LIVEBLOG

Coronanieuws dinsdag : uitbreiden van ic-bedden wordt 'een grote uitdaging'

30 juni om 06:38 • Aangepast 30 juni om 22:18
Park Hilaria 2019. (Foto: Park Hilaria)
Park Hilaria 2019. (Foto: Park Hilaria)
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van alle belangrijke gebeurtenissen omtrent het coronavirus.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

De belangrijkste onderwerpen:

  • De voorbije 24 uur zijn uit heel Nederland zes corona-overlijdens doorgegeven aan het RIVM.
  • Brabant telt nu 9778 besmettingen
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.00
Het liveblog is gesloten.

21.06
Na de zomer kunnen op de middelbare scholen praktijkvakken worden gegeven zonder dat de docent 1,5 meter afstand hoeft te houden van de leerlingen. Dat staat in een aangepast protocol voor het voortgezet onderwijs dat door de bonden en de VO-Raad is opgesteld.

19.43
Reizigers in het openbaar vervoer hebben zich goed aan de mondkapjesplicht gehouden die sinds 1 juni van kracht is. Dat zegt Pedro Peters van OV-NL, de organisatie waarin alle openbaarvervoerbedrijven verenigd zijn. Hij is dan ook tevreden en hoopt dat als woensdag het ov voor iedereen toegankelijk wordt de coronarichtlijnen nageleefd blijven.

18.22
Het uitvoeren van het plan voor de uitbreiding van het aantal ic-bedden is een grote uitdaging. Dat zegt Rowan Marijnissen, voorzitter ic van de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), over het voorstel om dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.

17.36
Bij de bekendmaking eind maart, dat het bloemencorso van Zundert niet doorging vanwege de coronacrisis, werd gesproken over een alternatief bloemencorso. Het idee was dat de twintig buurtschappen levensgrote tableaus zouden gaan maken van schilderijen van Vincent van Gogh, maar maandagavond hebben de twintig buurtschappen dat plan van tafel geveegd.

16.11

Wachten op privacy instellingen...

15.05
Om de capaciteit van de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen vanwege de coronapandemie uit te breiden tot 1700 plaatsen, zijn duizenden extra verpleegkundigen nodig. Zeker als de gewone zorg ook moet doorgaan.

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft in opdracht van minister Martin van Rijn (Medische Zorg) onderzocht wat daarvoor moet gebeuren. Het netwerk noemt het 'heel ambitieus' om al dit najaar 1350 ic-bedden structureel beschikbaar te hebben en bij een eventuele volgende golf van besmettingen snel uit te breiden naar 1700 bedden.

"Voor de korte termijn is het vanuit het perspectief van opleiden niet haalbaar om bij een tweede piek de reguliere zorg 100 procent te laten doorgaan; dat zal dan gemiddeld 80 procent zijn", constateert het LNAZ. De gewone ic-capaciteit bedroeg voor de uitbraak 1150 bedden. Om voorbereid te zijn op een tweede golf, moet dat aantal snel omhoog.

14.02
In de afgelopen 24 uur zijn er 6 coronadoden bij het RIVM gemeld. In totaal zijn er in Nederland nu 6113 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Dit blijkt uit de cijfers die het RIVM dagelijks bekendmaakt.

Wachten op privacy instellingen...

Het virus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 57 patiënten, het aantal mensen dat besmet is (geweest) met het coronavirus loopt daardoor op naar 50.273. Er zijn 3 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld.

In Brabant zijn er 5 nieuwe besmettingen geconstateerd. Het aantal loopt daarmee in onze provincie op tot 9778.

Wachten op privacy instellingen...

De up-date van dinsdag zijn de laatste dagelijkse cijfers die het RIVM meldt. Voortaan meldt het instituut alleen nog op dinsdag de cijfers over de zeven dagen ervoor.

12.30
Door alle coronamaatregelen komen witwassers in het nauw, zo laat de FIOD dinsdag weten. Met gesloten grenzen en vliegtuigen aan de grond kan crimineel geld nergens heen. Witwaspraktijken komen dus sneller aan het licht, zegt Suzanne Visser. Zij werkt vanuit de FIOD bij het Anti Money Laundering Centre (AMLC). Samen met de douane, politie, gemeenten en banken strijdt ze tegen witwaspraktijken.

Wachten op privacy instellingen...


