LIVEBLOG

Avondklokrellen: voetbalsupporters naar huis gestuurd, arrestaties in Breda

26 januari om 13:20 • Aangepast 27 januari om 11:40
Omroep Brabant
De politie stuurde NAC-supporters in Breda naar huis
Omroep Brabant
n Breda timmeren winkeliers hun zaak dicht. Foto: Perry Roovers/SQ Vision.
1/2 De politie stuurde NAC-supporters in Breda naar huis
In Brabant werd dinsdag gevreesd voor nieuwe rellen, nadat het zondag en maandag ook al compleet uit de hand liep in verschillende steden. In veel plaatsen namen winkeliers het zekere voor het onzekere en timmerden hun zaken dicht. Sportclubs zegden trainingen af en scholen gingen eerder dicht.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

23.00 - We sluiten het liveblog
Een groot verschil met maandagavond. De straten in Den Bosch zijn nagenoeg leeg.

22.42 - Ruim zeventigduizend euro opgehaald voor getroffen winkelier
Er is al meer dan 70.000 euro opgehaald voor de Bossche Maaike, wiens winkel op maandagavond werd vernield door relschoppers. In talkshow Jinek sprak ze haar dank uit.

Wachten op privacy instellingen...

22.18 - Rustige avond in Nederland
Ook in de rest van Nederland is het rustig in vergelijking met de vorige twee nachten. In Amsterdam en Rotterdam waren nog wel ongeregeldheden. De Mobiele eenheid veegde de Beijerlandselaan in Rotterdam snel leeg na negen uur en in Amsterdam Osdorp sloegen jongeren aan het rellen. In beide plaatsen is momenteel weer rustig.

21.12 - Meerdere aanhoudingen in Breda
In Breda zijn in aanloop naar negen uur meerdere aanhoudingen verricht. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Om hoeveel arrestaties het gaat kon de woordvoerder nog niet zeggen. Mensen liepen om nog onbekende reden door de stad, waarop ze bij elkaar zijn gedreven door de politie. Agenten hebben hen vervolgens opgedragen om naar huis te gaan. Volgens de politiewoordvoerder gaf een groot deel daaraan gehoor.

Arrestatie op de Grote Markt in Breda (Foto: Omroep Brabant)
Arrestatie op de Grote Markt in Breda (Foto: Omroep Brabant)

21:00 - Avondklok gaat in
Het is overwegend rustig op straat in de Brabantse steden wanneer de avondklok in gaat om negen uur.

20.39 - Zorg applaudisseert voor politie
Zorgmedewerkers van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch hebben dinsdagmiddag geklapt voor de inzet van politieagenten. Waar in het voorjaar veel werd geklapt voor de zorg, brengen deze artsen, chirurgen en verplegers nu een hommage aan de andere hulpdiensten.

Wachten op privacy instellingen...

20.30 - Supporters Den Bosch naar huis gestuurd
De politie heeft supporters van FC Den Bosch verzocht naar huis te gaan voor negen uur. De fans lijken er gehoor aan te geven. Eerder werden NAC-fans in Breda ook al verzocht om naar huis te gaan. De harde kernen waren de straat op gegaan om steun te betuigen aan de politie.

20.25 - brandbom beschadigt ruit van Hema in Schijndel
In Schijndel is een brandbom naar een filiaal van de HEMA gegooid. Een ruit raakte daardoor beschadigd. De politie was snel ter plekke om de brandende resten te blussen.

Wachten op privacy instellingen...

20.19 - Politie worstelt met steun van harde kernen
De supporters van de M-Side van FC Den Bosch willen de politie helpen om rellen en vernielingen in de stad te voorkomen. Herkenbaar in oranje hesjes, zijn ze zichtbaar in de stad. Ook in Breda meldde de harde kern van voetbalsupporters zich om de de stad te bewaken. De politie benadrukt dat ze de supporters niet heeft gevraagd om te komen helpen, maar het sentiment wel te kunnen waarderen.

