LIVEBLOG

Coronanieuws: weer rondvaarten door Biesbosch, Roosendaalse horeca mag terrassen vergroten

20 mei om 06:32 • Aangepast gisteren om 12:47
Vanaf donderdag zijn er weer rondvaarten in de Biesbosch (Foto: Martha Kivits).
Vanaf donderdag zijn er weer rondvaarten in de Biesbosch (Foto: Martha Kivits).
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis. Voor nu is het gesloten. Donderdag houden we in een nieuw liveblog weer al het nieuws rondom de coronacrisis voor je bij.

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5748. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 33 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen.
  • Een medewerker van een van de nertsenbedrijven in Zuidoost-Brabant waar onlangs corona is vastgesteld, is waarschijnlijk door de nertsen besmet.
  • De nieuwe cijfers van Brabantse ziekenhuizen zijn 'vergelijkbaar maar iets positiever'.
  • Landelijk meldde het RIVM woensdag 33 nieuwe coronadoden en 14 ziekenhuisopnames.

23.00
Dit liveblog is nu gesloten.

22.55
De Rooms Katholieke Kerk heeft een protocol opgesteld voor vieringen vanaf 1 juni. Daarin is ook opgenomen dat vanaf 14 juni de Heilige Communie weer kan worden uitgereikt. In de parochies en andere instellingen van de Rooms-Katholieke Kerk worden met ingang van 1 juni de publieke liturgievieringen hervat. De Nederlandse bisschoppen hebben daarvoor vandaag het protocol 'Kerkelijk Leven op anderhalve meter' vastgesteld. Aanvankelijk zijn er bij elke dienst dertig gelovigen welkom. Vanaf 1 juli kan dat waarschijnlijk worden uitgebreid naar honderd gelovigen per bijeenkomst.

21.20
Het Breda Jazz Festival kan door de coronacrisis morgen niet door gaan. Daarom komt er een online editie, met een terugblik op eerdere jaren.

Wachten op privacy instellingen...

21.15
Zit een vakantie naar Griekenland er misschien toch in dit jaar? Griekenland wil het toeristisch seizoen op 15 juni weer opstarten na de lockdown door het coronavirus. Dat zei premier Kyriakos Mitsotakis woensdag in een toespraak voor de televisie.

"De toeristische periode begint op 15 juni, dan kunnen de seizoenshotels weer open", zei Mitsotakis. Het is een belangrijke stimulans voor de economie, benadrukte de premier. Hij voegde eraan toe dat internationale vluchten op 1 juli geleidelijk worden hervat.

20.56
Techbedrijven Apple en Google zijn klaar met de ontwikkeling van software waarmee mensen op hun telefoon gewaarschuwd kunnen worden als ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. Dat laten de twee bedrijven in een gezamenlijke verklaring weten.

De technologie is sinds woensdag beschikbaar voor nationale volksgezondheidsinstanties. Het is geen kant-en-klare corona-app, maar een ondersteuning voor zo'n app waarmee gebruikers anoniem worden gewaarschuwd als ze in contact zijn gekomen met een persoon die besmet is met het coronavirus. Ook Nederland zou gebruik willen maken van zo'n app.

20.46
Nu de corona-uitbraak wat lijkt beteugeld en een flink aantal maatregelen wordt versoepeld, wil het kabinet ook zijn wekelijkse crisisberaad over de epidemie op een lager pitje zetten. Het is de bedoeling dat de zogeheten Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) na volgende week woensdag voorlopig niet meer bijeenkomt, bevestigen ingewijden na berichtgeving door de NOS. Ze zeggen dat de commissie volgende week waarschijnlijk voor het laatst samenkomt, waarmee ook de persconferenties vanuit het crisiscentrum op het ministerie van Justitie voorlopig komen te vervallen.

20.26
Verschillende stationswinkels zijn woensdag weer gefaseerd opengegaan. Het ging om winkels van één keten, later volgen meer winkels. Dat maakte de NS bekend. De fietsenstallingen op de treinstations zijn vanaf maandag beschikbaar. Vanaf 1 juni hanteren toiletten met medewerkers weer hun normale openingstijden en zijn ook bagagekluizen weer te gebruiken.

Verder openen ook winkels als Kiosk, Etos, Stationshuiskamer, Julia's en HEMA binnenkort gefaseerd weer hun deuren. Bij diverse zaken, waaronder Kiosk en Stationshuiskamer, kunnen reizigers mondkapjes kopen. Die zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer.

