LIVEBLOG

Coronanieuws: nog zeventien coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

3 juli om 07:00 • Aangepast 10 juli om 19:14
Archieffoto: Polina Tankilevitch/Pexels
Archieffoto: Polina Tankilevitch/Pexels
Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Drie op de vijf mensen vinden het onlogisch 'waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden', blijkt uit een enquête. In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door
Peter de Bekker & Janneke Bosch

De belangrijkste onderwerpen:

  • Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus, blijkt uit een enquête.
  • Vanwege de coronamaatregelen halveerde in maart het aantal Nederlanders dat op vakantie ging.
  • De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.35
Dit liveblog is gesloten.

21.40
Verschillende commerciële radiostations dreigen om te vallen als gevolg van de coronacrisis. Door het achterblijven van reclame-inkomsten komen ze stuk voor stuk in de problemen, stelt de Vereniging CommerciÙle Radio (VCR). Zij hebben staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gevraagd de zendvergunning, die op 1 september 2022 afloopt, met drie jaar te verlengen.

De zenders kunnen met de extra tijd geld lenen om de broek op te houden en zo banken garanderen dat ze ook na volgend jaar nog uitzendrechten hebben.

20.00
Het aantal coronabesmettingen dat wereldwijd is vastgesteld, is de 11 miljoen voorbij. Het dodental door de pandemie staat na ongeveer zeven maanden op meer dan een half miljoen. Daar zitten ook de Brabantse cijfers bij.

17.04
Reizigers uit Nederland en tientallen andere landen hoeven in Engeland vanaf 10 juli niet meer in quarantaine. De Britse overheid heeft een lijst vrijgegeven met landen die onder een versoepeld regime gaan vallen. "Dat heeft betrekking op alle reizen naar Engeland met de trein, veerboot, bus, vliegtuig of enige andere route."

16.50
Reisorganisatie Corendon voert voorlopig geen vakanties naar Turkije uit, meldt het bedrijf. Eerder kreeg Corendon veel kritiek op de vakanties omdat het 'oranje' reisadvies voorschrijft alleen noodzakelijke reizen naar het land uit te voeren.

Aanvankelijk zou Corendon al op 10 juli met vakanties naar Turkije beginnen. Pas als het reisadvies weer versoepeld is, zal het bedrijf reizen naar het land weer uitvoeren.

16.48
Ziekenhuizen krijgen de coronakosten en hun misgelopen inkomsten vergoed. De verenigingen van ziekenhuizen (NVZ) en academische ziekenhuizen (NFU) hebben daarover een akkoord bereikt met Zorgverzekeraars Nederland, meldt de medische nieuwssite Skipr.

Ziekenhuizen krijgen het overeengekomen bedrag voor 2020 vergoed. De 'meer- en minderkosten' worden daarbij verrekend. Een ziekenhuis dat in financiële problemen komt kan de zorgverzekeraars vragen om extra financiële steun.

16.18
Het kabinet wil er samen met gemeenten voor zorgen dat er meer woningen beschikbaar komen voor arbeidsmigranten. Verlaging van het aantal personen per woning moet snelle verspreiding van het coronavirus onder veelal Oost-Europese arbeidsmigranten tegengaan.

De afgelopen tijd werd melding gemaakt van verschillende grote uitbraken onder groepen arbeidsmigranten, onder meer bij Vion in Boxtel en bij Van Rooi Meat in Helmond.

De voorzitter van de Veiligheidsregio John Jorritsma, stelde dat de migranten ‘lepeltje-lepeltje liggen op campings en in obscure huisjes’.

16.10
Van zaterdag 11 juli t/m woensdag 15 juli vindt in Schijndel de jaarlijkse kermis plaats. De gemeente Meierijstad, organisator van deze dorpskermis, heeft definitief groen licht gegeven voor het terugkerende evenement. Lange tijd leek het erop dat door de coronacrisis de kermis niet door zou gaan.

De kermis gaat door met 24 attracties, maar is wel anders dan normaal. Zowel in de attracties als op het kermisterrein zijn diverse maatregelen afgesproken om te kunnen voldoen aan de Covidrichtlijnen.

Het terrein wordt afgezet met hekken en heeft een centrale toegang, er zijn verplichte looplijnen en meerdere hygiënepunten.

16.00
Zorgmedewerkers uit de gemeente Den Bosch krijgen va de gemeente een speciale voucher om hen te bedanken voor hun inzet tijdens de afgelopen maanden. Die voucher kunnen zij besteden bij horecagelegenheden die zich daarvoor hebben aangemeld. Daarmee worden ook zij ondersteund.

Wethouder Jan Hoskam bood vandaag de eerste vouchers aan. Dat deed hij aan zorgmedewerkers van ouderenzorg Annenborch in Rosmalen.

