Liveblog

LIVEBLOG DONDERDAG CORONAVIRUS: Veiligheidsregio's: blijf thuis dit paasweekend

9 april 2020 om 07:00 • Aangepast 17 april 2020 om 10:01
nl
Elke dag houdt Omroep Brabant je in een liveblog op de hoogte van al het nieuws rond het coronavirus - zowel het nieuws uit de provincie als het belangrijke nieuws daarbuiten.
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het RIVM meldt donderdagmiddag 212 nieuw geregistreerde Brabantse coronagevallen, waarmee het totaal aantal in onze provincie op 5011 komt.
  • Landelijk zijn er 21.762 positief geteste patiënten geteld.
  • Het sterftecijfer ligt in Nederland op 2396. Dat zijn er 148 meer dan woensdag.
  • De Brabantse veiligheidsregio's roepen mensen dit paasweekend op thuis te blijven
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.45
De provincie Brabant zet de komende dagen de schoonmakers in het zonnetje.

Wachten op privacy instellingen...

22.10
De politie Oss heeft haar megafoon even uitgeleend aan een groepjes mensen die inwoners van woonzorglocatie Ruwaard een hart onder de riem wilden steken.

Wachten op privacy instellingen...

21.30
De EU-ministers van FinanciÙn zijn het eens geworden over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken. Dat is bekendgemaakt na afloop van een videoconferentie. Het pakket kwam volgens EU-bronnen tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Het akkoord wordt ter goedkeuring aan de EU-leiders voorgelegd.

21.00
De nieuwe editie van Paaspop in Schijndel staat voor 2,3 en 4 april gepland. Tickets die in 2019 gekocht zijn, zijn ook dan geldig, meldt de organisatie.

20.24
De Britse premier Boris Johnson heeft de intensive care verlaten. Hij wordt tijdens de volgende fase van zijn herstel nauwlettend in de gaten gehouden, meldt de woordvoerder van Johnson. De premier werd met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus, opgenomen in het ziekenhuis.

20.15
Zeker 14.696 mensen zijn in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental steeg in een dag tijd met 1942, meldt de nationale gezondheidsdienst donderdag. De VS behoren wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Bij ruim 427.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Dat is een stijging van ruim 32.000.

20.10
Het seizoen van Goede tijden, slechte tijden stopt dit jaar eerder dan de bedoeling was. De laatste aflevering is vanwege de coronacrisis al op 28 mei te zien. Dat heeft actrice Caroline de Bruijn bekendgemaakt op het Instagram-kanaal van de RTL-soap. De laatste aflevering van dit seizoen stond eigenlijk eind juni gepland.

19.44
De supporters van Helmond Sport bieden hun club de helpende hand in de coronacrisis. Ze hebben besloten nu al hun seizoenskaarten te verlengen en daarmee de club van inkomsten te voorzien. "Werk jezelf niet financieel in de problemen, dat sowieso niet. Maar mocht er ruimte zijn, dan is dit dé manier om de club nu meer lucht te geven", luidt de boodschap van de vijf supportersgroepen die de Brabantse club uit de eerste divisie telt.

19.31
Het Amphia Ziekenhuis in Breda brengt langzaamaan de afspraken op de poli's weer op gang, meldt BN DeStem. De poli's lagen grotendeels stil sinds het begin van de corona-epidemie. Volgens een woordvoerder worden vooral patiënten met niet-acute klachten ui van wie specialisten het belangrijk achten dat zij langskomen uitgenodigd.

19.20
De gemeente Den Bosch sluit vanaf vrijdagochtend de parkeerplaatsen aan de Oosterplas en Pettelaarse Schans af voor autoverkeer vanwege de verwachte paasdrukte. Na het weekend wordt gekeken of de parkeerplaatsen weer open kunnen. Op de Bossche woonboulevard zijn "belangrijke trekkers" als de Mediamarkt en BCC zondag en maandag gesloten.

19.13
Ook in de Noordwaard bij Werkendam worden mensen opgeroepen niet te lang te blijven of helemaal niet te komen.

Wachten op privacy instellingen...