20.11
Alle bewoners van locaties van Savant Zorg mogen vanaf 28 mei weer bezoek ontvangen. Het kabinet heeft op 19 mei besloten om de bezoekregeling landelijk door te voeren voor alle woonzorglocaties in Nederland die voldoen aan de voorwaarden. Dus ook bij Savant Zorg is straks op alle locaties bezoek toegestaan, laat de organisatie weten.

Aan de bezoekregeling zijn wel strikte voorwaarden verbonden. Zo is één vaste bezoeker per bewoner toegestaan, zijn er vaste bezoekmomenten, wordt de temperatuur van de bezoeker gecontroleerd en mag de bezoeker geen gezondheidsklachten hebben. Er zijn vooraf bepaalde looproutes en bezoekers moeten de gevraagde hygiënemaatregelen naleven en 1,5 meter afstand in acht nemen.

Savant Hof van Bethanië in Mierlo was een van de 26 locaties die meededen met de proef van versoepeling van bezoek aan verpleeghuizen.

19.22
Een tijdelijke huurstop in de sociale en de vrije sector zit er niet in. Een meerderheid in de Eerste Kamer had minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hierom gevraagd, omdat veel huurders het financieel zwaar zullen krijgen door de coronacrisis. "Maar", zegt de bewindsvrouw, "zo'n generieke huurbevriezing helpt niet de mensen die daadwerkelijk betalingsproblemen hebben."

19.19
Ook Eindhovense horeca-eigenaren mogen als dat kan hun terrassen vergroten, zodat ze net zoveel gasten kunnen huisvesten als voor de coronacrisis. Tafels en stoelen komen dan bijvoorbeeld op parkeerplaatsen te staan of naast de cafés en restaurants als daar ruimte is. Dat willen burgemeester en wethouders. De terrassen mogen op 1 juni weer open. Maar nu we anderhalve meter afstand moeten houden, is er ruimte voor veel minder stoelen terwijl de kosten voor de ondernemers net zo hoog zijn.

19.16
De viering van Hemelvaartsdag in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch kan donderdagochtend live worden gevolgd via de website en app van Omroep Brabant. De dienst in de kathedraal begint om tien uur. Waar de dienst normaal gesproken de nodige gelovigen op de been brengt, wordt het dit jaar vanwege het coronavirus in kleine kring gevierd.

18.50
De gemeente Drimmelen heeft vandaag groen licht gegeven om de rondvaarten door Nationaal Park de Biesbosch weer te hervatten. Vanaf donderdag zijn er weer (corona-proof) rondvaarten beschikbaar.

18.17
Een slachthuis in Groenlo van slachter en vleesverwerker Vion is per direct gesloten vanwege een uitbraak van het nieuwe coronavirus, bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Van de 212 geteste medewerkers zijn er 45 positief getest op het longvirus. Alle positief geteste medewerkers en hun huisgenoten gaan twee weken in thuisisolatie, aldus Vion. Vion is een internationaal voedselbedrijf met locaties in Nederland en Duitsland. Ook in Boxtel zit een slachterij van het bedrijf.

17.49
Ook horecaondernemers in Roosendaal mogen tijdelijk hun terras vergroten als ze straks weer open mogen. De gemeente wil dat de ondernemers onderling de ruimte verdelen en zelf een plan indienen voor de grotere terrassen. Ook mogen de café's en restaurants tijdelijk een buitentap neerzetten.

16.30
De Spoedeisende Hulp van Máxima MC in Eindhoven werkt sinds kort met tablets om te communiceren met patiënten die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus en daarom in contactisolatie worden behandeld. Hierdoor hoeven artsen zich minder vaak om te kleden, wat leidt tot een forse afname in het gebruik van persoonlijke beschermingsmaterialen. Daarnaast zien patiënten het gezicht van hun zorgverlener vaker, en dan ook zonder masker.

15.30
Transavia, dat veelvuldig vliegt vanaf Eindhoven Airport, gaat vanaf 4 juni stap voor stap het vluchtschema oppakken. "Met zes bestemmingen in Spanje, Griekenland en Portugal. Elke week bekijken we of we daar nieuwe bestemmingen aan kunnen toevoegen", aldus de luchtvaartmaatschappij. Het gaat om de bestemmingen Malaga, Athene, Heraklion, Thessaloniki, Lissabon en Faro.

