Coronanieuws: 'Scholen gewoon open na kerstvakantie', 1149 nieuwe besmettingen in Brabant
De hoofdpunten:
- 1149 nieuwe besmettingen in Brabant, 130 meer dan zondag.
- Landelijk 7134 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds 6 november.
- Er liggen maandag 321 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, vijf meer dan zondag.
- Er komen waarschijnlijk geen versoepelingen voor de feestdagen.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
22.30
Dit liveblog is gesloten
22.00 - Veiligheidsberaad: verwacht geen versoepelingen met kerst
Volgens de burgemeesters gaat het kabinet dinsdag geen versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigen. "We kunnen allemaal zien dat de cijfers oplopen. Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat de maatregelen niet versoepeld worden", zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van het Veiligheidsberaad.
De 25 burgemeesters in het beraad werden maandagavond bijgepraat door de ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Veiligheid). Dinsdag besluit het kabinet welke maatregelen er tijdens de feestdagen gaan gelden en of er misschien nieuwe regels bij gaan komen. Op dat laatste wilde Bruls, ook voorzitter van het Veiligheidsberaad, maandag nog niet vooruitlopen.
Wel benadrukten zowel de ministers als de burgemeesters dat zij zich grote zorgen maken over het virus dat nog altijd niet op zijn retour is. "Wij zijn allemaal onder de indruk van het hoge aantal besmettingen", aldus Bruls.
19.53 - Burgemeesters pleiten voor financiële steun horeca
Verschillende burgemeesters in Nederland pleiten voor meer financiÙle steun voor de horeca. Dat zeiden zij voorafgaand aan het Veiligheidsberaad waarin de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's in deelnemen. Een paar honderd horecaondernemers kwamen eerder op de dag in Den Haag samen om te protesteren voor meer financiÙle steun van de overheid. Sinds half oktober moeten zij op last van het kabinet de deuren gesloten houden om verspreiding van het coronavirus verder te voorkomen.
Emile Roemer van Alkmaar is "gecharmeerd van de manier van aandacht vragen". Hij erkent dat horecaondernemers het zwaar hebben door de verplichte sluiting. Wouter Kolff van Dordrecht pleit net als zijn collega Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam voor extra financiÙle steun. Kolff: "Ik ben blij dat het kabinet hierover nadenkt. Daar moet het geld vandaan komen."
18.20 - 'Scholen gewoon open na kerstvakantie'
De scholen zullen met de feestdagen niet langer op slot gaan dan de gebruikelijke twee weken. Dat meldt de NOS op basis van bronnen in Den Haag. Het kabinet overwoog om de scholen langer dicht te houden na de kerstvakantie om verdere verspreiding van het virus na kerst tegen te gaan.
16.12 -
RIVM heeft nog geen verklaring voor nieuwe toename coronagevallen
Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt nu al zes dagen op rij. Maar de oorzaak van die toename weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog niet. Een van de mogelijke verklaringen voor de stijging is dat ook mensen zonder corona-achtige klachten, de zogenoemde asymptomaten, zich sinds vorige week kunnen laten testen wanneer ze nauw contact hebben gehad met iemand die zelf positief is getest.
"Of het testen van asymptomaten daar een rol in speelt, zijn we wel naar aan het kijken", laat het instituut weten. Het RIVM meldde vorige week dinsdag dat het in de voorgaande 24 uur iets meer dan 4000 meldingen van positieve tests had gekregen. Daarna steeg het tot ruim 4900 op woensdag, ruim 5600 op donderdag, iets meer dan 5900 op vrijdag, ruim 6500 op zaterdag en meer dan 6800 op zondag.
Op maandag kwamen er zelfs meer dan 7100 nieuwe gevallen bij, het hoogste aantal in een maand tijd.
15.29 -
'Aantal opnames zal stijgen, geen versoepelingen voor kerst'
De acute zorgsector verwacht dat het aantal coronapatiënten binnenkort weer zal gaan toenemen. Aangezien het aantal besmettingen stijgt, valt te voorzien dat het "ergens in de komende twee weken" ook weer drukker zal worden in ziekenhuizen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen", aldus Kuipers.
"Dat staat een versoepeling van de maatregelen in de weg." De ziekenhuizen kunnen de zorg op het huidige niveau wel "goed accommoderen", aldus de voorzitter. Ingrepen waarbij spoed is geboden gaan door en de ziekenhuizen kunnen de zorg voor coronapatiënten aan. Een belangrijke zorg blijft dat het aantal patiënten in korte tijd opnieuw snel zou kunnen toenemen. Vooralsnog voorziet Kuipers een "beperkte stijging". Zijn advies aan het kabinet is om "rustig vast te houden" aan de geldende maatregelen.