19.00
De gemeenten Dongen, Loon op Zand en Waalwijk zijn er klaar mee. Wie niet luisteren wil en nu geen 1,5 meter afstand houdt, moet maar voelen. Er wordt door de boa's en politie in deze gemeentes niet langer gewaarschuwd maar meteen beboet. De bekeuringen voor het overschrijden van de geldende corona-veiligheidsregels zijn niet mals. Voor jongeren onder achttien jaar is dit 95 euro. Boven achttien jaar kost een overtreding 390 euro.

18.58
Nederlanders die terugkeren uit gebieden waar ze groot risico hebben gelopen op het coronavirus, wordt "dringend" aangeraden twee weken thuis in quarantaine te gaan. Al kan het kabinet dat niet verplichten, zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Het verbod op vluchten vanuit Italië, Spanje en Oostenrijk, dat zondag zou aflopen, wordt met een week verlengd. Reizigers die nadien uit deze risicolanden terugkeren, moeten voor ze mogen instappen een gezondheidsverklaring overleggen. In zo'n attest verklaart de reiziger dat hij of zij geen klachten heeft die op het coronavirus wijzen.

18.41
De gemeente Eindhoven neemt extra maatregelen om mensen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zo krijgen zo'n duizend scholieren een laptop in bruikleen om digitale thuislessen te volgen. De afgelopen weken zijn er 900 geleverd, 160 volgen nog. Om de verwachte paasdrukte te spreiden, mogen de winkels in Eindhoven op Goede Vrijdag tot 22.00 uur open blijven. Ook komt er een regeling voor evenementenorganisaties; subsidies die zij voor 1 juni hebben ontvangen voor evenementen worden niet teruggevorderd als vóór de coronamaatregelen kosten zijn gemaakt en het evenement ook voor die maatregelen is afgelast.

18.35
Vier Brabantse politieke partijen willen dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de vraag waarom juist Noordoost-Brabant zo zwaar door het coronavirus is getroffen. GroenLinks, D66, de SP en de Partij voor de Dieren hebben er donderdag schriftelijke vragen over gesteld. De partijen leggen in hun vragen een verband tussen de luchtkwaliteit en het coronavirus. Ze vragen of de luchtkwaliteit niet meer gemeten moet worden en of de provincie contact heeft met huisartsen in het gebied.

17.55
Sinds woensdag zijn er twee coronapatiënten overleden in het Catharina Ziekenhuis. 105 coronapatiënten zijn nu ontslagen uit het ziekenhuis, acht meer dan een dag eerder. In totaal worden 93 mensen die het virus hebben verzorgd in het ziekenhuis, waarvan 27 op de intensive care. Sinds het begin van de virusuitbraak zijn er in het Catharina Ziekenhuis zeventig patiënten aan de gevolgen van het virus overleden.

17.40
In Bergen op Zoom geldt vanaf vrijdag een stopverbod op de Boulevard en de Boulevard Noord, meldt de gemeente. Dit in het kader van de verwachte paasdrukte dit weekend en om te voorkomen dat jeugd gaat samenscholen. Als het te druk is en de maatregel onvoldoende blijkt, sluit de gemeente beide straten af voor autoverkeer. Bewoners zijn uitgezonderd van het stopverbod.

17.34
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in hun paaswens iedereen opgeroepen om tijdens de paasdagen thuis te blijven. Zo komt Nederland samen door de coronacrisis, stelt het koningspaar. "Vlak voor Pasen - het feest van hoop - wensen wij u goede dagen. Houd vol, wees voorzichtig en blijf zo veel mogelijk thuis", staat in het bericht dat de Rijksvoorlichtingsdienst heeft verspreid. "Met geduld, solidariteit, doorzettingsvermogen en vertrouwen in de toekomst komen wij hier samen doorheen. Dank aan iedereen die zich hier met hart en ziel voor inzet."

17.30
De marechaussee is op Goede Vrijdag extra alert op Duitsers die naar Limburg willen komen. Goede Vrijdag staat met name in Limburg bekend als "Duitse dag": dan worden Venlo en Roermond traditioneel overspoeld met Duitse dagjesmensen. De marechaussee zal daarom ook vrijdag op verschillende plekken aan de oostgrens in Limburg grenscontroles houden en Duitsers vragen terug te keren naar eigen land.

