Liveblog

Coronanieuws: nog geen overeenstemming over coronaregels na Catshuisoverleg

11 november 2021 om 06:51 • Aangepast 14 november 2021 om 20:01
nl
Vanwege de opnieuw sterk oplopende coronacijfers houden we je in een liveblog op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Zorgpersoneel een derde (booster)prik geven vóór ouderen, bepleit Bart Berden
  • Het OMT zou een lockdown van twee weken aan het kabinet hebben geadviseerd
  • Veiligheidsberaad uitgesteld naar vrijdag

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

22.41

Nog geen overeenstemming over coronaregels na Catshuisoverleg

Het kabinet is er na het Catshuisoverleg nog niet volledig uit wat het moet doen met de coronaregels. Volgens ingewijden moet er vrijdag tijdens een corona-overleg met de volledige ministersploeg nog veel worden uitgewerkt. Donderdagavond waren alleen de meest betrokken ministers aanwezig. Ze werden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel.

Het overleg ging volgens bronnen moeizaam. Een betrokkene zei dat er "grote verdeeldheid" was, onder meer wegens zorgen over het draagvlak voor strengere coronaregels. Het overleg, dat in de middag zou eindigen, werd donderdagavond voortgezet omdat er nog geen overeenstemming was.

22.24

Extra lang Catshuisoverleg over coronabesmettingen afgelopen

Het extra lange Catshuisoverleg, waar een deel van het demissionaire kabinet sprak over de aanpak van de coronacrisis, is afgelopen. Eerder op de dag werd het overleg afgebroken, naar verluidt omdat de bewindslieden het nog niet eens konden worden over de te volgen koers. Donderdagavond werd het weer voortgezet. De precieze uitkomst van het overleg is niet bekend.

19.30

Koning bezorgd over toename coronabesmettingen

Koning Willem-Alexander maakt zich "grote zorgen" over het toenemende aantal coronabesmettingen in Nederland. Dat zei hij donderdag in het koninklijk paleis van Trondheim aan het einde van zijn staatsbezoek aan Noorwegen.

"We hebben vandaag het hoogste aantal bereikt sinds het begin van de crisis. Maar we zien ook elders het aantal stijgen, ook in de landen om ons heen. Het is zeer zorgelijk. Het is balen dat de crisis niet voorbij is en ik leef vooral mee met de medewerkers in de zorg die het water weer aan de lippen staat. Ze verdienen alle lof", aldus de koning.

19.15

Kabinet hervat Catshuisoverleg over coronabesmettingen

Een deel van het demissionaire kabinet is opnieuw bijeen in het Catshuis om te praten over de aanpak van het coronavirus. Eerder op de dag werd het overleg afgebroken, naar verluidt omdat de bewindslieden het nog niet eens konden worden over de te volgen koers. Vrijdag moeten besluiten worden genomen, dan is er ook weer een persconferentie.

De discussie in het Catshuis verliep volgens ingewijden eerder op de dag moeizaam. Vanwege het hoge aantal besmettingen is inmiddels moeilijk meer vast te stellen waar mensen worden aangestoken. Dat maakt het ook weer moeilijker om nieuwe maatregelen te onderbouwen.

Een betrokkene sprak van "enorme verdeeldheid". Er zijn flinke zorgen over het draagvlak voor nieuwe maatregelen, en hoeveel er nog kan worden gevraagd van mensen die voor vaccinatie hebben gekozen. Zij zijn verhoudingsgewijs maar verantwoordelijk voor een klein deel van de ziekenhuisopnames.

17.40

Beroepsvereniging verpleegkundigen eist stevig ingrijpen

Beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN eist stevig ingrijpen in de coronacrisis door het kabinet. Dat mag ook niet langer dralen met de boosterprik en moet die deze maand al aanbieden aan zorgmedewerkers.

