LIVEBLOG CORONAVIRUS: 1104 nieuwe besmettingen in Nederland, dodental stijgt met 132

29 maart om 08:31
Archieffoto: Cottonbro/Pexels
Archieffoto: Cottonbro/Pexels
Omroep Brabant houdt iedere dag een liveblog bij met het laatste nieuws over de coronacrisis. Dit liveblog is gesloten.
  • Brabant telt volgens het RIVM 3017 patiënten bij wie het coronavirus is vastgesteld.
  • De afgelopen 24 uur zijn er 269 vastgestelde besmettingen in Brabant bijgekomen.
  • Zo'n 93 procent van de Nederlanders blijft zoveel mogelijk thuis tijdens de coronacrisis, blijkt uit onderzoek.
  • Hoe beleef jij de coronacrisis of heb je een foto gemaakt van een hartverwarmend initiatief? Laat bij Omroep Brabant een foto achter.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

22.00
Dit blog is afgesloten.

20.30
De milieustraat aan de Gerstdijk in Helmond is vanaf morgen voorlopig gesloten vanwege het coronavirus. Het was de afgelopen dagen te druk bij de milieustraat, ondanks de herhaalde oproepen om alleen naar de milieustraat te komen als het strikt noodzakelijk was. Dat meldt de gemeente Helmond.

19.30
Vanmiddag mocht de 51-jarige Harold Ouwens uit Helmond het Ommelander Ziekenhuis in het Groningse Scheemda verlaten. Hij en een 75-jarige man uit Tilburg waren de eerste Brabanders die na een besmetting met het coronavirus weer naar huis mochten. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Wachten op privacy instellingen...

18.30
Jack Mikkers verwacht niet dat de coronamaatregelen versoepeld worden. Dat zei de burgemeester van Den Bosch zondag bij EenVandaag. "Ik zou dit zeker nog een maand in stand houden."

18.00
In de voortuin van zorgcentrum De Regt in Beek en Donk werd zondag een enorm hart neergezet. Het moest met een vrachtwagen gebracht worden.

Wachten op privacy instellingen...

17.45
Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen in Brabant, vindt dat Brabant het kritische coronaweekend goed is doorgekomen. Het blijft wel spannend of er voldoende capaciteit is op de intensive care.

17.30
Uren wachten op een doosje aardbeien? In Uden gebeurde het vandaag.

Wachten op privacy instellingen...

17.00
Duitsland meldt bijna 4000 nieuwe besmettingen met het coronavirus in een dag tijd. Daar zijn nu 52.547 mensen ziek.

16.30
Nadine uit Brabant raakte besmet met het coronavirus en werd naar het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gebracht. Daar verbleef ze enige tijd. Maar vandaag is er goed nieuws, ze mag weer naar huis. Verpleegkundige Annemarie maakte een ontroerend filmpje van het afscheid.

Wachten op privacy instellingen...

16.08
Het is rustiger dan zaterdag en vorig weekend in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Dat komt waarschijnlijk door het gure weer. Vorige week was het in die gebieden enorm druk, waarna de regering op maandag strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aankondigde.

16.05
Het aantal reizigers op Eindhoven Airport is met 95 procent gedaald door het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

15.50
Bij woonzorgcentrum De IJpelaar in Breda werden de bewoners verrast met een optreden met zang, dans en dj's. Daar was echt behoefte aan, omdat de ouderen hun wekelijkse dansuurtje moeten missen vanwege het coronavirus. Verschillende Bredanaars werkten belangeloos mee, 'om de last van de bewoners een beetje te verlichten'.

Wachten op privacy instellingen...

15.26
De Ierse overheid komt met een app op de mobiele telefoon die gebruikers waarschuwt als iemand met wie ze contact hebben gehad het coronavirus oploopt. De app moet gaan bijhouden bij wie mensen in de buurt zijn geweest.

15.20
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg verwacht dat de scholen tot de meivakantie dicht zullen blijven. "Nu heel Nederland met corona te maken heeft, is het logisch dat de scholen langer dichtblijven, omdat de verspreiding alleen maar groter is geworden."

15.14
Volgens de veiligheidsregio's in Brabant hoeven de politie en handhavers dit weekend maar weinig op te treden tegen mensen die de corona-adviezen negeren. Her en der wordt wel gewaarschuwd, maar het is overwegend rustig.

15.10

In Tilburg zijn dit weekend boetes van 390 euro uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan de regels rond sociale onthouding. Dat zei de Tilburgse burgemeester Theo Weterings in het Omroep Brabant-programma Kraak.

15.05
Marion Schaap werkt als arts op de spoedeisende hulp van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. 'Andere mensen vinden ons eng. Vooral toen het net begon, zag je mensen denken: 'Oh, jullie werken daar' en dan deden ze een stap achteruit. Mijn hulp komt niet meer', vertelt ze aan de NOS.

14.50
Burgemeester Depla van Breda kreeg voor de zeventiende keer telefoon van de GGD waarin werd verteld dat er iemand in zijn gemeente is overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

14.15
In Brabant is het aantal geregistreerde coronabesmettingen zondag toegenomen met 269. Onze provincie telt tot nu toe 3017 patiënten bij wie het coronavirus officieel is vastgesteld. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het RIVM. Het aantal vastgestelde besmettingen in Brabant blijft daarmee ongeveer gelijk ten opzichte van zaterdag, toen 260 nieuwe besmettingen gemeld werden. Vrijdag lag dat aantal op 327.

14.00
In één dag tijd zijn er 1104 nieuwe besmettingen bijgekomen in ons land. 132 mensen overleden de afgelopen 24 uur aan de gevolgen van het virus. 529 mensen werden de afgelopen 24 uur opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Het totaal positieve gevallen komt daarmee op 10.866. In totaal zijn er 771 patiënten overleden.