17.25
Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo zien dat klanten het doen van paasboodschappen niet op het laatste moment laten aankomen. De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) riep consumenten eerder deze week op om niet massaal naar de supermarkt te gaan op Goede Vrijdag of Stille Zaterdag. Dan is het voor klanten en personeel nog te doen om 1,5 meter afstand van elkaar te houden in verband met het coronavirus. "Wij zien dat klanten de laatste weken minder vaak naar de winkel komen en doelgerichter aankopen doen", zegt een woordvoerder van Albert Heijn.

17.20
Willemstad is dit paasweekend niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente Moerdijk wil daarmee voorkomen dat het te druk wordt in de vesting van Willemstad, staat in een verklaring. De maatregel is van zaterdag tot en met maandag van kracht van 10.00 tot 17.00 uur. Bewoners en bestemmingsverkeer zijn uitgezonderd.

17.12
Een groepje feestgangers in Heesch heeft afgelopen weekend een dwangsom van de gemeente genegeerd en ondanks waarschuwingen toch een tuinfeest gehouden. De politie heeft daarom zondagnacht het tuinfeestje aan De Eg beëindigd. De feestgangers waren met te veel mensen samen en hielden zich niet aan anderhalve meter afstand onderling. De politie was voor het weekend al gewaarschuwd over het feest. De gemeente heeft de bewoners daarom vooraf gewaarschuwd.

16.20
Het Hippisch Festijn Grave is dit jaar vanwege de coronacrisis verplaatst naar 18 tot en met 20 september. Het paardensportevenement zou eerst plaatsvinden van 12 tot 14 juni. “Hoewel er geen zekerheid is rond de coronasituatie in september, hebben we voor verplaatsing gekozen om zowel deelnemers en bezoekers de kans te blijven geven voor een Hippisch Festijn Grave in 2020", stelt de organisatie van het evenement in een verklaring.

16.10
De Brabantse Veiligheidsregio's roepen mensen dit paasweekend op thuis te blijven. Lange tochten maken is nu "gewoon niet slim", laat een woordvoerder weten. "En als je al even op pad gaat voor een frisse neus, doe dat dan dichtbij huis." De Veiligheidsregio's vertrouwen er op dat mensen hun gezond verstand gebruiken, er is geen formeel verbod. "Mocht het ergens wel te druk worden, dan treffen wij maatregelen. Ook wordt er strenger gecontroleerd en bekeurd."

16.00
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is iets gestegen. In totaal liggen nu 1417 mensen op een ic. Woensdag waren het er 1408. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekend. Woensdag was het aantal ic-patiënten gedaald ten opzichte van dinsdag. Het was de eerste daling sinds de uitbraak van het coronavirus.

15.35
De gemeente Breda heeft deze week zo'n 20.000 mondkapjes ontvangen van haar Chinese zusterstad Yangzhou. De kapjes zijn naar het Amphia Ziekenhuis in Breda gebracht, zegt burgemeester Paul Depla in een verklaring. "Dit bewijst dat er werkelijk aandacht en hulp is als het echt nodig is, ook al zitten er duizenden kilometers afstand tussen onze steden", aldus Depla. Ook Tilburg ontving deze week een zending mondkapjes van haar Chinese zusterstad.

De zending kapjes uit China. Foto: Gemeente Breda
De zending kapjes uit China. Foto: Gemeente Breda

15.33
De kans is 'nul' dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terug hebben. Vooral de 1,5 meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na het kabinetsberaad. Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens de premier "zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd". Richtlijnen zoals 1,5 meter afstand houden, handen wassen, in je elleboog hoesten en thuis blijven als je verkouden bent, zullen waarschijnlijk nog een tijd overeind blijven. "Wees voorbereid op alle scenario's."

15.30
De gemeente Waalwijk laat tijdens de coronacrisis alle subsidies voor instellingen in de sociale en culture sector doorlopen. Veel organisaties zijn dicht en lopen nu veel inkomsten mis, stelt de gemeente in een verklaring. "Op verzoek kunnen deze gesubsidieerde partijen, die in financiële problemen dreigen te komen, de betaling van gemeentelijke belastingen laten uitstellen tot 1 juni 2020. Dit geldt ook voor de huur als zij de accommodatie huren van de gemeente." Huurders van gymzalen, sporthallen en zwembaden krijgen van de gemeente compensatie voor de periode waarvoor ze wel betaald hebben, maar de faciliteiten niet konden gebruiken.

