Liveblog

Coronanieuws: dalende trend zet door, ongeveer vijftig patiënten op intensive care

18 mei 2020 om 06:28 • Aangepast 26 mei 2020 om 06:24
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis. Het liveblog is nu gesloten. Dinsdag houden we in een nieuw liveblog weer alle ontwikkelingen bij rondom het coronavirus in Brabant.
Profielfoto van Cor BoumaProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De voornaamste feiten op een rij:

  • In onze provincie overleden de afgelopen 24 uur twee mensen aan het coronavirus. Het aantal coronadoden in Brabant staat op 1485.
  • In totaal zijn sinds eind februari 8868 coronabesmettingen in Brabant vastgesteld.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

23.00
Dit liveblog is gesloten.

22.43
Koning Willem-Alexander heeft in een gesprek met verschillende festivalorganisaties zijn grote waardering uitgesproken voor festivals in Nederland. Directeuren van Oerol, De Parade, Wonderfeel, Holland Festival en Mojo Concerts spraken maandag online met de koning.

Het gesprek ging over de afgelaste festivals door de coronacrisis. Koning Willem-Alexander bevestigde de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap en de inspiratie die de festivals bieden aan makers en publiek.

22.29
De burgemeesters van 25 Veiligheidsregio's die bijeenkomen in het Veiligheidsberaad willen niet dat de horeca voor 1 juni opengaat. "1 juni is al ingewikkeld genoeg. Het is verstandig ons aan die datum te houden. We moeten de tijd nemen om per dorp of stad de maatregelen rond de horeca goed te regelen. Ik ben blij dat we daarvoor nog zeker een week hebben", zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het beraad.

Verschillende strandtenten, café's en andere horecagelegenheden hebben aangegeven al voor het pinksterweekeinde of zelfs al met Hemelvaart open te willen gaan. Volgens hen kan het op een veilige manier. De burgemeesters willen echter een landelijke lijn.

22.21
Normaal gesproken bezoekt hij elk weekend een pretpark, maar door de coronacrisis moest Alain Heeren zijn hobby even op pauze zetten. Maandag mocht hij weer. Als abonnementhouder kon hij meedoen bij de testdag van de Efteling. “Ik ging gelijk naar de Python. Die had ik echt gemist.”

22.19
Alle reizigers met een beperking kunnen vanaf 1 juni weer met de trein reizen. De NS kon een vijfde van de reizigers met een beperking de voorbije maanden niet van dienst zijn omdat de medewerkers de 1,5 meter afstand niet in acht konden nemen.

"Het gaat daarbij om reizigers in een handbewogen rolstoel die een zetje voor de rolstoel van een NS medewerker nodig hebben bij het inrijden van de trein. NS wil dat deze groep zo snel mogelijk weer kan reizen. Vanaf 1 juni zorgt de NS ervoor dat reisassistentie ook voor deze reizigers weer beschikbaar is", meldt het spoorwegbedrijf.

20.11
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Maxima Medisch centrum krijgen een groot lichtkunstwerk dat reageert op beweging in beide ziekenhuizen. "Het is een uniek kunstwerk", zegt Rob van Rooij die het project leidt. "Het is een bedankje voor het hard werkende zorgpersoneel en een cadeautje voor iedereen die het ziekenhuis bezoekt." De kunst verbindt en dat is nu helemaal waardevol in tijden van isolatie, vindt hij.

19.36
RyanAir kondigt aan per 1 juli weer te willen gaan vliegen. Wel mét speciale coronamaatregelen: zo wordt bijvoorbeeld van alle passagiers de temperatuur gemeten, mogen passagiers nergens in de rij staan en moet iedereen altijd een mondkapje dragen. Ook worden vliegtuigen dagelijks gedesinfecteerd. RyanAir vliegt onder meer veel vanaf Eindhoven Airport.

19.31
Waar een mini-bieb in de tuin al niet toe kan leiden: Daantje Veulings heeft zo'n kastje met boeken in Veldhoven en heeft daar in deze coronatijden blijkbaar iemand erg blij mee gemaakt. Een onverwachtse bos bloemen als bedankje was haar deel!