15:00
Het kabinet trekt de komende drie maanden nog eens 13 miljard euro uit voor steun aan ondernemers die in financiële problemen komen door de coronacrisis. Het doel is om zoveel mogelijk banen te behouden. Dat meldt de NOS. Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes zei dat de economie na de coronacrisis nooit meer hetzelfde wordt.

14.52
De UCI geeft groen licht voor profronde Daags na de Tour in Boxmeer op 21 september. Dat meldt organisator Pierre Hermans aan Omroep Brabant. Overigens ziet Hermans ook dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat het evenement doorgaat. Zo is het nog niet bekend of de coronamaatregelen van de overheid het sportevenement toelaten.

14.30
Door de coronamaatregelen is Pontje Steur het hele seizoen uit de vaart. "De RIVM maatregelen om de coronacrisis in te dammen, waaronder het houden van de anderhalve meter afstand, kan op het pontje niet worden nagekomen", zo schrijft de gemeente Almkerk in een persbericht. Pontje Steur vaart normaal gesproken van april tot september in de Biesbosch tussen Draepkilweg en ’t Kooike. Het pontje brengt fietsers en voetgangers naar de overkant van het Steurgat.

14.15
De mogelijke besmetting van nerts op mens is voor zover bekend wereldwijd het eerste geval sinds de besmetting in China die waarschijnlijk ook via een dier is gegaan. Dat zegt Arjan Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwdieren aan de Universiteit Utrecht.

14.00
Er komt een loket voor voor mentale hulp in coronacrisis. Dat heeft de Rijksoverheid woensdag bekendgemaakt. Mensen die rouwen om het verlies van een dierbare door het nieuwe coronavirus, die door de coronacrisis hun baan kwijt zijn of die onder zware omstandigheden patiënten verplegen, kunnen voortaan terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC).

13.55
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5748. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 33 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Daarnaast zijn 14 ziekenhuisopnames gemeld.

Wachten op privacy instellingen...

13.53
Den Bosch heeft woensdag haar plannen voor de zomer bekendgemaakt. Bosschenaren kunnen niet meer hele dagen in de binnenstad blijven hangen tijdens Jazz in Duketown of theaterfestival Boulevard. Deze zomer kunnen ze steeds een korte tijd naar een voorstelling kijken of op een ander plek een kwartiertje naar muziek luisteren.

12.38
De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het coronavirus wordt nog altijd zeer klein geacht. Dat meldt het ministerie van Landbouw Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Patiënten met coronaklachten wordt aangeraden contact met hun dieren uit voorzorg te vermijden.

11.35
In totaal liggen er woensdag 76 mensen met COVID-19 op verpleegafdelingen in de Brabantse ziekenhuizen. Op de intensive care liggen 39 COVID-19-patiënten. Verder zijn er nog 88 mensen op de verpleegafdeling die corona-klachten hebben, maar bij wie het virus (nog) niet is vastgesteld. Op de intensive care zijn dat er twee. Volgens het ROAZ blijken van die patiënten later tien tot twintig procent besmet met het virus. Volgens woordvoerder Wim Pleunis noemt de ontwikkelen 'vergelijkbaar maar iets positiever'.

11.20
Scholieren die binnen een straal van 8 kilometer van hun middelbare school wonen, moeten lopend of fietsend naar school komen. Ze kunnen zich uiteraard ook laten halen en brengen door hun ouders. Het is in principe niet de bedoeling dat ze gebruikmaken van het openbaar vervoer.

10.41
Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel 'wiebelt het reproductiegetal tussen de 0,7 en de 1'. Dat zei hij woensdag tegen de Tweede Kamer. Dit betekent dat het aantal besmettingen afneemt.

Het reproductiegetal, ook bekend als R0, is een van de belangrijkste cijfers voor het beleid dat het kabinet maakt. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (VWS) gebruiken onder andere dit getal om te bepalen of ze maatregelen kunnen versoepelen of moeten terugdraaien.

10.08
Het wedstrijdbad van het Sportiom in Den Bosch is vanaf woensdag weer open. Het recreatiezwembad Aqua Fun wordt op dit moment gerenoveerd en blijft in ieder geval tot begin oktober gesloten. Vanaf maandag was het alweer mogelijk om in het binnenzwembad van het Rosmalense combibad Kwekkelstijn te zwemmen.

