In gierput, achter boekenkast: verbergen hennepkwekerij creatieve bezigheid - Omroep Brabant
Video

In gierput, achter boekenkast: verbergen hennepkwekerij creatieve bezigheid

28 november 2022 om 15:36 • Aangepast 18 januari om 09:23
nl
In een bedrijfspand aan de Insulindestraat in Tilburg is maandagmiddag een ondergrondse hennepkwekerij gevonden. De kwekerij was verstopt in een kruipruimte die met de hand was uitgegraven. Het is niet voor het eerst dat henneptelers erg creatief blijken te zijn met het verstoppen van hun illegale hennepkwekerijen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In een kruipruimte
In een kruipruimte onder een huis aan de Bakkumsingel in de Tilburgse wijk Reeshof werd half november een hennepkwekerij ontdekt. De politie startte een onderzoek nadat er meerdere meldingen waren binnengekomen dat er zich een hennepkwekerij zou bevinden in dit huis. Agenten die poolshoogte gingen nemen, roken een sterke wietlucht.

De ondergrondse hennepkwekerij werd ontdekt in een huis in de Tilburgse wijk Reeshof (foto: politie).
De ondergrondse hennepkwekerij werd ontdekt in een huis in de Tilburgse wijk Reeshof (foto: politie).

In een gierput
In Boxtel werd 8 juni dit jaar een hennepkwekerij gevonden in een gierput aan de Roond. Via een kantoorruimte leidde een ladder de agenten naar de put waar de kwekerij zich bevond. Hier stonden ruim 750 hennepplanten en bijbehorende apparatuur. Ook vond de politie vijf kilo gedroogde henneptoppen in een verpakking. Al deze spullen werden in beslag genomen en de henneptoppen werden vernietigd.

Bij de inval aan de Roond in Boxtel werden onder meer auto's in beslag genomen (foto: politie).
Bij de inval aan de Roond in Boxtel werden onder meer auto's in beslag genomen (foto: politie).

Onder een bedrijfsgebouw
Na een anonieme tip vond de politie half september vorig jaar aan de Jules de Beerstraat in Tilburg een hennepkwekerij onder een bedrijfsgebouw. Dat de drie- tot vijfhonderd planten onder dit bedrijfsgebouw stonden, maakte het volgens een politiewoordvoerder een bijzonder risicovolle situatie. "Je moest tijgeren om op de plek te komen. Het duurde ook echt even voor je er was. Als je daar was en er ging iets mis, was het klaar met je."

Wachten op privacy instellingen...

In een bos
De politie ontdekte eind april vorig jaar een ondergrondse hennepkwekerij in een bos in de buurt van een woonwagenkamp aan de Terraweg in Best. Volgens de politie werden hier honderden planten gevonden.

Wachten op privacy instellingen...

Achter een boekenkast
Begin maart 2021 deed de politie een bijzondere vondst in Oss. Achter een boekenkast bleek een hennepkwekerij verstopt. In de geheime ruimte stonden 637 planten die zo goed als rijp waren om geoogst te worden. Op de zolder vonden agenten ook nog eens 645 stekjes. De stroom en het water werden illegaal afgetapt voor de hennepteelt.

Achter de kast en een houten plaat kwam een grote hennepkwekerij tevoorschijn (foto: Instagram/politie_bo).
Achter de kast en een houten plaat kwam een grote hennepkwekerij tevoorschijn (foto: Instagram/politie_bo).

In een begraven zeecontainer
In Aarle-Rixtel werd 2 december 2020 een wietplantage gevonden in een begraven zeecontainer. "Dat zie je niet vaak", vertelde een politiewoordvoerder destijds.

In een boot
Begin oktober 2020 dobberde een groot schip in de haven van Werkendam. In de laadruimte waren zo'n tweeduizend planten verstopt. Moeilijk vindbaar en een levensgevaarlijke situatie. De hennepplanten stonden namelijk in het ruim waar een flinke laag water in stond en waar stroomdraden open en bloot slingerden. In 2013 werd in Brabant ook al een groot vrachtschip gevonden met daarin meer dan duizend planten. Dit schip lag in Veghel. Deze hennepplanten kwam de politie op het spoor omdat was opgevallen dat in de haven van Veghel ineens opvallend veel stroom werd verbruikt.

In de boot werden ruim tweeduizend planten gevonden.
In de boot werden ruim tweeduizend planten gevonden.

Onder de hefbrug bij een garagebedrijf
Onder de hefbrug van een garagebedrijf aan de Jules de Beerstraat in Tilburg, op industrieterrein Kraaiven, ontdekte de politie eind januari 2020 een zeer professionele hennepkwekerij met 750 planten. Er werd ook een kilo gedroogde henneptoppen gevonden. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor na een tip en omdat er ineens opvallend veel stroom werd gebruikt.

In een viaduct
Half juli 2012 werd in een viaduct op de A73 bij Linden een hennepkwekerij gevonden. De politie ontdekte de kwekerij aan de Hooge Voort rond middernacht. De wietplanten waren al weg gehaald na een oogst, Een hoogwerker van de brandweer in Cuijk moest komen om het luik in het viaduct te kunnen openen. De stroom bleek afgetapt via matrixborden boven de snelweg. Een jaar eerder werd ook al een kwekerij gevonden in een voetgangersviaduct boven de A2 bij Vught.

Op landbouwgrond
Ook bij een Budelse aspergeteler werd in 2010 een grote hoeveelheid hennep gevonden. Meer dan twintigduizend planten waren daar verstopt tussen de groenten. Dit viel op een gegeven moment op omdat de wietplanten veel hoger groeiden dan de asperges. Tegen de man werd twee jaar cel geëist, maar volgens de rechter was er onvoldoende bewijs voor een veroordeling omdat niet vaststond dat de boer wist dat er hennep op zijn terrein stond.

LEES OOK: Hennepkwekerij ontdekt in kruipruimte onder huis in Tilburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.