'Kopstukken' Operatie Alfa voor de rechter in Den Bosch

17 februari om 06:49
Operatie Alfa in vier foto's: politie, drugs wapens en explosieven
Operatie Alfa in vier foto's: politie, drugs wapens en explosieven
Wapens, drugs en geld. En een criminele familie uit Oss en omgeving die daar volop mee bezig was. Dat is Operatie Alfa in het kort. Maandag begint het eerste deel van de rechtszaak tegen een groep van zeven mensen die de politie ‘de kopstukken’ noemt.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Alles draait om Martien R. (49) Hij is geboren en getogen in de stad en wordt ook wel de ‘Godfather van Oss’ genoemd. Hij is een bekende van de politie.

Liquidatie
Martien kwam in de publiciteit met een reeks gewelddadige onderwereldgebeurtenissen. In 2008 werd plaatsgenoot Hans van Geenen doodgeschoten op de A73. Martien werd gepakt, veroordeeld maar in hoger beroep vrijgesproken. Jaren later gebeurde er iets waarbij zijn naam weer rondzong. Een mislukte aanslag op de weduwe van Hans. Maar opnieuw, onvoldoende bewijs dat Martien erachter zat.

Vanaf 2014 hoorde de politie meer en meer alarmerende verhalen over Martien en zijn familie. Tientallen mensen werden door de familie R. bedreigd. Aangiftes waren er nauwelijks, vermoedelijk uit angst. Ook dit onderstreept volgens de politie ook weer het imago van ongrijpbaarheid van Martien. Hij lijkt er steeds mee weg te komen.

Rechercheteam
In 2016 besloot de politie dat er een grens was bereikt. In het geheim werd een team van tientallen rechercheurs opgezet met twee officieren van justitie, om de familie op de voet te volgen. Infiltreren zat er niet in, omdat het een gesloten groep familieleden was die geen vreemden toeliet. Aftappen lukte ook niet. Criminelen weten al heel lang dat mobieltjes onveilig zijn.

Maar afluisteren met verborgen microfoons kon wel. Dat is een gebruikelijke methode. De politie verstopte de apparaatjes op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Die registreerden alle gesprekken in een schuurtje dat werd gebruikt als vergaderruimte.

Moord
Terwijl het onderzoek in volle gang was, werd een moord gepleegd bij het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. In de zomer van 2018 werd Peter Netten daar vermoord. Een getuige werd doelwit van brandstichtingen. Een verdachte werd vrijgelaten, maar ook weer opgepakt bij operatie Alfa.

De ‘klapdag’ kwam op 13 november 2019. Een van de grootste politieoperaties ooit in Brabant ging van start. En hij ging maar door. Tijdens huiszoekingen in de hele gemeente Oss maar ook in Friesland en België vonden agenten pillen, grondstoffen en geld. Maar ook handgranaten.

undefined

Onder de grond in een bosje bij de Hoogheuvelstraat lag een wapenarsenaal: acht Kalasjnikovs, drie mitrailleurs en zes pistolen.

Coke
Martien R. zou verder achter de import zitten van twee cocaïnetransporten van in totaal 1800 kilo cocaïne, vanuit Zuid-Amerika naar de haven van Antwerpen. Dat deed hij niet alleen. De kern van de verdenking is lidmaatschap van een criminele organisatie. En dan is er nog witwassen. Zijn huis in Berghem zou met misdaadgeld zijn betaald. Die laatste misdrijven alleen al zijn goed voor vele jaren celstraf.

Proces
Of Martien, zijn zoon, broer en andere familieleden die celstraffen gaan krijgen, is nog te vroeg om te zeggen. Dat zal moeten blijken tijdens het openbare proces dat maandag start. Hoewel, het zal niet volledig openbaar zijn. De officieren van justitie doen hun zaak ‘anoniem’, zonder naam, stem en gezicht.

Voor hen als aanklagers is een belangrijke rol weggelegd. Operatie Alfa en de vondsten waren indrukwekkend en spectaculair. De officieren moeten het verhaal gaan vertellen dat erbij hoort.

Wachten op privacy instellingen...