10.00
De Efteling opent woensdag weer officieel de deuren voor het publiek. Afgelopen maandag en dinsdag is al getest met de nieuwe coronamaatregelen. De opening was te volgen via een livestream bij Omroep Brabant, die je terug kunt kijken op Facebook. Het park is zoveel mogelijk 'corona-proof' gemaakt. Zo wordt slechts een derde van de capaciteit aan gasten toegelaten.

Wachten op privacy instellingen...

09.38
Nu het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus daalt, komen huisartsen er weer aan toe om mensen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. Sinds begin april stijgt het aantal verwijzingen. Er is nog wel een flinke achterstand, want sinds half maart zijn 49.000 mensen minder doorverwezen naar ggz-instellingen dan in voorgaande jaren.

8.40
De persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen is dinsdag door veel minder mensen bekeken dan eerdere persconferenties. In totaal keken zo'n 5,7 miljoen mensen. De afgelopen maanden haalde het kabinet met de updates over de coronacrisis zo'n 7 miljoen kijkers.

8.30
Het vertrouwen van de consument over de economische omstandigheden heeft in mei opnieuw een flinke klap gekregen. Ook de maand daarvoor was men al negatief over de financiële situatie de komende maanden en of er bereidheid is om grote aankopen te doen.

8.15
Ook jongeren moeten kunnen meepraten over de impact van de coronacrisis, zei Mark Rutte dinsdagavond tijdens de persconferentie. Het LAKS, FNV Young & United en de NJR hebben nu de handen ineengeslagen om invulling te geven aan de oproep van de premier. “We willen een groep van jongerenorganisaties samenstellen die ideeën van jongeren uit het hele land verzamelt. Op basis daarvan zullen we advies aan het kabinet kunnen uitbrengen”, aldus NJR-voorzitter Floor Brands. Jongeren met goede ideeën kunnen hun ideeën op sociale media delen door de hashtag #jongerenaanzet te gebruiken.

Wachten op privacy instellingen...

8.00
Het aantal werkenden in Nederland is in april in recordtempo gedaald. Het werkloosheidspercentage steeg tegelijkertijd ongekend hard, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorige maand daalde het aantal mensen met een baan met 160.000 naar 8,9 miljoen. Het aantal werklozen was afgelopen maand 314.000.

6.45
Mensen met een hoog risico op trombose en een besmetting met het coronavirus of een vermoeden ervan, kunnen preventief bloedverdunners krijgen. Dat staat in een nieuwe richtlijn voor huisartsen. Het is voor het eerst dat huisartsen medicijnen voorschrijven aan risicogroepen om ernstige gevolgen van een Covid-19-infectie te voorkomen, meldt de NOS. Op de intensive care krijgt de helft van de coronapatiënten trombose.

6.15
De Efteling gaat woensdag voor het eerst open voor publiek. Sinds 14 maart was het attractiepark in Kaatsheuvel dicht vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Slechts een derde van de capaciteit aan gasten wordt toegelaten. Wie naar de Efteling wil, moet van tevoren reserveren via de website. De belangstelling is enorm, tienduizenden mensen stonden in de virtuele wachtrij waardoor het boekingssysteem vastliep.

Wachten op privacy instellingen...

5.45
Gepensioneerden die hun vakantiegeld gemakkelijk kunnen missen, wordt gevraagd om het (deels) aan de kunst- en cultuurwereld te geven. Die verkeert door de coronamaatregelen in grote problemen. Aan de actie 'Doe mee met je AOW' doen inmiddels ruim negentig 65-plussers mee.

5.30
Fitnessketen BigGym eist vandaag in de rechtbank van de Nederlandse staat dat ze weer open kunnen. BigGym, met vestigingen in Roosendaal en Tilburg, is het niet eens is met de gedwongen sluiting vanwege de coronamaatregelen. Het fitnesscentrum noemt de maatregelen disproportioneel en eist dat die worden opgeheven. Vooralsnog moeten alle fitnesscentra in Nederland gesloten blijven tot 1 september.

5.20
In Nederland is mogelijk voor het eerst een mens door een dier besmet met het nieuwe coronavirus. Een medewerker van een nertsenfokkerij in Zuidoost-Brabant is vermoedelijk geïnfecteerd door een met corona besmette nerts.

5.10
In kleine stapjes gaan we als samenleving naar meer versoepeling, zo bleek dinsdagavond tjidens de persconferentie van het kabinet. Dit verandert er allemaal na 1 juni.

Wachten op privacy instellingen...

Wachten op privacy instellingen...