"Stevige maatregelen zijn noodzakelijk om de Nederlandse patiëntenzorg overeind te houden. Laat de aanpak van kleine stapjes los en doe nu in één keer wat nodig is" , schrijft Bianca Buurman, voorzitter van V&VN, in een brief aan het kabinet. Ze nodigt gezondheidsminister Hugo de Jonge uit voor spoedoverleg over "de zeer ernstige situatie die voor onze beroepsgroep is ontstaan".

17.30

Bij veel besmettingen wordt de bron niet gevonden

Vaak lukt het niet om te achterhalen hoe iemand het coronavirus heeft opgelopen. Soms weten mensen het zelf niet meer, of hebben ze niet de behoefte om mee te werken aan onderzoek. En bij de huidige besmettingscijfers lukt het de GGD ook lang niet altijd om bron- en contactonderzoek te doen. In ongeveer drie op de tien gevallen wordt de 'setting van besmetting' gevonden.

Als het lukt om de bron van de besmetting te vinden, blijkt het relatief vaak om de 'thuissituatie' te gaan. Eén iemand loopt het virus op, en steekt vervolgens de andere huisgenoten aan. Dit kunnen partners, ouders en kinderen zijn, maar bijvoorbeeld ook medestudenten. Het precieze percentage schommelt, maar wekelijks gaat het om meer dan de helft van de herleide besmettingen.

17.25

Patiëntenfederatie: snel booster 60-minner met zwakke conditie

Ook jongere mensen met een kwetsbare gezondheid moeten voorrang krijgen bij het uitdelen van de boosterprikken, vindt de Patiëntenfederatie Nederland. De organisatie vreest dat veel mensen met een beperking of chronische aandoening anders eerst moeten wachten tot gezonde 60-minners voor de derde keer in aanmerking komen.

Deze kwetsbaren zijn dan vermoedelijk ook pas begin volgend jaar aan de beurt en dat vindt de belangenorganisatie veel te laat, zo laat ze weten in een brief aan de Tweede Kamer. Senioren en mensen in zorginstellingen gaan nu voor, maar volgens de federatie wonen veel mensen van beneden de 60 met een kwetsbare gezondheid helemaal niet in een instelling, maar gewoon thuis of in een andere particuliere woonsituatie.

17.14

Sportkoepel NOC*NSF: sporten moet mogelijk blijven voor iedereen

Sportkoepel NOC*NSF vindt het niet verstandig als de sportwereld vrijdag slachtoffer wordt van nieuwe maatregelen rondom het coronavirus. Dat zegt algemeen directeur Marc van den Tweel.

"Gezien de sterk oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames is het begrijpelijk dat het kabinet aanscherpende maatregelen overweegt", aldus Van den Tweel. "In de huidige gezondheidscrisis is een weerbare en vitale bevolking van cruciaal belang. Sport is onderdeel van de oplossing om samen gezond uit deze crisis te komen. Sport en bewegen houdt Nederland namelijk fysiek en mentaal gezond. Daarom is het juist nu belangrijk dat we sporten en bewegen aanmoedigen en voor iedereen toegankelijk en laagdrempelig houden.

17.02

Veiligheidsberaad uitgesteld naar vrijdag

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio is verplaatst naar vrijdagochtend. De burgemeesters zouden donderdagavond digitaal bij elkaar komen om nieuwe coronamaatregelen te bespreken. Maar het kabinet vergadert er donderdagavond nog over en er zijn nog meer overleggen over coronabeleid gaande, dus de burgemeesters praten pas vrijdagochtend met elkaar, laat een woordvoerder weten.

Het is nog niet bekend of bewindspersonen vrijdag deelnemen aan het beraad. Meestal zijn demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus en demissionair coronaminister Hugo de Jonge bij het beraad.

16.46

'4 op de 10 vieren Sinterklaas samen, gevaccineerd of niet'

Veel mensen maken op pakjesavond geen onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. En ondanks de coronamaatregelen en de discussie over het uiterlijk van de pieten hebben we er dit jaar massaal zin in.

In de samenleving is volop discussie over de inzet van de coronapas en maatregelen voor alleen ongevaccineerden. Maar voor wie pakjesavond viert met familie of vrienden lijkt dit weinig discussie op te leveren. Vier van de tien (40 procent) komen samen met gevaccineerden én ongevaccineerden.

