Video

LIVEBLOG CORONA DINSDAG: Bernhoven hervat gedeelte zorg, geen nieuwe doden in Catherina Ziekenhuis

28 april 2020 om 06:40 • Aangepast 5 mei 2020 om 18:54
nl
Elke dag houdt Omroep Brabant je in een liveblog op de hoogte van al het nieuws rond het coronavirus - zowel het nieuws uit de provincie als het belangrijke nieuws daarbuiten. Dit liveblog is gesloten.
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het dodental als gevolg van het coronavirus is in ons land met 48 gestegen naar 4566.
  • Bij de GGD's in onze provincie zijn volgens de RIVM-cijfers nu 8028 coronapatiënten gemeld. Een toename van 33 ten opzichte van maandag.
  • De situatie in Brabantse ziekenhuizen stabiliseert, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ)
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
Het liveblog is gesloten.

22.55
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt dat de Nederlanders zich afgelopen weekeinde en op Koningsdag 'voorbeeldig hebben gedragen". Dat zei hij na afloop van de wekelijkse bijeenkomst met burgemeesters in Utrecht. Hij benadrukte wel dat behoedzaamheid geboden blijft.

22.35
Frans Moors is al op leeftijd, maar toch trekt hij er nog steeds op uit met zijn mondharmonica. Hij grijpt elke gelegenheid aan om te spelen: verjaardagsfeestjes, vakanties, noem het maar op. Dinsdag was hij te vinden bij verzorgingstehuis de Hove Vogelsanck in Gemert.

22.12
Dan kijken we even over de grens. Paris Saint-Germain gaat kijken naar mogelijkheden om de thuiswedstrijden in de Champions League in een ander land te spelen. De Franse regering meldde dinsdag dat er in Frankrijk op zijn vroegst pas weer in september gevoetbald kan worden.

21.41
Maandagmiddag is een 21-jarige man zonder vaste woon – of verblijfplaats aangehouden in Den Bosch, en tijdens de arrestatie heeft de man een agent in het gezicht gespuugd. Bij de man is een coronatest afgenomen op basis van de nieuwe Tijdelijke Wet COVID-19. De man had wapens bij en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding.

21.36

Wachten op privacy instellingen...

21.32
De gemeente Rotterdam opent woensdag weer de eerste speelveldjes voor de jeugd die wekenlang gesloten waren vanwege de coronaregels. Het gaat om vijf speelterreinen waar kinderen en jongeren onder professionele begeleiding kunnen sporten volgens de RIVM-richtlijnen.

21.07
Er dreigt nog altijd een tekort aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel. Zoals handschoenen, schorten en mondkapjes. Daarom heeft textielbedrijf Nooteboom uit Tilburg bevriende leveranciers in China om hulp gevraagd. Het resultaat: 100.000 gratis mondkapjes voor zorginstellingen in Tilburg.

20.45
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft dinsdag zijn kabinet een plan voor een geleidelijke terugkeer naar een "nieuw normaal" voorgelegd. Ruim zes weken na het begin van een strikte lockdown vanwege de coronapandemie, zullen de versoepelingen in vier verschillende fasen en "asymmetrisch" plaatsvinden.

20.22
Eigenlijk hadden de steigers begin april al afgebroken moeten zijn, want de restauratiewerkzaamheden aan de toren van de Grote Kerk in Breda zijn klaar. Maar door de coronacrisis kan het Belgische bouwbedrijf Monument de boel niet komen weghalen. Bredanaars zitten waarschijnlijk nog weken tegen plastic een ijzeren buizen aan te kijken.

20.01
Een verzoekje van de Dierenbescherming.

Wachten op privacy instellingen...

19.44
"Heeft u een afspraak gemaakt?” Het is momenteel de standaardvraag aan klanten die zich melden bij het ‘coronaluikje’ van familiekwekerij Dongeneind in Oosteind. Om veilig geraniums, petunia’s en fuchsia’s te kunnen aanschaffen, moeten klanten online en vooraf een tijdslot reserveren.

19.32
De Bijenkorf gaat zijn filialen weer openen. Dat meldt de winkelketen in een persbericht. Wel treft de Bijenkorf meerdere maatregelen. Zo kan er alleen nog met pin of contactloos betaald worden.

19.01
Het aantal sterfgevallen in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van het coronavirus is dinsdag gestegen met 586 tot 21.678.

De regering gaat daar vanaf woensdag niet alleen het aantal dagelijkse sterfgevallen in ziekenhuizen, maar ook die in verpleeg- en verzorgingshuizen zal rapporteren.

18.44
Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens de ramadan.

Wachten op privacy instellingen...

18.20
Drie grote bedrijven gaan de komende weken gezamenlijk 7 miljoen mondkapjes maken in Nederland. Daarmee leveren zij een kwart van de acute behoefte aan medische mondkapjes voor de zorgsector. Zorgminister Martin van Rijn nam dinsdag de eerste exemplaren van de neus- en mondkapjes in ontvangst.

18.02
Het ziekenhuis Bernhoven in Uden hervat vanaf woensdag 29 april voor een deel de reguliere zorg. Dat is mogelijk omdat er minder coronapatiënten naar Bernhoven komen. Een maand geleden was de situatie in het ziekenhuis nog zeer ernstig, omdat de regio Uden erg hard getroffen is door de crisis.

17.43
Specialisten ouderengeneeskunde vinden het nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso is "verrast door het benoemen van deze specifieke datum".

