Video

Kat-en-muisspel met politie, jongeren van Oosterplas naar IJzeren Vrouw

3 juni 2021 om 23:11 • Aangepast 7 juni 2021 om 11:05
nl
Een groot deel van de jongeren die donderdagavond door de politie werden weggestuurd bij de Oosterplas in Den Bosch, gingen daarna naar de IJzeren Vrouw. Daar geldt geen gebiedsverbod in de avonduren en nacht. Rond halftwaalf was de rust weer teruggekeerd.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Zo'n 200 jongeren hadden zich rond tien voor half elf bij de Esso aan de Van Grobbendoncklaan verzameld, zo meldt het Brabants Dagblad. De benzinepomp ligt vlakbij de speeltuin en het strand van de waterplas.

Woensdagavond moest de politie optreden toen jongeren aan het feesten waren bij de Zuiderplas. Op het hoogtepunt waren er zo'n 2000 jongeren op de been. Burgemeester Jack Mikkers kwam donderdag met een gebiedsverbod voor drie waterplassen. Het verbod geldt niet alleen voor de Zuiderplas, maar ook voor de Oosterplas en het strandje bij de Groote Wielen. Tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends mag niemand zich in dat gebied ophouden.

Handhaving
Een verbod voor de IJzeren Vrouw en het Engelermeer was volgens de gemeente niet nodig. "Het moet behapbaar blijven voor de handhaving. Bij de drie plassen waar nu een verbod geldt, waren de meeste jongeren aanwezig", zei de gemeente eerder op de avond.

De politie laat weten dat op verzoek van de burgermeester ook kan worden ingegrepen op plekken waar geen gebiedsverbod geldt. Onduidelijk is of burgemeester Jack Mikkers dat verzoek heeft gedaan. Bij de gemeente was niemand bereikbaar.

Opvallend is dat donderdagavond wel politie op de been was bij de Meerse Plas (Dungens Gat) in Den Dungen (gemeente Sint-Michielsgestel). Daar werden jongeren weggestuurd.

Geen gebiedsuitbreiding verbod
Update: vrijdag 16.00 uur: Het gebiedsverbod na 22.00 uur wordt niet uitgebreid naar de IJzeren Vrouw, zo antwoordt de gemeente op vragen van Omroep Brabant. "De gebiedsaanwijzing blijft hetzelfde. We hebben contact gelegd met jongerenwerk, straatcoaches, scholen en politie om herhaling te voorkomen. Je moet het zien als een aanvullende maatregel, om een situatie als woensdagavond te voorkomen."

Beboet wordt er niet direct. "Uitgangspunt blijft dat we mensen aanspreken, verbinding zoeken en wanneer er aanleiding is om te waarschuwen of beboeten; dan gebeurt dat. Daarin trekken we samen op met politie, maar ook onze handhavers gaan op pad."

De vraag of er op verzoek van Mikkers ook is ingegrepen bij de IJzeren Vrouw, is niet beantwoord.

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.