Video

Basisscholen en kinderdagverblijven vanaf 11 mei open, volwassenen nog niet af van social distancing

21 april 2020 om 19:06 • Aangepast 28 april 2020 om 20:24
nl
Kinderdagverblijven en basisscholen gaan vanaf maandag 11 mei weer open. Dat heeft premier Rutte bekendgemaakt tijdens de persconferentie dinsdagavond. Kinderen gaan aanvankelijk de helft van de tijd naar school, zodat er kleinere groepen tegelijkertijd samen zijn. Zowel leraren als ouders keken uit naar het moment waarop meer duidelijk zou worden. Toch zal niet iedereen blij zijn met het genomen besluit: er waren op voorhand voor- en tegenstanders van het opengooien van de scholen.
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

Gehoopt wordt dat het voortgezet onderwijs op 1 juni de deuren kan openen. Over de HBO's en de universiteiten werd niet gesproken.

Eerder op dinsdag lekte het advies dat de aangewezen deskundigen in het Outbreak Management Team aan het kabinet gaven al uit. "Het openen van de opvang en de basisscholen zal waarschijnlijk niet leiden tot aanzienlijke extra ziektelast en belasting van de zorg", zo staat in het document, dat hier te lezen is. Daarmee leek de weg voor een heropening vrij.

Tijdens de persconferentie van Rutte werd duidelijk dat personeel in het basisonderwijs bovendien bij klachten getest kan worden op het coronavirus. Die testcapaciteit is er nu. Ook wordt tegen leraren die in een risicogroep vallen gezegd: werk vanuit huis. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met bepaalde ernstige longziekten en hartaandoeningen, die daarvoor bij een arts lopen.

Meer ruimte voor kinderen, niet voor volwassenen
Kinderen krijgen dus weer veel meer bewegingsruimte. Op school wordt niet van hen verwacht dat ze anderhalve meter afstand in acht nemen. En ze mogen ook weer gaan sporten.

Die extra bewegingsruimte geldt niet voor volwassenen. Zij moeten zich blijven houden aan de regels rond social distancing. Dat betekent: anderhalve meter afstand houden, thuis werken, liever niet op visite maar in elk geval niet met meer dan drie mensen tegelijk en zoveel mogelijk binnen blijven.

Premier Rutte benadrukte dat een versoepeling van de maatregelen onherroepelijk tot een nieuwe piek zou leiden. Ook benadrukte hij dat de hoopgevende cijfers vanuit de ziekenhuizen het gevolg zijn van het navolgen van de coronamaatregelen. Hij noemde het een prestatie van 17 miljoen mensen samen. "Dus hou vol!"

'Kinderen zijn geen verspreiders, maar ontvangers'
Ruim een maand geleden, op 15 maart, was daar het nieuws: vanaf morgen zijn de scholen in Nederland dicht. Het kabinet zwichtte met dat besluit voor de druk vanuit het onderwijs en de gevoelens die leefden bij ouders. Het RIVM vond toen al dat de scholen open konden blijven, omdat de rol van kinderen bij de verspreiding van het coronavirus heel beperkt zou zijn.

RIVM-man Jaap van Dissel gaf nu aan dat van alle mensen in Nederland waarvan officieel is vastgesteld dat ze corona hebben of hebben gehad, slecht 0,7 procent onder de twaalf jaar is. Dat gaat om 211 gevallen. Van Dissel zei verder dat weinig kinderen besmet worden met Covid 19 en dat het ziektebeloop bij hen mild is.

In Brabant loopt nog een onderzoek waarbij gekeken wordt hoe Covid 19 zich verspreidt binnen gezinnen. Daarover zei Van Dissel: "We hebben geen enkele keer gezien dat een kind in het gezin de eerste patiënt is. Kinderen zijn niet de verspreiders, maar eerder de ontvangers."

Al die informatie bij elkaar, leidde tot het advies aan het kabinet om de scholen open te laten gaan.

Verdeeldheid
In de aanloop naar de persconferentie, bleek onderwijsland diep verdeeld. Sommigen leraren stonden te popelen om weer te beginnen. Maar er bleek ook nog veel angst voor besmetting te zijn, vooral bij oudere juffen en meesters.

Scholen werkten achter de schermen de afgelopen tijd aan plannen voor fysiek onderwijs in het coronatijdperk. Zo werd al nagedacht over onderwijs in kleinere groepjes, maar bijvoorbeeld ook over looproutes binnen de school die ervoor moeten zorgen dat leerlingen niet te dicht bij elkaar komen.

Lees alles over het coronavirus op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/corona.

Bekijk en hieronder de (blijde) reactie van de directeur van basisschool De Beemd in Schijndel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.