16.27

Stijging in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 255 coronapatiënten opgenomen, 16 meer dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend.

De voorbije 24 uur zijn 35 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 26 coronapatiënten het ziekenhuis konden verlaten. 1 patiënt werd overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

15.22

Landelijk recordaantal besmettingen

Nog nooit zijn zoveel mensen positief getest op het coronavirus als afgelopen etmaal. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen 16.364 meldingen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen.

15.20

Meer dan 2000 nieuwe coronabesmettingen

Voor het eerst sinds juli zijn er meer dan tweeduizend nieuwe coronabesmettingen in Brabant geconstateerd. Om precies te zijn, zijn er in de afgelopen 24 uur 2009 nieuwe besmettingen geconstateerd. Daarmee komt het dagaantal op de vierde plek, sinds het begin van de coronacrisis.

Wachten op privacy instellingen...
15.06

Evenementenbranche hoopt op juiste maatregelen

De onrust die is ontstaan na het uitlekken van het OMT-advies over een mogelijke nieuwe lockdown is slecht voor het vertrouwen, zegt de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Zowel voor het vertrouwen van ticketkopers voor evenementen die wel of geen doorgang vinden, maar ook voor de ondernemers die 'steeds maar weer hun stinkende best doen om mooie evenementen te organiseren', zegt uitvoerend secretaris Willem Westermann. "Het maakt ons boos en verdrietig."

Liever wil de brancheorganisatie voor professionals in de publieksevenementenbranche niet te veel vooruitlopen op wat het kabinet gaat doen met het advies van het OMT. De organisatie houdt er vertrouwen in dat het kabinet kijkt naar wat de juiste maatregelen zijn.

15.00

'Testtelefoons' blijven roodgloeiend staan

De telefoons bij het landelijke callcenter van de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest staan ook donderdag roodgloeiend. "Net als de afgelopen dagen is het vandaag heel druk bij ons callcenter voor het maken van een testafspraak", laat een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.

Door de 'enorme drukte' moeten mensen mogelijk wat verder reizen voor een testafspraak. Daarbij kan de drukte volgens de zegsvrouw per regio verschillen. Tot nu toe zijn er donderdag 80.986 testafspraken gepland en zijn ruim 41.950 testen afgenomen. Eerder deze week was het ook al erg druk bij de telefoondienst.

Bij de GGD kunnen mensen niet terecht voor een coronatest voor toegang tot bijvoorbeeld een sportwedstrijd of cultureel evenement.

14.50

'Gemeentes: help amateurclubs bij controle'

De KNVB roept de gemeentes op om amateurclubs te helpen bij het controleren van het coronatoegangsbewijs. De verenigingen moeten sinds vorige week zaterdag iedereen controleren die op hun complex naar binnen wil, bijvoorbeeld naar de kleedkamers.

"We zien dat sommige verenigingen geholpen worden door gemeentes met beveiligers die het CTB handhaven", aldus een woordvoerder van de voetbalbond. "Hiervoor is ook geld beschikbaar gemaakt vanuit het Rijk. Dus we doen de oproep aan gemeentes om dit ook zo snel mogelijk hiervoor in te zetten."

Bij lang niet alle verenigingen werd iedereen gecontroleerd. "Maar veel clubs doen al heel goed hun best en slagen er ook in om het te organiseren", aldus de KNVB.

14.45

Filmbranche ook tegen mogelijke lockdown

Ook de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) is verbaasd over het uitgelekte OMT-advies over een mogelijke nieuwe lockdown, waarbij ook de filmtheaters hun deuren moeten sluiten. De NVBF sluit zich daarmee aan bij de theatersector, de poppodia en de evenementenbranche, die eerder al hun verbazing uitspraken.

De NVBF zegt geen begrip te hebben voor een mogelijke lockdown. "Het kan niet zo zijn dat de branche nu wordt gestraft voor haar goede gedrag en als speelbal gebruikt wordt voor nieuwe maatregelen."

