Video

Van sushirobot Bella tot politierobothond, deze bots zijn bijna onmisbaar

24 december 2022 om 11:04 • Aangepast 27 december 2022 om 10:18
nl
Ze zijn over een aantal jaar waarschijnlijk amper weg te denken uit ons leven: robots. De kans is groot dat je er nu al eens bewust of onbewust mee te maken hebt gehad. De geprogrammeerde machines worden steeds populairder. Een aantal bijzondere varianten op een rij.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Dat robots een steeds grotere rol gaan spelen, zal voor niemand een verrassing zijn. De bot duikt op steeds meer plekken in onze provincie op. Veel van die 'levende' wezens krijgen zelfs een naam zoals robot Tonnie die volop meewerkt in GGZ-instelling Huize Padua. Maar er zijn meer robots overal aan het werk.

Hugo de robot
Hugo is de nieuwe collega van gynaecologen, urologen en chirurgen in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Het is geen gewone beroepsgenoot maar een operatierobot. Hij, of eigenlijk het, helpt de artsen bij operaties.

Hugo heeft vier armen die los van elkaar kunnen bewegen. Aan de armen kan een camera of gereedschap voor een operatie worden gekoppeld. De arts die opereert, bestuurt de robotarmen.

Robothond
Zelfs de politie maakt gebruikt van robots. Niet op twee benen, maar op vier poten. Deze viervoeter is erg trouw. En goed om te weten voor criminelen: deze hond bijt niet.

De robothond wordt gebruikt om onderzoek te doen in bijvoorbeeld drugslabs, zoals anderhalf jaar geleden in Wernhout. De robot is uitgerust met een lamp en een camera.

Wachten op privacy instellingen...

'Neem je medicijnen'
Ooit een plant zien praten? In Breda hebben ze er een en ze heet Tessa. De robotplant laat weten dat het tijd is om je medicijnen in te nemen.

Superhandig natuurlijk als je het allemaal zelf niet meer kunt onthouden. De plant moet ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.

Bella brengt sushi
In een sushibar in Bladel helpt een robot mee in de bediening. Bella, zoals de robot heet, brengt zelfstandig het eten naar de tafels. Ze heeft ook (geprogrammeerde) emoties.

Als iemand tegen haar aanstoot wordt ze boos en als iemand haar kietelt, reageert ze ook. Met de robot kan het personeelstekort enigszins worden opgevangen.

Kinderen met robots warm maken voor techniek
ASML probeert onder meer met robots kinderen te interesseren voor techniek. Het gaat om een kleine robot die over een lijn rijdt. In die lijn zitten codes met opdrachten voor de robot verwerkt.

De chipmachinefabrikant betaalt de technieklessen voor zo'n 60.000 kinderen in de Brainportregio. Het doel is om kinderen warm te krijgen voor een baan later in de techniek.

Schoonmaakrobot
Een robotstofzuiger is inmiddels een bekend begrip in veel huiskamers. Maar een desinfecterende robot nog niet. Bij uitvaartcentrum Bijnen in Vught hebben ze 'm wel al.

De robot rijdt door het uitvaartcentrum en desinfecteert intussen de hele ruimte met de speciale lampen. Handig tegen corona en andere virussen.

Voetballers die wél een WK winnen
Hadden we 'onze' robots maar naar het WK gestuurd. Die kunnen het namelijk wel. Voor de zesde keer heeft het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het wereldkampioenschap robotvoetbal gewonnen.

In de finale van de zogeheten RoboCup werd een ander Brabants team, ASML Falcons, verslagen. Volgende keer maar deze Brabantse helden sturen? Deze Oranjeleeuwen pakken vast minder kaarten...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!