Veel ouders houden hun kinderen thuis uit angst voor het coronavirus

13 maart 2020 om 14:06
nl
Waar veel Brabantse scholen alles op alles zetten om de school gewoon open te houden, valt het aantal leerlingen dat nog op komt dagen soms tegen. "Op sommige van onze scholen is meer dan de helft van de kinderen er niet."
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Een ronde langs de Brabantse basisschoolbesturen leert dat scholen niet massaal hun deuren sluiten, iets waar het kabinet tevreden mee zal zijn. Maar op sommige plekken zijn wel erg veel leerlingen afwezig.

Voldoende leraren, geen kinderen
Hoe anders was het beeld begin deze week. Toen bleven veel leraren thuis vanwege milde klachten, waardoor hele klassen naar huis gestuurd moesten worden. Meer dan 10.000 kinderen zaten thuis, omdat er geen juf of meester beschikbaar was.

Nu zijn er voldoende leraren, maar geen leerlingen. Hans Fuchs van OBS Helmond (7 basisscholen): "Maandag hebben we drie klassen naar huis moeten sturen, vandaag nul." Maar dat betekent niet dat de klassen vol zitten. "Op sommige van onze scholen is meer dan de helft van de kinderen er niet. Je kunt je afvragen wat voor onderwijs je dan nog aan kunt bieden." Informeren naar de beroepen van ouders, zoals tientallen Brabantse scholen nu doen, is bij Fuchs nog niet aan de orde.

'Is dit wel verstandig?'
Bij Basisschool de Meent in Waalre vraagt men zich af of het wel verstandig is de scholen open te houden. Daar zijn al de hele week vijf leraren afwezig, maar er worden geen kinderen naar huis gestuurd. "Dat komt omdat oplossen in onze aard zit, zo zijn leraren. Maar is het wel verstandig?", aldus een woordvoerder.

Een vaak gehoorde klacht: de boodschap van de regering ('Houd de scholen open') is niet eenduidig. Want leraren met klachten wordt verzocht toch vooral thuis te blijven. En in andere landen zijn de scholen wel dicht. Fuchs: "De scholen blijven open, we gaan niet zelf de dokter uithangen. Maar ik verwacht dat er volgende week wordt besloten toch de deuren te sluiten."

Lees alles over het coronavirus op onze themapagina.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.