14.40

Ruggenmergontsteking bijwerking 'Janssen'

Een zeldzaam type ruggenmergontsteking (myelitis transversa) is mogelijk een nieuwe bijwerking van het coronavaccin van Johnson & Johnson (Janssen), meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Het bureau wil daarom dat deze gevaarlijke aandoening op de bijsluiter komt te staan.

Eerder werd de ontwikkeling van een vaccin van AstraZeneca stilgelegd, omdat één van de proefpersonen last kreeg van een ontsteking aan het ruggenmerg.

Myelitis transversa is een acute ontsteking aan het ruggenmerg. Die zorgt ervoor dat mensen niet goed meer kunnen bewegen, gevoel kwijt raken en moeite hebben urine en ontlasting op te houden. Zo'n ontsteking kan meerdere oorzaken hebben, waaronder een virusinfectie. Patiënten hebben een redelijke kans om hiervan te genezen.

Het EMA onderzoekt ook meldingen van een zeldzame bloedaandoening, die bekend staat als capillair leksyndroom, na inenting met het vaccin van Moderna. Volgens het EMA zijn er zes gevallen van deze aandoening geregistreerd.

14.10

Aantal coronapatiënten overschrijdt meipiek

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in ons land blijft maar stijgen. Er liggen momenteel 1699 mensen vanwege COVID 19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 23 mei. In de afgelopen dag steeg het aantal opgenomen patiënten met 52. Sinds vorige week donderdag nam de totale bezetting met 372 mensen toe.

Verpleegafdelingen kregen er netto 49 mensen met corona bij. Op die zalen liggen nu 1369 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds 18 mei. Op de ic's liggen nu 330 Covid-19-patiënten. Dat aantal is de laatste paar dagen niet echt veranderd. In Brabant gaat het om vijftig personen.

De instroom neemt wel toe. Ziekenhuizen hebben de afgelopen dag 225 nieuwe mensen moeten opnemen, omdat hun klachten te erg waren geworden. In de afgelopen week kwamen er gemiddeld ongeveer 209 mensen per dag bij, het hoogste niveau sinds 17 mei. Volgens de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding stijgt dat gemiddelde nu voor de dertigste dag op rij.

13.40

Organisaties zien bui hangen

Niet alleen in Brabant, ook elders in het land houden organisaties hun hart vast nu er mogelijk een (korte) lockdown ophanden is. De KNVB hoopt dat de voetbalstadions open blijven voor publiek. De voetbalbond denkt dat eventuele beperkende maatregelen voor stadionbezoek zelfs een negatief effect kunnen hebben. "Omdat mensen elkaar thuis gaan opzoeken om voetbal te kijken zonder controles", aldus een woordvoerder van de KNVB, die wel begrip heeft voor de situatie.

‘’Een nieuwe lockdown waarbij theaters opnieuw hun deuren moeten sluiten zou een financiële nekslag betekenen voor de theaterproducenten. Dat zegt directeur Dian Hoelscher van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). "Onze grens is nu echt bereikt. De maatregelen raken constant dezelfde groep ondernemers. Het zou ook de financiële nekslag zijn voor acteurs en crew", zegt Hoelscher. "Het is duidelijk dat deze adviezen worden gegeven door mensen die geen volledig beeld hebben hoe de culturele sector is georganiseerd."

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) rekent er nog altijd op dat extra beperkingen voor de horeca uitblijven, maar vreest voor de gevolgen als die toch worden ingevoerd. Eerder reageerde de Eindhovense horecabaas Ruud Bakker op vergelijkbare wijze tegen Omroep Brabant. KHN vindt dat als er beperkende maatregelen worden ingevoerd, er ook meer steun van de overheid voor getroffen ondernemers moet komen.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen iedereen op strikt de basisregels na te leven. Vakbond CNV heeft begrip voor het advies en roept het kabinet op aan dit voorstel gehoor te geven.