Een groep supporters met oranje hesjes in Den Bosch (foto: Omroep Brabant)
Een groep supporters met oranje hesjes in Den Bosch (foto: Omroep Brabant)

20.03 - NAC-supporters naar huis gestuurd
De NAC-supporters in de binnenstad zijn rond acht uur op zeer dringend verzoek van de politie rustig naar huis gegaan. Tot onbegrip van sommigen: "We komen toch alleen maar helpen", verzucht een van hen.

19.58 - Supporters FC Den Bosch helpen politie
Enkele supporters van de harde kern van FC Den Bosch patrouilleren momenteel de straten van de binnenstad. Ze dragen fluoriderende hesjes zodat ze opvallen en trekken al zingend door Den Bosch.

19.53 - Gezinnen verlaten vakantiepark Efteling
Twee gezinnen die verbleven in Efteling-vakantiepark Bosrijk zijn dinsdagmiddag uit voorzorg naar huis gegaan. Dat meldt pretpark- en kermiswebsite Looopings. Een woordvoerder van de Efteling liet eerder weten dat het pretpark waakzaam is na oproepen om te komen rellen in Kaatsheuvel.

19.49 - Politie paraat in Roosendaal
Bij het politiebureau in Roosendaal staan al diverse ME-voertuigen stand-by. Ook is de ME al zichtbaar aanwezig in de wijk Langdonk. Vooralsnog is het rustig in de wijk.

19.29 - Supporters NAC ingesloten door politie
De harde kern van NAC wil dinsdagavond Breda beschermen, maar de politie weet nog niet of ze dat kunnen toestaan. "We gaan kijken wat we met jullie doen", zegt een agent.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

19.13 - Winkeliers beschermen hun zaak

Wachten op privacy instellingen...

19.09 - Duizenden euro's ingezameld voor getroffen café in Eindhoven
Eigenaresse Linda Thijssens van café D'n Hertog in Eindhoven is er stil van. Direct na de ongeregeldheden zondag startten studenten van muziekvereniging La Tuniña een inzamelingsactie voor hun stamkroeg, die flink vernield werd. Na twee dagen staat de teller op bijna vijftienduizend euro.

19.02 - Tilburgse ondernemers smeken relschoppers: 'Laat onze eigendommen heel'
Het restaurant van Sandra Boset bij de Tilburgse Westermarkt is veranderd in een opslagruimte. Alle terrastafels en stoelen staan binnen, uit angst voor nieuwe rellen. Dinsdag zijn er op sociale media oproepen gedaan om 's avonds in Tilburg West te gaan rellen. Ondertussen leeft Sandra tussen hoop en vrees.

18.59 - Inwoners Schijndel in actie
Kom je eigen dorp beschermen, roepen inwoners van Schijndel elkaar op. Daar wordt massaal gehoor aan gegeven, ongeveer 200 inwoners hebben zich verzameld.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

18.40 - Bloemen voor de politie
De politie Den Bosch wordt overstelpt met bloemen van inwoners van die stad.

Foto: Henk van Esch Fotografie.
Foto: Henk van Esch Fotografie.

18.30 - Spookstad Schijndel
Schijndel is inmiddels een spookstad. De ME bewaakt het centrum.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

18.20 - 30.000 euro voor eigenaar Primera
Mensen zijn zo aangedaan door het verhaal van Maaike uit Den Bosch, dat ze massaal geld doneren aan de winkelier die haar Primera aan gort geslagen zag. Webblog Geenstijl startte een crowdfundactie en haalde na twee uur al ruim 30.000 euro op.

18.05 - Noodverordening Eindhoven
De gemeente Eindhoven heeft opnieuw een noodverordening ingesteld. Deze duurt tot en met 9 februari, het einde van de avondklok.

