwerk. Reden: de ziekenhuizen kunnen de vuurwerkslachtoffers er niet ook nog bij hebben in deze coronatijd. Het nieuws komt hard binnen in de Brabantse vuurwerkbranche.

14.57 - Ernst Kuipers durft nog geen prognose voor komende weken te geven
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, durft maandag op basis van de nieuwe coronacijfers nog geen prognoses voor de komende weken te geven. Daarvoor is nog te veel onzeker, zegt hij. De daling van het aantal nieuwe gevallen en het aantal opgenomen patiënten in de afgelopen dagen, betekent volgens hem nog niet dat Nederland uit de gevarenzone is, zo benadrukt hij.

"De besmettingen zijn niet over. Van de nieuwe gevallen zullen sommige mensen de komende periode in het ziekenhuis komen. We zijn hier nog niet vanaf. Maar we zaten heel erg op de daling te wachten."

14.37 - Meeste nieuwe besmettingen in regio Rotterdam-Rijnmond, gevolgd door Midden- en West-Brabant
In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond registreerde het RIVM het afgelopen etmaal de meeste positieve tests, in totaal 618. Midden- en West-Brabant telde 382 nieuwe gevallen, gevolgd door Utrecht (314). De regio's Kennemerland en Haaglanden registreerden respectievelijk 300 en 286 nieuwe besmettingen.

14.33 - Iets meer opgenomen coronapatiënten, 'niet verontrustend'
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen, na vijf achtereenvolgende dagen van daling. Ziekenhuizen behandelen maandag 22 mensen meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). "Een hele lichte stijging, niets verontrustends", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

In de afgelopen vijf dagen was het aantal opgenomen patiënten met 358 gedaald. In totaal liggen nu 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Van hen liggen 1717 op de verpleegafdelingen, twintig meer dan op zondag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares steeg van 598 naar 600. Afgelopen etmaal werden tien patiënten verplaatst naar andere regio's, het laagste aantal sinds meer dan een maand.

14.22 - Weer minder besmettingen: 775 in Brabant, tegenover 933 zondag
Weer minder nieuwe coronagevallen. Afgelopen etmaal zijn er 4709 nieuwe besmettingen gemeld. Dit tegenover 5696 zondag. Een afname van 987. Dat meldt het RIVM. In Brabant zijn 775 mensen positief getest, tegenover 933 zondag.

Aanvankelijk werden tussen zaterdagochtend en zondagochtend 5703 nieuwe besmettingen gemeld, maar dat aantal werd maandag bijgesteld.

Wachten op privacy instellingen...

14.05 - Trump blij met nieuws over effectiviteit coronavaccin
President Donald Trump heeft het bericht dat het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting verwelkomd als 'groot nieuws'. Volgens hem komt er nu snel een vaccin aan. Hij heeft eerder meermaals gezegd dat er nog dit jaar een vaccin beschikbaar zou komen. Trump verwees op Twitter ook naar de opwaartse koersen op de aandelenmarkten.

Wachten op privacy instellingen...

14.03 - Zorgwethouders zoeken mensen voor in de zorg
Vanwege personeelstekort loopt de zorg in onze regio vast. Daarom zijn de 21 zorgwethouders uit Brabant-Zuidoost een actie gestart om medewerkers in de zorg te helpen. Zij zijn op zoek naar inwoners die een helpende hand willen bieden.

Wachten op privacy instellingen...

13.47 Kabinet wil voor komende jaarwisseling vuurwerkverbod
Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Naar verluidt wordt het verbod morgen besproken door de bij het corona-overleg betrokken ministers. Vrijdag zou het kabinet de knoop door willen hakken.

Een vuurwerkverbod komende jaarwisseling zou volgens Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), zeker leiden tot faillissementen. In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar.

Volgens BPN zijn er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. "Voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan het vuurwerk net datgene zijn waarmee ze het hoofd boven water houden", aldus Teunissen.

13.42 - Meer dan 1200 coronabekeuringen
De politie deelde afgelopen week 1202 bekeuringen omdat mensen zich niet hielden aan de coronaregels. Ook kregen 1655 mensen een officiële waarschuwing. Het aantal boetes en waarschuwingen is veel hoger dan in de week daarvoor, toen de politie 806 coronaboetes uitdeelde en 1013 waarschuwingen gaf.

Wachten op privacy instellingen...

13.31 - Bruls: winkeliers moeten klanten nu niet lokken
Winkeliers moeten hun klanten in deze tijd van strenge coronamaatregelen niet lokken met speciale acties voor Sinterklaas of Black Friday, dit jaar op 27 november. Het is nu zeker niet de tijd om gezellig te gaan shoppen voor de 'fun'. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 veiligheidsregio's in het land.

