Liveblog

538 Oranjedag: arts die petitie begon is blij met afgelasting

19 april 2021 om 15:52 • Aangepast 28 april 2021 om 16:55
nl
Het 538 Oranjefeest gaat niet door. Burgemeester Depla verstrekt geen vergunning voor het evenement. Het festival, waar tienduizend kaarten voor verkocht zijn, stond gepland voor zaterdag op het Chasséveld. Dit tot grote onvrede van meer het dichtbijgelegen Amphia Ziekenhuis, de politiebonden en tienduizenden mensen die een petitie tegen het festival tekenden. Volg hier het laatste nieuws.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Burgemeester Depla verleent geen vergunning voor het 538 Oranjefeest
  • Ruim 350.000 mensen tekenden petitie ziekenhuismedewerkers tegen Oranjedag 538.
  • Vergunning Oranjefeest 538 op agenda Bredase gemeenteraad.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.28

Merendeel Nederlanders wil stop op Fieldlab-experimenten

Ruim 60 procent van de Nederlanders wil dat het kabinet voorlopig stopt met de Fieldlab-testevenementen. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een peiling onder 1300 Nederlanders. De meeste ondervraagden zouden het nog te vroeg vinden voor zulke grootschalige evenementen.

Hart van Nederland deed de peiling nadat bekend werd dat de evenementen in Breda en Lichtenvoorde waar 10.000 mensen mochten komen, werden geannuleerd. Het festival in Breda gaat niet door omdat de veiligheid niet kon worden gewaarborgd vanwege oproepen tot demonstraties.

22.27

Proefevenement Efteling kan wel doorgaan

De proefevenementen in de Efteling en de Mud Masters in Haarlemmermeer kunnen volgens de organisaties op een veilige manier doorgaan. Bij beide evenementen wordt gewerkt met tijdslots en er is sprake van een groot evenemententerrein in de buitenlucht waarover de deelnemers worden verspreid.

"Het gaat gewoon door en is ook een heel ander soort evenement", zegt de woordvoerder van de Efteling, die reageert op het annuleren van de festivals in Breda en Lichtenvoorde. "De Efteling is een groot park, heel anders dan het festival van 538. De mensen komen ook niet tegelijk binnen en ze verspreiden zich snel over het park." Het proefevenement in de Efteling vindt komende zaterdag plaats.

21.05

Economische Zaken vindt het jammer dat het feest is afgelast

Het ministerie van Economische Zaken noemt het 'jammer voor het onderzoek én voor de 10.000 mensen die kaarten hadden gekocht' dat het grote Fieldlab-evenement komende zaterdag in Breda niet doorgaat. Het feest had wat het kabinet betreft verantwoord kunnen plaatsvinden, laat een woordvoerder weten.

De beslissing om het Oranjedag-feest van Radio 538 wel of niet te laten doorgaan, lag uiteindelijk bij de gemeente. "Breda heeft de afweging gemaakt in het kader van de openbare orde geen vergunning te verlenen. Daar hebben we uiteraard respect en begrip voor."

20.49

Grapperhaus vindt het verstandig dat Oranjedag niet doorgaat

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) noemt het verstandig dat burgemeester Paul Depla van Breda het grootschalige Fieldlab in zijn stad heeft afgelast. De openbare orde stond onder druk na verschillende geluiden van protesten. Het kabinet staat nog achter het experiment. "Maar het is goed om de test niet nu, in deze fase, te doen", zegt hij na afloop van het Veiligheidsberaad.

19.53

Politie vreesde mogelijke acties

De politie van Breda wist dat er één organisatie een demonstratieverzoek had ingediend bij de gemeente Breda. Maar vooral de informele signalen via sociale media over mogelijke acties waren reden burgemeester Paul Depla te adviseren geen vergunning te verlenen voor de 538 Oranjedag. Zaterdag zou dit zogenoemd Fieldlab-evenement in Breda worden gehouden.

