Video

Hans Smolders vindt het opblazen van de coalitie 'onverantwoordelijk'

20 mei 2021 om 11:02 • Aangepast 21 mei 2021 om 10:05
nl
Met een persbericht van de VVD werd donderdagmorgen de samenwerking met Forum voor democratie in Brabant opgezegd. Er is te veel gedoe rondom Forum geweest waardoor 'de stabiliteit die nodig is voor een slagvaardig provinciebestuur' ontbreekt, stond in de het bericht. Een uur later volgde coalitiepartner CDA met dezelfde mededeling.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

De druppel die bij de VVD de emmer deed overlopen was het vertrek van Hans Smolders van Forum uit de provinciale politiek. Hij vertrok landelijk uit Forum en vond het vervolgens niet kunnen om onder dezelfde vlag provinciaal wel door te gaan.

Eerdere hadden de coaliepartners moeite met de landelijke ophef over discriminerende appjes onder Forumleden, de afscheiding van Forumleden, ook binnen Brabant, naar JA21 en Groep Rutjens en de omstreden 4 en 5 mei-poster. "Dat mijn vertrek nu als druppel wordt gezien, had ik niet verwacht", reageert Smolders. "Bestuurlijk ging het namelijk goed."

"Ik vind het een drogreden om mijn vertrek aan te grijpen om het vertrouwen op te zeggen."

Smolders vindt het onverantwoordelijk om de samenwerking op te zeggen. "Bestuurlijk hebben we alles geleverd wat we in het coalitieakkoord hebben afgesproken. Ik vind het een drogreden om mijn vertrek aan te grijpen om het vertrouwen op te zeggen. Wat schiet Brabant hiermee op? Alle alternatieven zijn slechter."

De Brabantse coalitie begon met een meerderheid van 1 zetel. Die meerderheid is er nog steeds ondanks het vertrek van Smolders. Eerder sloot namelijk een 50PLUS-Statenlid zich aan bij het CDA.

"Ik was nooit vertrokken als daardoor er geen meerderheid meer zou zijn. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen door iedereen binnen Forum klaar te stomen voor de politiek. Dat is goed gelukt. Ik liet ze daarom met een gerust hart achter. Ik stond op de lijst als lijstduwer, ik heb nooit de ambitie gehad om de provinciale politiek in te gaan."

'Ik word wel erg belangrijk gemaakt"

Ergens ziet Smolders het als een compliment dat zijn vertrek als druppel wordt gezien. "Ik word wel erg belangrijk gemaakt. Als dat in het begin van de coalitieperiode was gebeurd, had ik het begrepen. Nu niet. Ik heb iedereen goed begeleid en ze kunnen prima op hun eigen benen staan. Bestuurlijk ging het gewoon goed."

Bestuurscrisis in Brabant: zo ging het mis

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.