Marnix was zo depressief dat hij niet meer wilde leven, maar het kwam goed

3 december 2023 om 08:00 • Aangepast 15 december 2023 om 02:03
nl
"Dit klinkt heel hard, maar mijn moeder heeft altijd gezegd: 'Hij wordt nooit ouder dan 24." Zelf had de 32-jarige Marnix uit Klundert ook dat gevoel. Vanaf zijn twaalfde worstelde hij met depressie. Op begrip van zijn omgeving kon hij op zo'n jonge leeftijd niet rekenen. Marnix kwam daarom steeds minder buiten, terwijl zijn gedachten steeds donkerder werden. "Op een gegeven moment dacht ik: Wat doe ik hier nog?", vertelt hij in de podcast 'Op de man af'.

In groep acht begon Marnix zich steeds slechter te voelen. Hij was vaak grieperig, had veel hoofdpijn en buikpijn en hij durfde steeds minder. "Als ik naar de kapper moest, stond ik al te kokhalzen in de wasbak. Als ik drie keer in de week naar school kon, was het veel", vertelt hij journalisten Eva de Schipper en Evie Hendriks in de podcast 'Op de man af'.

Marnix liep door zijn jonge leeftijd tientallen psychologen af, voordat er een oorzaak werd gevonden. "Eerst dachten ze dat ik bang was om naar de middelbare school te gaan. Later zei een psycholoog dat het een kleine winterdepressie was."

"Mijn mentor zei dat ik nooit iets zou bereiken als ik nepziek was."

Toch werden de klachten door de jaren heen steeds erger en spookten er steeds negatievere gedachten door Marnix zijn hoofd. "De dalen werden steeds erger dan de pieken. Daarnaast vond mijn mentor het leuk om mij voor de klas een opdracht te laten uitvoeren die ik door mijn afwezigheid niet snapte. Vervolgens riep hij dat het niet lukt als je nepziek thuisblijft. Ik zou volgens hem ook nooit iets bereiken in mijn leven."

Gevolg was dat Marnix steeds minder buiten kwam. "Ik was alleen maar thuis aan het slapen en spelletjes aan het spelen op mijn computer." Hij ging van psycholoog naar therapeut en slikte zelfs tot drie pillen antidepressiva per dag. "Daar werd ik alleen maar zieker van dus ben ik er mee gestopt. Ook kon niemand mij de handvaten geven om me beter te voelen. Mijn moeder heeft altijd gezegd: hij wordt niet ouder dan 24. Zelf had ik ook aardig dat idee."

"Mijn vrienden vroegen zich af waarom ze nog met me om zouden gaan."

Vanuit zijn vrienden voelde Marnix ook weinig begrip. "Toen ik op een middag op de skatebaan belde of ze iets leuks wilden doen, vroegen zij zich af waarom ze nog met mij om zouden gaan. Ik ging nooit mee naar een festival en het was altijd nee."

Eenzaam bleef Marnix achter op de skatebaan, waar zijn donkere gedachten het van hem overnamen. "Ik ben een sukkel. Ik ga nooit iets bereiken. Wat doe ik hier nog? Het spookte allemaal door mijn hoofd. Toen kreeg ik voor het eerst het idee om uit het leven te stappen", vertelt hij.

"Ik vond een trigger om voor te leven."

Marnix had direct door dat deze gedachten niet goed waren. "Ik belde het Jongerenwerk in Zevenbergen op. Zij lieten alles uit hun handen vallen om met me te praten." Met behulp van het Jongerenwerk vond Marnix in de maanden daarna zijn passie.

"Ik was op mijn zolderkamer aan het dj'en. Zij stimuleerden mij daarin en regelden optredens. Op een groot podium was de angst en onzekerheid ineens weg. Ik had iets gevonden om voor te leven." Bij het Jongerenwerk ontmoette Marnix zijn vriendin met wie hij ruim tien jaar later samenwoont in Klundert samen met hun hond. "Nu denk ik dat het helaas maar zo heeft moeten zijn. Ik heb er nu een positieve draai aan gegeven."

Het indringende verhaal van Marnix is terug te luisteren in een nieuwe aflevering van de podcast 'Op de man af'. .

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!