14.57 - Frontberichten komt eenmalig terug op tv
Het programma Frontberichten keert eenmalig terug
op televisie met een special. In de aflevering blikken vloggers uit
eerdere afleveringen terug op hun strijd tegen het coronavirus.
In de special komen de meest indrukwekkende en aangrijpende vlogs
nog eens terug.
Het BNNVARA-programma ontstond aan het begin van de coronacrisis. Dagelijks gaven Nederlanders in vitale beroepen aan de hand van vlogs een kijkje in hun leven. De Special is op 20 december om 20.20 uur te zien op NPO 2.
14.42 - Ook landelijk weer iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse
ziekenhuizen is maandag opnieuw iets toegenomen. In totaal
behandelen de ziekenhuizen nu 1660 patiënten met Covid-19. Dat zijn
er 19 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum
Patiënten Spreiding (LCPS).
Vergeleken met begin deze maand is het aantal opgenomen coronapatiënten nauwelijks afgenomen. Het centrum noteerde zondag een toename van 39 patiënten.
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 470 op de intensive care, 1 meer dan zondag. Vanwege de aanhoudende drukte in ziekenhuizen, vooral in de Randstad, werden de afgelopen 24 uur 14 patiënten overgebracht naar ziekenhuizen in andere regio's, onder wie 2 ic-patiënten.
14.25 - 1149 nieuwe besmettingen in Brabant
In onze provincie zijn de afgelopen 24 uur 1149 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 130 meer dan zondag. Toen stond de teller nog op 1019 (gecorrigeerd) besmettingen in Brabant. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.
14.21 - Landelijk 7134 nieuwe besmettingen, waarvan 104 in Tilburg
Het aantal nieuw vastgestelde coronagevallen is
voor de zesde dag op rij gestegen. Tussen zondagochtend en
maandagochtend zijn 7134 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het
hoogste aantal sinds 6 november.
Op zondag meldde het RIVM ruim 6800 positieve tests en op zaterdag meer dan 6500. Vorige week dinsdag kwamen ongeveer 4000 nieuwe gevallen aan het licht. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 41.000 nieuwe coronagevallen geregistreerd, wat neerkomt op ruim 5800 per dag.
Rotterdam telde met 338 de meeste nieuwe gevallen. In Amsterdam kwamen 223 gevallen aan het licht en in Deventer 109. Het aantal bevestigde besmettingen in Tilburg steeg met 104 en in Almere met 102. Den Haag noteerde 95 nieuwe gevallen, Utrecht en Amersfoort elk 86.
14.15 - Sinterklaasbombardement Eindhoven vanwege corona herdacht met video
12.08 - Alleen langere kerstvakantie kan nieuwe coronapiek voorkomen, waarschuwt wetenschapper
De kerstvakantie moet worden verlengd met niet één, maar twee weken thuisonderwijs. Dat zegt Marino van Zelst van het RedTeam tegen Omroep Brabant. Het kabinet maakt dinsdagavond de nieuwe coronamaatregelen voor de kerstperiode bekend. De discussie zou met zulke hoge besmettingscijfers volgens Van Zelst niet over versoepelingen moeten gaan.
12.00 - Evenementenbranche slaat alarm met actie The Show Must Go On
De evenementenbranche komt in actie om de druk op
de overheid op te voeren. Maandagmiddag, tegelijk met de
maandelijkse test van het luchtalarm, sloeg de sector alarm met de actie The Show Must Go On.
De actie wordt ondersteund door het Metropole Orkest dat, vanwege zijn 75-jarig bestaan, vorige week samen met DI-RECT-zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir een cover van de Queen-hit The Show Must Go On uitbracht. De bijbehorende clip, waarin beelden van lege theaters, podia en concertzalen te zien zijn, is maandag na het luchtalarm van 12.00 uur geprojecteerd op de buitenkant van onder meer AFAS Live, Ziggo Dome en Rotterdam Ahoy.
12.00 - Zestig uur werkstraf geëist tegen man die vrouw mishandelde om mondkapje
Een vrouw werd eind september in de trein van Utrecht naar Den Bosch flink mishandeld nadat ze even haar mondkapje omhoog deed om wat te drinken. Een man sprak de vrouw aan toen ze haar mondkapje omhoog deed. Toen zij uitlegde dat ze even wat dronk, ging hij compleet uit zijn plaat, vertelde een wijkagent toen.
Tegen de man is maandag zestig uur werkstraf geëist. Het openbaar ministerie vindt dat hij zich 'zeer onbeschoft heeft gedragen'.
12.00 - 321 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, vijf meer dan zondag
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de voorbije 24 uur 21 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er vijf minder dan zondag. In totaal liggen er nu 321 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Dit zijn er vijf meer dan een dag geleden. De voorbije 24 uur zijn twintig coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Zeven zijn er overgeplaatst en drie patiënten overleden het voorbije etmaal.
