Verslaving kostte Leo bijna het leven: 'Ik lag gewoon dood te gaan'

22 november 2023 om 11:00 • Aangepast 1 december 2023 om 02:01
nl
Leo van Berkom was van zijn 21e tot zijn 52e verslaafd aan drank en medicijnen, tot hij eindelijk naar een afkickkliniek ging. “De laatste twee weken voordat ik in de kliniek verdween, heb ik alleen op bed gelegen en gedronken. Ik zat toen op een fles wodka per dag." Leo at niets. "Toen pas kreeg ik in de gaten: Kut, dit is niet goed. Ik dacht: ik lig hier dus gewoon dood te gaan op bed en ik zie het zelf niet." Nu helpt hij andere mannen als ervaringsdeskundige.
Profielfoto van Eva de SchipperProfielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Eva de Schipper & Evie Hendriks

"De buitenkant is tot op het laatst best wel intact gebleven: mijn harnas, mijn masker. Maar m’n binnenkant was zo rot als een mispel," vertelt de 65-jarige Leo uit Etten-Leur in de podcast Op De Man Af. "Daarom hield ik de buitenkant zo in stand. Zodat de buitenwereld zag wat voor grote auto ik reed en wat voor dure pakken ik droeg. Ik geloofde zelf ook dat ik geen probleem had.”

Totdat Leo een paar weken achter elkaar non-stop in bed lag. “De laatste twee weken voordat ik in de kliniek verdween, heb ik alleen op bed gelegen en alleen gedronken. Ik zat toen op een fles wodka per dag. En niet eten, want ik hield niets meer binnen.” Uit het boek wat Leo op dat moment aan het lezen was, viel het visitekaartje van zijn voormalig counselor van verslavingskliniek SolutionS. “Toen pas kreeg ik in de gaten: Kut, dit is niet goed. Ik lig hier dus gewoon dood te gaan op bed en ik zie het zelf niet. Ik had geen twee weken later opgenomen moeten zijn, want dan was ik er niet meer geweest."

"Ik heb meteen mijn counselor gebeld en gezegd: 'Je hebt toch gelijk.'” Binnen twee dagen werd Leo opgenomen in de kliniek. Dat was in 2010. Kort daarna is hij begonnen als ervaringsdeskundige bij verslavingskliniek SolutionS in Eindhoven. "Van de cliënten die bij ons in behandeling zijn, is ongeveer 80% man. Bij de zelfhulpgroepen, de AA, de NA, dat soort groepen, bestaat ongeveer een kwart uit vrouwen."

'Met m’n vrienden ga ik het er ook niet over hebben want we moeten naar NAC vanavond en da’s veel gezelliger.'

Bij verslavingsinstelling Novadic-Kentron is grofweg 75 procent van de cliënten man. "Ten eerste gebruiken mannen gemiddeld vaker en meer alcohol en drugs dan vrouwen. Dit verhoogt natuurlijk de kans dat zij een stoornis in middelengebruik ontwikkelen," vertelt Harmen Beurmanjer, verslavingswetenschapper bij Novadic-Kentron.

"Biologisch gezien zijn er aanwijzingen dat mannen meer dopamine aanmaken na alcoholinname dan vrouwen. Mannen hebben hierdoor meer positieve associaties met alcohol dan vrouwen." Het is maatschappelijk geaccepteerder dat mannen veel drinken in vergelijking met vrouwen, stelt Beurmanjer. "Mannen hebben mogelijk meer het idee dat ze horen te drinken als man. Dit zien we terug in het gegeven dat mannen ook wat vaker drinken uit sociale druk dan vrouwen."

Ervaringsdeskundige Leo denkt dat mannen praktischer zijn ingesteld dan vrouwen. "Die kiezen misschien sneller voor een quick fix. Zo van: 'Ik ben een beetje verdrietig: ik mik er een pil in, gooi er een glas in en het gevoel gaat weg. Ik ga er niet over praten met mijn vrouw want dat is voor watjes. Met m’n vrienden ga ik het er ook niet over hebben want we moeten naar NAC vanavond en da’s veel gezelliger.' Kortom: die ontlopen dat gewoon."

‘Drink jij niet meer?!’ ‘Nee pa, al tien jaar niet meer.’

Terugblikkend op zijn verslaving heeft Leo vooral spijt. "Spijt van hoe ik mijn vrouw en mijn kinderen behandeld heb. Dat doet het meeste pijn, want die staan het dichtst bij me. De rest van de familie heeft er nauwelijks iets van meegekregen. Mijn vader zette me altijd nog een fles bier voor als ik op bezoek kwam. ‘Drink jij niet meer?!’ ‘Nee pa, al tien jaar niet meer.’"

In de podcast Op De Man Af banen journalisten Eva de Schipper en Evie Hendriks zich een weg door het hoofd van de man. Dat doen zij door eerlijke gesprekken te voeren met allerlei verschillende mannen, door de mannen in hun eigen leven aan de tand te voelen én door kritisch naar zichzelf te kijken. Verslaggever René Snippert helpt de dames door de markt voor mannen en zelfontwikkeling te verkennen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!