Helden die een ander te hulp schieten, deze Brabanders deden het

14 januari om 20:38 • Aangepast 23 januari om 02:04
nl
Heldendaden zorgen voor de nodige lichtpuntjes in deze grijze dagen. Zo sprong Marcus dit weekend in het koude water in Etten-Leur om een oude dame redden. En dat was niet de eerste heldendaad deze maand. Dave redde begin januari drie kinderen uit een auto die in een sloot was beland. Een overzicht van opmerkelijke heldendaden in Brabant.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door
Teun (midden) redde Louis (rechts) na een stroomstoot (foto: archief).
Teun (midden) redde Louis (rechts) na een stroomstoot (foto: archief).

Je hoeft geen berg levenservaring mee te dragen om een held te zijn. Zo redde de tienjarige Teun uit Helmond zijn klasgenoot toen hij onder stroom kwam staan tijdens een klassenuitje.

Samen zaten ze in een botsauto toen zijn klasgenootje op blote voeten uit het wagentje stapte omdat die was stilgevallen. Dat bleek een levensgevaarlijke actie omdat sommige vloerdelen onder stroom staan. Zijn klasgenootje kreeg een stroomstoot, viel op de grond en kon niet meer bewegen. Teun twijfelde geen moment en sleepte zijn klasgenoot naar de kant.

Jan dook op een jongen op de treinrails en rolde samen de berm in. (foto: archief)
Jan dook op een jongen op de treinrails en rolde samen de berm in. (foto: archief)

Was het levenservaring of vooral een onbestemd gevoel? Joke (68) vertrouwde het in elk geval niet toen ze een jongen voorbij zag fietsen in Berkel-Enschot. Samen met haar man Jan fietste ze terug in zijn richting. De jongen bleek al over het hek bij het spoor te zijn geklommen.

In de verte klonken al toeters van een aankomende trein. De jongen zat emotieloos op de rails. Jan dook in een uiterste reddingspoging op de jongen en rolde samen met hem de berm in aan de andere kant van de rails.

Toen Jan opkeek, zag hij een wagon voorbij schieten. Joke hield er bijna een hartverzakking aan over maar Jan en de jongen waren oké.

Daan(rechts) redde de supermarktmedewerker (midden) en kreeg voor de ze daad de Carnegie Medaille. (foto: archief)
Daan(rechts) redde de supermarktmedewerker (midden) en kreeg voor de ze daad de Carnegie Medaille. (foto: archief)

Niet iedere held komt er zonder kleerscheuren vanaf. Zo schoot Daan (24) te hulp in een Eindhovense supermarkt toen een overvaller een medewerker stak met een mes. De medewerker werd ook in een wurggreep gehouden.

Daan werkte de overvaller tegen de grond maar werd zelf ook twee keer gestoken. Achteraf reageert hij zoals helden vaker doen: "Ik kon niet anders. Niks doen was geen optie."

Advocaat Peter Schouten (links) vierde carnaval in Helmond (foto: Peter Schouten/Twitter).
Advocaat Peter Schouten (links) vierde carnaval in Helmond (foto: Peter Schouten/Twitter).

Soms helpt het lot een handje. Als er op het juiste moment de juiste personen in de buurt zijn. Omdat de Bredase advocaat Peter Schouten na een carnavalsbijeenkomst geen zin had in een frietje, dook hij een restaurant in met zijn 'gevolg' aan beveiligers.

In het restaurant was op dat moment grote paniek, want iemand had zojuist een hartaanval gekregen. De beveiligers van advocaat Schouten wisten gelijk wat ze moesten doen en konden de man met succes reanimeren.

De auto van Ingrid na het ongeluk (foto: SQ Vision).
De auto van Ingrid na het ongeluk (foto: SQ Vision).

Soms blijft een held onbekend. Zo was er het gezin van Ingrid dat door een vrachtwagen van de snelweg werd gereden bij Eindhoven. Haar auto, met daarin ook haar man en zoon, belandde op de de zijkant een eind verderop.

Alles wat daarna gebeurde is voor Ingrid een groot zwart gat. Wat ze wel weet is dat een bestuurder van een zwarte auto haar kalmeerde. Ook haar man werd door hem geholpen, hij had een tasje vol EHBO-spullen bij zich.

Ook was er een vrachtwagenchauffeur die met zijn truck de weg blokkeerde, zodat er geen verkeer aan het gezin voorbij zou razen. Ingrid wil deze behulpzame mensen nog altijd bedanken voor hun goede daad.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Stel redt zaterdag oudere dame uit het koude water

Drie kinderen uit auto gered, oudste zat al met hoofd onder water

Een held ben je niet alleen als je een mensenleven redt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!