19.48

Dinsdag wordt begonnen met afbreken op Chasséveld

De opbouwwerkzaamheden waren al in volle gang, maar dinsdag kan alles weer uit elkaar worden gehaald. Dit is hoe het veld in Breda er nu uitziet:

Foto: Imke van de Laar
Foto: Imke van de Laar
18.53

Ook Fieldlab toont begrip voor streep door feest

Fieldlab heeft begrip voor het besluit om geen vergunning te verlenen aan 538 Oranjedag in Breda. Dat laat een woordvoerder weten na het nieuws van de afgelasting van het testfestival. Het evenement, dat zaterdag in aanloop naar Koningsdag zou plaatsvinden met 10.000 man publiek, kan volgens de gemeente niet meer veilig en verantwoord plaatsvinden. "Dat respecteren we. Zeker als de openbare orde en veiligheid in het gedrang dreigen te komen, zijn wij de laatste om hieraan vast te houden."

18.32

Radio 538: 'Begrip voor de keuze van de gemeente'

Radiozender 538 heeft begrip voor de keuze van de gemeente Breda om geen vergunning te verstrekken aan 538 Oranjedag. Er was geen manier meer mogelijk om het evenement veilig te laten verlopen, laat een woordvoerder desgevraagd weten aan ANP.

"Op het moment dat de veiligheid door de gemeente niet gegarandeerd kan worden, hebben we geen andere keuze dan het evenement te cancelen", aldus de zegsman.

18.26

Johan de Vos: kabinet met ballen had zelf dit besluit genomen

Een kabinet dat ballen had gehad, had zelf het besluit genomen om de op 24 april geplande 538 Oranjedag niet door te laten gaan. Dat zegt horecaondernemer Johan de Vos uit Breda. Maandag besloot de Bredase burgemeester Paul Depla dat het muziekspektakel niet door kan gaan omwille van de veiligheid. Volgens De Vos gooit het kabinet met dit soort testevenementen bommen op de stedelijke verhoudingen, omdat de verantwoordelijkheid ervan bij lokale overheden ligt. "Dit initiatief komt vanuit de overheid. Dan moet je er ook voor gaan staan."

18.12

Amphia Ziekenhuis opgelucht

Het Amphia Ziekenhuis in Breda is opgelucht dat 538 Oranjedag zaterdag niet doorgaat. Een woordvoerder zegt dat de zorgprofessionals blij hebben gereageerd op het nieuws. Er zouden 10.000 mensen naar Breda komen voor het festival.

De medewerkers van het ziekenhuis vinden het een 'verstandig besluit'. "Veel medewerkers keken op tegen de mogelijke extra zorg die door het festival zou komen", aldus de woordvoerder. De petitie van chirurg Rogier Crolla tegen het evenement werd bijna 370.000 keer ondertekend. De ziekenhuiswoordvoerder zegt dat Crolla dit niet had verwacht. "Het laat zien dat dit nog gevoelig ligt."

18.05

Arts die petitie begon, is blij dat feest niet doorgaat

Morgen wil hij de petitie met alle handtekeningen alsnog aanbieden aan de gemeenteraad van Breda.

Wachten op privacy instellingen...
17.58

Depla betreurt afgelasting 538 Oranjefeest

Burgemeester Paul Depla van Breda baalt dat hij een stekker uit de 538 Oranjedag in Breda heeft moeten trekken. "Ik betreur het, maar ik kan niet anders dan geen vergunning verlenen", schrijft hij in een reactie.

17.33

Ook experiment in Lichtenvoorde geannuleerd

Ook het Startschotgala in Lichtenvoorde, een proefevenement van Fieldlab voor 10.000 bezoekers, gaat niet door. De organisatie heeft besloten na de ophef rond het inmiddels afgeblazen 538 Oranjefeest in Breda het op 1 mei geplande feest te annuleren.

17.32

GGD: '10.000 mensen is ook wel heel veel'

Een Fieldlab-evenement met 10.000 mensen in de coronafase waarin we nu zitten is wel heel veel, zegt voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR maandag. "Wij hadden grote zorgen in medische zin over het event in Breda", zegt hij nadat bekend is geworden dat de gemeente geen vergunning geeft aan het muziekfestival van Radio 538.

17.19

Gemeenteraadsvergadering gaan niet door

De gemeenteraadsvergadering die voor vanavond gepland stond, gaat niet door. De petitie met handtekeningen tégen het Fieldlab-evenement zou vanavond worden aangeboden. Maar er is door de burgemeester inmiddels een streep door gezet: hij verleent geen vergunning.

