Bergen coke, zeeën aan chemicaliën maar geen moordgolf in 2017

2 januari 2018 om 12:12
nl
2017 was het jaar dat de cocaïne eerder in tonnen dan in kilo's Brabant binnen stroomde. Bovendien vond de politie recordhoeveelheden chemicaliën voor drugsproductie. Het aantal doden door geweld lag ook wat hoger maar we waren geen 'moordprovincie', zoals Brabant een paar jaar terug nog wel werd genoemd.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Er vielen vorig jaar zeker zeventien doden door geweld in Brabant. Dat was meer dan 2016 toen er in totaal veertien geweldsdoden waren. Maar dat was eerder een uitzonderlijk 'rustig'  jaar, vergeleken met de jaren daarvoor toen er 25 (2015) en 26 (2014) doden vielen. 

Verdachten vaak 'gewone' mensen
In de meeste gevallen van moord- en doodslag in 2017 kenden dader en slachtoffer elkaar: als ex, partner, vriend of zelfs kleinkind. Vaak was het een uit de hand gelopen (relationele) ruzie.

In vier gevallen ging het om afrekeningen in of door de onderwereld. Dat speelde bij de moord op Peter van der Linde (Breda) , Leon Viellevoije (Moergestel),  Johan van Boxtel (Eindhoven)en Dennis Struijk (Best).

Meer moord en doodslag
Bij het aantal van zeventien mensen die overleden aan moord en doodslag, zijn niet alle zaken meegeteld, zoals bijvoorbeeld de dood van een man en vrouw op een woonwagenkamp in Den Bosch. Over die zaak heeft de politie weinig naar buiten gebracht en dat wijst in vergelijkbare zaken op zelfdoding.  

Bovendien was er meer met een Brabantse link, zoals de gewelddadige dood van de Savannah in Bunschoten. De verdachte is een tiener uit Den Bosch. Dan was er ook nog de zakenman uit Son die werd gedood in zijn villa in het Belgische Neerpelt.

Coke
Al halverwege het jaar werden records gebroken met cocaïne. Meer dan 11.000 kilo coke vond de politie, verstopt onder partijen ananas of bananen uit Latijns-Amerika. Nooit eerder is er zo veel onderschept in of met bestemming Brabant.

Die trend is al wel een paar jaar zichtbaar: er komt meer coke ons land binnen. Daarbij valt ook een andere trend op: de transporten hebben steeds een bestemming in West-Brabant. Dat is deels te verklaren omdat je daar dicht bij de havens van Antwerpen en Rotterdam ligt. In het westen - bij de grote transportassen van de A4 en A16 - zitten naar verhouding ook veel logistieke bedrijven.

Waarom er veel meer is gevonden, is moeilijk te zeggen. Het kan komen door intensievere speuracties en betere samenwerking tussen douanediensten. Wat ook een rol speelt, is de goede organisatie van de onderwereld maar ook de wereldhandel die toeneemt.

Synthetische drugs
Spectaculair waren ook de recordhoeveelheden chemische stoffen als zoutzuur, formamide, mierenzuur en aceton. Mega-opslagplaatsen vond de politie in Molenschot, Waspik en Etten Leur. De stoffen zelf zijn niet illegaal, behalve als je ze gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld xtc-pillen of amfetamine.

Grote opslagplaatsen, grote drugslaboratoria. Zoals in Baarle-Nassau en Leende, waar een van de grootste labs ooit werd ontdekt. Op zeker 22 plekken in Brabant vonden agenten drugslabs, soms in aanbouw of al ontmanteld.

Triest gevolg van alle jerrycans en blikken met chemicaliën: als ze zijn gebruikt bij het 'koken', dumpen criminelen ze op verlaten landweggetjes in de natuur. Exacte cijfers komen later. De cijfers lopen ook nogal uiteen. De registratie van dumpingen gebeurt op verschillende plaatsen. Uit de vele berichten valt al wel voorzichtig op te maken dat er eerder een stijging dan daling zichtbaar is.

Huis ontploft, restaurant beschoten en heli-ontsnapping
Naast die meest opvallende trends in 2017 waren er onderwereldzaken die opvielen. Zoals het huis van de veroordeelde drugscrimineel Johan V. in Etten Leur dat de lucht in ging. En er was de beschieting van het Stadspaviljoen in Eindhoven. En, de twee doden in het drugslab in Kaatsheuvel. Het spectaculairst was zonder twijfel de verijdelde helikopterontsnapping in Budel.

Opvallend ook in 2017, onderzoeken met cijfers, die vermoedens bevestigen. Er worden nogal wat boeren benaderd door criminelen. En: één op de vijf Brabanders kijkt weg, als er een lab of hennepkwekerij bij de buren zit.

Lees ook: De hoogte en dieptepunten van het afgelopen jaar in beeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.