Liveblog

Hitteblog: smog bereikt piek • het wordt een plaknacht

19 juli 2022 om 21:47 • Aangepast 21 juli 2022 om 10:07
nl
Het was een tropische dag in Brabant. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de hitte.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.40

Verfrissende oefening brandweer Oss

Een verfrissende inspanning. Zo valt de laatste oefenavond van het oefenseizoen van de Osse brandweer het best te omschrijven. De naar verwachting heetste dag van het jaar én het oefenseizoen werden afgesloten met een verfrissend toernooitje watervoetbal.

Gehuld in grote plastic bubbels gingen de brandweerlieden de sportieve wedstrijd met elkaar en de waterstralen aan. Volgens een brandweerman was het ondanks de verfrissing van al het water fysiek toch een behoorlijk zware opgave.

Foto: SQ Vision/Gabor Heeres.
Foto: SQ Vision/Gabor Heeres.
Foto: SQ Vision/Gabor Heeres.
Foto: SQ Vision/Gabor Heeres.
21.20

Het koelt maar langzaam af

Het koelt maar langzaam af in onze provincie. In Eindhoven was het om tien voor half tien nog 33 graden, blijkt uit cijfers van Weerplaza. In Gilze-Rijen stong nog 31.4 graden en in Volkel 31.8 graden op de thermometer. Dinsdagnacht wordt het een plaknacht. Het blijft nog lang warm. Pas tegen de ochtend is het afgekoeld naar 20 tot 24 graden.

LEES OOK: Vijf tips om plaknachten te overleven: 'Ga kamperen in eigen tuin'

20.50

Smog bereikt piek

De smog heeft dinsdag zijn piek bereikt. Bij bijna alle meetpunten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het land zijn dinsdag aan het einde van de middag hoge concentraties ozon gemeten, waardoor de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht genoemd werd.

Als vervuilende stoffen, die bijvoorbeeld uitgestoten worden door industriële bedrijven, op dagen met veel zon zich ophopen kan er smog ontstaan. De afvalstoffen in de lucht worden door zonlicht omgezet in ozon. Dit gebeurt vooral in het voorjaar en in de zomer wanneer er weinig wind staat. De smog kan onder meer leiden tot hoesten en kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel.

20.41

42 graden in Hoogerheide

Volgens de meteorologen van Weerplaza lag het weerrecord vandaag op 38.3 graden. Het gaat om officiële meetpunten. Op veel plaatsen in Brabant was het echter warmer, zo melden bezoekers van Omroep Brabant ons. In Waalre werd het 38.9 graden, meldt iemand. In Hoogerheide tikte de thermometer zelfs 42 graden aan. Zou het een record zijn? Inzender Ron Steenhorst vond het in ieder geval erg warm en filmde dit bord.

20.11

Zwembad Wolfslaar sluit eerder na vechtpartijen en seksuele intimidatie

Zwembad Wolfslaar in Breda heeft dinsdag de deuren eerder gesloten dan normaal. Er waren bijna 1500 bezoekers op dat moment. Vanwege de drukte en de hitte waren er meerdere opstootjes, ook werden meisjes lastig gevallen. Om de sluiting goed te laten verlopen, werd de hulp van de politie ingeroepen.

LEES OOK: Zwembad Wolfslaar sluit eerder na vechtpartijen en seksuele intimidatie

20.06

Treinverkeer gehinderd door de hitte

Het treinverkeer heeft veel last van de hitte. De hoge temperaturen zorgen voor storingen. De spoorstaven worden te warm en zetten daardoor uit. Er zijn seinstoringen en wisselstoringen en problemen met spoorbruggen en tunnels. Door de problemen rijdt onder meer minder treinen tussen Rotterdam en Breda.

20.00

PSV oefent in warm stadion tegen FC Eindhoven

PSV oefent vanavond in een warm stadion tegen FC Eindhoven. Zowel de spelers als het publiek hebben het warm.

Wachten op privacy instellingen...
19.47

Pony's opnieuw in hete wei

Ondanks de extreme hitte en de sterke zon staan de pony's die maandag voor bezorgde blikken zorgden in Teeffelen ook dinsdag nog gewoon in de wei. De politie ziet geen noodzaak om de dieren op dit moment weg te halen. Wel is de eigenaar aangesproken.

LEES OOK: Pony's ook op tropische dag onbeschut in wei, politie spreekt eigenaar aan

19.42

Betonplaten N285 kapot door de hitte

Het asfalt is vandaag op verschillende plekken loeiheet geworden en ook betonplaten hebben last van de hitte.