"Het zou ondernemers sieren als ze reisbewegingen en winkelbezoek niet aanmoedigen maar alternatieven aanbieden, zoals het bezorgen van hun producten als dat mogelijk is", vindt Bruls. Het was in het afgelopen weekeinde tot ergernis van veel burgemeesters erg druk in winkelcentra en op woonboulevards.

13.11 - 399 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 399 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie, 29 meer dan zondag.

Veertien coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur overleden, zestien coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en drie patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

13.03 - Pfizer: coronavaccin voor 90 procent effectief
Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens een voorlopige analyse voor 90 procent effectief. Dat maakte het bedrijf bekend, meldt The New York Times. "Dit is een historisch moment", zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens The New York Times. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld.

Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft de krant.

12.45 - Waarschijnlijk geen volledige lockdown in zwaar getroffen regio's
Er komen vrijwel zeker geen extra maatregelen zoals een avondklok voor enkele regio's waar de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn zoals in de regio's Rotterdam en Dordrecht. Ingewijden bevestigen berichtgeving maandag hierover van het AD.

Het kabinet liet vorige week weten extra stappen voor zwaar getroffen regio's te overwegen. Daarbij werd naast de avondklok gedacht aan verdere sluiting van de detailhandel en sluiting van het voortgezet onderwijs. Het zou dan neerkomen op een volledige lockdown in deze regio's. Dat zouden ook Brabantse regio’s kunnen zijn, gaf burgemeester Weterings van Tilburg, voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant toen aan. “Ik denk dat we er nu nét onder zitten”, zei hij.

De cijfers geven nu geen aanleiding tot deze drastische maatregelen, is te horen. Het kabinet zal dat vermoedelijk dinsdagmiddag bekend maken na het ministerieel crisisberaad op Algemene Zaken. Het wordt volgens bronnen geen persconferentie of persmoment.

12.24 - Taart voor de corona-frontlinie
Betrokken Ondernemers Breda geeft 20.000 taarten weg aan Bredanaars die in hun werk direct of indirect met de gevolgen van corona te maken hebben. De taarten worden door de curator in het faillissement van Maître Paul geschonken. Maître Paul is een in Tilburg gevestigd bedrijf dat diepvriesgebak produceert. Van 11 tot en met 30 november kunnen de taarten met een tegoedbon worden opgehaald bij de Sligro-zelfbedieningsgroothandel in Breda.

12.20 - Flink minder auto-inbraken in Eindhovense binnenstad
In 2020 zijn auto-inbrekers minder vaak actief in het - door de coronacrisis rustigere - stadscentrum van Eindhoven. De afname van het aantal auto-inbraken is het sterkst in de de binnenstad en Fellenoord. In Woensel-West vond juist de grootste stijging plaats van het aantal auto-inbraken. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van de meest recente politiedata.

Tot en met september dit jaar werd in Eindhoven al 999 keer ingebroken in auto’s. Dit zijn 17,5 procent minder auto-inbraken dan vorig jaar (1.211).

12.00 - Rutte en De Jonge beantwoorden weer coronavragen op sociale media
Opnieuw gaan premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op sociale media vragen van burgers beantwoorden over het coronabeleid. In september hadden beide bewindslieden ook al zo'n digitale ontmoeting om vragen te beantwoorden.

Toen kregen ze ook flinke kritiek op hun aanpak van de crisis. De premier en de minister beantwoorden de vragen woensdag om 11.15 uur via Facebook en YouTube.

11.15 - Afgelopen week minder coronatest afgenomen door GGD's
Bij alle GGD's samen zijn afgelopen week 244.839 coronatests afgenomen. Dat zijn er ruim 50.000 minder dan de week daarvoor toen er 295.147 testen werden afgenomen. Sinds 1 juni zijn nu in heel Nederland ruim 3,5 miljoen testen afgenomen (3.633.491 om precies te zijn).

De GGD weet niet hoe het komt dat er minder testen worden afgenomen. Het heeft volgens een woordvoerder niet te maken met een gebrek aan capaciteit. In totaal zouden er 50.000 testen per dag kunnen worden afgenomen.

11.00 - GGD zet landelijk 10 mobiele coronatestbussen in
De GGD zet landelijk tien mobiele coronatestbussen in. Het zijn omgebouwde stads- en bestelbussen die naar gebieden kunnen gaan waar plotseling meer vraag is naar testen, bijvoorbeeld omdat er daar een uitbraak van corona is.