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven "Uit de politie-informatie blijkt dat men de confrontatie met politie zoekt en daarin geweld niet schuwt. De politie vreest voor een aanzuigende werking op andere personen die met hen de openbare orde ernstig komen verstoren."

Eindhoven was afgelopen zondag het toneel van ernstige rellen. "Het blijft helaas onrustig in onze stad. We ontvangen van alle kanten signalen die aanleiding geven dat er wanordelijkheden kunnen ontstaan. De locaties die daarbij genoemd worden wisselen."

18.03 - Puzzelen met roosters politie
De roosters van de politie zijn momenteel vanwege de rellen in het hele land een flinke puzzel. Volgens een woordvoerster van de korpsleiding is het een uitdaging om de mensen zo effectief mogelijk in te zetten. Het is echter nog niet zo dat alle verloven zijn ingetrokken, al wordt er wel een extra beroep gedaan op agenten.

Politiechef Willem Woelders zei maandag al dat het uiterste van de politie wordt gevraagd. Hij waarschuwde ook voor langere aanrijtijden van de ME, omdat de rellen in het hele land plaatsvinden.

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch zei eerder dinsdag al dat zijn stad dit heeft ervaren toen groepen jongeren maandagavond plunderend en vernielend door de stad trokken. "De groep bewoog zich zo snel richting de binnenstad dat de ME daar niet op tijd kon zijn. Dat heeft ook te maken met de druk op de politie vanwege onrust op andere plekken."

17.56 - Universiteit Eindhoven schrapt tentamens
De universiteit Eindhoven schrapt alle tentamens van dinsdagavond vanwege de onrust in de stad. Dat schrijft ze in een bericht aan de studenten.

"We vinden het jammer. Zeker omdat we zo hard gestreden hebben om de tentamens uit te zonderen van de avondklok."

17.52 Nog 25 relschoppers Den Bosch vast
Er zitten nog 25 mensen vast voor de rellen in Den Bosch. Dat zegt Wilbert Paulissen, hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Oost-Brabant tegen Omroep Brabant.

17.48 Burgemeester Meijerstad: 'Ik betreur dit'
Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad reageert op de onrust. "Dit raakt raakt mij als burgemeester en ik betreur het."

Wachten op privacy instellingen...

17.45 - Politie en OM: 'Hou je kinderen thuis'
De politie en het Openbaar Ministerie roepen ouders op hun kinderen 's avonds thuis te houden. De avondklok is er niet voor niets, stellen ze. Veel relschoppers die de afgelopen avonden zijn opgepakt, zijn volgens het OM tieners en wonen nog thuis.

"Het is de verantwoordelijkheid van ouders om hun kinderen in toom te houden. Weet waar je kind uithangt en ga het gesprek met ze aan", zegt Heleen Rutgers, hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant. "Als je kind strafbare feiten pleegt, is de kans groot dat hij een strafblad krijgt. De consequenties daarvan zijn echt heel groot."

17.40 - Iedereen wil Tonnie helpen
De 78-jarige Tonnie van Gestel uit Tilburg West wordt overspoeld met berichten van mensen die haar graag willen helpen. De achterruit van haar autootje werd zondagnacht vernield toen relschoppers Tilburg onveilig maakten. Ze is er helemaal kapot van.

17.33 - Burgemeester Helmond: 'Ga niet zelf handhaven'
Burgemeester Elly Blanksma reageert op de rellen in Helmond. Zondag en maandag samen ging het volgens de burgemeester om zo’n vijftig tot honderd relschoppers, verdeeld over verschillende groepjes.

80 tot 90 procent kwam uit Helmond. Op zondag lag de leeftijd van de relschoppers tussen de 14 en 47 jaar, maandagavond was dat tussen de 17 en 19 jaar.

We hebben met de politie snel opgeschaald naar ME-niveau, zegt Blanksma tegen Omroep Brabant. "Daardoor zijn de rellen in de kiem gesmoord. De schade valt relatief gezien mee: ‘’Er is met stenen en prullenbakken gegooid en er is wat schade aan gemeentelijk straatmeubilair, zoals een bushokje.’’ Na de avondklok was de rust wedergekeerd in de stad.