Wachten op privacy instellingen...

19.15
Bedrijven die hun omzet zien kelderen door de coronacrisis kunnen een flinke compensatie van de overheid krijgen voor hun vaste lasten. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover. Het gaat om maximaal 20.000 euro voor drie maanden, afhankelijk van het omzetverlies van het bedrijf. De regeling maakt deel uit van het tweede economische steunpakket dat het kabinet naar verwachting woensdag bekend zal maken.

19.14
Twee van de grootste zwembaden in Brabant zijn weer open voor zwemliefhebbers. In Eindhoven ging het Pieter van den Hoogenband zwemstadion maandag van het slot en in Oosterhout kon er voor het eerst sinds 15 maart ook weer worden gezwommen in zwembad De Warande. “Het is heerlijk, fijn dat het weer kan”, is een reactie van een zwemster die bijna negen weken droog heeft gestaan.

18.38
In Brabant doen drie verpleeghuizen nu mee aan die pilot om het bezoekverbod te versoepelen. Sinds een week laten verpleeghuizen in Oss, Mierlo en Prinsenbeek weer mondjesmaat bezoek toe. Hoe bevalt dat nu toe? "Het kan zeker, bezoek ontvangen, maar met militaire precisie."

18.15
Minister Hugo de Jonge wil de huidige pilot van bezoek bij verpleeghuizen graag uitbreiden, om uiteindelijk het bezoekverbod voor alle verpleeghuizen te kunnen versoepelen. Dat schrijft hij in een brief aan de Eerste Kamer. Nu het aantal besmettingen afvlakt en ook het aantal nieuwe verpleeghuislocaties met een besmetting afvlakt, wil de minister 'voorzichtige stappen zetten naar een versoepeling van het bezoekverbod', zo meldt hij.

17.32
De Bredase horeca heeft een plan ontwikkeld om op 25 mei te gaan proefdraaien. Met de steun van gemeente en politie hebben zij zich bij het kabinet aangeboden voor een oefendag voor de rest van Nederland. Zo wil de horeca een maximale voorbereiding, zodat iedereen straks op 1 juni op een veilige manier de deuren en terrassen (beperkt) kan openen. "Het moet geen groot carnaval worden", zegt Johan de Vos van KHN.

16.43
Het aantal ernstig zieke Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is weer afgenomen, tot 323. Dat zijn 26 patiënten minder dan zondag. In het weekend stokte de daling even, maar de daling zet nu dus weer door. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

15.59
Misschien toch nog op vakantie naar Spanje deze zomer? Het buitenlandse toerisme in Spanje wordt "vanaf eind juni weer op gang gebracht". Dit zei de Spaanse minister van Transport op de Spaanse tv. Hij wil daarbij dan wel kijken naar de gezondheidstoestand in het land waar mensen vandaan komen en waar de toeristen in Spanje naartoe willen.

15.48
In de gedenkhoek van Omroep Brabant vandaag een eerbetoon aan Kees Timmermans (75) uit Rijen, geschreven door zijn dochter Angelique Timmermans (47). Kees is een van de Brabanders die stierven door corona. 'Niet klagen maar dragen, was zijn motto'.

15.35
Wandelaars die zich hadden ingeschreven voor de 104e Vierdaagse, krijgen 62,50 euro inschrijfgeld terug. Inschrijven voor het wandelevenement kostte dit jaar voor het eerst 100 euro. Volgens de organisatie van de Vierdaagse is het bedrag dat niet wordt terugbetaald gebruikt om al gemaakte kosten voor de komende editie te voldoen. De Vierdaagse is afgelast wegens de coronacrisis.

15.27
Tot voor kort vertrokken er alleen maar sporters uit Italië, het land dat zwaar getroffen is door corona. Nu is Yvon Beliën een van de eerste die weer teruggaat. De volleybalster uit Budel heeft een contract getekend bij Il Bisonte Firenze. “Ik moet me half augustus melden, maar of we dat gaan redden weet ik niet. Met de coronasituatie in Italië heb ik geen rekening gehouden.

