Roetdeeltjes komen kilometers verderop neer na grote brand: 'De wijk ligt er vol mee'

20 september 2019 om 13:28
nl
Door de enorme brand die vrijdagochtend woedde in vier bedrijfspanden op industrieterrein Kraaiven in Tilburg kwamen roetdeeltjes neer in onder meer de wijk Reeshof. Hiervoor waarschuwt de brandweer. "De wijk ligt er vol mee", laat Anton Hendrikx die in de Reeshof woont, weten. Ook in Rijen zijn roetdeeltjes neergekomen. Advies is de roetdeeltjes weg te spoelen en daarna goed je handen te wassen.
Geschreven door

De roetdeeltjes liggen op wel zes tot tien kilometer afstand van waar de brand woedde. Ze lijken later in de ochtend zelfs andere steden en dorpen te hebben bereikt. "Je ziet ze overal liggen. Ze zijn echt ver gekomen. Dat is best schrikken, het is toch een behoorlijk eindje hier vandaan. Dan staat de wind wel deze kant op dus het is niet verwonderlijk, maar het is wel verontrustend. Het is misschien niet giftig, maar je vraagt je wel af wat er zou kunnen gebeuren als het ander materiaal was geweest”, zegt buurtbewoner Martin Mermans.

Bekijk de video in de tweet en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

Ook mensen die nog verder van de plek van de brand wonen, laten weten dat ze brandlucht ruiken en roetdeeltjes zien. Iemand uit Rijen laat weten dat het er roetdeeltjes in de tuin liggen en dat de brandlucht goed te ruiken is. Ook in Oosterhout zien mensen rookwolken en volgens een inwoner van Breda hangt er daar 'een flinke brandlucht'. "Het lijkt erop dat de rook hier neerdaalt", zegt Stefan uit Breda.

Wachten op privacy instellingen...

Schadelijk
De Veiligheidsregio laat weten dat de verbrande brokstukken vrijwel altijd schadelijke stoffen bevatten, maar dat blootstelling aan deze brokstukken (via de huid, mond of via inademing) relatief klein is. Er wordt geadviseerd om speelplekken te controleren, omdat kinderen vaak hun vingers in hun mond stoppen. "Hierbij krijgen ze kleine hoeveelheden grond en stof binnen die aan hun handen is blijven plakken. Geadviseerd wordt om de plekken waar kinderen spelen te inspecteren op de aanwezigheid van brokstukken en roet. Als dit aanwezig is, dan dient dit te worden verwijderd", aldus de Veiligheidsregio.

Bekijk de video in de tweet en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

Het Tilburgse Reeshof College is vrijdag de hele dag dicht vanwege stankoverlast en roetdeeltjes. Het Reeshof College ligt op ongeveer acht kilometer afstand van de getroffen bedrijven.

Bekijk de video in de tweet en lees verder.

Wachten op privacy instellingen...

 

De zeer grote brand bij de bedrijven Maître Paul, Vollenhoven Olie Technologie, Van de Wijgert en DEF Transport brak rond drie uur donderdagnacht uit. Er was sprake van een enorme vlammenzee.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.