Over de uitspraken van supportersgroepen van Helmond Sport dat ze hun stad willen verdedigen tegen relschoppers zegt ze: "Ik zie het als een steunbetuiging, een oproep aan de relschoppers: doe het niet. Dat is prima. Maar het handhaven moeten ze aan de politie overlaten."

17.30 - Efteling is waakzaam

De Efteling blijft waakzaam voor eventuele relschoppers die het op het pretpark zouden hebben voorzien. Dinsdagmiddag gingen er oproepen rond op sociale media om naar het park in Kaatsheuvel te komen.

Volgens een woordvoerder lijkt het om loos alarm te gaan, maar blijft men alert. “We snappen werkelijk neemt waarom de Efteling die nu dicht is, hiervoor wordt gekozen. De Efteling is wat ons betreft geen strijdtoneel voor dit soort relschoppers.”

Het personeel is naar huis gestuurd.

16.09 - De supermarkten in Schijndel gaan eerder dicht
Ook andere winkeliers hebben maatregelen genomen. Kledingzaken hebben alle kleding uit winkel gehaald. Alle vitrines van juwelier en cadeauzaken zijn leeg. Ook de schoenenzaak heeft alles weggehaald. Bij Kruidvat staan pallets tegen de ramen om klappen op te vangen.

Een bezorgrestaurant stuurt geen fietsers op pad.

De supermarkt in Schijndel gaat dicht. Foto: Omroep Brabant.
De supermarkt in Schijndel gaat dicht. Foto: Omroep Brabant.
Wachten op privacy instellingen...

15.45 - Winkeliers Bergen op Zoom spijkeren ramen dicht
Ook in Bergen op Zoom zijn bij winkels de ramen dichtgespijkerd.

Foto: ZuidWest TV
Foto: ZuidWest TV

15.40 - Fanshop PSV op slot
Met grote containers is de fanshop van PSV bij het voetbalstadion afgeschermd. De club is bang voor plunderingen. De harde kern zou het stadion willen bewaken.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

15.38 - 'Zet alles binnen'
"Na alle onrust en rellen maandagavond in Den Bosch wordt nu op diverse social media aangezet tot soortgelijke acties in onder meer Empel, De Rompert en de Maaspoort. Let alsjeblieft op uw eigen terrein en ruim zo veel mogelijk op, zet uw materialen binnen, sluit hekken", zo waarschuwt de ondernemersvereniging Bedrijfsparken High Tech Maaspoort Treurenburg.

15.30 - Man uit Bavel moet voorkomen
Een 35-jarige man uit Bavel moet zich woensdag verantwoorden bij de Bredase snelrechter. Hij werd zondag opgepakt voor opruiing. Hij riep via Facebook mensen op die tegen de avondklok zijn te verzamelen in Breda. Hij werd maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

15.21 - Arrestaties in Tilburg
In huizen in de Kruidenlaan en de Geefhuishof in Tilburg zijn twee verdachten aangehouden voor opruiing. Ze riepen via sociale media op om te gaan rellen op het Anne Frankplein in Rijen.

Het gaat om twee twintigers uit Tilburg. De twee zitten vast en worden vandaag gehoord door rechercheurs.

In een huis aan de Edisonlaan in Tilburg werd de bewoner aangehouden omdat hij opriep tot rellen, maar ook had hij een verboden wapen in huis. Ook hij zit nog vast.

15.20 Oproep gemeente Heusden
Er gaan geruchten op sociale media over mogelijke acties of onrust in Vlijmen. "Weet je iets, bel dan de politie", zo vraagt de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...

15.18 Winkels Rosmalen afgesloten
Basisschool Noorderlicht in Den Bosch heeft de deuren uit voorzorg gesloten en kinderen naar huis heeft gestuurd. Emplina in Empel heeft de trainingen afgelast.