14.50
De toelatingseisen voor de pabo-opleidingen worden tijdelijk versoepeld. Daar hebben de opleidingen toe besloten omdat de toelatingstoetsen voor deze studie vanwege de coronacrisis voorlopig niet kunnen worden gehouden, meldt de Algemene Onderwijsbond AOb. Studenten mogen in september daarom voorwaardelijk aan de pabo beginnen, ook als zij nog niet alle toetsen hebben gemaakt.

14.35
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuis Leeuwenhoek in Rotterdam en een mogelijke link met het coronavirus. De IGJ doet dat op verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Er zijn volgens De Jonge signalen dat de hygiëne er niet op orde was. NRC meldde eerder donderdag op basis van bronnen dat bijna de helft van de bewoners van het verpleeghuis de afgelopen drie weken is overleden, vermoedelijk aan corona.

14.20
De Tilburgse Kermisrun gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. Het evenement zou plaatsvinden op 18 juli. De organisatie loopt door de ontwikkelingen rondom het coronavirus tegen "te veel onzekerheden en deadlines aan die een succesvolle derde editie in de weg staan", stelt zij in een verklaring.

14.05
Bij de brand bij verzorgingshuis Reyshoeve in Tilburg zijn donderdagmiddag drie gewonden gevallen. Vijftien mensen worden ter plekke behandeld omdat ze rook hebben ingeademd. Rond kwart voor twee werd het sein brand meester gegeven. Een van de bewoners is besmet met het coronavirus. Het is nog niet duidelijk of deze bewoner in zijn appartement kan blijven of verplaatst moet worden. De drie gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht, hun verwondingen zijn volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio niet levensbedreigend.

14.00
Nederlanders hebben ondanks de coronacrisis nog vertrouwen in de huizenmarkt. Zo'n driekwart van de ruim duizend ondervraagden door marktonderzoeksbureau Markteffect denkt dat de vraag naar woningen onverminderd groot blijft. De voornaamste reden daarvoor is dat er een flink tekort aan huizen is, dat niet snel opgelost kan worden. Ook verwacht het gros van respondenten dat grote stijgingen van de hypotheekrente uitblijven.

13.50
Het RIVM meldt dat de corona-cijfers van de afgelopen dagen nog altijd bij het beeld passen dat de verspreiding langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn. In onze provincie zijn 212 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het totaal in Brabant staat nu op 5011. Daarmee is Brabant - vanwege de vroege uitbraak van het virus - nog altijd de provincie met het meeste aantal besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...

13.45
Landelijk is het aantal nieuwe ziekenhuisopnames vanwege corona het laagste sinds 22 maart. In de afgelopen 24 uur zijn er 237 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen, meldt het RIVM. In totaal zijn er tot nu toe 7972 mensen opgenomen (geweest) in de ziekenhuizen. Er worden 148 nieuwe sterfgevallen gemeld. Woensdag waren dat er 147. Het totaal komt hiermee op 2396. Het daadwerkelijke aantal ligt hoger omdat lang niet iedereen wordt getest. Er zijn 1213 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het totaal staat nu op 21.762. Ook hier ligt het daadwerkelijke aantal veel hoger, omdat er slechts beperkt getest wordt.

Wachten op privacy instellingen...

13.40
Traumachirurgen adviseren motorrijders en wielrenners om tijdens het paasweekend thuis te blijven om ongelukken te voorkomen. De capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is momenteel beperkt om verkeersslachtoffers op te nemen en te opereren, waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Veilig Verkeer Nederland (VVN) deed eerder vandaag een soortgelijke oproep.

13.30
Thuiszorgmedewerkers van Privazorg brengen vrijdag persoonlijk een bosje bloemen aan 500 cliënten die zij verzorgen in Brabant. Op Goede Vrijdag krijgen in heel het land 150.000 mensen een bloemetje aangeboden door de thuiszorgmedewerkers die hen verzorgen.