13.30

Meer provincies dan ooit op rood

Brabant is één van de vijf provincies die van rood naar donkerrood op de Europese coronakaart zijn gegaan. Dit komt door het hoge aantal positieve tests. De andere vier zijn: Flevoland, Friesland, Zuid-Holland en Noord-Holland. Ze sluiten zich aan bij Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht, die vorige week al op het hoogste niveau waren uitgekomen. Nog nooit kleurden zo veel provincies donkerrood.

Alleen Groningen en Drenthe staan nu nog een treetje lager, op rood. Eind april stonden negen provincies op donkerrood. Dat was tot aan donderdag het record voor Nederland.

Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa hebben naar verhouding de meeste besmettingen. De coronakaart wordt gemaakt door de Europese gezondheidsdienst, de ECDC. Dit is de organisatie waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is.

13.10

Mogelijk helaas geen Sinterklaas

Of een mogelijke lockdown gevolgen heeft voor de sinterklaasintochten in ons land komend weekend, is nog onduidelijk. Achter de schermen wordt momenteel koortsachtig overlegd. "We gaan ervan uit dat de intocht zaterdag kan doorgaan zoals gepland, maar we hebben wel een alternatief scenario achter de hand", zegt Peter Boelhouwer van Sinterklaas in Den Haag.

In Amsterdam is de opbouw voor de intocht zondag al begonnen. Ook hier wordt er rekening mee gehouden dat het feest alsnog niet kan doorgaan. De organisatie van de intocht in Rotterdam is iets optimistischer. In een aantal plaatsen in onder meer Brabant was de intocht van Sinterklaas al afgeblazen of aangepast.

12.45

'Bij lockdown slaat kabinet plank mis'

“Ik ben er wel een beetje klaar mee. Wij als horeca voelen ons nu echt als doelwit. Dit gaat toch nergens meer over?”

Zo reageert Ruud Bakker, voorman van de Koninklijke Horeca Nederland-afdeling in Eindhoven, op het vermeende advies van het OMT om een lichte lockdown af te kondigen. De openingstijden van horeca zouden ingekort worden en evenementen zouden geen doorgang mogen vinden voor een korte periode.

“Als het kabinet dit overneemt, slaan ze de plank totaal mis. Wat moeten wij nog doen om te bewijzen dat het wel veilig kan?” Bakker refereert naar RIVM-cijfers, waaruit blijkt dat 2,9 procent van de besmettingen te herleiden is naar horeca. “We doen van alles: QR-codes checken, zélfs op terrassen. Waarom zouden we straks nóg eerder dicht moeten?” De horeca moet momenteel om middernacht de deuren sluiten. Bakker: “Al die mensen gaan vervolgens thuis door met feesten. Kijk dáár dan eens naar.”

12.25

Fastfoodzaken vroeger dicht

Acht fastfoodzaken in de Amsterdamse Leidsestraat mogen vanaf donderdag niet meer na middernacht open blijven voor afhalen. De afgelopen weken kwam er veel uitgaanspubliek naar de straat nadat clubs en cafés de deuren hadden gesloten. Dat leidde tot overlast, zoals vechtpartijen en ruzies.

De fastfoodzaken mochten tot 04.00 uur open blijven voor het afhalen van eten, maar burgemeester Femke Halsema heeft de openingstijden nu ingeperkt 'in het belang van de openbare orde en het woon- en leefklimaat.' Volgens de gemeente ontstonden er ook gevaarlijke situaties met de trams die door de straat rijden. Eerder getroffen maatregelen, zoals extra verlichting, hebben niet geholpen. De ondernemers zijn op de hoogte gebracht.

11.30

Bart Berden bepleit eerst derde prik voor zorgpersoneel

Bart Berden maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal coronagevallen in Brabant. Nu liggen er vijftig patiënten die besmet zijn met het gevreesde virus op de intensive care van de diverse ziekenhuizen. De voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg van de samenwerkende ziekenhuizen in Brabant houdt er serieus rekening mee dat dit aantal binnen een week stijgt naar 75. Hij zei dit donderdagmorgen op Radio 1.

