LIVEBLOG

Coronanieuws: RIVM meldt geen nieuwe coronadoden, bananen bij rechtbank Breda

28 juni om 11:56 • Aangepast zondag om 18:44
Archieffoto: Polina Tankilevitch/Pexels
Archieffoto: Polina Tankilevitch/Pexels
In dit liveblog hielden we zondag alle belangrijke gebeurtenissen omtrent het coronavirus bij.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Janneke Bosch

De belangrijkste onderwerpen:

  • Het RIVM meldde zondagmiddag geen nieuwe coronadoden in de voorbije 24 uur
  • In Brabant zijn twee nieuwe besmettingen geconstateerd
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
Dit liveblog van zondag is afgesloten.

21.44
Reisorganisatie Corendon blijft vooralsnog vluchten naar Turkije aanbieden: "Alleen als anderen ook niet mogen vliegen, zijn wij bereid om onze beslissing te heroverwegen. Gelijke monniken, gelijke kappen", zei topman Steven van der Heijden in NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

Van der Heijden snapt nog steeds niet waarom Rutte uitgerekend zijn maatschappij moet hebben. "Waarom wij de gebeten hond zijn, is me onduidelijk. Daar waar andere maatschappijen helemaal niets tegen hun klanten zeggen, ze afleveren op Schiphol en zeggen: 'Zoek het maar uit', gaan wij juist met ze aan de slag. We vinden het uitermate onrechtvaardig en onzorgvuldig dat we door Rutte zo

onderuitgehaald zijn".

Corendon biedt zijn klanten een gratis coronatest aan, zodat ze niet in quarantaine hoeven, zo stelt het bedrijf.

20.00
"Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo'n twee minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn." Dat stelt Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen, in het tv-programma EenVandaag.

Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en adviseert niet in een lift te stappen maar de trap te nemen, als dat mogelijk is. "Een ziekenhuislift waarin coronapatiënten worden vervoerd, daar zou ik al helemaal niet in gaan staan."

18.30
Actievoerders hebben bij meerdere rechtbankgebouwen bananen opgeplakt. Ook zijn er trossen neergelegd voor de ingang. Dat is een reactie op een oproep van actiegroep Viruswaanzin. Onder meer bij de rechtbank van Breda liggen bananen. De actievoerders willen zo zeggen dat Nederland een 'bananenrepubliek' is.

17.30
Het aantal mensen dat over de hele wereld is gestorven als gevolg van het coronavirus nadert het half miljoen. Dat gebeurt naar verwachting in de loop van zondag, dezelfde dag dat bekend werd dat het aantal besmettingen met het coronavirus wereldwijd de 10 miljoen is gepasseerd. Dat blijkt tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in het Amerikaanse Baltimore.

Ook de Brabantse cijfers zijn hierin verwerkt.

16.30
De politie en ME hebben zondagmiddag het Malieveld leeggemaakt. Mensen die ondanks een verbod toch naar het veld waren gekomen om te demonstreren zijn met busjes van de politie, mensen van de ME en politie te paard weggeleid richting het Centraal Station.

Diverse mensen die weigerden te vertrekken zijn door agenten aangehouden. Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie. Die zette ook de weg van het Malieveld naar de binnenstad af.

Rond 16.00 was het relatief rustig op het Malieveld en in de omgeving. De politie houdt evenwel de situatie scherp in de gaten en mensen die die kant op willen worden weggestuurd.

16.15
Het aantal coronapatiënten dat op een intensive care behandeld wordt is zondag met een persoon toegenomen, vergeleken met een dag eerder. Het zijn er nu 30. Op de verpleegafdelingen liggen 178 coronapatiënten, 2 minder dan zaterdag.

16.10
Cijfers over nieuwe coronabesmettingen gaan naar alle waarschijnlijkheid weer een grote rol spelen op de internationale aandelenmarkten. Wereldwijd zijn inmiddels 10 miljoen besmettingen vastgesteld. Daarbij hebben de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, te maken met een nieuwe opleving van het longvirus.

14.02
De Tilburgse kermis krijgt dit jaar drie of vier pleinen, waar mensen een kaartje kunnen kopen om er een bepaalde tijd door te brengen. Dat zei kermiswethouder Rolph Dols zondagmiddag in het Omroep Brabant-programma Kraak. Hoe de kermis er precies komt uit te zien, daar wordt nog over gesproken. Dat maakt de wethouder ergens in de komende week bekend. Ook hoeveel mensen er toegelaten worden, is nog onduidelijk.

Na de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen komt er dit jaar tóch een Tilburgse kermis.

13.55
In de afgelopen 24 uur zijn er geen coronadoden bij het RIVM gemeld. In totaal zijn er in Nederland nu 6105 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Dit blijkt uit de cijfers die het RIVM dagelijks bekendmaakt.

Wachten op privacy instellingen...

Het virus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 74 patiënten, het aantal mensen dat besmet is (geweest) met het coronavirus loopt daardoor op naar 50.147. Er zijn drie nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

In Brabant zijn er twee nieuwe besmettingen geconstateerd. Het aantal loopt daarmee in onze provincie op tot 9763.