En in Rosmalen spijkeren verschillende ondernemers hun zaak dicht met planken.

Wachten op privacy instellingen...
Winkels in Rosmalen zijn afgesloten.
Winkels in Rosmalen zijn afgesloten.

15.14 - Onrust in Schijndel
In Schijndel halen winkeliers de etalages leeg, horeca-ondernemers halen de terrassen binnen en op sommige plekken worden ramen dichtgetimmerd. Er gaan namelijk geruchten dat ook hier gedemonstreerd gaat worden.

Wachten op privacy instellingen...

15.12 - Protest in Eindhoven
Relschoppers zijn van plan om vanavond opnieuw Eindhoven in te gaan. Er wordt verzameld bij het PSV-stadion, zo roepen mensen elkaar op op social media.

15.11 - Beelden in Opsporing Verzocht
In het tv-programma Opsporing Verzocht toont de politie dinsdagavond beelden van relschoppers. Ze worden gezocht omdat ze betrokken waren bij de ongeregeldheden de afgelopen dagen. De politie geeft de kijkers verder advies over hoe ze het beste kunnen helpen bij het vinden van de daders.

15.06 - Arrestatie in Tilburg
Op het Paletplein in Tilburg is maandag een 20-jarige man aangehouden. Hij kreeg een bekeuring voor het overtreden van de avondklok. Toen agenten in zijn auto keken vonden ze daar een boksbeugel en vuurwerk.

De aangehouden verdachte zit nog vast en wordt dinsdag gehoord door rechercheurs.

15.02 - Arrestaties in Breda
In Breda werden maandag vier verdachten aangehouden voor het niet navolgen van de noodverordening die gold in een gedeelte van de stad, meldt de politie. Het gaat om drie jongens (15, 16 en 18) uit Breda en een 17-jarige jongen uit Zevenbergen.

De jongens zitten nog vast en worden dinsdag gehoord door rechercheurs.

Wachten op privacy instellingen...

14.51 - VNO-NCW en MKB-Nederland: afschuw over rellen
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren met afschuw op de rellen en plunderingen van onder meer winkels en veroordelen deze ten zeerste, laten ze in een reactie weten.

"Voor ondernemers die toch al zo getroffen zijn door de lockdown en vechten voor hun voortbestaan, zijn deze plunderingen een extra klap in het gezicht en hier mag je nooit mee weg komen", zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland.

14.50 - Twee mannen opgepakt na oproep om wapens mee te nemen naar rellen Eindhoven
De politie heeft twee mannen opgepakt die via sociale media hadden opgeroepen om wapens mee te nemen naar de rellen in Eindhoven. Ook riep het tweetal vooraf op om geweld te gebruiken tegen de politie. Afgelopen zondag waren urenlang hevige rellen in de stad.

14.44 - Actie NAC-supporters
De fanatieke kern van NAC-supporters accepteert geen rellen in 'hun Breda', zo laat ze via social media weten. Ze pleit voor een tegenprotest.

Wachten op privacy instellingen...

14.10 - Ook in Breda timmeren winkeliers de zaak dicht
"Het komt steeds dichterbij", vertelt eigenaar Aziz Ollah van kledingzaak ZEBA in Breda. Hij heeft dinsdag een bedrijf gevraagd zijn grote etalage uit voorzorg dicht te timmeren. Meer ondernemers in het centrum van de stad volgen zijn voorbeeld. "Toen ik maandagavond de beelden zag wat andere ondernemers was overkomen, maakte mij dat zeer ongerust. Daarom heb ik vanmorgen een timmerman gebeld."