"Zorginfarct is een heel lastige term, maar er is wel sprake van een grote dreiging. Dit betekent dat we patiënten niet kunnen helpen die we wel willen helpen. Een capaciteitscrisis dus. De huidige situatie betekent voor veel mensen groot leed, echt dramatisch. Ik zie het als een lont in een kruitvat dat steeds kleiner wordt", aldus Berden, die ook bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is.

Hij pleit er voor dat mensen in de zorg zo snel mogelijk voorrang krijgen bij een zogeheten boosterprik. Boven oudere mensen. "Begin vandaag nog. Ik verwacht ook dat dit heel snel invulling krijgt. Ik denk namelijk dat de overheid eveneens in deze richting denkt. Als je dit namelijk niet doet, dan krijg je een grotere uitval en kun je helemaal niets", vertelt Berden die voor stevige maatregelen is. Hieronder valt onder meer een lockdown, zoals die door het OMT wordt geadviseerd.

"Afschalen pas wanneer het aantal besmettingen afneemt", stelt Berden, die wel te spreken is over de wijze waarop ziekenhuizen de laatste dagen samenwerken bij het verspreiden van patiënten.

11.10

Theaters dicht? Vreselijk, vindt Christel de Laat

“Vreselijk zou ik het vinden, omdat theaters alles doen wat ze moeten doen: testen voor toegang, QR-code-checks en mensen placeren.” Dit zegt theatermaker Christel de Laat over het NOS-bericht dat het OMT adviseert onder meer theaters twee weken te sluiten. Dit naar aanleiding van oplopende coronabesmettingscijfers en druk op de zorg.

In Veghel is zaterdag de première van De Laats nieuwe show ‘Hoe dan?!’. “Met een heel team werken we hier naartoe: van decorontwerper tot kostuummaker. Je hoopt dat het door kan gaan. Maar ook de shows in de weken erna…”.

“Best verdrietig”, wordt De Laat van het vergaande OMT-advies. “Het zou zo ontzettend zuur zijn. Hoeveel mensen raken nou daadwerkelijk besmet in theaters?”, vraagt ze zich af. “Mocht die maatregel er uiteindelijk toch komen, volgen we die regels. Maar wrang zou het zeker zijn.”

De kans is groot dat er vrijdag weer een nieuwe persconferentie van het kabinet is. Dan maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge naar verwachting nieuwe coronamaatregelen bekend.

10.00

'Laat Black Friday niet doorgaan'

Zet dit jaar een streep door Black Friday. Dit is de boodschap van de mede-eigenaar van Juwelier Ferdinand Sanders in het Winkelcentrum Woensel in Eindhoven. Hij schrijft dit aan burgemeester John Jorritsma en de Eindhovense gemeenteraad. "Gezien de oplopende besmettingen vrees ik dat we hetzelfde gaan meemaken zoals vorig jaar, waar wij toen als winkeliers meteen daarna de rekening van gepresenteerd kregen met de daaropvolgende lockdown", aldus de juwelier, die zich ernstig zorgen maakt. Hij is bang voor grote gevolgen voor zijn omzet in decembermaand.

Black Friday is ontstaan in Verenigde Staten en wordt sinds enige jaren ook in ons land gehouden. Winkels en andere bedrijven bieden dan artikelen met forse korting aan, wat tot een grote toeloop van klanten leidt. Dit jaar is deze koopjesdag gepland op 26 november.

09.00

'Advies OMT: korte lockdown'

Het Outbreak Management Team (OMT) stelt een korte lockdown voor, zo meldt onder meer het NOS Radio 1 Journaal. Het team, dat bestaat uit wetenschappers, adviseert het kabinet bij zijn beslissingen om de corona-epidemie te beteugelen. In het advies zou ditmaal staan dat gedurende twee weken bioscopen en theaters dicht moeten en dat evenementen geschrapt moeten worden. Ook zouden de openingstijden in de horeca en de groepsgrootte aangepast moeten worden. Scholen zouden wel open mogen blijven.