13.15
Bij verzorgingshuis Reyshoeve aan de Gendringenlaan in Tilburg is donderdag aan het begin van de middag brand uitgebroken. In de vleugel van het gebouw waar de brand is uitgebroken, worden bewoners geëvacueerd. Het gaat om twaalf appartementen die worden ontruimd. In het complex zou een bewoner verblijven die besmet is met het coronavirus. Meerdere hulpverleners ter plaatse dragen mondkapjes.

13.05

De politie en andere handhavers zijn dit paasweekend extra alert op samenscholingen en gaan daar zonder pardon boetes voor uitdelen. Ook recreanten die tijdelijke afzettingen en gebiedsverboden opzettelijk negeren kunnen op een bekeuring rekenen, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. Bruls roept mensen op traditionele paasuitjes dit jaar achterwege te laten. "Niet naar de meubelboulevard, niet naar tuincentra, geen tochtjes gaan maken. Zoek elkaar niet op, blijf thuis."

12.00
Omroep Brabant gaat voor jou op zoek naar de oplossing voor praktische problemen die ontstaan door de coronacrisis. Vandaag in de hoofdrol: de fysiotherapeut. Bram Smits is fysiotherapeut en heeft al ruim drie jaar zijn eigen praktijk in Den Bosch. Daar heeft hij ook nu genoeg mogelijkheden om afspraken en controles door te laten gaan.

11.51
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil van het Rijk compensatie voor de inkomstenderving van gemeenten tijdens de coronacrisis en de extra kosten die gemeenten momenteel maken. De VNG heeft daar woensdag met minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën over gesproken.

11.48
Voor de tweede dag op rij hebben meer coronapatiënten de Brabantse ziekenhuizen verlaten dan er nieuw zijn opgenomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in onze provincie. Daarmee zet de voorzichtig ingezette daling door. Het aantal mensen met corona op de intensive cares is stabiel gebleven.

11.43
Karin van der Staak (33) vertelt op verzoek van Omroep Brabant over haar werk bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Ze is verpleegkundige op de intensive care (ic), waar de meest zieke coronapatiënten belanden. Voor het eerst zag ze iemand enigszins opknappen en naar de verpleegafdeling vertrekken. “Yes!”

Karin van der Staak (33) werkt op de intenstive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Karin van der Staak (33) werkt op de intenstive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

11.35
In België zijn de afgelopen 24 uur 283 mensen overleden door het coronavirus, het hoogste aantal in een dag sinds de uitbraak van de epidemie. In totaal zijn tot nu toe 2523 sterfgevallen te betreuren. Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen daalde voor de tweede dag op rij, naar 5590.

11.20
De dierentuinen in Nederland zijn door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in grote nood. Belangenvereniging Dier en Park stelt dat de sector dubbel wordt getroffen. Bezoekers zijn niet meer welkom, maar de kosten voor het onderhoud van de dieren en alle verblijven lopen wel door.

11.05
De Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland waarschuwen vanaf donderdag met een spotje op de publieke zenders voor criminelen die corona misbruiken om mensen gegevens te ontfutselen. "Antibacteriële pas? Trap er niet in!" zo luidt de boodschap, die aansluit bij de lopende campagne 'Veilig Bankieren' van de gezamenlijke banken.

Wachten op privacy instellingen...

10.55
Breda heeft vanaf vandaag een nieuw platform waar vraag en aanbod van werk aan elkaar gekoppeld wordt: Breda Werkt. Met deze gratis service hoopt initiator Willem van Veenendaal Breda letterlijk samen te brengen. “Ik zie de onzekerheid zowel bij werknemers als bij ondernemers toenemen, vandaar dit platform om echt iets te betekenen voor onze mooie stad.”

10.40
De katholieke kerken luiden op eerste paasdag tussen 12.00 en 12.15 uur de klokken. Het is bedoeld als hart onder de riem voor de parochianen. Door de coronacrisis zijn er geen kerkdiensten en is het dus niet mogelijk voor gelovigen om samen het paasfeest te vieren. Parochianen wordt opgeroepen om tijdens dit kwartier toch samen te bidden, ook al zijn ze niet bij elkaar.

