Video

Brabant koploper in drugsvondsten, dit zijn de opmerkelijkste

22 mei 2023 om 14:35 • Aangepast 22 mei 2023 om 17:07
nl
Liefst 381 blauwe vaten werden in de nacht van zondag op maandag gedumpt in een natuurgebied bij Achtmaal. Op drie plekken waren de sloten gevuld met drugsafval. Brabant staat nog steeds op nummer één als drugsprovincie en de laatste jaren zijn er opvallende ontdekkingen gedaan. Dit zijn de zeven opmerkelijkste drugsvondsten op een rij.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Krantenbezorger ontdekt enorme dumping drugsafval
Een krantenbezorger ontdekte deze maandagochtend 22 mei in alle vroegte in Achtmaal een grote hoeveelheid jerrycans met daarin vermoedelijk afval van een drugslab. Het waren welgeteld 381 jerrycans die verspreid lagen over drie sloten. Gelukkig waren de meeste jerrycans nagenoeg leeg en is er weinig weggelekt in de bodem. Volgens onze misdaadverslaggever Willem-Jan Joachems is het de grootste drugsdumping van het jaar en een van de grootste van de voorbije jaren.

Foto: Willem-Jan Joachems
Foto: Willem-Jan Joachems

Vrachtwagentrailer met 150 vaten vliegt in brand
In Kruisland vloog in juli 2022 een vrachtwagentrailer in brand met 150 vaten rode vloeistof. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om drugsafval. Een deel van de vaten is door de brand gaan lekken. Omwonenden hoorden een knal en toen de brandweer bij de trailer op de Holderbergsedijk aankwam, stond de voorkant in brand. Bij een ontploffing is de trailer waarschijnlijk uit elkaar geklapt. Brokstukken kwamen in een nabijgelegen weiland terecht.

Grootste kookketel in Overloon
De grootste kookketel van de provincie werd in juni 2021 gevonden in Overloon. Hierin kon 2600 liter amfetamine worden gekookt. In het lab, dat naast een huis stond, lagen ook buizen, koelers, slangen en grote vaten die vaker te vinden zijn in een amfetamine- of speedlab. Het lab werd ontdekt dankzij berichten uit de chat-app Anom. De FBI en de Australische politie hebben deze chatdienst opgezet om criminelen in de val te lokken.

Drugslab Overloon had grootste ketel ooit in Brabant (foto: politie).
Drugslab Overloon had grootste ketel ooit in Brabant (foto: politie).

Hennepkwekerij achter boekenkast
In maart 2021 deed de politie een bijzondere vondst in Oss. Achter een boekenkast zat een hennepkwekerij verstopt. En niet zomaar een: in de geheime ruimte stonden 637 planten die zo goed als rijp waren om geoogst te worden. Op de zolder stonden ook nog eens 645 stekjes. De elektriciteit en het water werden illegaal afgetapt voor de hennepteelt.

Achter de kast en een houten plaat kwam een grote hennepkwekerij tevoorschijn (foto: Instagram/politie_bo).
Achter de kast en een houten plaat kwam een grote hennepkwekerij tevoorschijn (foto: Instagram/politie_bo).

Grootste drugslab Wouwse Plantage
In het buitengebied van Wouwse Plantage werd in de zomer van 2020 een drugslab gevonden met een kookcapaciteit van 6000 liter. In het lab stonden vier kookketels met ieder een inhoud van 1500 liter, wat een uitzonderlijke capaciteit is. De ontdekking werd gedaan nadat de schuur waarin het lab stond uitbrandde.

De gigantische ketels achterin de schuur (foto: Christian Traets)
De gigantische ketels achterin de schuur (foto: Christian Traets)

Drugsboot met herbruikbaar drugsafval
In mei 2019 ontdekten agenten op het schip Arsianco in de dorpshaven van Moerdijk een drijvende drugsboot. De productie van crystal meth werd professioneel aangepakt in het lab. Zo kon het drugsafval hergebruikt worden en dat had de politie nog nooit eerder gezien. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest eraan te pas komen vanwege ontploffingsgevaar. De EOD liet het afval ontploffen op een veilige plek.

Drugsboot Arsianco de avond na de ontdekking (foto: Willem-Jan Joachems).
Drugsboot Arsianco de avond na de ontdekking (foto: Willem-Jan Joachems).

Grootste dumping ooit in drugsput bij natuurgebied
Boswachter Erik de Jonge ontdekte in maart 2021 een drugsput in het bos van het natuurgebied de Brabantse Wal. Achteraf bleek het te gaan om de grootste drugsdumping ooit in Nederland. Via een ondergrondse put loosden criminelen langere tijd enorme hoeveelheden chemicaliën in de grond. De put zou zijn gevonden naast een drugslab. Zo'n 2500 kuub grond is verontreinigd geraakt in het natuurgebied en dat is nog steeds niet opgeruimd. De provincie is samen met de eigenaar van de grond, Brabants Landschap, een plan aan het maken voor de schoonmaak. Dit duurt erg lang 'omdat het een complexe operatie is'.

Drugsput op de Brabantse Wal (foto: Willem-Jan Joachems)
Drugsput op de Brabantse Wal (foto: Willem-Jan Joachems)

Ondanks dat het aantal vondsten de laatste jaren daalt, is de drugsproductie in onze provincie nog steeds hoog vergeleken met andere regio's. Maar hoe is Brabant een drugsprovincie geworden? Dat leggen we in deze video uit.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!