Restaurants kunnen niet wachten: 'Collega's komen al langs om te helpen' - Omroep Brabant
Video

Restaurants kunnen niet wachten: 'Collega's komen al langs om te helpen'

25 januari om 21:20 • Aangepast 26 januari om 09:34
nl
Vanaf woensdag kun je weer tot tien uur 's avonds naar een restaurant om een hapje te eten. Het kabinet gaf daar dinsdagavond definitief duidelijkheid over bij de persconferentie. In die restaurants wordt nu alles op alles gezet om woensdag weer gasten te kunnen ontvangen.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

En dat heeft nog heel wat voeten in aarde. Bij Restaurant 1910 in Eindhoven is de keukenploeg al vanaf 's ochtends vroeg aan het werk. Er moet een heleboel gebeuren, vertelt Freek van Veldhoven. "We zijn de hele dag al in twee ploegen aan het werk, want alle kasten waren leeg. Er was geen voorraad meer, helemaal niks."

Er is dan ook nog geen volledige menukaart woensdag. "We kunnen nog geen volledige kaart draaien. Maar we hebben wel een verrassingsmenu." De eerste gasten hebben zich in ieder geval al gemeld. "We kregen een paar dagen geleden al de eerste e-mails, toen het gerucht ging dat restaurants weer open mogen. Mensen vroegen toen al of ze alvast een plekje konden reserveren."

"We hebben een heel betrokken club."

En niet alleen de gasten kunnen niet wachten, ook het team zelf is enthousiast, vertelt Freek. "We hebben echt heel veel zin om aan de slag te gaan. Vandaag kwamen ook personeelsleden die niet ingeroosterd stonden, even langs om te kijken. Even zien of ze iets konden doen. Iets opruimen, iets voorbereiden. We hebben gelukkig een heel betrokken club. We hebben ook hard gestreden om de ploeg bij elkaar te houden, de afgelopen tijd."

Ook bij La Fleurie in Oirschot zijn de blij dat ze woensdag weer open mogen. Martino Verbruggen kan niet wachten om weer gasten te ontvangen. Hij is vooral blij met de eindtijd die het kabinet heeft gesteld. "Tot tien uur open, dat is voor ons echt een geschenk. Mensen kunnen zo echt weer een avond uit."

Maar ook hier is nog geen volledige kaart. Niet alleen omdat er nog veel moet worden voorbereid, Martino houdt ook rekening met een personeelstekort door besmettingen en quarantaine. "Daarom hebben we de kaart beperkt gehouden."

"Bij leveranciers zit personeel thuis door corona en dus kunnen ze niet leveren."

Restaurant De Treeswijkhoeve in Valkenswaard moet nog even wachten voordat de deuren weer geopend kunnen worden. Sinds er vlak voor kerst brand uitbrak in de keuken, is alles op alles gezet om de boel zo snel mogelijk weer op te bouwen. Aanvankelijk hoopte eigenaar Dick Middelweerd nog op half januari, maar dat gaat dus niet lukken. Mede door corona, legt hij uit. "Waar we bijvoorbeeld tegenaan lopen is dat de fabriek onderdelen voor de keuken niet kan leveren, omdat ze daar kampen met coronabesmettingen. Dan zit er veel personeel thuis. En meer leveranciers hebben dat probleem, dat ze niet kunnen uitleveren."

Hij heeft geen keus dan zich er voorlopig bij neer te leggen en zich te richten op de dag dat het wél weer kan. "Ik ben druk met een nieuwe kaart en nieuwe gerechten. Niet in de keuken, want dat kan nog niet. Maar wel in mijn hoofd." Hij hoopt op 4 maart wel open te kunnen én te blijven.

Freek van Veldhoven verwacht dat dat wel zo blijft. "Ik verwacht niet dat we nu op korte termijn weer dicht moeten. Je weet het nooit. Maar ik denk dat er op zijn vroegst in het najaar weer nieuwe maatregelen nodig zijn."

In de video een samenvatting van de persconferentie:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.