Wachten op privacy instellingen...
18.50

Dagrecord gesneuveld, 38.8 graden in Woensdrecht

Het was nog nooit zo warm op 19 juli als vandaag. Het werd 38.8 graden in Woensdrecht, 38.3 graden in Eindhoven, 38.1 graden in Gilze-Rijen en 37.8 graden in Volkel. Op alle vier de meetpunten werd het dagrecord verbroken, aldus Weerplaza. Het was echter niet de warmste Brabantse dag ooit.

Dat record werd neergezet op 25 juli 2019. Toen werd 40,7 graden gemeten in Gilze-Rijen, de hoogste temperatuur ooit in Brabant en zelfs in Nederland gemeten.

Het oude dagrecord in Brabant stond op naam van Gilze-Rijen, dat was in 2006. Het was toen op 19 juli 36.8 graden, vertelt weerman Wouter van Bernebeek van Weerplaza.

16.58

Tropenrooster voor schaapherder

Schaapherder Marly Gommans was vroeg op vandaag. Ze werkt in een tropenrooster om te voorkomen dat het te warm wordt voor haar en haar schapen, die in de Loonse Duinen bij de Roestelberg grazen. "We zijn nu om 6 uur gestart, zodat we als het echt heet wordt, uit de duinen zijn. Ik ben nu net thuis en sta lekker onder een koude douche."

Wachten op privacy instellingen...
17.00

Boer werkt in hitte gewoon door.

Deze boer zal het vast warm hebben gehad tijdens de graanoogst in Brabant. Foto: Ben Saanen.
Deze boer zal het vast warm hebben gehad tijdens de graanoogst in Brabant. Foto: Ben Saanen.
16.27

Dit moet je doen als iemand bevangen raakt door de warmte

Op een bloedhete dag als deze moet je uitkijken dat je niet 'bevangen raakt door de warmte'. Een vage term die volgens thermofysioloog Koen Levels onder te verdelen is in drie categorieën: vermoeidheid, hitte-uitputting en een hitteberoerte. Dat laatste kan zelfs levensbedreigend zijn. EHBO-instructeur Annemiek weet hoe je moet ingrijpen als het iemand te veel wordt.

LEES OOK: Dit moet je doen als iemand bevangen raakt door de warmte

16.24

Niet buiten spelen bij Kiddy

Op deze tropisch hete dag is het in Kindercentrum Kiddy in Dongen goed vertoeven. Op het dak staat speciale sedumplantjes die voor verkoeling zorgen, zo meldt bestuurslid Wilma Hendrix. Daardoor is het binnen 8 graden koeler dan buiten.

Sinds vorige week werkt Kiddy met een hitteprotocol voor warme dagen. Dit betekent dat de kinderen waterijsjes krijgen en meer water drinken dan op normale dagen. Er wordt niet buitengespeeld vanwege het nationale hitteprotocol.

16.20

Tips voor honden- en kattenbaasjes om hun huisdier koel te houden

16.17

Brabanders lopen toch eerste dag Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse start een dag later, de organisatie had de eerste wandeldag geschrapt vanwege de hitte. Maar Noud Hendricks uit Bergeijk liet zich niet weerhouden door de organisatie of de hitte. "Ik ben gekomen voor de Vierdaagse en niet de Driedaagse." En hij is niet de enige Brabander die er zo over denkt.

LEES OOK: Te heet voor een wandelvierdaagse, maar Noud doet het toch

16.11

Airco in streekbus stuk, Frits stapt uit bij 53 graden

Frits Brand zat in de streekbus van Den Bosch naar Eindhoven, maar die bus had een defecte airco. "Omdat ik suikerziekte heb, heb ik een apparaat waarmee je de temperatuur meet. Het was eerst 44.6 graden, maar bij Sint-Michielsgestel al 53 graden. Echt niet te doen", vertelt Frits. Hij belde naar Arriva, maar de klantenservice kon niets voor hem doen.

"Ook de chauffeur heeft nog gebeld zonder succes. Ze zouden het intern doorgeven," zegt Frits. Er zaten nog twee andere mensen in de bus die ook last hadden van de hitte. "Die zijn wel blijven zitten, ik ben uitgestapt. Het was echt niet normaal, zo heet. Ik zit nu in de volgende bus die een half uur later ging. Daar werkt de airco gelukkig wel."