09.50
Bij de milieustraat in Tilburg staat een lange rij. Een lezer van Omroep Brabant stuurt ons een foto hoe hij met behulp van Netflix zijn beurt afwacht.

Netflixen in de rij bij de milieustraat in Tilburg.
Netflixen in de rij bij de milieustraat in Tilburg.

09.40
De gemeente Sint Anthonis herinnert ons eraan hoe wij het beste van de zon kunnen genieten.

Wachten op privacy instellingen...

09.35
Theaters, concertzalen, musea en festivals gaan het publiek vragen geen geld terug te vragen voor tickets die zij al gekocht hadden maar die niet kunnen worden gebruikt vanwege de coronacrisis. Via de website bewaarjeticket.nl roepen zij mensen op hun ticket in te ruilen voor een voucher die later kan worden gebruikt.

09.15
Om ook honderdduizenden thuiszorgmedewerkers te bedanken voor al hun inzet, is ouderenbond ANBO een actie gestart. Cliënten kunnen thuiszorgwerkers nomineren en die krijgen dan een chocoladehart overhandigd. Eerder zijn al waarderingsacties op touw gezet voor onder meer onderwijs- en ander zorgpersoneel.

Wachten op privacy instellingen...

09.00
Philips levert voor honderden miljoenen aan beademingsapparatuur aan de Verenigde Staten, meldt het AD. Naar schatting gaat het om ongeveer een derde van het totale aantal systemen dat het concern dit jaar produceert. Volgens Philips blijven er nog genoeg apparaten over voor de rest van de wereld.

08.45
Air France-KLM verwacht door de coronacrisis in april en mei 90 procent van de geplande vluchten niet te kunnen uitvoeren. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartmaatschappij al 54 procent minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar.

08.28
In het Amphia Ziekenhuis worden totaal 71 patiënten met een COVID-19 besmetting verzorgd, waarvan 28 op de intensive care. Dat meldt het ziekenhuis vanochtend. De stand werd gisteren voor het laatst opgemaakt. Vanaf het begin van het uitbreken van COVID-19 zijn er in Amphia 62 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Er zijn in de 24 uur voor deze standopmaak 10 patiënten met COVID-19 uit Amphia ontslagen. In totaal zijn dit 180 patiënten.

08.15
Drie bakkersdocenten van het vmbo van De Rooi Pannen in Eindhoven gaan donderdag personeel van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven verrassen met zelf gemaakte paaspakketjes. “In deze zware tijden, waarin het zorgpersoneel onder grote druk werkt, leek het ons leuk om die mensen een hart onder de riem te steken door wat paasverrassingen te brengen”, licht Emilie Struble, directeur Vmbo Eindhoven van De Rooi Pannen, toe. “Onze bakkers kwamen met dit mooie initiatief.”

Paaspakketjes voor personeel Catharina Ziekenhuis.
Paaspakketjes voor personeel Catharina Ziekenhuis.

08.10
Een indrukwekkend eerbetoon woensdagmiddag bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Politie en brandweer brachten een eerbetoon aan alle ziekenhuismedewerkers.

Wachten op privacy instellingen...

08.08
Elf mensen zijn woensdagavond en -nacht bekeurd in Etten-Leur omdat zij zich niets aantrokken van de coronavoorschriften. Op verschillende plaatsen kwamen ze met meer dan drie samen.

07.50
Bedrijven in Nederland gaan mondkapjes maken. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond gestampt, twee bij filterproducent Afpro in Alkmaar en twee bij beddenfabrikant Auping in Deventer. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs diverse bedrijven. Voor het einde van deze maand moeten er in Nederland wekelijks miljoenen professionele mondkapjes van de band rollen.

Archieffoto: Anna Shvets/Pexels
Archieffoto: Anna Shvets/Pexels

07.22
Vanwege de coronacrisis wachten huiseigenaren met het verduurzamen van hun huis. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) was voor de crisis in alle hevigheid losbarstte ruim een kwart van de huizenbezitters van plan te vergroenen. Nu is dat nog maar zestien procent.