17.07

Geen vergunning door 'oplopende maatschappelijke onrust'

Door de oplopende maatschappelijke onrust kan het evenement niet meer veilig en verantwoord worden georganiseerd, vindt burgemeester Depla van Breda. Daarom heeft hij besloten geen vergunning te verlenen voor het evenement. "De politie krijgt steeds meer signalen dat 538 Oranjedag voor- en tegenstanders van het coronabeleid en de Fieldlabs aan zal trekken met alle veiligheidsrisico’s van dien. Als burgemeester sta ik pal voor de veiligheid van de politieagenten, omwonenden en bezoekers van het evenement. Ik betreur het, maar op basis van deze informatie kan ik niet anders dan geen vergunning verlenen voor 538 Oranjedag op 24 april op het Chasséveld", aldus de burgemeester.

17.01

Streep door 538 Oranjedag in Breda

De 538 Oranjedag is definitief van de baan. Het testevenement waarbij tienduizend bezoekers zaterdag uit hun plaat zouden gaan in Breda, gaat niet meer door na hevige kritiek vanuit verschillende hoeken. De gemeente heeft besloten geen vergunning te verstrekken voor het evenement, meldt 538. Wel komt er een alternatief feest.

16.50

Veiligheidsregio-voorzitter Theo Weterings wil geen vragen beantwoorden

Wachten op privacy instellingen...
15.50

Waarom is er zoveel weerstand in Breda en niet in de Achterhoek?

De 538 Oranjedag met tienduizend bezoekers doet nogal wat stof opwaaien. Het festival staat gepland voor aanstaande zaterdag op het Chasséveld in Breda. In de Gelderse Achterhoek wordt over een kleine twee weken het Startschotgala gehouden en daar is maar weinig over te doen. Wat zijn de verschillen? het feit dat er in Brabant zoveel coronaslachtoffers zijn gevallen, speelt wellicht mee.

15.43

Arts die petitie begon: 'Nu feesten is verkeerd signaal'

De arts van het Amphia Ziekenhuis die de petitie startte tegen de 538 Oranjedag, biedt de 350.000 verzamelde handtekeningen maandagavond aan tijdens de vergadering van de gemeenteraad in Breda. Op Twitter deelde dokter Rogier Crolla maandagmiddag de woorden al die hij tot het stadsbestuur wil gaan richten. "Ik heb op persoonlijke titel en zonder overleg met het ziekenhuisbestuur gebruik gemaakt van ons democratisch recht middels de petitie. Met mij maken zich meer dan 350.000 mensen gedocumenteerd zorgen over de Fieldlabs en met name voor dat van aanstaande zaterdag”, zo schrijft de chirurg.

15.38

Minister De Jonge vindt risico's Oranjedag verantwoord


Demissionair zorgminister Hugo de Jonge denkt dat 'de risico's verantwoord zijn' die kleven aan het omstreden Oranjedag-feest van Radio 538 in Breda. Hij wijst erop dat er al eerder proefevenementen met enkele duizenden bezoekers zijn geweest, en dat daar voor zover bekend geen grote groepen mensen het coronavirus hebben opgelopen.

Alle bezoekers worden vooraf vooraf getest, en daarmee worden volgens De Jonge 'behoorlijk wat' positieve gevallen eruit gehaald. "Het is maar de vraag of die anders in het weekend ook zo keurig op de bank zouden hebben gezeten."

14.46

Fieldlab vindt kritiek op festival Breda jammer

Fieldlab Evenementen noemt de forse kritiek op het coronaproefevenement in Breda 'jammer'. Een petitie tegen de 538 Oranjedag aanstaande zaterdag was maandag al ruim 350.000 keer ondertekend. Volgens Fieldlab zijn proeven als deze echter hard nodig om te bepalen hoe je weer veilig evenementen kunt organiseren zonder dat je continu de coronamaatregelen in stand moet houden. De eerste resultaten van de Fieldlabs in februari, waaruit bleek dat de risico's laag zijn, zijn vorige week gepubliceerd. Fieldlab wil nu een stap verder om met grotere evenementen te kijken of de resultaten hetzelfde blijven.

14.25

Politiebonden roepen op het werk neer te leggen


De politiebonden roepen agenten op om het werk neer te leggen tijdens 538 Oranjedag in Breda. Dat melden zowel Maarten Brink (politiebond ACP Zeeland-West-Brabant) als Koen Simmers (hoofdbestuurder Nederlandse Politiebond) op Twitter.