14.04
Er zijn in Nederland in de afgelopen 24 uur veertien nieuwe sterfgevallen wegens COVID-19 bijgekomen; hiermee is het totaal aantal overledenen in ons land, sinds eind februari, gestegen naar 5694. In onze provincie overleden de afgelopen 24 uur twee mensen aan het coronavirus. Het aantal coronadoden in onze provincie staat op 1485. Het gaat om voorlopige cijfers van het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dit instituut meldt verder dat er 27 'nieuwe' patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis en dat landelijk nu 44.141 patiënten met corona besmet zijn. In Brabant gaat het nu om 8868 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

12.43
De dagelijkse cijfers van corona-patiënten in de Brabantse ziekenhuizen zijn maandag grotendeels onveranderd gebleven. “De cijfers zijn stabiel en de algemene dalende trend zet door”, zo duidt een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) de dagelijkse cijfers.

In totaal liggen er maandag 133 mensen met COVID-19 op verpleegafdelingen in de Brabantse ziekenhuizen. Op de intensive care liggen 48 COVID-19-patiënten. Verder zijn er nog 67 mensen op de verpleegafdeling die corona-klachten hebben, maar bij wie het virus (nog) niet is vastgesteld. Op de intensive care zijn dat er drie. Volgens het ROAZ blijken van die patiënten later tien tot twintig procent besmet met het virus.

12.35

Wachten op privacy instellingen...

11.51
Om de slachtoffers van het coronavirus te eren, moet er een tastbare herinnering komen voor de nabestaanden. Dat oppert Edith van Dijk (PvdA), Statenlid Provincie Noord-Brabant. Zij roept volksvertegenwoordigers op dit initiatief te nemen en bijvoorbeeld een monument te creëren.

11.03
Ouders die de contributie van een sportclub niet meer kunnen betalen omdat ze door de coronacrisis in geldnood zitten, kunnen rekenen op hulp. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur roept gedupeerde gezinnen op zich te melden en betaalt dan tijdelijk de contributie voor een sportvereniging of cultuurclub. In de maandag gelanceerde campagne 'Mag ik straks ook weer meedoen?' wordt het belang van samen sporten en meedoen aan culturele activiteiten onderstreept.

10.03

Wachten op privacy instellingen...

08.52
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, die ook vanaf Eindhoven vliegt, verwacht tot maart volgend jaar de helft minder passagiers te vervoeren vanwege de coronacrisis. Daarnaast waarschuwde het bedrijf in zijn handelsupdate voor een recordverlies in het lopende kwartaal. Vanaf juli moeten de zaken wel wat beter gaan, hoopt de onderneming, die dan een flink deel van zijn vluchten wil hervatten.

6.12
De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls is tevreden over het afgelopen weekend. Op weinig plekken waren incidenten en: "Waar het te druk was, hebben gemeenten maatregelen getroffen, waardoor de drukte weer afnam", zo zei hij zondagavond. In Roermond en Venlo was het zondag wel behoorlijk druk, doordat er veel Duitsers waren. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit over het versoepelen van meer maatregelen vanaf 1 juni.

5.54
Het zwaar door het coronavirus getroffen Italië zet een nieuwe stap in het versoepelen van de strenge maatregelen. De meeste winkels en andere ondernemingen openen hun deuren. Ook musea, bibliotheken en kerken gaan onder voorwaarden weer open. Sporttrainingen mogen ook weer.

5.30 uur
Ook mensen die voor bijvoorbeeld een ziek familielid zorgen, kunnen zich vanaf maandag laten testen op het nieuwe coronavirus bij klachten die wijzen op een besmetting. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

22.14
Ruim veertig Nederlanders hebben zich aangemeld om zich vrijwillig te laten besmetten met het coronavirus. Met duizenden anderen willen ze op die manier de ontwikkeling van een vaccin versnellen. Het is een gevaarlijke en omstreden methode om proefvaccins sneller op de markt te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!