7.00
Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept groepen motorrijders en toerfietsers op hun verantwoordelijkheid te nemen en tijdens het paasweekend vooral te genieten van hun eigen omgeving heel dichtbij. Volgens de organisatie is het al vele jaren zo dat Pasen zorgt voor een toename in het aantal verkeersslachtoffers. "Laten we er dit jaar met z’n allen voor zorgen dat er dit weekend sprake is van nul verkeersslachtoffers", aldus VVN.

06.00
Iets meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat de huizenprijzen door de coronacrisis gaan dalen. Dat stelt De Hypotheker op basis van eigen onderzoek. Door die verwachtingen worden potentiële kopers ook wat voorzichtiger, terwijl ook de onzekere gevolgen van de crisis op baan en inkomen meespelen.

05.18
Op Schiphol is donderdagochtend de eerste repatriëringsvlucht van KLM uit Zuid-Afrika geland. Aan boord van de eerste vlucht bevinden zich driehonderd passagiers uit de EU, onder wie tweehonderd Nederlanders.

03.21
De bandleden van U2 hebben tien miljoen euro gedoneerd voor beschermend materiaal voor zorgmedewerkers in Ierland. Dat laat een woordvoerder van de rockgroep uit Dublin weten aan het Duitse persbureau DPA. De donatie is onderdeel van een actie die is opgezet door het Ierse vliegtuigleasebedrijf Avolon.

02.49
Op ruim een vijfde van de basis- en middelbare scholen zijn er leerlingen door de coronacrisis buiten beeld geraakt. In die groep zijn dat er gemiddeld vier per school. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 968 schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs.

02.42
De wereldeconomie raakt dit jaar in een ongekend diepe recessie. Als de beperkende maatregelen vanwege de coronapandemie met drie maanden moeten worden verlengd, krijgt de crisis helemaal een extreme omvang. Dat voorspellen economen van Rabobank in een nieuwe analyse die donderdag wordt gepubliceerd, meldt De Telegraaf.

01.39
Volgend jaar moet opnieuw rekening worden gehouden met een forse stijging van de woonlasten. Door de coronacrisis kan in sommige gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) meer dan verdubbelen, zegt Corine Hoeben tegen radiozender BNR. Zij is onderzoeker bij het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

00.29
De aanvraag van bijstandsuitkeringen is de afgelopen weken fors gestegen, vooral in de vier grote steden. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs 32 wethouders van sociale zaken. Het is de eerste indicatie dat de werkloosheid ook in Nederland oploopt, ondanks de steunmaatregelen van het kabinet.

00.01
Door de coronacrisis dreigen wereldwijd een half miljard mensen in armoede terecht te komen. Dit zou de wereldwijde strijd tegen armoede in één klap met tien jaar terugwerpen, in sommige regio's zelf met dertig jaar. Daarvoor waarschuwt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport.

23.51
Gemeenten lopen door de coronacrisis voor miljoenen euro's aan inkomsten mis. Als het Rijk niet extra bijspringt, kunnen de gemeenten die klap alleen opvangen door volgend jaar de onroerendezaakbelasting (ozb) fors te verhogen. Dat zegt onderzoeker Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) tegen BNR. ?

23.43
Een vijfde van de Nederlandse musea komt in mei in financiële problemen als er geen verdere steunmaatregelen voor die sector worden genomen, stelt de Museumvereniging naar aanleiding van een ledenenquête. Een op de vier zou voor het eind van het jaar zelfs failliet kunnen gaan.

23.14
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve testen die zouden aantonen of iemand besmet is of niet met het coronavirus. Ook moeten mensen zich niet wagen aan alternatieve behandelingen zonder wetenschappelijke basis, want 'ze werken niet', stelt de inspectie.

22.59
Tussen de 70.000 en 80.000 ondernemers hebben zich tot nu toe bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute geldnood te verlichten die ze oplopen door de coronacrisis. Inmiddels is al 58 miljoen euro uitgekeerd, zei staatssecretaris Mona Keijzer woensdag.

22.44
Er moet nu al een compensatie worden geregeld voor families van zorgverleners, aangezien het 'een kwestie van tijd is voor in Nederland de eerste zorgprofessional overlijdt aan de gevolgen van corona'. Dat stelt NU91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden. Zorgverleners worden momenteel veel blootgesteld aan het coronavirus, en dat is volgens de organisatie niet zonder risico.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!