11.50 - Horecaprotest in Den Haag
Zo'n vijftig horecaondernemers zijn maandag iets voor twaalf uur in Den Haag
samengekomen om te protesteren. Ze willen meer financiële steun van
de overheid voor het verlies aan omzet vanwege de coronamaatregelen.
De ondernemers demonstreren op de Koekamp, naast het Malieveld. Tijdens de protestactie, die om 12.00 uur begint, zullen onder anderen Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland, horecaondernemer Khalid Oubaha en PVV-leider Geert Wilders een toespraak houden. Ook wordt er vermoedelijk een manifest aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) overhandigd. Ook ondernemers uit onder meer Uden doen mee.
11.30 - Discussie over mondkapje in supermarkt loopt uit de hand
Een discussie in een supermarkt in Kaatsheuvel over het verplicht dragen van het mondkapje, is zondagmiddag uit de hand gelopen. Een man van 42 uit deze plaats werd aangehouden, omdat hij twee toezichthouders in de winkel aan de Gasthuisstraat bedreigd zou hebben.
11.00 - Nieuwjaarsontvangsten koning en koningin gaan niet door
De traditionele nieuwjaarsontvangsten van koning
Willem-Alexander en koningin Màxima gaan dit jaar niet door. Vanwege
de coronamaatregelen worden de genodigden op 12 januari in kleine
kring ontvangen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Eigenlijk zouden de ontvangsten voor Nederlandse genodigden op 14 januari plaatsvinden en die voor internationale genodigden op 15 januari. Tijdens de jaarlijkse ontvangsten mogen leden van het corps diplomatique bij het koninklijk paar op bezoek komen.
10.00 - KNVB voert actie: laat ons niet langer onnodig stilzitten
De KNVB heeft namens de bijna 3000
amateurvoetbalverenigingen in Nederland het kabinet opgeroepen om de
coronamaatregelen te versoepelen. De amateurs willen weer normaal
kunnen trainen en voetballen, iets wat ze al bijna twee maanden niet
mogen doen. "Laat ons niet langer onnodig stilzitten", zegt Jan Dirk
van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de KNVB. "Stilstand is
achteruitgang, bewegen is gezond."
Om die oproep kracht bij te zetten, voerde de KNVB maandag actie. Op het Malieveld in Den Haag werd met zo'n duizend shirts het woord 'stil' gevormd.
09.35 - Wimbledon van het schaken gaat door ondanks corona
Het prestigieuze schaaktoernooi Tata Steel Chess in januari
gaat door. Dat heeft de directie van het staalconcern in IJmuiden besloten na overleg
met de schaakbond KNSB, sportfederatie NOC*NSF en de lokale en regionale overheid.
Daaruit kwam naar voren dat een toernooi met veertien grootmeesters
met inachtneming van de coronamaatregelen mogelijk is.
Het wordt de 83e editie van het evenement dat bekendstaat als het Wimbledon van het schaken. In elk geval de Nederlandse grootmeester Anish Giri doet mee in Wijk aan Zee, andere namen zijn nog niet bekend.
09.15 - 'Nieuwe groep Nederlanders heeft schulden door corona'
Een nieuwe groep Nederlanders heeft als gevolg van
de coronapandemie schulden, meldt incassobureau Intrum op basis van
jaarlijks onderzoek. Het gaat volgens Intrum om mensen die
nauwelijks ervaring hebben met incasso. Het bureau noemt dat
'zorgwekkend' en gevaarlijk, omdat deze groep geneigd is een incasso te negeren waardoor schulden kunnen oplopen.
Mensen die geen ervaring hebben met incasso's zouden volgens het bureau ook 'onverstandige oplossingen' kunnen gaan zoeken, zoals geld lenen om hun schulden af te lossen. Een betaalregeling, het voorkomen van kosten of het bevriezen van een lening kunnen volgens Intrum oplossingen zijn.
07.30 - 'Moeizame cao-onderhandelingen'
Werkgevers lijken de coronacrisis als excuus te
gebruiken om loonmatigingen en versobering van arbeidsvoorwaarden af
te dwingen in cao-onderhandelingen. Dat concludeert vakbond FNV in
een terugblik op het arbeidsvoorwaardenseizoen 2020, dat loopt tot 1
december. Het cao-overleg verloopt zowel op het terrein van meer
zekerheid voor werknemers als op loongebied zeer moeizaam, stelt de
grootste vakbond van Nederland.
Dit jaar heeft FNV 192 cao's afgesloten voor circa 1,5 miljoen mensen. Dat is minder dan gemiddeld in voorgaande jaren, vooral als gevolg van de crisis.
