Video

Zwemplassen Den Bosch na tien uur verboden voor publiek na illegaal feest

3 juni 2021 om 18:22 • Aangepast 7 juni 2021 om 10:19
nl
Er komt toch een gebiedsverbod bij de Zuiderplas in Den Bosch. De burgemeester zei eerder dat hij niet van plan was om de plas af te sluiten. "Want mensen moeten gewoon kunnen recreëren." De gemeente is nu door 'voortschrijdend inzicht' van mening veranderd. Tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends gaat het gebied op slot.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Er komen geen hekken, wel worden er waarschuwingsborden gezet. Het verbod geldt niet alleen voor de Zuiderplas, maar ook voor de Oosterplas en het strandje bij de Groote Wielen.

Burgemeester Jack Mikkers: "We zijn een stad van ontmoeting. Dat kan ook in deze tijd, als we ons maar aan de afspraken blijven houden. Het gesprek over wat wel kan en wat niet, blijft daarin nodig. Toch vind ik het belangrijk dat we op sommige plekken duidelijk maken wat de regels zijn."

De politie greep dinsdagavond in toen jongeren massaal aan het feesten waren op het strand bij de Zuiderplas. Ze hadden zelf drank, barbecues en eten meegenomen, er was muziek en er werd vuurwerk afgestoken. Na vertrek bleef een enorme rotzooi achter, die de gemeente moest opruimen.

Niemand beboet
Niemand werd beboet, volgens de politie werd dit bewust gedaan omdat het strand dan sneller ontruimd kon worden. "Als je boetes gaat uitdelen in deze situatie, dan stagneert het", vertelt een politiewoordvoerder. "En het primaire doel was om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren en mensen uit elkaar te drijven. En dan zijn daar natuurlijk altijd mensen bij die iets meer aansporing nodig hebben."

Sommige jongeren gooiden met flessen naar agenten. De politie voerde daarna charges uit.

2000 feestgangers
Volgens de eigenaar van de Beach Bar bij de Zuiderplas is het sinds het warm is elke avond raak. Er waren volgens hem dinsdagavond zo’n tweeduizend mensen op het strand. De eerste jongeren waren 's middags rond twee uur al aanwezig. Zo rond een uur of drie begon het feest.

Het gebiedsverbod bij de drie waterplassen gaat pas om tien uur 's avonds in, omdat de gemeente andere gebruikers van het terrein zoals gezinnen die overdag en 's avonds op het strand vertoeven niet in de weg wil zitten, zegt een gemeentewoordvoerder. "Bovendien moet vanaf 5 juni de horeca om tien uur 's avonds dicht, we sluiten daar vanuit logica en eenduidigheid op aan."

Engelermeer
Het Engelermeer en de IJzeren Vrouw zitten niet bij de locaties. Dat terwijl sommige jongeren al stelden dan naar het Engelermeer te gaan, als de Zuiderplas op slot ging. "Het moet behapbaar blijven voor de handhaving. Bij de drie plassen waar nu een verbod geldt, waren de meeste jongeren aanwezig", zegt de gemeente.

Een bezoek aan het water en strand tussen zes uur 's ochtends en tien uur 's avonds is niet verboden, benadrukt de gemeente. "Maar we vragen wel van iedereen verantwoordelijk gedrag. Houd je aan de coronamaatregelen. En houd rekening met elkaar. Maak geen rotzooi, ruim je eigen troep op, denk aan de andere mensen die ook in ’s-Hertogenbosch wonen”, zegt Mikkers.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.