Mocht deze vergaande, maar tijdelijke maatregel niet voldoende soelaas bieden, dan wordt geopperd om alleen mensen die gevaccineerd zijn of die al besmet zijn geweest met het virus dat COVID 19 kan veroorzaken in aanmerking te laten komen voor een QR-code. Het kabinet zou vrijdag met een nieuw standpunt op de proppen komen.

Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Den Bosch noemde het in radioprogramma Goedemorgen Nederland op NPO1 'spijtig wanneer er andere maatregelen nodig zijn.' Hij bleef bij zijn standpunt dat de viering van de Elfde van de Elfde in zijn stad kan doorgaan zoals afgesproken met de plaatselijke horeca. "We moeten het samen doen", aldus Mikkers, die stelt nog steeds buikpijn te hebben van (het organiseren van) grote evenementen in deze tijd.

LEES OOK:

11-11: met mondkapje en 'dubbel gevoel' naar de start van carnaval

11-11 in Den Bosch gaat gewoon door: 'Maar ik heb er wel buikpijn van'

08.00

'Afwachten over terug naar kantoor'

De meerderheid (58 procent) van werknemers in Nederland en België is terughoudend om na de corona-epidemie terug te keren naar kantoor. Maar in andere Europese landen is die terughoudendheid nog groter, met 66 procent. Dit blijkt uit een nieuwe Europese studie van experts op het gebied van werkplekcreatie.

Het feit dat zoveel kantoormedewerkers de voorkeur geven aan thuisblijven, suggereert dat kantoorruimtes zelf niet zo aantrekkelijk zijn voor werknemers in Nederland en België als ze zouden kunnen zijn.

De studie combineerde de resultaten van een diepgaand onderzoek onder 3.000 kantoormedewerkers, 2.750 werkgevers in leidinggevende functies bij organisaties met 50+ werknemers en interviews.

06.45

Kabinet bespreekt verdere coronamaatregelen in Catshuis

Welke nieuwe maatregelen er nodig zijn om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, is de vraag die deze donderdag in het Catshuis moet worden beantwoord. In de ambtswoning van de premier overlegt het kabinet welke stappen er nodig zijn.

De betrokken bewindspersonen worden bijgepraat door RIVM-baas Jaap van Dissel, die het advies van het Outbreak Management Team (OMT) zal toelichten. De experts van het OMT vergaderden woensdag. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zinspeelden vorige week al op verdere beperkingen, waaronder een bredere invoering van het coronatoegangsbewijs.

Vrijdag wil het kabinet nieuwe maatregelen bekendmaken.

06.30

Aftrap carnavalsseizoen opnieuw anders dan anders

Het carnavalsseizoen wordt deze donderdag traditiegetrouw afgetrapt op de 11de van de 11de, maar dat ziet er dit jaar door de oplopende coronacijfers opnieuw anders uit dan we gewend zijn. In onze provincie wordt er op veel plekken wel feestgevierd, maar met aanvullende maatregelen. Terwijl in Limburg de festiviteiten in veel plaatsen zijn afgeblazen.

De feesten bij ons die doorgaan, vinden in afgesloten ruimten plaats, en dus moet iedereen die wil meedoen een QR-code laten zien bij de entree. In Breda gaat het feest op de Grote Markt niet door (maar wel binnen) en in Overloon en Den Dungen is de carnavalsaftrap geschrapt.

LEES OOK:

Aftrap van carnavalsseizoen opnieuw anders dan anders

Lange rijen in Tilburg voor toegangsembleem Elfde van de Elfde

Elfde van de Elfde in Overloon afgeblazen door oplopende besmettingen

06.00

'We geven opgepotte coronamiljarden niet zomaar uit'

Nederlandse huishoudens zullen de opgepotte spaartegoeden van tijdens de coronacrisis niet zonder meer gaan uitgeven. Volgens economen van ING zal naar schatting een kwart van het gespaarde geld weer worden uitgegeven. Nederlanders zetten tijdens de coronacrisis 22 miljard euro meer opzij dan ze normaal zouden hebben gedaan.