17.21
Kleine update van de gemeente Woensdrecht.

Wachten op privacy instellingen...

17.14
Er worden totaal 32 patiënten met een COVID-19 besmetting verzorgd in het Catharina Ziekenhuis, waarvan 12 op de intensive care.

De afgelopen 24 uur is er niemand aan COVID-19 overleden in het Catharina Ziekenhuis. Sinds de start van de epidemie zijn er 93 patiënten overleden aan het virus in het ziekenhuis,

?Er is één coronapatiënt uit het Catharina Ziekenhuis ontslagen de afgelopen 24 uur. In totaal zijn er 204 patiënten ontslagen. ?

16.50
Liefhebbers van kermissen kunnen dit jaar toch nog terecht in Uden. De uitgestelde zomerkermis wordt ingehaald van 6 tot en met 15 november. Dat heeft de gemeente dinsdagmiddag bekendgemaakt.

16.22
In deze tijden van de coronacrisis zit ook het personeel van de Efteling thuis. Maar stil zitten de medewerkers niet! Ze hebben een unieke challenge-video gemaakt. Het resultaat zie je hier!

15.55
De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon heeft burgers opgeroepen hun gezicht te bedekken in afgesloten ruimtes, zoals winkels en het openbaar vervoer. Dat kan volgens haar mogelijk de kans verkleinen dat besmette mensen zonder merkbare symptomen het coronavirus overdragen aan anderen.

15.31

Wachten op privacy instellingen...

15.13

Wachten op privacy instellingen...

14.30
Na alle evenementen die niet doorgaan tot september, gaat nu ook een streep door het eerste festival ná die periode: Breda Barst. Het popfestival, dat dit jaar op 19 en 20 september zou plaatsvinden, is vanwege de coronacrisis geannuleerd.

14.10
De recentste grafieken. Het aantal doden:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

14.00
Sinds maandag zijn 171 nieuwe mensen positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. 48 mensen zijn overleden en er zijn 88 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. In totaal zijn 38.416 coronapatiënten gemeld bij het RIVM.

Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het aantal gemelde overleden patiënten.

13.00
Vandaag is de overheidscampagne gericht op mentale klachten tijdens de coronacrisis van start gegaan. Op sociale media en radio worden praktische tips gegeven en worden mensen opgeroepen om erover te praten of hulp te zoeken als dat nodig is.

Wachten op privacy instellingen...

11.50
Op NPO1 is woensdag vanaf 14.10 uur een herhaling te zien van een documentaire over afscheid nemen in coronatijd. De opnames zijn gemaakt in de regio Uden. Eén van die tragedies die zich in die regio ontvouwt speelt zich af in Vorstenbosch. Daar verloor Anna haar moeder, haar broer en haar oom in een week tijd.

10.40
De situatie in Brabantse ziekenhuizen stabiliseert, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Er liggen momenteel 101 coronapatiënten op intensive cares.

10.00
De collecte voor de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis mobiel gehouden. Dit omdat de collectanten vanwege de coronacrisis niet langs de deuren gaan.

7.15
Chipmaker NXP Semiconductors houdt voor het lopende kwartaal rekening met een verlies van maximaal 237 miljoen dollar. Het Eindhovense bedrijf, dat een groot deel van zijn geld verdient met chips voor de auto-industrie, kampt met de algehele malaise in die sector. NXP verdiende vorig jaar bijna de helft van zijn centen met de afzet aan de autosector. Door de coronacrisis hebben automakers wereldwijd fabrieken gesloten. Ook worden minder auto’s verkocht.

6.00
Ondanks de coronacrisis kunnen oorlogsmonumenten op 4 mei toch rijkelijk worden voorzien van bloemen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft hiervoor een samenwerking gesloten met Tikkie. Via deze betaalmogelijkheid kan 4,50 euro worden overgemaakt voor bloemen. Deze worden op Dodenherdenking op plekken neergelegd waar oorlogslachtoffers worden herdacht en waar het dit jaar stiller dan ooit zal zijn. De actie is ook een steun in de rug voor bloementelers.

5.30
Het gaat mogelijk tot april volgend jaar duren voordat weer festivals, concerten of voetbalwedstrijden plaats kunnen vinden. 'Zolang er geen vaccin is, blijven grote evenementen een risico", aldus Jeroen van Glabbeek in De Telegraaf. Hij is topman van CM.com, het beursgenoteerde betalingen- en ticketbedrijf in Breda. Van Glabbeek is bezig om met winkels afspraken te maken over systemen om bezoekers een tijdslot te geven. Zoiets bestond al in musea.

5.00
Om 10.00 uur deze dinsdagochtend opent IKEA zijn filialen weer. Dat betekent dat ook de vestigingen in Breda en Son open gaan. De woonwinkelreus sloot op 17 maart wegens het rondwarende coronavirus al zijn vestigingen om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren. Inmiddels zijn maatregelen genomen om die beter te waarborgen. Zo is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk welkom en blijven de restaurants nog dicht.

4.30
De drugshandel is niet afgenomen sinds de strenge maatregelen tegen het nieuwe coronavirus in maart werden aangekondigd. Dat zegt eenheidschef van de Rotterdamse politie, Fred Westerbeke, in het Algemeen Dagblad. Volgens hem komen er nog steeds grote partijen cocaïne binnen in de Rotterdamse haven. Ook het handelen op straat gaat door. Dealers hebben zich volgens de politiechef verplaatst naar drukkere plekken, omdat ze anders te veel op zouden vallen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!