De vouchers hebben een waarde van 12,50 euro en worden uitgegeven aan ruim 12.000 zorgmedewerkers.

15.35
Nederlanders maken langzaamaan weer meer gebruik van het openbaar vervoer sinds de coronamaatregelen woensdag zijn versoepeld.

Openbaarvervoerbedrijven beleefden deze week de drukste woensdag en donderdag sinds het openbare leven half maart deels tot stilstand kwam. Dat blijkt uit de cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink.

14.47
Ook vandaag nog worden er lintjes opgespeld bij mensen die er in april al een gekregen hebben. Toen was het door de coronacrisis niet mogelijk ze fysiek uit te reiken. Nu is daar op veel plaatsen iets op verzonnen.

Wachten op privacy instellingen...

14.05
Instellingen in de langdurige zorg krijgen langer steun van de overheid. Ze zijn meer geld kwijt door het coronavirus, terwijl ze minder inkomsten hebben. Daarom verlengt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een compensatieregeling. "Zorgaanbieders kunnen hierdoor hun energie richten op het leveren van zorg, zonder zich zorgen te hoeven maken over hun financiële situatie", aldus de NZa.

Gehandicaptenzorg en ggz krijgen tot 1 augustus steun. De compensatie voor ouderenzorg is verlengd tot 1 september. Voor andere instellingen is de hulp op 1 juli geëindigd.

13.52
De vooruitzichten voor installateurs blijven in het najaar en de periode daarna somber. "De algemene verwachting is dat de echte klap nog moet komen", aldus voorzitter Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland over coronacrisis. De verwachting is dat het afnemende consumentenvertrouwen en de dalende bedrijfsinvesteringen na de zomer een forse krimp zullen teweegbrengen. Daarover maakt de vereniging zich grote zorgen.

Toch zijn de installateurs wat positiever geworden de laatste maanden. In maart verwachtte 93 procent van de installateurs dat de omzet zou dalen in de komende twee maanden, maar dat is naar 60 procent gezakt in het meest recente onderzoek van de vereniging.

12.47
Het aantal coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Dat meldt het ROAZ. Er liggen nu zeventien patiënten in het ziekenhuis bij wie het coronavirus is vastgesteld. Dat zijn er zeven minder dan afgelopen woensdag, toen de cijfers voor het laatst werden gecommuniceerd. Het aantal patiënten op de intensive care is gelijk gebleven ten opzichte van afgelopen woensdag, dat zijn er nog steeds vier.

Ook het aantal patiënten die verdacht worden van een coronabesmetting maar die (nog) niet positief getest zijn is gedaald, dat zijn er nu nog 34. Daarvan liggen er zes op de IC.

12.44
Het medicijn remdesivir mag in Europa worden gebruikt bij de behandeling van patiënten met het coronavirus. De Europese Commissie gaf vrijdag versneld haar goedkeuring na een positieve aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het is het eerste medicijn tegen de ziekte dat EU-breed wordt toegestaan.

12.08
Het kabinet blijft erbij dat het RIVM toegang moet krijgen tot geanonimiseerde locatiegegevens van telecomproviders, zodat het gezondheidsinstituut meer inzicht kan krijgen in de verspreiding van het coronavirus. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft nog altijd bezwaren tegen het plan, maar minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wuift die weg. "De privacy is wel gewaarborgd, er worden geen persoonsgegevens verstrekt."

11.21
Huishoudelijk werkers behoren dezelfde rechten te hebben als andere werknemers, vindt de FNV. Tijdens de uitbraak van de coronapandemie werden de risico's die deze mensen lopen duidelijk zichtbaar. Naast het baanverlies riskeerden ze met doorwerken hun eigen gezondheid of die van anderen. "In deze crisis vielen huishoudelijk werkers door de mazen van het vangnet. Na de lockdown viel hun inkomen weg en konden ze nergens aanspraak op maken."

Wachten op privacy instellingen...

10.45
Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Drie op de vijf mensen vinden het onlogisch 'waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden', melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en na een enquête die tussen 17 en 21 juni is gehouden onder ruim 50.000 mensen.

Wachten op privacy instellingen...

10.30
Het Rode Kruis in Midden- en West-Brabant heeft een Club van 100 opgericht. Hiermee wil de hulporganisatie geld binnenhalen 'voor de lange adem'. Het Rode Kruis is momenteel vanwege de coronapandemie heel druk met het ondersteunen van huisartsenposten, voedselbanken, daklozenopvang en allerlei zorginstellingen. "Die activiteiten zijn mogelijk dankzij giften van particulieren en bedrijven." De Club van 100 is met name gericht op lokale bedrijven en ondernemingen.