Volgens ING is er van maart 2020 tot en met juni 2021 naar schatting 57 miljard euro gespaard. Ook zonder pandemie zouden de spaartegoeden zijn toegenomen, maar zeker niet in deze mate aldus de kenners.

05.30

Experts: de botte bijl van de lockdown blijft nodig

De vraag is onontkoombaar. Komt er een lockdown? Niemand die het weet. Is een lockdown nodig? Ja, vinden onder anderen Bert Niesters, viroloog aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), en Jochen Mierau, gezondheidseconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat schrijft Trouw.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het kabinet vrijdag een lockdown aankondigt. Andere Europese landen waar het virus terrein wint, praten immers ook niet over lockdowns zoals vorige winter.

05.20

Zorgbestuurders tegen coronapas in verpleeghuizen

Brancheorganisaties van verpleeghuizen en ouderencentra zien niets in een eventuele verplichte coronapas om het snelstijgende aantal besmettingen in zulke instellingen te stoppen. Ook andere landelijke maatregelen - zoals bezoekbeperkingen - zijn niet gewenst. Dat laten ActiZ-bestuurslid Conny Helder en Verenso-voorzitter Jacqueline de Groot in een reactie weten aan NU.nl.

Een verplicht coronatoegangsbewijs is volgens Helder onuitvoerbaar. Ook De Groot twijfelt over de bijdrage van een coronatoegangsbewijs en valt over de eisen die daarmee gesteld zouden worden aan familieleden.

LEES OOK: Veel coronabesmettingen in verpleeghuizen, maar bewoners wel minder ziek

03.30

Vandaag mogelijk recordaantal positieve tests

Het record voor meeste positieve coronatests in één dag tijd sneuvelt mogelijk donderdag. Op 20 december vorig jaar meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 12.997 positieve tests. Het cijfer van woensdag bleef daar met 12.713 net onder, het cijfer van donderdag zou het record kunnen breken. Donderdag is dag 624 van de epidemie in Nederland.

Het aantal positieve tests loopt de laatste weken razendsnel op. Eind september en begin oktober kwamen er dagelijks ongeveer 1700 nieuwe gevallen bij. De laatste zeven dagen waren er telkens meer dan 10.000 nieuwe positieve tests.

03.30

Brabant kleurt donkerrood op coronakaart Europa

Brabant kleurt donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau, op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat geldt ook voor Flevoland, Friesland, Zuid- en Noord-Holland. Deze provincies waren net als Brabant nog rood, maar kleuren vandaag donkerrood door het hoge aantal positieve tests.

We sluiten ons daarmee met de vier nieuwe provincies aan bij Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht, die vorige week al naar donkerrood gingen. Alleen Drenthe en Groningen blijven voorlopig nog op rood staan.

00.00

Lek in onderzoek naar mondkapjesdeal Van Lienden

In het onderzoek naar onder meer de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden is een notitieboek van een van de onderzoekers met daarin persoonlijke aantekeningen vermist geraakt. Een 'anoniem persoon' zou het aantekeningboek in bezit hebben, maar nog niet hebben teruggegeven, schrijft demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

De vinder heeft bij onderzoeksbureau Deloitte, dat het onderzoek uitvoert, gemeld de aantekeningen in bezit te hebben. Blokhuis spreekt van een datalek en bekijkt welke gevolgen dit heeft voor het verdere onderzoek.

23.30

Oproep cultuursector: geen extra maatregelen naast coronapas

De cultuurbranche wil niet dat vanwege de oplopende coronacijfers wordt besloten om aanvullende maatregelen binnen de sector te nemen. De taskforce culturele en creatieve sector, een samenwerking van ruim honderd branche-, beroeps- en belangenorganisaties, roept het kabinet op om maatregelen te vermijden die het gebruik van het coronatoegangsbewijs 'ondermijnen'.

De taakgroep denkt dat bijvoorbeeld de herintroductie van de 1,5 meter en het inperken van het aantal bezoekers zorgt voor 'onzekerheid in programmering en financiën' en stelt dat vroegere sluitingstijden ervoor zorgen dat programmering in de avond niet meer mogelijk is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!