16.08

In de ijsfabriek dragen ze warme winterkleding

Terwijl buiten de mussen van het dak vallen, doet Wally het bovenste knoopje van zijn jas nog eens goed dicht. Zijn collega op de heftruck heeft zelfs een muts op en dikke handschoenen aan. Het is bijna 30 graden onder nul in de ijsfabriek van IJspaleis in Sprundel en dan zijn winterkleren geen overbodige luxe. Wij namen een kijkje.

LEES OOK: Hier is het bijna 70 graden kouder dan buiten: 'IJsmuts aanbevolen'

15.41

Te druk bij Galderse Meren in Breda

Bredanaars die verkoeling zoeken, kunnen hun heil niet langer zoeken bij de Galderse Meren. Vanwege de drukte, is het water afgesloten voor nieuwe bezoekers, zo meldt de gemeente. Met de fiets ben je nog wel welkom.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Genieten van het water in Vught

De drukte in de regio Den Bosch zit vandaag in Vught. In het water bij de IJzeren Man, om precies te zijn. Volop zon en waterpret.

15.00

In het centrum van Den Bosch is niets te bekennen

Het anders zo bruisende Den Bosch is momenteel, hoe kan het ook anders met deze temperaturen, muisstil.

14.30

Vuilnisman Ad heeft vandaag een rotbaan

Zeulen en zweten: dat is de dag van vuilnisman Ad. "De helden van vandaag? We kunnen het afval in elk geval niet laten staan."

14.00

Harige Sjaak is de sjaak

"42 graden in de serre. Ik heb onze Sjaak toch maar weer naar binnen gehaald", aldus Rianne Uijtdewilligen.

Foto: Rianne Uijtdewilligen.
Foto: Rianne Uijtdewilligen.
13.45

Warmste 19 juli ooit gemeten

Het is nu al, net de heetste 19 juli ooit in Nederland gemeten. Dat meldt Weer.nl. Op het weerstation in Westdorpe steeg het kwik naar 37,1 graden. "De temperatuur kan dadelijk nog wat verder stijgen tot tegen de 39 of 40 graden. Daarmee verbreken we niet alleen de temperatuurrecords voor 19 juli, zelfs het all-time record uit 2019 wordt benaderd", meldt de weerdienst.

In Brabant, Limburg en Zeeland kan het kwik op 40 graden uitkomen. Het nationaal hitterecord uit 2019 blijft waarschijnlijk nét overeind. Weerstation Gilze-Rijen noteerde toen op 25 juli de historische waarde van 40,7 graden.

Morgen wordt de ergste hitte snel verdreven. Na een plaknacht met minima tussen 20 en 25 graden, steekt overdag een stevige verkoelende zuidwestenwind op. Ook trekken in de loop van de dag regen regen- en onweersbuien over het land. Deze kunnen fel uitpakken met hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd.

12.14

Afkoelen doe je met Afkoel TV

De beste manier om deze snikhete dinsdag door te komen: Afkoel TV! Met een uur aan winterse, ijskoude beelden uit Brabant helpen we aan een beetje kou.

Wachten op privacy instellingen...
12.10

Frisse duik in Breda

Frisse duik in Breda ( Foto: Paul Hermans)
Frisse duik in Breda ( Foto: Paul Hermans)
Beton storten bij 32 graden
Beton storten bij 32 graden
Graanoogst (Foto: Ben Saanen)
Graanoogst (Foto: Ben Saanen)
11.50

Brandweer houdt ook vliegbanen Eindhoven Airport nat in hitte

De banen van Eindhoven Airport worden nat gemaakt om te hoge temperaturen van het asfalt te voorkomen. Bij de hoge temperaturen die dinsdag verwacht worden kan het asfalt anders zacht worden, aldus een woordvoerder van de luchthaven. Schiphol neemt om die reden dinsdag eenzelfde maatregel.

"Gisteren gebeurde het nog niet, maar vandaag besproeit de brandweer de taxibanen", zei de woordvoerder dinsdagochtend. De voorzorgsmaatregel wordt uitgevoerd onder regie van het ministerie van Defensie, omdat Eindhoven Airport gebruikmaakt van een luchtmachtbasis.

