Huis beschoten: daders zelden gepakt en motief blijft vaak onduidelijk

15 juli 2022 om 18:30 • Aangepast 18 juli 2022 om 10:23
nl
De dader die geschoten heeft op een huis aan de Merelstraat in Oss is nog niet aangehouden. Ook is nog niet duidelijk waarom er iemand op dat huis geschoten heeft. En dat komt vaker voor: in 2022 alleen al was het al meermaals raak, en lang niet altijd is duidelijk waarom.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

In Brabant werd er dit jaar tot nu toe al meerdere keren op panden of huizen geschoten. Een greep uit de beschietingen van 2022: een slagerij in Den Bosch, een shishalounge in Breda, een coffeeshop in Tilburg, een café in Eindhoven, een beautysalon in Veghel en nu dus ook een woonhuis in Oss. En in veel gevallen worden de daders niet gepakt.

Soms is het überhaupt onduidelijk waarom een bepaald pand het doelwit is. Een shishalounge of coffeeshop, daar gebeurt nog wel eens wat. Maar bij een sportschool aan de Eendenkooi in Den Bosch ontplofte in februari een handgranaat zonder dat iemand wist waarom. De eigenaar had geen idee waarom zijn sportschool een doelwit was.

Het enige mogelijke verband? Eerder die week werd ook een slagerij in Den Bosch beschoten.

"Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen buurt."

Een ander voorbeeld: Een maand na de incidenten in Den Bosch, in maart, werd beautysalon Aura Esthetics in Veghel beschoten. Ook daar is het nog altijd onduidelijk waarom er geschoten is. Een week eerder vloog er een baksteen door de ruit. De eigenaresse zei toch echt geen vijanden te hebben. De dader bleef spoorloos.

En ook dat laatste gebeurt dus vaker. Volgens de politie doet ze er na beschietingen alles aan om de dader te vinden. “Soms lukt dit vrij snel en soms kost dat wat meer tijd”, stelt de politie. “Tegenwoordig zijn er meer camerabeelden beschikbaar doordat er meer bewakingscamera’s zijn bij woningen, bedrijven en in de openbare ruimte.”

Als er geen daders aangehouden worden en er dus een verklaring ontbreekt, kan de impact van zo'n aanslag enorm zijn. Zo sprak Omroep Brabant in 2020 met Dogan. Zijn appartement in Bergen op Zoom werd eerder dat jaar uit het niets beschoten.

“Het is niet fijn om zoiets mee te maken. Dat wens je niemand toe", vertelde hij toen. “Ik heb nog heel veel vraagtekens. De rest van de buurt ook." En dat is niet zo vreemd. De politie erkent dat schietpartijen veel impact hebben op omwonenden. “Het kan onrust veroorzaken. Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen buurt”, aldus de politie.

"Soms is er geen behoefte aan bemoeienis van de politie."

De pakkans van daders wordt groter als slachtoffers naderhand met de politie praten. “We zijn afhankelijk van medewerking van het slachtoffer", zegt de politie. "Soms is er geen behoefte aan bemoeienis van de politie en krijgen we het beeld niet compleet. Dat maakt ons onderzoek moeilijker.”

LEES OOK:

Bewoner beschoten huis Oss is vorige week overleden: 'Lijkt op vergissing'

Dit is de schutter die meerdere kogels afvuurde op shishalounge Zenza

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!