07.00 - Medaille voor vrijwilligers Rode Kruis
Zesduizend vrijwilligers krijgen maandag van het
Rode Kruis een speciale medaille uitgereikt als waardering voor hun
inzet tijdens de coronacrisis. De symbolische uitreiking wordt
gedaan door erevoorzitter prinses Margriet.
In het afgelopen jaar hebben de vrijwilligers 'zich vol overgave
ingezet voor de bestrijding van het coronavirus'. "En dat doen zij nog
steeds", stelt het Rode Kruis. "Deze inzet is de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog
en de Watersnoodramp in 1953. Daarom worden de vrijwilligers tijdens
een speciale bijeenkomst in Den Haag geëerd met een
herinneringsmedaille", stelt het Rode Kruis.
"Iedereen die de coronapandemie heeft meegemaakt, zal deze sowieso niet snel vergeten. Het heeft enorme impact gehad op ons leven", aldus directeur Marieke van Schaik van het Rode Kruis. "Velen hebben momenten van verdriet en eenzaamheid meegemaakt en ik ben er trots op en dankbaar voor dat wij als Rode Kruis hier en daar verlichting hebben kunnen bieden in deze voor velen zware periode."
06.30 – Horecazaken in Uden zien het somber in
Horecaondernemers in het hele land laten maandag
op diverse manieren hun ongenoegen blijken over de huidige situatie waarin ze verkeren.
Zo is in Den Haag een protestmanifestatie, lanceert Koninklijke
Horeca Nederland (KHN) een campagne onder de naam #BlackMonday en
zullen in de avond bij meerdere cafés de lichten worden ontstoken
als symbolisch signaal.
Ook de eigenaar van twee feestkroegen in Uden doet mee. Zijn zaken zijn sinds zondag volledig ingepakt met zwart plastic met daarop kruizen en de afkorting 'RIP' (Rest In Peace ofwel rust in vrede).
06.30 – Burgemeesters beoordelen feestdagen
Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die
voorzitter zijn van een veiligheidsregio, blikt maandag in Utrecht
vooruit naar de kerstdagen en de jaarwisseling. Die onderwerpen
komen aan de orde als de burgemeesters ook worden ingelicht over de
nieuwe coronaregels die het kabinet dinsdag tijdens een
persconferentie gaat aankondigen. Justitieminister Ferd Grapperhaus
is bij het beraad aanwezig.
0
5.00 – ‘Ook zorgvrijwilligers snel vaccineren’
50PLUS wil ook zorgvrijwilligers met voorrang laten
vaccineren tegen het coronavirus. Volgens de politieke partij zijn
veel vrijwilligers, vooral de ouderen onder hen, tijdelijk gestopt met hun belangeloze inzet uit angst besmet te raken
. Hierdoor dreigt volgens
50PLUS een vrijwilligerstekort bij zorg- en welzijnsorganisaties.
Lijsttrekker Liane den Haan: “Laten we daarom met zijn allen doen wat we kunnen en zorgen dat deze mooie vorm van ondersteuning overeind blijft. En laten we vrijwilligers in zorg en welzijn zo snel mogelijk vaccineren, zodat zij veilig hun werk kunnen blijven doen."
04.30 - ‘Voucherbank voor gedupeerde toeristen’
Het kabinet lanceert een voucherbank om te garanderen
dat toeristen hun geld voor een geschrapte pakketreis terugkrijgen
als hun touroperator dat niet kan betalen. Dat maakt het kabinet
volgens De Telegraaf deze week bekend.
De krant kreeg via een ingewijde inzage in de opzet van deze voucherbank. Er zouden staatsleningen van 400 miljoen euro beschikbaar worden gesteld. Erik Jan Reuver, topman van Stichting Garantiefonds Reisgelden, zegt dankzij de voucherbank de tegoedbonnen te kunnen garanderen tot 31 maart 2021. De totale geschatte waarde van alle reisvouchers is bijna een miljard euro.
03.00 - Goede zomer voor campings en parken, maar niet goed genoeg
Campings en bungalowparken in ons land hebben in de zomermaanden goede zaken gedaan. Doordat veel mensen een vakantie in
het buitenland door corona te risicovol vonden, profiteerden ze in
het derde kwartaal van een toename van het aantal binnenlandse
gasten. In juli en augustus steeg het aantal overnachtingen zelfs
tot een recordhoogte van 35,5 miljoen, meldt het Centraal Bureau
voor de Statistiek (CBS).
Het aantal Nederlanders dat in juli, augustus en september naar het buitenland op vakantie ging, daalde juist met 57 procent tot 3,5 miljoen . In de ze maanden vierden ongeveer 5,9 miljoen Nederlanders in eigen land vakantie, ongeveer een kwart meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toch zal 2020 door de coronacrisis een zwaar jaar zijn voor vakantieparken en andere toerismebedrijven.