Grote platen moeten voorkomen dat de ruiten bij mogelijke rellen aan diggelen gaan. Aziz: "Dit is gewoon zo frustrerend. Geen enkele ondernemer zit hierop te wachten. We hebben al zoveel stress sinds de lockdown." De eigenaar van ZEBA hoopt elke avond dat het goed komt met zijn kledingzaak. "Je kunt vanwege de avondklok ook niet meteen gaan rijden om je eigendommen te beschermen." Hij hoopt dat de lockdown snel voorbij is en de oude mooie tijden weer herleven.

13.59 Sportclubs gelasten trainingen af
Hockeyclub Den Bosch heeft alle trainingen afgelast. Ze willen het risico niet nemen dat kinderen eventueel door onveilige gebieden moeten fietsen. Hetzelfde geldt voor voetbalclub OJC Rosmalen.

13.49 - Haal je kind op!
Er zijn ongeveer vijftig jongeren bij winkelcentrum De Helftheuvel. Inmiddels heeft kindcentrum De Ontdekking bij winkelcentrum De Helftheuvel ouders rond de middag opgeroepen hun kind af te komen halen. "Wij ontvangen signalen dat rond 14.00 uur mensen zich gaan verzamelen bij de Helftheuvelpassage vanwege onvrede over alle coronamaatregelen", meldt de school op twitter.

"Vanwege de rellen en plunderingen van gisterenavond maken wij ons grote zorgen. Wij vragen u, indien mogelijk, uw kind zo snel mogelijk op te komen halen."

Wachten op privacy instellingen...

13.40 - Winkels Den Bosch dichtgetimmerd
Winkeliers nemen het zekere voor het onzekere. In de Vughterstraat in Den Bosch zijn ook al een aantal winkels dichtgetimmerd.

Wachten op privacy instellingen...

13.38 - Scholen Den Bosch eerder dicht
Scholen, waaronder het Helicon en de Bossche Vakschool, hebben dinsdagmiddag besloten aanwezige leerlingen eerder naar huis te sturen.

13.32 - Primera doet aangifte na plundering winkel Den Bosch
Winkelketen Primera gaat aangifte doen van de plundering van een Primera-winkel in Den Bosch maandagavond door relschoppers. Volgens het bedrijf zijn camerabeelden beschikbaar die worden overgedragen aan de politie.

Volgens een woordvoerder is nog niks te zeggen over het schadebedrag. Op dit moment wordt de schade onderzocht. Die is volgens de zegsman fors. Primera zegt dat nu wordt gekeken hoe de winkel en de betroffen ondernemers kunnen worden ondersteund en geholpen om ervoor te zorgen dat de zaak weer veilig open kan.

13.24 - CNV: rellen zoveelste klap voor werkenden in de frontlinie
De grootschalige rellen en plunderingen in veel steden van de afgelopen dagen zijn de zoveelste klap voor de werkenden in de frontlinie tegen de coronacrisis. "Ongehoord", zegt vakbond CNV.

"Duizenden werkenden worden hierdoor zeer direct geraakt: hulpverleners, zorgpersoneel, politie, vuilnisophalers, ambulancepersoneel, supermarkt- en ander winkelpersoneel. Ook mensen die werken in sectoren die op omvallen staan, krijgen een harde klap."

"Het vernielen van een winkel of hotel kan voor bedrijven het laatste zetje zijn richting faillissement", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Met deze rellen zijn we wereldnieuws. Beschamend."

13.18 - Winkels Rosmalen timmeren zaak dicht uit angst voor rellen
Ondernemers in Rosmalen timmeren hun winkels uit voorzorg dicht. Ze doen dit uit vrees voor rellen. Het gaat onder meer om een fotozaak en een schoonheidssalon.

13.10 - Noodverordening Den Bosch
De gemeente Den Bosch heeft dinsdag een noodverordening afgekondigd na nieuwe oproepen tot geweld op sociale media. "De politie heeft signalen dat deze mensen zich willen keren tegen politie, handhavers en hulpverleners", stelt de gemeente.

De maatregel geldt dinsdagochtend vanaf half twaalf.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...