Wachten op privacy instellingen...

13.41
De werkzaamheden stonden eigenlijk pas voor volgend jaar gepland, maar door de coronacrisis haalt de gemeente Eindhoven ze naar voren: vanaf komende week wordt er onderhoud gepleegd aan de John F. Kennedylaan, een van de belangrijkste uitvalswegen in de stad.

Door de coronacrisis is er nu minder verkeer en er worden ook minder evenementen in de stad georganiseerd, is de gedachte achter de vervroegde werkzaamheden.

13.37
Waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft zondag een noodbevel afgegeven vanwege de aanwezigheid van een paar honderd mensen op het Malieveld in Den Haag. Er geldt daar een demonstratieverbod, maar er zijn toch mensen naar Den Haag gekomen. Ze willen demonstreren tegen de coronamaatregelen. De politie heeft meerdere mensen aangehouden die weigerden te vertrekken. Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie.

13.35
Verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis heeft melding gemaakt van 25 coronabesmettingen. Het gaat om 17 bewoners en 8 medewerkers.

De besmette bewoners worden overgebracht naar de speciale Covid-afdeling in het Marnix Revalidatiecentrum in Vlaardingen. Medewerkers en vrijwilligers die het coronavirus hebben of verschijnselen vertonen die passen bij het virus zijn vrijgesteld van werkzaamheden.

12.57
Bestuursvoorzitter Bart Berden van het ElisabethTweeSteden Ziekenhuis in Tilburg kijkt in het Omroep Brabant-programma Kraak terug op de coronacrisis. "We zijn tevreden hoe het is gegaan, maar het moet anders."

De reguliere zorg is aan het begin van de coronacrisis nagenoeg stilgelegd. Mensen werden opgeroepen om niet naar de huisarts of het ziekenhuis te komen met niet-levensbedreigende klachten. Dat zou Berden nu anders aanpakken. "Zoals we het nu gedaan hebben, is niet goed. Een volgende keer moet het echt anders."

12.19

Wachten op privacy instellingen...

12.16
Het aantal mensen dat over de hele wereld is besmet met het coronavirus, is zondag de 10 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit een telling van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

De Verenigde Staten tellen de meeste vastgestelde besmettingen: 2,51 miljoen, gevolgd door Brazilië met 1,31 miljoen. Ook als het gaat om het aantal doden door corona staan de VS bovenaan, met 125.539 sterfgevallen.

12.04
In Oss hoefden automobilisten sinds maart niet meer te betalen om te parkeren. In verband met het coronavirus besloot de gemeente toen niet meer te handhaven op betaald parkeren. Dat was toen om hygiënische redenen en om lokale ondernemers te steunen. Maar nu het steeds drukker wordt in de binnenstad dat gaat weer veranderen. Vanaf 15 juli moet je ook in Oss weer gewoon betalen als je je auto parkeert.

Wachten op privacy instellingen...

11.52
Ook in Dongen wordt alles op alles gezet om na de versoepelde maatregelen van het kabinet tóch een kermis te kunnen organiseren deze zomer. Op 10 juli zou de kermis er al moeten staan. De neuzen van gemeente en organisatie staan dezelfde kant op, laat de organisatie weten. Maar of het ook gaat lukken is nog niet helemaal zeker.

11.22
Een aantal mensen heeft zich zondagochtend toch gemeld op het Malieveld in Den Haag. Volgens de politie met het doel om mogelijk toch te demonstreren. "De demonstratie is verboden. Ga naar huis!", twittert de politie, die spreekt van een paar aanwezigen.

De demonstratie tegen de coronamaatregelen is door waarnemend burgemeester Johan Remkes verboden. Ook organisator Viruswaanzin heeft mensen opgeroepen niet naar Den Haag te komen. Rond het Malieveld zijn ook borden neergezet met de tekst: Ga naar huis.

Wachten op privacy instellingen...

9.00
"In het begin is het een ver-van-je-bed-show. Maar dan zit je er binnen no-time middenin." Aan het woord is Wendy Bruijsten, verzorgende bij verzorgingshuis Sint Petrus in Boekel. Ze kijkt samen met haar collega's Bernadet van den Acker en Arjan van Herwaarden terug op de coronapiek in het Sint Petrus en hoe het nu gaat.

Met 21 sterfgevallen op zo'n 10.000 inwoners is Boekel zwaar getroffen door het coronavirus. Verslaggever Jos Verkuijlen en cameraman Dennis Stafleu zijn de hele maand juni in deze gemeente. Ze brengen verhalen over de gaten die in het dorp zijn gevallen en over de veerkracht van de inwoners.

7.30
Voor wie nog geen vakantieplannen heeft: een tripje naar het noorden behoort ook weer tot de mogelijkheden. Nederlandse toeristen kunnen namelijk weer naar Denemarken. Het land laat weer toeristische reizigers uit een aantal Europese landen toe waaronder Nederland. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag laten weten dat de zogenoemde kleurcode van Denemarken daarom aangepast is van oranje (alleen noodzakelijk reizen) naar geel (er zijn veiligheidsrisicos).

Wachten op privacy instellingen...