Volgens het RIVM groeit het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen minder snel dan verwacht was zonder maatregelen. Of de maatregelen echt effect hebben, moet de komende dagen blijken uit de cijfers.

Wachten op privacy instellingen...

12.48
Verpleegkundige Karin uit Drunen houdt op verzoek van Omroep Brabant een dagboek bij over haar werk op de intensive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. 'De situatie vraagt veel van de familie. Als we bellen om de verhuizing van een patiënt door te geven, hebben ze hun geliefde niet meer kunnen zien. En om dan te horen: u mag naar Alkmaar… Ja, dat is wel vervelend om te zeggen. In deze tijd is familie al zo ver weg.'

Karin van der Staak (33) uit Drunen werkt op de intenstive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Karin van der Staak (33) uit Drunen werkt op de intenstive care van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

12.25
Tientallen Bredanaars gingen zaterdagavond vanaf hun balkon op een veilige manier uit hun dak, toen twee dj's in hun appartementencomplex een quarantainefeestje gaven.

12.13
De komende week gaan bijna honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in negen ziekenhuizen in het land, meldt WNL. Daar is een tekort aan personeel op de intensive care-afdelingen. Medische planners van Defensie zijn al langer aan het werk in Brabantse ziekenhuizen. Ze helpen daar bij de herverdeling van patiënten over andere ziekenhuizen elders in het land.

12.11
Het coronavirus heeft de afgelopen 24 uur in België aan 78 mensen het leven gekost. Nog niet eerder overleden er op één dag zoveel mensen. Het dodental in België ligt nu op 431.

12.07
Spanje meldt 838 nieuwe coronadoden, het hoogste aantal tot dusver. Het aantal besmettingen dat is vastgesteld steeg van 72.248 op zaterdag naar 78.797. Spanje behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie.

12.05
Een verlaten Eersel. In een filmpje legden videomakers Kevin Peels (22) en Robin Swaanen (20) vast hoe hun geliefde dorp eruit ziet tijdens de coronacrisis.

Wachten op privacy instellingen...

11.45
In Uden, Erp, Schijndel en Boerdonk wordt de ene na de andere oudere ziek en overlijdt. Vaak zonder dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen en zijn getest op corona, meldt Nieuwsuur. In de cijfers van het RIVM worden deze sterfgevallen niet meegeteld als corona-doden.

Wachten op privacy instellingen...

11.30
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China blijft dalen. Dat maakten Chinese autoriteiten zondag bekend. Volgens hen is bij 45 mensen in 24 uur tijd het virus vastgesteld. Dat waren er een dag eerder nog 54.

11.10
In Dongen heeft de politie zaterdagavond twee feesten beëindigd. Meerdere mensen waren feest aan het vieren in woningen aan de Pruimengaarde en de Bradleystraat. De feestvierders kregen een waarschuwing, waarna de feesten werden beëindigd. Ook in Waalwijk greep de politie in bij een feest.

10.38
De Britse premier Boris Johnson heeft een brief geschreven aan alle Britten. Daarin benadrukt hij om thuis te blijven om zo levens te redden. Johnson is zelf ook besmet met het coronavirus, zo werd vrijdag bekend.

Wachten op privacy instellingen...

10.30
Een huisarts uit Geffen waarschuwt voor de gevaren van het coronavirus door een aangrijpende brief te delen van een van zijn patiënten. De man uit Heesch werd ziek, terwijl zijn ouders ook allebei corona hadden. Afgesloten van hen, opgesloten in de garage van het huis, maakte hij vreselijke momenten door.

'Om 5 uur maandagmiddag kregen we slecht nieuws, ons pap moest opgenomen worden in t ziekenhuis. Ons mam mocht er niet bij, want ze was zelf nog aan t hoesten. En ik lag doodziek, zielsalleen in de garage. Niemand die me kon troosten, vast kon pakken of kon zeggen dat t goed zou komen...wat voelde ik me eenzaam en bang...'

Wachten op privacy instellingen...

09.50
Zo'n 93 procent van de ondervraagden van een onderzoek van Maurice de Hond (Peil.nl) blijft zoveel mogelijk thuis. Een week eerder was dit nog 85 procent. Daarmee lijkt het gedrag van de Nederlanders om besmetting met het coronavirus te voorkomen vrijwel op een harde lockdown.

8.57
In het Amphia Ziekenhuis in Breda zijn zaterdag vier mensen overleden aan het coronavirus. Het totale aantal overleden coronapatiënten in het Amphia komt daarmee uit op dertig. In het Bredase ziekenhuis worden nu tachtig patiënten met een coronabesmetting verzorgd. Twintig van hen bevinden zich op de intensive care. Dertien mensen die het coronavirus hadden, mochten het ziekenhuis zaterdag verlaten. In totaal zijn nu 82 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen.

8.00
De Nederlandse profvoetballers horen dinsdag of ze binnenkort weer kunnen beginnen met trainen of dat de maatregelen die door het kabinet zijn genomen worden verlengd. Ze zitten net als bijna iedereen in het land al twee weken thuis, omdat ook de profclubs hun faciliteiten hebben moeten sluiten om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De kans dat de maatregelen die tot en met 6 april gelden worden opgeheven, lijkt niet zo groot.

23.22
Het ministerie van Economische Zaken heeft de noodregeling voor ondernemers die door de coronacrisis in de problemen komen, verruimd. Ook winkeliers en ondernemers in de non-food sector vallen nu onder de regeling. Die dreigden eerder buiten de boot te vallen. Zij kunnen nu ook aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van vierduizend euro netto.

Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themapagina.

Wachten op privacy instellingen...