12.00
Park Hilaria in Eindhoven gaat definitief niet door. Dit laten de gemeente Eindhoven en de organisatie van het evenement dinsdag weten. Na de vorige week aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, die onder meer kermissen weer mogelijk maken, is volgens hen gekeken naar de mogelijkheid om Park Hilaria in aangepaste vorm alsnog door te laten gaan. Maar dit is 'helaas niet haalbaar', laten ze weten.

De oorspronkelijke startdatum van Park Hilaria, een tijdelijk pretpark dat elk jaar in de zomer plaatsvindt op de Kennedylaan, was vrijdag 31 juli. Deze datum is volgens de organisatie te kort dag om een aangepaste editie te organiseren waarbij het publiek de 1,5 meter afstand kan naleven en het tijdelijke pretpark op veilige wijze, zonder gevaar voor gezondheid, kan bezoeken. De negentiende editie van het evenement staat nu in 2021 gepland van 30 juli tot en met 8 augustus.

Wachten op privacy instellingen...

8.30
Na 3,5 maand grotendeels stilgelegen te hebben, mogen de sportscholen vanaf woensdag weer open. Coronaproof uiteraard. We namen een kijkje in Veldhoven

8.02
Kantoren van het UWV zijn vanaf woensdag weer open voor klanten met vragen die liever een persoonlijk gesprek willen. Half maart sloot de uitkeringsinstantie de deuren van zijn vestigingen als maatregel tegen het nieuwe coronavirus, waarna mensen alleen nog telefonisch of digitaal geholpen konden worden. Dat bracht moeilijkheden met zich mee voor mensen die niet goed met de computer of smartphone overweg kunnen, erkent het UWV.

Vestigingen van het UWV zijn vooralsnog alleen te bezoeken op afspraak. Dat blijft voorlopig zo tot 1 september.

6.15
De capaciteit van de intensive care moet zodanig worden verhoogd dat Nederland goed is voorbereid op een mogelijke volgende piek in het aantal coronapatiënten én dat de geplande zorg kan doorgaan. In een plan van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) staat beschreven hoe de ic-capaciteit structureel kan worden opgeschroefd van 1150 naar 1700 bedden. Ook moeten er afspraken worden gemaakt met Duitsland, zodat zo'n 600 Nederlandse patiënten daar op de ic terechtkunnen, mocht het nodig zijn.

6.00
Normaal is de jaarlijkse introductieweek voor eerstejaars studenten één groot feest met volle kroegen en drukke straten. Maar bij de meeste opleidingen gebeurt dit nu digitaal, hoewel sommigen momenten hebben ingelast waar eerstejaars elkaar even kunnen zien.

5.45
De twee enige parenclubs van Brabant mogen weer open, maar dan wel met de anderhalvemeter-maatregelen. Maar dat zien de eigenaars niet zitten. "Dan kunnen de mensen niet doen waar ze voor komen. Je gaat toch ook niet naar een voetbalwedstrijd om naar tennis te kijken?"

Parenclub Mystique in Rucphen. (foto: Frank van Loon)
Parenclub Mystique in Rucphen. (foto: Frank van Loon)

5.30
De Tilburg Ten Miles, die voor het eerste weekend van september stond gepland, is verplaatst naar een jaar later, september 2021. Wel komt er een alternatieve, virtuele versie van het grote loopevenement, de CZ Tilburg Ten Miles Challenge.

5.00
In de afgelopen 24 uur zijn er twee coronadoden bij het RIVM gemeld. In totaal zijn nu 6107 mensen in Nederland overleden door het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

Het virus is in de afgelopen 24 uur vastgesteld bij 78 patiënten. In Brabant zijn er tien nieuwe besmettingen geconstateerd. Het aantal loopt daarmee in onze provincie op tot 9773.

4.50
Sinds vrijdag zijn er geen coronapatiënten overleden in de Brabantse ziekenhuizen. "De cijfers zien er weer iets gunstiger uit, in vergelijking met vrijdag. Er liggen maandag 23 patiënten die positief getest zijn op het coronavirus in de ziekenhuizen. Van hen bevinden zich er drie op de intensive care", aldus een woordvoerder van het ROAZ. "Vrijdag ging het nog om 26 coronapatiënten, waarvan vier op de ic lagen."

Wachten op privacy instellingen...