14.19

Artiesten houden zich op de vlakte over 538 Oranjedag

Artiesten die komende zaterdag zijn geboekt voor het veelbesproken Koningsdagfeest van Radio 538 houden zich stil over de ontstane ophef. Managers van onder anderen Davina Michelle, Armin van Buuren en de Snollebollekes laten weten niet op de commotie te willen reageren. Woordvoerders van anderen geven tot dusver niet thuis en artiesten zelf hebben zich op sociale media nog niet uitgelaten over het feest.

13.51

Petitie meer dan 355.000 keer ondertekend

De petitie tegen de 538 Oranjedag in Breda is inmiddels meer dan 355.000 keer ondertekend. Maandagavond wordt de petitie aangeboden aan de gemeenteraad van Breda.

13.46

Politie houdt rekening met protesten tijdens 538 Oranjedag

De politie houdt rekening met protesten tijdens het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van Breda komende zaterdag. Dat zei een woordvoerder van de staf grootschalig en bijzonder optreden (sgbo) van de politie maandag. De politie houdt ook rekening met een aanzuigende werking die van het feest kan uitgaan. Daarnaast wordt rekening gehouden met mogelijke verkeersstromingen en risico's voor de openbare orde. "We hebben allerlei scenario's ontwikkeld van heel positief tot heel negatief", aldus de woordvoerder.

De sgbo bestaat uit allerlei disciplines binnen de politie. Deze staf kwam maandagochtend bijeen om mogelijke scenario's uit te werken die zaterdag een rol zouden kunnen spelen. Vanuit dit sgbo wordt een advies geformuleerd richting burgemeester Paul Depla, politie en justitie. Vanavond vergadert de gemeenteraad van Breda over het feest waarvoor 10.000 mensen zijn uitgenodigd.

13.42

Minister snapt zorgen over Fieldlabs, maar legt bal bij gemeente

Minister Tamara van Ark van Medische Zorg snapt dat er in de zorgsector bezorgdheid bestaat over de proefevenementen die de komende tijd worden georganiseerd, zoals 538 Oranjedag in Breda. Maar of dergelijke evenementen kunnen doorgaan is een beslissing van de gemeenten, zegt ze.

"Ja, ik snap momenteel de bezorgdheid in de ziekenhuizen, in de gezondheidszorg", zegt Van Ark. "Tegelijkertijd zijn er ook afspraken gemaakt over Field Labs, en de bevoegdheid daarvoor ligt bij de gemeente."

11.17

Petitie wordt vanavond aangeboden aan gemeenteraad

Het succes van de petitie zegt voor initiatiefnemer Rogier Crolla genoeg en hij ziet daarom geen extra noodzaak om dit persoonlijk toe te lichten. Maandagavond zal Crolla de petitie aanbieden aan de gemeenteraad van Breda. Dan wordt ook over het omstreden evenement gesproken.

Wachten op privacy instellingen...
08.45

Teller van handtekeningen voor petitie blijft oplopen

De teller voor de petitie tegen de 538 Oranjedag blijft oplopen. Maandagmorgen rond kwart voor negen was de petitie ruim 322.000 keer ondertekend.

06.30

Oranjefeest 538 op agenda Bredase raad, petitie 300.000 keer getekend

De Bredase gemeenteraad komt vanavond bijeen voor een extra vergadering waarin burgemeester Paul Depla tekst en uitleg moet geven over het toelaten van het testevenement 538 Oranjedag op het Chasséveld in het centrum van de stad. De afgelopen dagen ontstond ophef over het grote feest waarbij tienduizend mensen aanwezig zijn. Zo startte chirurg Rogier Crolla van het nabijgelegen Amphia Ziekenhuis zaterdag een petitie tegen het evenement. Deze is inmiddels ruim driehonderdduizend keer ondertekend.

Depla zei zondagavond bij Nieuwsuur 'alle adviezen zorgvuldig te willen afwegen' voor hij beslist of een vergunning wordt gegeven voor het evenement. "Wij gaan het zorgvuldig wegen en natuurlijk kijken we ook naar de maatschappelijke onrust", gaf hij aan. Het kabinet zegt te willen doorgaan met de Fieldlab-evenementen, ondanks de kritiek op de 538 Oranjedag. De extra raadsvergadering begint vanavond om acht uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.