"Met de nieuwe mobiele testunits kan er overal in Nederland binnen een paar uur een tijdelijke testlocatie draaien", aldus de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Afhankelijk van de vraag op de locatie, worden de bussen uitgerust met aanvullend materieel. Het gaat om vijf omgebouwde stadsbussen en vijf omgebouwde bestelbussen.

GGD's kunnen via een speciaal telefoonnummer een beroep doen op de mobiele testunits.

10.00 - Vanaf morgen commerciële snelteststraat in Bladel
Het bedrijf Lead Healthcare uit Baarn opent morgen een corona snelteststraat in Bladel. De straat wordt ingericht aan de Hallenstraat 20.

Een test in kost 99 euro exclusief btw en het resultaat is binnen vijftien minuten na afname bekend. Wie zich wil laten testen, moet zich vooraf via de website Covidsnelteststraat.nl aanmelden. Lead Healthcare heeft in onze provincie al snelteststraten in Eindhoven en Breda. Landelijk gezien is de straat in Bladel de 15e teststraat van het bedrijf.

Er wordt bij het testen volgens het bedrijf gebruikgemaakt van door het Outbreak Management Team (OMT) geadviseerde sneltesten. Positieve testresultaten worden volgens het bedrijf doorgegeven aan de GGD ten behoeve van het Bron en Contact Onderzoek. Een woordvoerder van het bedrijf laat maandag weten dat vooral bedrijven gebruikmaken van de snelteststraten.

Een voorbeeld van een snelteststraat (foto: Lead Healthcare, MooiBelicht Fotografie)
Een voorbeeld van een snelteststraat (foto: Lead Healthcare, MooiBelicht Fotografie)

06.30 - Spreiding Black Friday
Winkeliers willen dit jaar de acties rond Black Friday, op 27 november, vanwege het coronavirus een week eerder starten en tot wel een week langer laten doorlopen. Dat meldt brancheorganisatie INretail na onderzoek. Volgens het onderzoek willen winkels per se bezoekerspieken voorkomen en sturen ze aan op spreiding. Vakbond FNV riep de detailhandel zaterdag op om dit jaar Black Friday compleet over te slaan. De FNV riep de werkgevers op om 'de volksgezondheid niet ook in de uitverkoop te zetten'.

06.00 - 'Zoek hulp als je door corona somber wordt'
Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren heeft moeite om hulp te vragen aan een professional bij mentale klachten die te maken hebben met de coronatijd. Dat meldt het Rode Kruis op basis van eigen onderzoek. Een grote groep jongeren vindt deze tijd zwaar, onder meer door het gebrek aan sociale contacten. Bijna zeventig procent van de 16- tot 30-jarigen ziet nu op tegen de donkere wintermaanden, dertig procent maakt zich zorgen over de toekomst en twintig procent van de jongeren voelt zich eenzaam.

Wachten op privacy instellingen...

Het Rode Kruis komt daarom met tips om de lockdownperiode beter door te komen, zoals een goede structuur in de dag brengen, gezond blijven eten, blijven bewegen en goed contact te houden met anderen.

03.31 - Nieuwe toelichting Ernst Kuipers
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt, de speciale afdelingen voor mensen met het coronavirus beginnen langzaamaan wat leger te worden. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, geeft maandag weer een toelichting op de laatste stand van zaken. Dat doet hij namens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding, dat de afgelopen weken patiënten verdeelde over het land om de drukte in de ziekenhuizen beheersbaar te houden.

03.30 - Veiligheidsberaad kijkt vooruit naar feestdagen
De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, willen maandagavond alvast vooruitkijken naar de feestdagen in december. Of mensen met Kerstmis weer uit eten kunnen, is nu nog ongewis. Ook is nu nog niet helemaal duidelijk of met de jaarwisseling vuurwerk mag worden afgestoken. Verder bespreken de burgemeesters de actuele coronacijfers en de effecten van de coronamaatregelen die zijn genomen.

03.30 - NS schrapt treinen
De NS schrapt vanaf deze maandag in de dienstregeling. Stapsgewijs wordt het aantal treinen teruggebracht naar negentig procent van de normale dienstregeling. Op elk traject blijft minimaal twee keer per uur een trein rijden, er worden dus geen lijnen opgeheven, zo verzekert de NS. De aanpassing heeft te maken met de forse terugloop in passagiersaantallen, tot dertig procent van de normale bezetting, maar ook met het uitvallen van personeel door ziekmelding of quarantaine.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!