11.45

Speelgoedwinkel Jan Otten sluit de deuren vanwege hitte

Speelgoedwinkel Jan Otten in Den Bosch heeft de komende dagen aangepaste openingstijden. Vandaag sluit de winkel om 13.00 uur. Woensdag en donderdag is de winkel geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

11.05

Hitte zorgt nauwelijks voor ongemak op wegen

Op de Nederlandse snelwegen was het dinsdag in de ochtendspits minder druk dan normaal. Er stonden nauwelijks files en ook de medewerkers van de Wegenwacht hadden het rustig, meldt de ANWB. Of mensen thuisblijven vanwege de hitte is volgens de verkeersinformatiedienst niet te zeggen, omdat het vanwege de vakantie de regio's Noord en Midden al rustiger op de weg is dan normaal.

De ANWB waarschuwt weggebruikers dat het besturen van een voertuig bij extreme hitte eenzelfde risicofactor heeft als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35 graden komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Automobilisten wordt aangeraden om voldoende water mee te nemen en de airco niet kouder dan zes graden onder de buitentemperatuur te zetten.

10.25

Woensdrecht warmste plek in Brabant

Bij vijf weerstations in Nederland is de temperatuur dinsdag om tien uur al door de tropische grens van 30 graden gebroken, meldt Weeronline. Het warmst is het in Woensdrecht, daar geeft het kwik nu al 30,7 graden aan. De hoogste temperatuur gemeten in Nederland en Brabant is 40,7 graden. Dat was op 25 juli 2019 op vliegbasis vliegbasis Gilze-Rijen.

De temperatuur stijgt dinsdag een stuk sneller dan maandag, weet Weeronline. "In die zin is de warmte van vandaag wel iets om echt rekening mee te houden en niet hetzelfde als gisteren. De temperatuur komt vandaag op grote schaal in de buurt van onze lichaamstemperatuur en vanavond blijft het heel lang heet."

10.00

RIVM waarschuwt voor smog

Het RIVM heeft voor vandaag een smogalarm afgegeven. Dat betekent dat iedereen last kan krijgen van luchtverontreiniging, vooral in de namiddag en vroege avond. Het advies is om bij klachten binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Smog ontstaat door ophoping van luchtverontreiniging op zonnige dagen met weinig wind. Dat kan luchtwegklachten opleveren zoals hoesten en kortademigheid. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

08.00

Verwachte zonkracht vandaag

Wachten op privacy instellingen...
07.30

Al om halfacht 20 graden in Brabant

Het belooft deze dinsdag een bloedhete dag te worden. Al om halfacht was het 20 graden in Brabant. Na de eerste officiële tropische dag maandag, zit ook de eerste tropennacht erop. Daarvoor moet het een etmaal meer dan 20 graden zijn geweest en dat gebeurde in Vlissingen. Die temperatuur werd al bereikt in de nacht van zondag op maandag en vanaf dat moment is de temperatuur niet meer onder de 20 graden geweest.

Ben Saanen maakte deze foto van de zonsopgang in Budel. Ook een weerfoto van deze zomerse dag? Mail nieuws@omroepbrabant.nl.
Ben Saanen maakte deze foto van de zonsopgang in Budel. Ook een weerfoto van deze zomerse dag? Mail [email protected].
07.00

Honden en katten krijgen badjes en natte doeken in Waalwijks asiel

Het is snikheet en dat betekent dat ook huisdieren wat extra aandacht verdienen. In het dierenasiel in Waalwijk weten ze daar alles van. Heb jij een hond of kat? Met deze tips help je jouw viervoeter het hoofd koel te houden op warme dagen.

03.30

KNMI geeft code oranje af vanwege hoge temperaturen

Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. In het midden en zuiden worden maximumtemperaturen van 38-39 graden verwacht. In het noorden zijn temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk.

Met code oranje zegt het KNMI: wees voorbereid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat voornamelijk in de namiddag en vroege avond de luchtkwaliteit zeer slecht zal zijn vanwege smog.

Wachten op privacy instellingen...
20.44

Albert Heijn schrapt boodschappenbezorging om hitte

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf twee uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

Klanten die dinsdag boodschappen bezorgd zouden krijgen, werden per mail op de hoogte gesteld van de annulering van de afspraak. Zij moeten zelf een nieuwe afspraak maken.

Op Twitter laten veel klanten weten niet blij te zijn met die manier van werken. Daarentegen krijgt Albert Heijn ook veel bijval voor het in bescherming nemen van zijn personeel.

Beleef het vakantiegevoel bij Omroep Brabant

Kijk elke dag om 17.40 uur naar Vakantiekriebels op TV

Luister elke dag van 6.00 tot 19.00 uur naar De Vakantieweek op de Radio

Meer informatie op https://www.omroepbrabant.nl/vakantie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!