10.35
Inwoners van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog kunnen deze maand toch genieten van de kermis. De Zondereigen-kermis, in de Belgische gemeente, is in recordtempo opgestart nadat de Belgische Nationale Veiligheidsraad de coronamaatregelen versoepelde. Wel zal de kermis zal beperkter open zijn dan vorige jaren: zondag 5 juli van twee uur 's middags tot middernacht, maandag 6 juli van drie uur 's middags tot middernacht en dinsdag 7 juli eveneens van drie uur 's middags tot middernacht.

10.00
Na maanden van oorverdovende stilte in het Chassé Theater in Breda, is er er weer reuring achter de coulissen. Veel reuring. Want leerlingen van twaalf basisscholen uit die stad, geven er in acht dagen tijd maar liefst twintig eindmusicals. Vanwege de coronacrisis konden die musicals op scholen niet doorgaan. Te weinig ruimte. Dus schoot het theater te hulp.

Wachten op privacy instellingen...

09.57
Praktisch opgeleide jongeren willen dat ze meer worden betrokken bij politieke beslissingen over de coronacrisis. Mbo-jongeren voelden zich sinds het begin van de crisis minder gehoord en achtergesteld dan jongeren uit het hoger onderwijs. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children, dat hierover in het rapport En wij dan...de mening van 1500 mbo jongeren in coronatijd publiceert.

09.00
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar met vijf procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). Gingen in 2019 nog 1529 bedrijven failliet, het eerste halfjaar van 2020 steeg dat naar 1603 bedrijven. In die periode kregen bedrijven last van de coronacrisis.

08.14
Voor het eerst is in Nederland minder geld opgehaald met crowdfunding. In de eerste helft van het jaar werd 178 miljoen euro opgehaald, twaalf procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de website CrowdfundingCijfers.nl, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt, komt dat door de coronacrisis.

07.50
Op een nertsenbedrijf in Landhorst is een coronabesmetting geconstateerd. Het gaat om een bedrijf met 4300 dieren. Het wordt zo snel mogelijk geruimd. Dat laten de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw weten.

Een nerts op een farm (foto: Flickr).
Een nerts op een farm (foto: Flickr).

07.45
Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal enorm gestegen als gevolg van de coronacrisis. Veel huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente nog laag is. Ook is er door de uitbraak van het coronavirus veel onzekerheid over de economische gevolgen ervan. Daarom willen veel huizenkopers nu hun mogelijkheden benutten, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker.

07.26
Er is door de coronapandemie een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Een groot deel, 77,5 procent, van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding speelt geregeld (32,1 procent) een rol.

07.04
Vakbond CNV houdt zijn Meldpunt Vakantiegeld twee maanden langer open. Wie geen, of later vakantiegeld krijgt kan zich daar nog tot eind augustus melden. Het meldpunt werd ingesteld toen uit onderzoek van CNV bleek dat acht procent van de werkenden tijdens deze coronacrisis geen vakantiegeld ontving.

07.03
Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren geslaagd voor hun examens dan vorig jaar. Op sommige scholen ligt het slagingspercentage meer dan tien procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van NOS Stories onder dertien scholenkoepels uit het hele land, samen goed voor meer dan tweehonderd scholen en zo'n 30.000 eindexamenkandidaten. Uit de cijfers blijkt dat vooral leerlingen op havo en vwo dit jaar beter scoren.

07.02
De plannen van het kabinet om burgers via hun telefoon te volgen in de strijd tegen het coronavirus vormen een te groot privacyrisico. Dat zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen NRC. Volgens Wolfsen is 'voorlopig onvoldoende gegarandeerd dat de gegevens die de overheid wil verzamelen anoniem blijven'. De noodzaak om deze hypergevoelige data te vergaren is volgens hem onduidelijk. Ook zet hij vraagtekens bij de beveiliging.

04.26
De coronacrisis leidt tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Ook het betalen van alimentatie voor kinderen staat onder druk, schrijft het AD. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017, dat losstaat van andere procedures over omgang.

03.30
In Moergestel, Maashees, Beugen en Zevenaar is het dit weekend feest: de kermissen gaan weer van start. Sinds 1 juli mag dat na de versoepeling van de coronamaatregelen weer.

03.20
Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij de vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield (C&W) en Savills. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten. Winkeliers en pandeigenaren spraken vanwege de coronacrisis eerder af om betalingsregelingen te treffen. Daarbij kan ook een deel van de huur worden kwijtgescholden.

03.10
De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden. Aanleiding is de aankondiging van reisorganisatie Corendon om vanaf volgende week weer zonvakanties naar Turkse badplaatsen aan te bieden, terwijl voor dat land nog een oranje reisadvies geldt.

Wachten op privacy instellingen...

00.01
Vanwege de coronamaatregelen halveerde in maart het aantal Nederlanders dat op vakantie ging. Ook de vakantie-uitgaven gingen door de helft. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Januari en februari golden nog als relatief goede vakantiemaanden. Toen gingen Nederlanders nog meer op vakantie dan een jaar eerder.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...